Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » Zdroje signálu » Tesla NC 130 - Gramofon

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 39]

Téma: Tesla NC 130 - Gramofon

Dobrý den přátelé,

chtěl jsem se zeptat a poprosit vás, zda nemáte nějaké informace o starém gramofonu TESLA NC 130.

Otec si ho kdysy - před mnoha lety - dovezl z vojny z Pezinoku, ze slovenska na památku. Gramofon byl prý zakoupen jako skládačka. Kupovalo se prý jen šasi a osazovalo se do vlastní skříňky.

Rád bych sehnal veškeré dokumentace k tomuto kousku - technickou dokumentaci, schémata, návod a podobně.
Rád bych také sehnal novou jehlu ... původní tam není.

Prosím pomůže mi někdo s tím, jaká jehla tam pratří, nebo která je dobrá a zda je tento gramofon použitelný ?

Díky Wema

Re: Tesla NC 130 - Gramofon

http://www.radiohistoria.sk/Oldradio/ma … O-47538659

otřesná krystalová vložka VK4302. Raději se tohoto gramofonu zbavit a koupit třeba NC430

Web

Re: Tesla NC 130 - Gramofon

tak, tak ,hodit do popeláku ,dokud si ještě nezničil drahé desky.Minimálně nc 420 a výše.

Re: Tesla NC 130 - Gramofon

Do popelnice ? Přátelé, kde žijete ? Jestli vy toto vyhaujete, pak si s Vámi na toto téma asi moc nepokecám. Především jsem jej dostal do rukou po otci, a takové věci ctím. Zde není kompromisu. Rád si v budoucnu zakoupím něco pořádného, ale nyní začnu na tomto kousku.

Především velice děkuji za dokumenty. Vážím si toho.

Doma nemám ani desky které bych poslouchal .... samá česká klasika stylu Gott, Korn, Rottrová a podobně ..... něco jiného by bylo, kdybych sehnal Queen, Deep Purple, Judas Priest, Iron Maiden a podobně ..... což se mi stejně asi nikdy nepoštěstí. Mít takové klenoty, rád bych zainvestoval ho nějakého Hight Fidelity gramofonu.

Zkusím se poohlédnout po nějaké přenosce, zda bych někde mohl koupit ... netuším zda se mi jí podaří sehnat, jelikož je to asi zapomenutý kousek.

To stejné platí o deskách. Ani nevím, zda dnešní kapely vydávají nějaké desky, nebo zda se dá koupit něco z mé poptávny na elpíčkách. Do této technologie vstupuji jako nováček a teprve mě čekají její strasti a překvapení ....

Velice děkuji za tipy na jehlu i desky ...

Wema

Re: Tesla NC 130 - Gramofon

Některé skupiny svá nová alba vydávají i na deskách a dokonce je to cenově stejně jako CD, ale třeba deska od Mňágy a Žďorpa mě kvalitou záznamu dost těžce zklamala, hraje to mizerně, jak MP3 s nízkým bitrate. Se staršíma deskama se to nedá srovnávat, pokud nejsou poškozené. Jinak ty klasiky, co bys chtěl, se dají sehnat jak nové, tak třeba na Aukru, je toho plno.

Web

Re: Tesla NC 130 - Gramofon

Velice děkuji za ohlas.

Bohužel u starších kousků asi kvalita moc garantovaná nebude, že .... a kolik je třeba nějaká rozumná cena za použité kousky takových to kapel ? Nemám moc představu, do kolika peněz je to ještě rozumná nabídka .....

Rád si prohlédnu aukce a pokusím se něco nalézt ..... snad se mi poštěstí.

Přece jen tohle je opravdová klasika.

Díky všem za podporu. Rád jsem podyskutoval na toto téma.
Wema

Re: Tesla NC 130 - Gramofon

No, cenově to záleží na tobě, kolik jsi do toho ochotný investovat big_smile . Já teď studuju v Praze a každý týden si zajdu do antiku a nějakou desku si tam koupím, dají se tam najít fajn československé kousky tak do stovky. Raritnější desky jsou dražší, klidně přes tři kila. Zahraniční alba jsou taky dražší, zřejmě kvůli turistům, kteří si něco českého těžko koupí. Cena tam bohužel neodpovídá stavu desky a často se stane, že člověk něco koupí a za čtrnáct dní se to tam objeví znovu za poloviční cenu. Stav desky se dá odhadnout pohledem, deska by samozřejmě neměla být poškrábaná a měla by být opravdu tmavě černá a lesklá, pak je slušná naděje, že bude dobře hrát (je to jen můj názor, ale osvědčilo se mi to). Na Aukru je to holt sázka do loterie. Když je ta deska zasviněná, tak pomůže ji umýt štětečkem v teplé vodě s jarem - sice se občas doporučuje umývat to v destilce, ale já tenhle postup používám na desky, kde už opravdu není co zkazit a zlepšení je vždycky 100% i s obyčejnou vodou.

Web

Re: Tesla NC 130 - Gramofon

Díky mnohokráte .... netušil jse, že je to tak dostupné. Čekal jsem tak 600,- za použité desky .... do stovky by to bylo super .... ale záleží asi na obsahu.

K destilce mám přístup .... otec má v práci kolonu, takže si destilky nadělám kolik bych chtěl. A tu detilku ohřát ? A nějakým měkkým štečkem omývat ? Sakryš .... netušil jsem, že se na to může takovým způsobem zaútočil. Myslel jsem, že maximálně ofouknout a hotovo.

Díky ... už se začínám orientovat.

Wema

Re: Tesla NC 130 - Gramofon

Wema: Nevím co si chtěl slyšel.
Pokud chceš o desky přijít dál si na téhle s prominutím sračce poslouchej.
Pokud si dostal rozum, koupíš si nějaký jiný gramofon - NC430 a vejš a tenhle NC130 si necháš ! pouze ! do výstavky.
Přenoska: Stačí si přečíst fórum dozadu a stačí OMB5E, jenže tu ty do toho svýho krystalovýho systému nedostaneš. Tam pasuje snad a jedině VK 4302 .

Já jsem z nynější tvorby získal třeba Vypsanou Fixu - Klenot.
...Ano skupiny elpíčka vyrábějí, ale jen jako zpestření či odbočení od všedních CéDéček.

Web

Re: Tesla NC 130 - Gramofon

Veľký vyber LP-čiek je aj na ebay.com ( ebay.co.uk). S cenou je to rôzne, zrovna skupiny, ktoré si písal najlacnejšie nebudú, ale aj tak si myslím, že sú to znesiteľné sumy (napr.: Queen, Deep purple. Dosky väčšinou označujú skratkami M (Mint), NM (Near Mint) EX (Excellent), VG (Very good), G (Good), prípadne P (Poor). Veľa krát ku skratke ešte dodajú aj znamienko + alebo - pre trochu lepšiu predstavu. Z vlastných skúseností ti môžem napísať, že sa dá dosť spoľahnúť na ten ich popis stavu, ale vždy odporúčam prečítať si feedback predajcu.

btw: k tomu NC130 je ale škoda kupovať LP-čka, pretože je to starý kúsok a o kvalite sa hovoriť nedá (treba si uvedomiť, že na životnosť platne má vplyv kvalita gramofónu resp. ihly/prenosky/ramienka). Keď máš k nemu citový vzťah, tak si ho odlož, ale rozhodne sa na ňom nesnaž prehrávať drahšie platne, pretože potom budeš ľutovať, že si ich rýchlo zničil a navyše si ani riadne nevychutnáš zvuk...

Re: Tesla NC 130 - Gramofon

pokud chces ten gramofon zachovat, pak opravdu jen jako dedictvi po otci, zrestaurovat a umistit do sbirky. ja jsem zacinal na podobnem gramci, nzc130. taky jsem na tom poslouchal, ikdyz by z toho nekteri mozna zvraceli smile
jestli jsi s tim zdedil par desek, ktere se na tom uz v minulosti parkrat tocily, klidne je na tom poslouchej dal, jejich osud je jiz zpeceten...

nicmene hodnota tohoto gramofonu je casto nizsi nez hodnota v bazaru zakoupene desky (kdyz nekupujes opery 20kc/desku) a jestli si casem koupis desku od nektere vyse zminene rockove zahranicni kapely, pak ti samotnemu urcite bude lito polozit ji pod tuto prenosku. tento typ prenosky se chova k deskam dost hrube, navic ramenko nc130 je nenastavitelne, takze nemas kontrolu, jakou silou ryje prenoska do desky. pry jde pod mikroskopem pozorovat odletavajici spony z drazky desky.
prenoska se da sehnat v gm
http://www.gme.cz/gramofonove-prenosky/ … -p613-008/
podivej, jaka je to hrubianska konstrukce smile
takze sup na aukro a hledej, do mesice mas doma slusnou teslu (hledej v rozpeti modelu 420-580), na kterou bude poslech o moc veselejsi

Re: Tesla NC 130 - Gramofon

Wema: Omluvám se Ti za dotaz mimo téma ale... Můžeš mi nafotit upevnění toho gramošasi to toho dřevěného deklu zesilovače. Restauruji taky zesilovač NZC130 z Aukra. Koupil jsem jej v dezolátním stavu a dávám jej dohromady. A právě řeším upevnění toho gramošasi.
Tak jestli mi můžeš poslat fotky třeba na mail, mám jej v profilu.

Re: Tesla NC 130 - Gramofon

Pánové, díky moc za takové ohlasy. Jsem rád zaupřímnost a jsem rád že vím, na čem jsem. Je je škoda, že jehla stojí tolik peněz. 700,- za jehlu to takové mašiny je teda ranec. Nejvíc bych uvítal, kdyby se někomu válela doma a prodal by jí za nějakou rozumnější cenu ....

For j_paseka: Tak to ti můžu vyfotit klidně i NZC 130, protože ten mi leží u přítelkyně v originálním stavu. Ale horní strana desky nemá viditelné zádné šrouby ... ale NC 130 má z výroby díry v pravém dolním a levém horním rohu a drží ve dřevěné bedně dvěma šrouby. Ale NZC 130 má na spodní desce šasi asi nabodované maticové můstky a je do bedny namontován zespodu, jinak nevím. Bohužel mi u té NZC 130 nejde přepínač rychlostí a vestavený zesilovač. Někdy se to třeba pokusím opravit.

Re: Tesla NC 130 - Gramofon

Oukej, tak jestli budeš mít chvilku tak mi tu NZC130 zevnitř i zvenku blejskni. Díky.

Re: Tesla NC 130 - Gramofon

Zvenku určitě ... ale zevnitř nevím. Nechci do ní vrtat. Ale moji NC 130 ti vyfotím tak jak tak až se do k dostanu.

Re: Tesla NC 130 - Gramofon

Docela dobrý ..... vložku VK4302 mají v AME asi za 450Kč ..... to už je o něco přijatelnější cena .....

Re: Tesla NC 130 - Gramofon

seš s prominutím blbej, že si posranou krystalovou vložku za 450 korun chceš koupit. Tečka

Web

(upravil Hippo007 28. 11. 2011 1:23)

Re: Tesla NC 130 - Gramofon

Safírový hrot - přehraješ několik málo desítek desek (asi 20) a už je slyšet pokles na výškách.
Potřebuješ vyšší přítlak na hrot, aby přenoska nevyskakovala z drážky - větší opotřebení desek.
Při cenách, za které lze sehnat na AUKRO nějakou Teslu s magnetodynamickou přenoskou tenhle gramofon dnes už opravdu není na nic jiného, než na uložení do sbírky.

Re: Tesla NC 130 - Gramofon

http://elektro.aukro.cz/gramofonove-cha … 21302.html
http://elektro.aukro.cz/stare-tesla-gra … 63339.html

jpaseka: mam nzc130 na chalupe, az tam budu, vyfotim ti ji...

Re: Tesla NC 130 - Gramofon

Za stejnou cenu se dá koupit MM přenoska AT91 a to je úplně něco jiného než blbá krystalová přenoska, která blbě hraje, ničí desky, za chvilku odejde a která je tak drahá jen kvůli tomu, že se už nevyrábí a lidi je pořád kupujou do takových klumpů, jako je NC130. Dřív se za 470 Kč prodávala přenoska Ortofon OMB5E, ta byla fajn, ale už se nedělá a její obdoba od stejné firmy je asi dvakrát tak drahá.
Za desku bys dal 600 Kč, ale dát totéž za přenosku, kterou budeš mít narozdíl od krystalové už na věky, když se k ní budeš slušně chovat, se ti nechce.

Web

Příspěvky [1 až 20 z 39]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » Zdroje signálu » Tesla NC 130 - Gramofon

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£