Téma: Bandpass 12BR70

Ahoj,
přidávám k posouzení jedno subíčko.

nějaké návrhy, kritiky nebo doporučení?

dlouho jsem rozmejšlel a dopadlo to následovně:

Meteriál dřevotříska - zdvojená 19mm = 38mm vnější stěny, 19mm vnitřní stěna.

http://new.internetnonstop.eu/subo_navrhy/12BR70_1.png
http://new.internetnonstop.eu/subo_navrhy/12BR70_2.png
http://new.internetnonstop.eu/subo_navrhy/12BR70_3.png

Re: Bandpass 12BR70

rozměry A,D,E,F bych držel co nejblíže rozměru reproduktoru. Tloušťka stěn 38mm mi přijde zbytečná. Vnějšíma rozměrama stavíš 140 litrovou bednu kvůli 80 lt vnitřního objemu. To není moc efektivní využití, co? Nehledě na to, že to je hovadsky těžký.
Zvaž ještě množství/průřezy nátrubků. Rychlost proudění při x-max by neměla pro 7cm nátrubek přesahovat cca 12m/sec. Osobně mám ve 12" BP 7 nátrubků pr. 5cm, ale s menší přední komorou, tedy menší rychlostí proudění.

Re: Bandpass 12BR70

Tak jsem trochu poladil podle tvých rad a tady je výsledek:
Verze č. 2:
http://new.internetnonstop.eu/subo_navrhy/V2/box1.png
http://new.internetnonstop.eu/subo_navrhy/V2/box2.png
http://new.internetnonstop.eu/subo_navrhy/V2/g1.png
http://new.internetnonstop.eu/subo_navrhy/V2/g2.png
http://new.internetnonstop.eu/subo_navrhy/V2/g3.png
http://new.internetnonstop.eu/subo_navrhy/V2/g4.png
http://new.internetnonstop.eu/subo_navrhy/V2/g5.png
http://new.internetnonstop.eu/subo_navrhy/V2/g6.png
http://new.internetnonstop.eu/subo_navrhy/V2/g7.png
http://new.internetnonstop.eu/subo_navrhy/V2/g8.png
http://new.internetnonstop.eu/subo_navrhy/V2/g9.png

ještě bych potřeboval jeden dotázek:
nejsem si jistej ve který komoře je magnet?
jesli to chápu dobře, tak v komoře 1 je magnet, komora 2 membrána a nátrubky.
http://new.internetnonstop.eu/subo_navrhy/V2/box3.png

Co se týče těch stěn, tak váha ani spotřebovaný materiál mi vrásky nedělá. Pokud se nepletu, tak by silnější materiál měl mít pozitivní vliv.
A já hlavně asi budu muset zvolit takhle tlustou stěnu hlavně z konstrukčních a estetických důvodů smile
potřebuju pod subo schovat 15cm vysokej sokl se zesákama. Takže bude vlastní bendna subáče bude obalená druhou vrstvou, trerá bude o 15cm vyšší a box se bude případně otevírat spodem.

Re: Bandpass 12BR70

spíš nerozumím cos tím získal. Sub s 12", kterej jde od 50hz? Proč to teda vůbec stavět?

Web

Re: Bandpass 12BR70

no, stavím domácí kino a chci zvuk trochu dokreslit. Jinak je to můj první subáč, takže každá rada vítána. Tenhle reprák mi přišel jako nejlepší poměr citlivost/FS/W a cena. Pokud máš lepší návrh, tak budu rád. Ale za reprák nechci dávat víc, než 2000Kč. Krmit to budu 100w zesákem.

Re: Bandpass 12BR70

Prvně pro BP potřebuješ přesné parametry, např. měření níž z roku 02 není moc blízko firemnímu, nehledě na fakt, že se časem měnily koše a třeba i jiné významnější komponenty bez pozměnění typu.

https://i.postimg.cc/tZrpTzKy/1999932.jpg

(upravil MethMan 25. 10. 2011 21:42)

Re: Bandpass 12BR70

Pokud máš k dispozici pouze 100W zesilovač tak si zadej do výpočtů 100W, ať ti nevycházejí zbytečně velké výchylky nebo rychlosti proudění. Pokud je výkon deklarován do 4ohmů, máš stejně k dispozici jen nějakých 65W do 8ohmů. Pak budeš moci snížit průřez nátrubků na optimum.
V posledním návrhu máš rezonanci přední komory asi příliš vysoko a to tahá citlivost příliš nahoru a omezuje šířku pásma. Zkus se podívat na 50lt/30lt/67Hz při výkonu, který máš reálně k dispozici.

Antonio, není to tak zásadní. Bandpass je o naladění rezonančního členu přední komory. Na drobné odchylky v parametrech měničů je BP (podobně jako uzavřená) nejméně citlivý ze všech.

Milan: K rozsahu dolů - tenhle jde tak asi od 50Hz, přesto reálný rozsah v místnosti 30Hz:
http://s4.postimg.cc/xmfu9xsu1/172_clipboard02.jpg

Tyhle asi od 120, a v místnosti o oktávu níž 60Hz:
http://s4.postimg.cc/e5v4nexq1/172_n10_p2nf.jpg

Otázka zní: pomohl bych si, kdybych měl SW, který má o oktávu větší rozsah dolů? Nepomohl, jen bych to musel nějakým způsobem více EQ.

Re: Bandpass 12BR70

Nevím no, já bych určitě dal přednost Daytonu SD315 před tou Beymou. BP vychází menší určitě jde v lepším pásmu. (34-85hz -3db při 30/40l) Za těch pár stovek navíc by mi to rozhodně stálo.

Web

Re: Bandpass 12BR70

MM: Nejméně citlivý ze všech? To je docela odvážný... mám jinou zkušenost, Mms, kterou se někdy nedaří dobře změřit nebo je prostě někde blbě, mění reálný Vas ovlivňující výsledek, už jsem to tady kdysi řešil s ARN-312.

Místnost: A jinde?

Re: Bandpass 12BR70

->Milan:
Dayton SD315 vypadá velice zajímavě, ale koupíš ho v ČR? Nikde jsem ho nenašel a ze zahraničí objednávat reprák v týhle ceně se mi nechce. Pokud bude k dostání v ČR za podobnej peníz jako 12BR70, tak to asi za zvážení stojí. Co vy na to?

->Antonio:
Opravdu je to je to tak zásadní? Je mi jasný, že pokud to budeš dělat ty, tak si uděláš komplet měření a díky znalostem a zkušenostem budeš mít hotovo za polovinu času a s lepším výsledkem, než já. S tím už jsem se smířil smile Ale pro mě je momentálně zásadní postavit něco, co nemusí být asi tak super hlasitý, jako kvalitní a za přijatelnou cenu. Pokud to nebude zkreslovat zvuk, zakmitávat nebo nějak chrchlat, tak i nějaký ten zmizelý dB oželim. Je to hold můj první projekt. Ikdyž bych chtěl aby mi nějakou dobu posloužil.

->MethMan
Reálně a momentálně mám na 8ohm 75W. Zvažoval jsem i do budoucna nějaký lepší zesák pro subáč(např. můstek 150W), ale primární určení je do pokoje cca 6*5m, takže ve výsledku je na hlasitý poslech a nasr**i sousedů 75W celkem postačující.
Na ty výpočty se podívám snad zítra.Mám to teď s časem na bobek.

Každopádně díky za rady. Pár stránek o stavění subwooferů jsem už přečet, ale učím se za pochodu a chvilkama se divím, co všechno jsem přehlídnul nebo nevěděl.

Re: Bandpass 12BR70

objednej si ho na Europe-audiu

Web

Re: Bandpass 12BR70

query: Ale nijak zásadní, jen pokud nepracuješ s vyloženě blbýmy daty, zmínil jsem to k možné nesourodosti parametrů mezi jednotlivými sériemi.

(upravil MethMan 26. 10. 2011 22:10)

Re: Bandpass 12BR70

Antonio, to jsou měření s prostorovým průměrem přes 3 poslechová místa. V případě SW jde o EQ výsledek multisubů, se znázorněným NF měřením největšího SW. Jinde jsem to neměřil, protože pro to nebyl cíl hry, a protože je automaticky lepší než s méně zdroji. Ale dá se to samozřejmě EQ pro jediné místo nebo naopak pro skoro celou místnost.
Celková variace SPL v místnosti (rozdíl maxim a minim SPL) je nepřímo úměrná počtu zdrojů viz. známý paper od Weltiho.

Nejméně citlivý ze všech - to neznamená, že je vsjo ravnó. Není.

Re: Bandpass 12BR70

BP 4. řádu je opravdu celkem tolerantní, rozhodně není problém rozptyl parametrů jednoho modelu reproduktoru. Naopak BP 6. řádu je většinou sviňa neúprosná...

Re: Bandpass 12BR70

Tak jsem změnil názor na použitý repro a použiju Dayton SD315.

Na jakou frekvenci by se mi to mělo asi podařit naladit? pořád šoupu parametrama z jedný strany na druhou, ale při zachování cca podobnýho proudění vzduchu se mi s tim nedaří pohnout.

Re: Bandpass 12BR70

Nechápu moc tvůj dotaz, ale krátce o BP4:
Střed přenášeného pásma BP je cca nad rezonancí reproduktoru v zadní, uzavřené části ozvučnice. Přední rezonační částí si stanovuješ šířku pásma/citlivost. Vzájemně exkluzivně. Větší  přední část – větší účinnost, menší – větší šířka pásma a menší citlivost. Rezonance by měla být pro přední ozvučnici  naladěna velmi blízko rezonanci zadní pro symetrii přenášeného pásma a nejlepší účinnost BP. Stejně jako u jiných rezonančních ozvučnic platí, že se zvětšujícím se objemem ozvučnice / zmenšujícím se průřezem nátrubku stoupá rychlost proudění.
Jak a kam si naladit střed pásma a jakou potřebuješ účinnost je poměrně složitá věc, která se dá určit jedině měřením na místě. Ideální máš vzít nějakou UZAVŘENOU bednu, dát ji do předpokládaného umístění, změřit v poslechovém místě, normalizovat si měření v závislosti na její přenosové fci a z toho si zpětně určit charakteristiku požadovanou pro SW.
Daleko jednodušeji: Při předpokládaném umístění SW v rohu ti jako velmi hrubé vodítko navrhuji dát spodní přenášený kmitočet F(-10dB) na 1. rezonanční mód v místnosti, který si vypočítáš z nejdelšího rozměru místnosti: 345/(L x 2) [Hz].

Re: Bandpass 12BR70

zkus si dát 35l přední a 45l zadní a ladit okolo 52hz, mělo by to vypadat slušně. Může to mít ale i menší litráž a vyšší lazení

Web

Re: Bandpass 12BR70

Koukám, že check s tím daytonem dělá SW. Zkus ho kontaktovat. Asi bude mít nějaký repro i skladem. Koukni na vmaudio

Web

Re: Bandpass 12BR70

Dotázek:
v jakých hodnotách by se měla pohybovat rychlost vzduchu?
Jedná se mi o to, že pokud se ji snažim držet pod 12m/s , tak se nedostávám s "fb" pod 52Hz a počet a délka nátrubků je neůnosná.
Předpokládal jsem, že použiju kvalitnější zaoblené nátrubky, ale nikde jsem nesehnal samotné "parametry". Neexistuje např. nějaká tabulka, kde by bylo .... "Zaoblený nátrubek - zlepšuje proudění - max rychlost 15m/s" ?
Nemám moc představu, co se bude dít při např. 18-20m/s. - protože u těchto rychlostí se dostávám k zajímavým hodnotám "fb".

Re: Bandpass 12BR70

Zaoblené nátrubky s velkým poloměrem jsou samozřejmě podstatně lepší a můžou vyhovovat i při tebou uváděných rychlostech. Jakékoliv číslo není dogma a je asi přijatelné uvažovat třeba s nějakou střední hodnotou a nenechávat si rezervu na špičky. Podívej se sem na "Maximizing Performace from LS Ports" Problém při vyšších rychlostech vzduchu je ten, že proudění začne být turbulentní, a proto se port jakoby rozladí a ztrácí účinnost. Jestli je proudění laminární nebo ne, rozhoduje mnoho faktorů o kterých se dočteš ve výše uvedeném článku.