Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 2 z 3)

Audioweb.cz » Reprosoustavy » Sloupové dvoupásmo po deseti letech

  Stránky: ««« 1 2 3 »»»

RSS

Příspěvky [21 až 40 z 47]

Re: Sloupové dvoupásmo po deseti letech

Jooo, to není uplně špatný.....:D

Re: Sloupové dvoupásmo po deseti letech

Pokud jsem napsal, že "klíčem je kompetentní návrh, podrobné měření a solidní filtry, z toho vzniknuvší", pak taková bedna má zjevně všechno, jen ne to smile

Re: Sloupové dvoupásmo po deseti letech

To je to, oč mi jde. Vým, že jsem asi lenivý, nebo na to jdu špatným způsobem, ale čekal jsem, že mi někdo řekne: "No jasně, přesně vím co máš na mysli. Dej tam basák od Monacoru - ideální je SHP 200, k tomu vejšky seas a viděl bych to na HT 005 ideální uzavřenka o rozměrech 200x250x1800 výhybku si sestav, artikly koupíš v dexonu bla bla"

Chápu, že mi to nikdo všechno nenakuká. Měj jsem od mládí jeden velký vzor a to byl kompletní návod na třípásmové repra od pana Mariána Takáče z amaterského rádia. To byla opravdová dokonalost, co se stavby týče. Tam člověk koupil 6 měničů, dva kondíky a hotovka. Tam bylo přesně uvedený např. Cívka L1 z drátu 1.5mm na cávku D=25mm x 150 závitů atd ..... totálně složitý návod na zručnost, ale minimum financí ..... něco podobného jsem čekal.

Je mi jasné, že když vysolím 6.000,- tak si koupím sloupy od Jamo a budu spokojený .... co se týče akustiky tak asi ano, ale ne co se týče vzhledu. Chtěl jsem si je opravdu vymazlit. Mám v hlavě určitou vizi, kterou jsem si chtěl co se estetiky týče splnit.

Nevím jestl is tím někde pochodím ..... narovinu (ikdyž to už všichni poznali) jsem z elektroakustiky a podobných problematik totálně mimo. Nestíhám to pobrat a unikají mi čistě zásadní věci .... to už asi nedoladím. Nemám vybavení a už vůbec ne zkušenosti k tomu ,abych sám něco navrhnul nebo spočítal. Jsem obyčejný plebejec, který tomuto opravdu neholduje .... naopak můžu říct, že jsem (i když samochvála zde není úplně na místě) poměrně dost zručný .... a především si chci splnit dětinský sen a dál si užívat krásného kusu nábytku, který vás potěší inspirující hudbou.

Nevím kam se vrhnout .... největší problematika bude výhybka. To je pro mne totální tabu. Jsem schopen udělat si spoustu věcí sám, ale tohle jsou věci, které si člověk neudělá. Už mě napadla dakonce myšlenka koupit si hotové bedny a jen z nich vytáhnout měniče. Bojím se, že to nikdy nedotáhnu do konce a dosti mě to mrzí.

Trošku jsem se v tomto vláknu zklamal. Čekal jsem, že mi někdo vnukne konkrétní myšlenku ale to se nestalo. Pravděpodobně kvůli to, že do toho nechci "zbytečně" sypat. Padli tu spíš jen všeobecné názory na to, že TVM je na nic a ať volím monacor nebo seas. Do seas bych šel .... dokonce bych si na ně i připlatil - v rámci mezí. Za rok chci stavět dům, mám i jiné priority ... nemoh usi do beden dovolit nasypat 20.000,- .... to je mnohem víc, než je můj měsíční plat. Nechci na druhou stranu nic odfláknout a mít dobrý pocit. Doposud hraju jen na zesilovačích domácí stavby > pětikanál s TDA 2005 (zvuk poměrně děsný) a bedny s ARV 089 a ARN 5614 doplněné o středy z kina Creative - v bednách výhybky koupené na aukru za 300,- z nějakých tuctovek, kde neznám ani delící frekvence.

Teď mě budou mít všichni za blázna, la etak to bohužel je.
Chtěl jsem si udělat něco osvědčenýho, sladěnýho, co už někdo předemnou udělal a poradil na co si dát pozor a co udělat jinak ....

Uvidíme ... třeba se to nějak vyvine. sad

Díky všem za snahu pomoci

Re: Sloupové dvoupásmo po deseti letech

Projeď si prosímtě ty odkazy zvrchu znova, např. v tom mém postu máš linky na projekty zdokumentované už se vším všudy, stačí to jen okopírovat.

Re: Sloupové dvoupásmo po deseti letech

Já se na ně díval, ale všechny jsou v angličtině .... neřekli mi skoro nic sad začínám si myslet, že nejsem ten pravý pro tuhle akci ....

(upravil TheLastUnicorn 18. 10. 2011 3:14)

Re: Sloupové dvoupásmo po deseti letech

Existuje i translator v google...krom toho, na to, abys přečetl rozměr čelní desky bedny, schéma výhybky a názvy měničů dle mne nepotřebuješ moc tu angličtinu. big_smile Jak píše Antonio, prostě se na ten projekt kouknout a jen to zkopírovat. O nic jinýho nejde. A bedna nemusí být přesně taková, jak jí udělal původně autor projektu. Důležitý je jen zachovat rozměr a tvar čelní desky (potažmo rozmístnění repro), případně vnitřní objem. Zbytek, jako je povrchovka atd. si můžeš udělat podle svýho.

Re: Sloupové dvoupásmo po deseti letech

A něco z tohoto by se ti nelíbilo?
http://audioweb.cz/viewtopic.php?id=14442

Re: Sloupové dvoupásmo po deseti letech

Pánové, je dobojováno.

Po dlouhodobé úvaze jsem se rozhodl následovně a myslím, že to je v tuto chvíli ta nejlepší varianta.

Rozhodl jsem si postavit retro projekt a myslím, že z hlediska uspokojení je to pro mě to pravé a vysněné pro tuto chvíli. Budu vycházet částečně z toho materiálu, který mám k dispozici. Předem se omlouvám těm, kteří mě po vyřknutí tohoto verdiktu zatratí.

Předky - sloupy:
- ARN 6614
- ARV 3604 (černá kalota)
- výhybky dělané přímo pro tuto sestavu
Jasná inspirace https://www.audioweb.cz/vase-svestka4.htm

Zadky-regálové efekťáky:
- ARN 5614
- ARV-078-00/4
- výhybka CN 02-2-12/4
Inspiraci zatím hledám, ale v designu mám jasno

Subwoofer:
- ARN-312-00/4
- dolní nastavitelmá propust 120Hz/80Hz
Jasná inspirace https://www.audioweb.cz/vase-svestka2.htm

_____________________________________

Takto bych to viděl. Sice nedosáhnu perfektního zvuku, ale doáshnu toho, co jsem chtěl. Slušných beden, které se dají poslouchat za poměrně rozumnou cenu. Vzhled si udělám podle sebe a dotáhnu to k dokonalosti. Věřím, že mě časem omrzí .... a pak je zkusím zpeněžit a až potom nastane ta pravá chvíle ..... až došetřím a zjistím co přesně od zvuku čekám.

Všem velice děkuji a omlouvám se, že jsem tak trochu váš čas přivedl na zmar. Velmi doufám, že jste mne neprokleli do desátého kolena a i nadále mi pokuséte ukázat správnou cestu tímto trnitým údolím.

Chtěl bych ještě naposledy všechny poprosit, jestli mají nějaké informace k těmto projektům, stavbám, litráží, nebo k osvědčeným ozvučnicím, jestli by se o ně se mnou nepodělili.

(upravil Martin 20. 10. 2011 22:18)

Re: Sloupové dvoupásmo po deseti letech

až došetřím a zjistím co přesně od zvuku čekám. ámen...
Litráž máš napsanou u projektu, nahoře v hlavičce:

arn 6614 + ARV 3604= 40 litrů, snaž se dát výškový repruduktor co nejblíže středobasovému.
                                                                         
arn 312= 80 až 100 litrů, closed, BR nebo bandpass. Moje volba, closed a 90 až 100 litrů smile.

Re: Sloupové dvoupásmo po deseti letech

Zdravím,

neviem, ako pokračujete so stavbou prípadne plánom projektu, no ak nechcete vysoliť veľké peniaze a predsa dostať použiteľné meniče lepšie než TVM, posrite sa po Visaton (SC10N kalota na výšky, W170S na basy prípadne trojpásmo - pridať napr W100S na stredy...) značke. Na návrh výhybky by ste však potrebovali urobiť pár simulácií alebo sa aspoň s niekým spojiť, nech vám výhybku navrhne. Univerzálna nemá zmysel, nedá sa to počúvať.

Re: Sloupové dvoupásmo po deseti letech

Už v tom mám jasno.

Sloupy - bude to nakonec třípásmo s ARV 3604, ARX 130-20/4 a ARN 6614.
Efekty - dvoupásmové regálovky s ARV 3604 a ARN 5614
Center - zdvojené ARX 130-20/4 a ARV 3604
Sub - ten musí chvilku počkat, ale bude to jak jinak než ARN 312

Výhybku na slouby musím stejně zkonstruovat, takže musím sehnat někoho z okolí Prostějova, kdo by byl ochoten mi změřit frek. charakteriky, impedance, fáze a podobně

Díky všem za pomoc .... věřím, že se to povede.
O mém dílu Vás budu průběžně informovat ....

S pozdravem
Wema

(upravil Milan 20. 11. 2011 13:28)

Re: Sloupové dvoupásmo po deseti letech

Jestli ti ty odkazy neřekli nic a ani se nedokážeš přenést přez jazykovou bariéru tak máš nejpíš pravdu. Kup si bazarový bedny a máš klid. Tohle mi přijde stavět jako škoda práce a platit za měření tuplem, ale to je tvoje věc....V roce 2011 sis vybral naleštěnou stodvacítku s novejma poklicema....

Web

Re: Sloupové dvoupásmo po deseti letech

MaBat: Dá sa podľa teba slušne hrať aj v cenovej relácii ako si určil Wema? Teda za 3 tisícky za meniče a výhybku, plus odmena za návrh??
Wema: Podľa tvojich reakcií súdim že sa v tom nevyznáš, tak vysol 6 tisíc za Jamo a buď spokojný. Keby si však trošku naštudoval, tak by ti došlo že za 6 tisíc investovaných do DIY bední by si sa zvukovo dostal úplne niekde inde ako s Jamo.

Re: Sloupové dvoupásmo po deseti letech

Do 3000 Kč?

GDWK-10-200-8-PJ + WG-300
GDM-17-180-8-SC
W.STX.12.2.150.8.F.S.MC

To mám něco přes 2000 Kč za reproduktory v sestavě 12" + 6,5" + 1"/WG. Výhybka by se nejspíš do pětikila nevešla, no tak by to holt vyšlo o pár set dráž.
Uzavřená bedna okolo 80 litrů. Věř, že hodně lidí hraje hůř za víc peněz. Lepší by samozřejmě bylo dát za každý ten menič ještě o pár stokorun víc, tohle je ohlodané na kost a vycházím z toho, že si chce postavit bedny primárně jako svůj truhlářský počin. Musel by mu to samozřejmě někdo změřit, pokud možno někdo, kdo chápe, že měření v ose je málo a podle toho se bedny "neladí".

Re: Sloupové dvoupásmo po deseti letech

Každá koncepcia (aj tá tvoja) je o kompromisoch o ktorých by sa dalo dlho dohadovať. Takže ti napíšem len ďakujem za odpoveď.

(upravil MaBat 20. 11. 2011 22:07)

Re: Sloupové dvoupásmo po deseti letech

Víš ještě vůbec, na co jsi se ptal, a tedy na co já odpovídám? Ptal ses, jestli se dá "slušně" hrát při ceně za měniče a výhybky do 3 tisíc. Já říkám ano, dejme tomu tedy ne za 3, ale za 4 už ano.

To by mě zajímalo, co zrovna ty víš o kompromisech "mé" koncepce. Myslím, že mnoho ne. Že by ses o nich ale dokázal dlouho dohadovat, o tom nepochybuju.


Edit: Kdyby mě chtěl vzít nějaký provokatér za slovo a to třípásmo postavit, jsem s měřením a návrhem výhybky samozřejmě k dispozici.

Re: Sloupové dvoupásmo po deseti letech

Milan: Nechápu co tím sleduješ .... ? Nevím co se ti na tomto zdá jako vykopávka ? Mě to přijde jako rozumná koncepce. Rozumnější než Monology, které jsem původně chtěl. Připadá mi, že ať si člověk vybere cokoliv od Tesly tak je bit. Nevím co je zde za problém ..... ale rád bych to pochopil. A věř, že i v roce 2011 se najdou lidi, co by si rádi koupili a vyladili Škodovku. A měli by to taky za pár kaček, pokud jsou šikovní. A myslím si, že já zklamaný nebudu ...

(upravil bubuxin 21. 11. 2011 0:43)

Re: Sloupové dvoupásmo po deseti letech

Máš pravdu Marcel, ty si úplne iná liga. Reagoval som na toto

MaBat napsal:

Musel by mu to samozřejmě někdo změřit, pokud možno někdo, kdo chápe, že měření v ose je málo a podle toho se bedny "neladí".

Re: Sloupové dvoupásmo po deseti letech

Aha, tak tahle věta ti zas ležela v žaludku.

Mohl jsem stejně tak napsat, že je třeba měřit tak, aby se z toho dala s rozumnou přesností odhadnout výkonová chára a spektra prvních odrazů. Ale proč bych to dělal? Abys milostpáni neměli blbý kecy, když stejně neví, o co jde? Nebo bys snad na to reagoval o něco věcněji? Tomu sám nevěříš. To únavný vyjadřování nesouhlasu (a nepochybuju, že čistě osobního) obecnýma a nicnevyjadřujícíma řečma si už strč za klobouk, nemáš-li k tomu jedinou konkrétní připomínku. Máš-li, sem s ní, rád se něco přiučím.

Re: Sloupové dvoupásmo po deseti letech

Máš ma za kreténa, tak načo písať.
Wema: kombinácia ktorú napísal MaBat v príspevku 34 by bola určite lepšia voľba ako zabávať sa s TVM.

Příspěvky [21 až 40 z 47]

  Stránky: ««« 1 2 3 »»»

Audioweb.cz » Reprosoustavy » Sloupové dvoupásmo po deseti letech

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£