Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 2 z 3)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Tesla Music 70 -otazky

  Stránky: ««« 1 2 3 »»»

RSS

Příspěvky [21 až 40 z 60]

(upravil derick 28. 8. 2011 0:42)

Re: Tesla Music 70 -otazky

Dnes sa mi podarilo rozbehnut aj druhy zosil.Pouzil som tie iste lampy a ked su trimre na max tak prud je odidvoch cca 7ma.Hraje to pekne,ale tie prudy nesedia.kde moze byt chyba?
V tme som nepostrehol ziadny rozdiel vo svite lampy u tohoto kusu.

Re: Tesla Music 70 -otazky

To je jednoducha odpoved. Koncove elektronky uz nemaji emisi, jinak receno jsou vystavene, protoze jinak pri dobrych koncovych elektronkach bys musel s trimry zhruba uprostred namerit mezi mericimi body MB1, MB2 a G tech 42mV, ktere predepisuje manual. To, ze se ti i s malym predpetim nedari dosahnout predepsaneho klidoveho proudu znamena jedine - koncove elektronky v hajzlu. Nech si je nekde premerit, nebo rovnou kup dve /ctyri/ nove od Sovteku v GESu a hotovo. Ale priprav si pekny balik, vykonove elektronky tohoto druhu /EL34, 6L6GC, 5881 a dalsi/ jsou dneska velmi drahe. Jedine, co Ti muzu poradit je 1. nekupovat elektronky na Aukru /zajic v pytli/ a za 2. nekupovat elektronky od JJ Electronic, vubec nic nevydrzi a nejpozdej za rok je po nich.
Idealni je sehnat si teslacke EL34, protoze ty vydrzi veky. Dostal jsem pred par lety darem velmi hezky MUSIC70, fungoval jako zesilovac maleho skolniho rozhlasu a udrzbar, ktery tam je uz nejmene 30 let mi rikal, ze ten zesilovac nikdy nebyl opravovany, coz se potvrdilo, kdyz jsem ho obratil dolnim plechem vzhuru, na jednom sroubu jeste byla neporusena plomba z pecetniho vosku. EL34 z tohoto zesilovace mely emisi 90%, /mereno na BM215A/, jedina ECC85 byla rozjeta, jeden system byl takrka v riti a druhy system mel emisi okolo 80%, EF86 mela emisi prakticky 100%. Nemohl jsem se tomu vynadivit, pac oba kondenzatory 0,22uF/400V v g1 koncovych elektronek mely svod jako prase, tak jsem nemoh pochopit, jak je mozny, ze za takovou dobu to ty EL34 neznicilo. Jediny, co jsem udelal bylo, ze jsem hovnaky prehazel za teryleny TC276-TC280, zmeril filraky /furt do plusu/ a vymenil ECC85 za kus se shodnou emisi systemu a zesilovac slape jak svycary, dava skoro 70W sinusovych.

Web

(upravil derick 28. 8. 2011 9:54)

Re: Tesla Music 70 -otazky

Dik Sinclaire,tiez som si myslel ze to bude tym.Pre kontrolu vyskusam iny meraci pristroj.Este by ma zaujimalo,preco prudy na tych istych koncovych lampach sa v jednom zosiku daju nastavit na 20ma a na druhom na 7ma.Ovplyvnuje to aj doska budica?Tam som tie lampy zatial nemenil.

Re: Tesla Music 70 -otazky

Jak to proboha muze ovlivnit deska budice, ktera s predpetim koncovych eektronek nema zadnou souvislost???
Pro se doprdele hrabete v aparatech, kterym nerozumite? Ja kdyz nebudu umett oiblozit koupelnu, obkládackama tak se do toho za každou cenu nebudu poustett sám, protoŸe uz predem vím, ze to neumím, ze bych to zkurvil a ještě nadelal skody v podobe znicenych obkladacek, ktery dneska nestoji zrovna malo.
Doporucuju nebyt nafoukany a arogantni blbec, ale projit tady na foru vsechno o MUSICech, neco jsem napsal ja, neco Ondra Plachy a kdyz to das vsecko dohromady a nejsi zrovna blbec, ktereho netrknou pripalene merici odpory, tak to proste musis dat, jsou to relativně jedniduche, i kdyz dost nebezpecne strojky. Ale uz teď ti rikam, ze ten jeden par EL34, se kterymi to zkousis, je v prdeli, je vystavenej. Jestli nechces experimentovat, notabebe vrazet nechutny prachy do noych EL34, muzu Ti poslat ceske EL34 s emisi asi 70%, se kterymi ten zes da v pohode plnej vykon. Muzu to vyzkouset na svem sbirkovem.
Nabidka tu je a je jenom na tobe, jestli po ni skocis nebo ne, ja na tvem miste bych to rozhodne udelal, protoze ozivovat zesilovac s hluchejma lampama je na hovno, akorat te to zblbne a zmate.
Jsem ochotnej poslat  nejake ty ECC85 nahrubo/tak na 15%/ naparovane  a EF86 vybrane na odstup. Pripominam ale, ze ten stinici plech na EF86 musi zustat a musi byt spojeny se zemi desky/myslim jako v zesilovaci/.
Ale nebylo by to hned, pac jsem zase v nemocnici, pustit by me meli tak za 10-14 dni ja nevim. Teoreticky by to mohla zabalit i Zuzana, všechny elektronky mam poznacene emisi, dvojtriody proudem v mA na system a vybrane EF86 jsou znacene na krabicce "ns"
Tak, ted muduj ty, me uz od toho mobilu boli ruka.

Web

Re: Tesla Music 70 -otazky

Dik za ponuku na lampy.Uz som pisal vo vlakne ze mam dva pary novych parovanych EL34,ktore som kupil asi pred 12rokmi.Nechcel som ich nalozit hned na zaciatku aby som ich neznicil.K tomu mam asi 20 dalsich pouzitych na pokusy v nezistenom stave.
Celkom si ma "sundal" za ten budic,ale uznavam,ze to bola stupidna otazka.

Re: Tesla Music 70 -otazky

sinclair napsal:

co Ti muzu poradit je 1. nekupovat elektronky na Aukru /zajic v pytli/

Jsou tam i seriozní prodejci, třeba Bobobrod (přeměření samozřejmostí)

Web

Re: Tesla Music 70 -otazky

já před rokem kupil dvě EL34 nezpárované (na jedné mi pan sedláček naměřil asi 85 a na druhé asi 90 mA ) a s elkama hraju dodnes, stály mě 200 kč a to u nich byly nějaké starší lampy EBL,ECH atd do rádia, podle mě používané lampy po koupi radši nechat přeměřit smile

Re: Tesla Music 70 -otazky

Jo, bobobrod asi prodava slusnej material, ale jsou hajzlove /a je jich tam rada/ v sekci Radia a Technika, kde prodavaji totalne hluche lampy za neskutecne prepalene ceny. Ja jsem potreboval do jednoho Philipse cervenou neoloupanou ECH4 Philips, chlap mi ji poslal dokonce v original krabicce a vysledek? Totalne hlucha lampa i pres vsecky ozivovaci pokusy, tak jsem mu ji poslal zpatky a mel jsem kurevske stesti, ze se chlap priznal, ze ji nemeril a penize do 4 dnu vratil na ucet /stala 200Kc/. Takovych prodejcu tam ale bude spousta a ne kazdy bude tak solidni, ze vam za vadne ci nefunkcni zbozi vrati penize. Vickarat uz jsem to nezkousel, koupil jsem jenom 20ks 6N6P od pana, ktereho skoro osobne znam a se kterym uz jsem obchodoval a poslal vzdy solidni zbozi. Vickrat a od cizich lidi jsem to uz neriskoval, to uz raci vemu pulcika slivovice a zajedu za Frantou Perinou, ktery mi treba z deseti kusu vymeri tu nejlepsi.
Drahe elektronky jako treba AD1 nebo 4654 ci EL51, EL34 a podobny bych tam vubec nekupoval, Cesi jsou v tomto smeru jeste daleko horsi svine nez Polaci. A pokud prodejce dela mrtveho brouka, tak ani Aukro krome zruseni uctu neni schopno s tim nic delat. Manik si zridi novy ucet, novy nick a jede dal, jako by se nechumelilo.

Web

(upravil Johny_Hard 30. 8. 2011 17:01)

Re: Tesla Music 70 -otazky

Já jsme zadal do vyhledávače pouze ,,KRABICE,, a vyjelo mi tam krabice elektronek, z EBL jsem si udělal zesilovač na doma, zbytek lamp jsem si přidal do mého zběratelství starých lamp z televizorů a rádii lol ještě tam byly dvě EL34 na které hraji už přes rok a ty zažily hodně věcí, na předpětí se dostalo aji - 170V, nevim jak moc dostaly zabrat ale po zapnutí to praskolo asi minutu vevnitř, po příčině jsem zjistil, že jsem neměl uzemněné anodové napětí, které bylo na stejném polu jako zem na předpětí, při oživení zesilovače jsem ho kolikrát zapínal aji hned po minutě a lampy furt drží smile

a co se týče porovnání elektronkovy vs. tranzistorovy, jeden rozdíl je v tom, že tranzistor je polovodičový nelineární prvek a elektronka je proti tomu lineárnější, tranzistorový zesilovač o výkonu 50W při limitaci má nepříjemné zkreslení, kdežto lampy při výkonu 50W přecházení na příjemnější zkreslení na které lidské ucho neni tak citlivéé a mužeme ho dostat někdy do špičky až 70W, jestli že máš třeba zesilovač z rádia typnu 5W tak ti to muže přeřvat klidně 10-15W tranzistor. Výkon je pořád stejný akorád charakter lampy a tranzistoru je jiny.

Re: Tesla Music 70 -otazky

Můj OT, poslední zážitek, ve věci koupě vakuových elektronek: Tuto sobotu v Holicích mně jakýsi tamější dobrodruh nabízel ECL 86 za 160,-- Kč. Když jsem chvíli mlčel, začal hovořit o 100,-- Kč/kus. Mlčel jsem dál ...
Klidně smazat.

Re: Tesla Music 70 -otazky

Kam zmizli basy?
Dnes som to zapojil cez mix s korekciami a basy boli velmi ubohe.Pri vytoceni do maxima nejake nekonretne huhlanie.Je to vlastnost,alebo vyschnute kondy?

Re: Tesla Music 70 -otazky

Je to důsledek toho, že ten  zesilovač nerepasoval odborník, ale laik či amatér. Nic jiného se na to nedá říct.

Web

(upravil hranatybraska 3. 9. 2011 18:10)

Re: Tesla Music 70 -otazky

Když se to snažíš nastavit s jetýma lampama, tak se nediv.

Web

Re: Tesla Music 70 -otazky

Mam tu jedneho servisaka co vyrastal na elektronkach a pomoze mi s repasom.Zaujimave ze je to u oboch kusov rovnake,tipujem lampy.Dratove odpory su trochu pripecene.Mam nove parovane lampy.Na jednom pare je na krabickach 80/11 a na druhom 75/11,neviem co to znamena,ale zatial som ich neosadil.
Tiez je zaujimave ze na jednom pristroji nesmie byt vstupny jack priamo na kostre,lebo sa objavi rusivy brum.

Re: Tesla Music 70 -otazky

derick: (Tiez je zaujimave ze na jednom pristroji nesmie byt vstupny jack priamo na kostre,lebo sa objavi rusivy brum) záleží jaký používáš typ (vstupního jacku) já na vstupu používal vždycky 6.3 plastové, a co se týče těch zemí, tak by měly vést do jednoho bodu co já vím, aspon když jsem stavěl zesilovače kytarové, tak zem na vstupním jacku jsem připojil na zem katodového rezistoru u první lampy a tu zem jsem pak dovedl do společného bodu, kde jsem napojoval všechny země

Re: Tesla Music 70 -otazky

Derick:
obyčejná zemní smyčka...

(upravil sinclair 5. 9. 2011 4:34)

Re: Tesla Music 70 -otazky

Když jsem stavěl kytarové hlavy, tak jsem používal normální kovové jackové zásuvky a zemnil jsem do společného bodu katody první elektronky, odkud pokračovala zem na katodový společný bod další elektronky atd. a nikdy jsem s tím neměl problém. U jednoho Fender Twin reverba se mi podařilo dosáhnout odstupu okolo -80dB, což je na nástrojový aparát sakra dobrá hodnota.
Problém jsem měl akorát při stavbě kopie Orange M120, který nemá nfb z výstupáku nikam a tudíž se nesmí zapnout nezatížený, Vyřešil jsem to plastovým jackem s rozpínacími kontakty a 25W odporem 15ohm. Hlava hraje dodneška, oranžová koženka špinavá jako prase, box otřískaný jako by spadl ze třetího patra, ale všecko chodí, jak má. Veškeré použité součástky Tesla kromě jacků, spínačů on-off a standby a dvou 12AX7 Sovtek, teslácké ECC803S se nedaly pro mikrofoničnist použít, asi jsem dostal nějakou blbou várku. Zvukově jsou největší průser ECC83 RFT, kupodivu po přepojení žhavení měly výborný zvuk ruské 6N2P ročníky 1957-1959 vytahané z Rubínů a já nevím čeho ještě, a čemu jsem se divil nejvíc, tak velmi dobrý zvuk a minimální mikrofoničnost mají prastaré 6CC41, ale asi to bude taky kus od kusu.
Doporučuju samostatnou regulaci předpětí -Ug1 pro každou koncovou flašku, asi tak nějak, jak to má MUSIC130, MUSIC70. MONO50 a MONO130. Není pak nutno používat předražené párované dvojice nebo čtveřice, prostě si do katody každé flašky dáte DRÁTOVÝ odpor 1R5-2R2 a nastavíte si předpětí pro každou flašku samostatně. Pak bych ještě doporučil do g1 koncových elektronek zařadit odpor okolo 10 kOhm, napětí pro Ug2 vzít ze samostatného vinutí, přes tlumivku okolo 20-30H/50mA a za tlumivkou to zatlouct elektrolytem nejméně 50uF a do každé g2 koncových lamp zařadit DRÁTOVÝ odpor okolo 560R-1k/5W. Napětí pro Ug2 se dá samozřejmě vzít i z anodového napětí, přes tlumivku okolo 40H/50mA a za tlumivkou zatlouct elytem okolo 50-100uF. To lze udělat ale pouze v případě, kdy se Ua příliš neliší od předepsaného napětí pro Ug2.
Vtipné je na tom Orange to, že jsem síťák i výstupák a dokonce i tlumivku motal jak debil v ruce a ono to chodí už tak deset let bez jakékoliv impregnace, pouze ve výstupáku jsem každou druhou vrstvu proložil kondenzátorovým papírem, sekundár jsem neprokládal vůbec.
Reproduktory jsem použil Jensen, vykuchané z rozbité bedny Echolette a ten aparát dodneška sestřeluje spoluhráče z pódia, má to 120W a ty Jenseny mají citlivost 102dB/W/m.
škoda, že už teď nemám tolik času a trápí mě nemoci, jinak bych si třeba Plexi 1959, nebo Fender Twin  postavil docela rád. Navíc dlužím spoustě lidí opravy přístrojů, tak to bude muset počkat a na zimu....

Web

(upravil derick 14. 9. 2011 23:10)

Re: Tesla Music 70 -otazky

"Jako potenciometr hlasitosti klidně dej ten ALPS 10K a před něj /do živého konce/ ještě odpor asi 47-68k, konec má totiž poměrně zbytečně vysokou citlivost."

Neviem ci som to dobre pochopil,ale zapojil som ten odpor 47k na vstup do signalovej cesty,nie proti zemi ale do serie.Nemoze to byt tym ze tie basy tam neprejdu koli tomu MLT odporu?
Zajtra vyskusam nalozit nove lampy.Je potrebne ich najprv nagetrovat?

Re: Tesla Music 70 -otazky

Pokud jsi vybavený, dej jen poťák 10K přímo do vstupu ( z jezdce do EF86 ) a úpravou zpětné vazby uprav zesílení.
Rádo to kmitá, nedoporučuju upravit jen tak od oka.
Nepochopím, který chobot to takto ve výrobě pomiškoval...

Re: Tesla Music 70 -otazky

Pouzil som testovacie CD.Pocutelnych je uz 20hz,samozrejme potichu.Od tych100hz uz je to OK.Nie je to zle,ale celkovo sa mi zda ze je to velmi posadene na stredoch a nema to "paru".

Příspěvky [21 až 40 z 60]

  Stránky: ««« 1 2 3 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Tesla Music 70 -otazky

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£