Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 3)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Tesla Music 70 -otazky

  Stránky: 1 2 3 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 60]

Téma: Tesla Music 70 -otazky

Zdravim
v rokoch 1996-99 som prevadzkoval ako domace Hifi 2x music70 len ako koncak bez vstupov(Variabil vystup z CD priamo na lampu).Hralo to pekne,ale prisli deti,tak som to zrusil.Medzitym som "nechtiac" nazbieral niekolko desiatok pouzitych EL34.Uz viac ako dekadu stoja zosily v garazi.Predtym ako sa pokusim o reinkarnaciu by som potreboval nejake informacie.

1.Je treba nejako upravit vstup na pripojenie mixu alebo CD na vybudenie plneho vykonu?
2.Chcem to na outdoor party.Vedel by niekto porovnat vykon 2x70w z elektronky k tranzistorovemu zosilu?Vraj subjektivne hra elektronka hlasnejsie.(V byte som to nikdy nehulil na plno)

Re: Tesla Music 70 -otazky

1. Citlivost je víc než dostatečná (a navíc je na desce budiče trimr na její úpravu).

2. Mám podobný pocit...

Jestli se Ti do toho ale na "outdoor party" dostane vlhkost nebo nedejbože tekutina, skončil jsi...

Web

Re: Tesla Music 70 -otazky

Zkondenzovaná voda a poměrně vysoká DC napětí v zesilovači je dosti vražedná kombinace, ven bych tento stroj rozhodně netahal..

Web

(upravil derick 23. 8. 2011 0:07)

Re: Tesla Music 70 -otazky

Tak to je na figu.Samozrejme ze to nechcem prevadzkovat v dazdi ani pocas mrholenia.Navyse to mam modifikovane tak ze v chladici je otvor a koncove lampy su nastojato.Co tak nejaky kryt ponad lampy a chladic?Pripadne rebrovanie,alebo otvory po bokoch pristroja?

1.Co sa tyka citlivosti,mam skor obavy ze bude velka.Ten trimer bude stacit na optimalne nastavenie bez prebudenia?Na vstup dam jeden 50k alps a ten trimer na doske budica ostane nastaveny na plne vybudenie.Moze to tak byt?

Re: Tesla Music 70 -otazky

Ano, citlivost je skoro zbytečně velká. Ten trimr je zapojen úplně stejným způsobem jakým hodláš zapojit alps, tedy umí regulovat až "do ticha".
Zapoj to tak jak píšeš, ten alps dej klidně 10k, omezí se problémy s brumem.

K mechanice se radši vyjadřovat nebudu, chudák music smile

Web

(upravil derick 23. 8. 2011 20:30)

Re: Tesla Music 70 -otazky

Dik za odpoved,este zopar otazok.

3.Trimer na kludovy prud M1 moze byt keramicky?(TP011).Niekde som cital ze niektore s cermetovou vrstvou mozu robit problemy.
4.Elyty v zdroji chcem zamenit za snap in Elny a Nippony.Postacia povodne hodnoty (50u a 100u),alebo je lepsie zvysit hodnoty napr.z 50 na 100 a zo 100 na 200?

Re: Tesla Music 70 -otazky

Trimr vadit nebude, větší kondy taky ničemu neuškodí.
Spíš bude problém s mechanickou montáží.

Re: Tesla Music 70 -otazky

Pokud jsou ty elyty OK (jakože by mohly být) tak je nechej. Raději vyměň ty veliké svitky 220n na desce u koncových lamp a všechny "hovňáky" na desce budiče, pokud mají svod, jsou hlavně koncové lampy v ohrožení.

Web

Re: Tesla Music 70 -otazky

Jednak MUSIC 70 nemá 70W, ale pouze 50W, 70W je hudební špičkový výkon.
Pokud budou zesilovače někde pod střechou, až večer začne padat rosa, nemělo by se nic stát.
Jako potenciometr hlasitosti klidně dej ten ALPS 10K a před něj /do živého konce/ ještě odpor asi 47-68k, konec má totiž poměrně zbytečně vysokou citlivost.
Co se týká 2x50W elektronkových vs. 2x50W tranzistorových: u elektronkových konců nabíhá blízko plného výkonu zkreslení poměrně pomalu, kdežto u tranzisorového velmi rychle a strmě. Proto se zdá, že elektronkové konce 2x50W dají relativně větší výkon, než tranzistorové. Nedají, ale jak už jsem psal, zkreslení nabíhá pomaleji, takže elektronkový konec lze i částečně přebudit a tím se zdá, že dává větší výkon, než tranzistorový.
Trimry na nastavení předpětí nesmí být cermetové, ale uhlíkové na keramice, to jest typy TP015 a podobné. Typ TP015 je nejideálnější, kondenzátory 220n v prvních mřížkách koncových elektronek je třeba vyměnit za TC208  220n/630V, nebo TC209 220n/1000V, obojí je myslím k dostání v EZK, nemusí tam být zrovna 220n, klidně stačí 100n nebo 150n. Důležitější je symetrie systémů ECC85, při velké nesymetrii zesilovač nedá plný výkon.

Web

Re: Tesla Music 70 -otazky

Takze "hovnaky" som vymenil a do mriezky sa chystam osadit WIMA 220nF/ 630V MKS4 .Rezistory som nenil iba kriticke ostane vymenim neskor.Trimre som menil cca pred 15 rokmi a vyzeraju OK.
Momentalne riesim Elyty.Mam 4ks ELNA 180u/400 a 4ks NIPPON 82u/400.Na poziciu 450v uvazujem o TC446C 100uF/450V,lebo mam obavy ze kondy na 400V to nevydrzia.Este by boli vo vypredaji nejake madarske valce MM 3x100u z r.1989,ale neviem aka je to kvalita.Bude to vsak trochu ina dratovacka a nejaka pomocna doska.
Este premeram povodne elyty.Provozuje niekto stare lampace na povodnych elytoch,alebo je lepsie ich preventivne vymenit?Silnejsie elyty pomozu v limitacii?

Re: Tesla Music 70 -otazky

Silnější elyty pomohou rychlejšímu opotřebování EL34.

Web

(upravil PB0305 25. 8. 2011 11:59)

Re: Tesla Music 70 -otazky

Silnější elyty zvýší anodové napětí. Zesilovač by se měl napájet 220 V a ne 230 V.

Re: Tesla Music 70 -otazky

Kup si u Denkla originální elyty 100uF/350V  typ TC519 je to tam potřeba trochu  přehrabat, nebo Hančům raději zavolat, ale rozhodně to bude elektricky i"opticky" vhodnejší, než tam cpát nějaké Nippony, Nichicony, Elny a podobné, nehledě k tomu, že snapin kondenzátory se do těch původních děr velmi špatně upevňují. Existuje jedno řešení a to zakoupení dvoudílných plechových úchytek na snapiny průměru 30 až 35mm v Semic trade, mají je vyobrazené prakticky až na konci nabídky snapinů, to by snad šlo, ale stejně ty kondenzátory v 30 let strém zesilovači vypadají jako pěst na oku....
Kup si radši u toho Denkla ty TC519 100uF/350V, ony mají po dobrém naformování stejně kolem 200uF, takže nic na výkonu neztratíš. Doporučuju všem dávat do M70 a M130 EL34 výroby Tesla, protože při dobrém nastavení předpětí jsou skoro nesmrtelné /stejně jako EL34 RFT-NDR/, kdežto za zkurveně hříšný peníze koupený EL34 JJ Electronic jsou nejpozději za rok v prdeli. U JJ už bych si nekoupil ani magivoko, natož tak výkonovou elektronku.
Jinak je dobrý si pořád uvědomovat, že v přístroji se na anodách vyskytuje poměrně tvrdých cca 550V, přičemž jeden z filtračních elektrolytů anodového zdroje /jeden z kondenzátorů 100uF-350V/ musí být velmi dobře odizolován od kostry. Třetí elyt, ze kterého se bere napětí pro druhé mřížky už samozřejmě ukostřen být může, stejně jako dvojitý elyt, ze kterého ze krmí budič a EF86, nicméně kvůli zemním smyčkám jsou VŠĚCHNY elyty izolačními podložkami odizolovány od kostry a pokud má některý elyt uzemněný plášť, pak se zem bere z nějakého specifického místa.  Je zajímavé, že MUSICy i MONO mají zem roztahanou všude možně, kdežto třeba Dynacord Eminent nebo Gigant má jeden šrouv, pod kterým je třeba deset pájecích ok a mají prostě jen jednu zem.
Dávejte si sakra dobrý pozor, život máte jen jeden, ne devět jako kočka a potom, co vytáhnete přístroj ze zásuvky, tak dvěma měřicími šňůrami s krokodýly na konci  zakončené odporem třeba 47 ohmů, všecky elyty důkladně vybijte - budete čumět, co v nich i po vypnutí zůstalo energie.
Já už se na život dívám trochu jinak, dřív to bylo pecka sem, pecka tam...jenže jedna může být ta poslední, zvlášť když s Vámi v dílně nikdo není..

Web

(upravil derick 25. 8. 2011 14:19)

Re: Tesla Music 70 -otazky

Prave som myslel ze tych 5% zvyseneho sietoveho napatia trochu prezhavi lampy co by nemalo byt na skodu.Podzhavenie by bol pruser.Co sa tyka EL34 mam ich asi dvadsat pouzitych a dva nove pary.Dufam ze aspon polovica bude mat este pouzitelnu emisiu.Co sa tyka zosilovacov nebude to na denne pouzivanie len na akcie tj niekolkokrat v roku.Na 200-300 hodin rocne.Na doma je to velke a silne a tlaci to elektromer.
Pokusam sa to dostat do provozuschopneho stavu bez velkych investicii a casu,snad sa to podari.
Co sa tyka peciek kupil som jednu z MONO50 z elytu asi pred 25 rokmi.Scerveneli mi lica a dlhsie som to rozdychaval.Neskor som dostal pecku z elytu z koncoveho PA k radiostanici.Vypalilo mi to 2mm ciernu dierku do prsta.Opatrnosti nikdy nie je dost.
Videl som pekne riesenie na profi masine.Dva velke asi 15w keramicke odpory okolo 7k napojene na silnejsie led diody ktore svietia az pokial sa kondy nevybiju.

Skrinky su uplne vykuchane,ziadne poteciometre ani konektory vzadu,dokonca ani doska vstupov.Zohnal som ich asi v r.1994 ked sa valali pri kontajneroch.Preto estetiku neriesimTie elyty tam chcem dat preto,lebo ich mam za 15 kacek kus a stoja mi tu uz zopar rokov.

Re: Tesla Music 70 -otazky

Silnější elyty pomohou rychlejšímu opotřebování EL34....
Silnější elyty zvýší anodové napětí....

Kluci- neblbněte mlaďochom hlavy. Ellyt se vždy nabije jen na špičkové napětí bez ohledu na velikost kapacity.
Větší kondík = trvdší zdroj, papětí po zatížení tolik nepadá, za provozu méně kolísá
                   = kolísání zdroje někdy zhoršuje stabilitu...
                   = lepší odstup, větší zásoba energie
                   = lepší ESR které někdy pomůže taky
Nedávno jsem prodal PP konec v áčku, který měl filtrační kapacitu 1200 uF na kanál. Postaven před asi 10 roky, nehrál sice denně, ale za ty roky cosi odehrát musel. Vydržely v něm původní EL34 od JJ, jen na nich trocha vyblednul červený potisk. Emise prakticky plná
( dle vás bych jich už musel vystřídat řadu )
Daleko větší problém než filtrace je u M70 a M130 nastavení pracovních bodů a kvalita mřížkových kondů koncovek. To už se tu ale protřásalo mnohokrát.

(upravil PB0305 25. 8. 2011 18:13)

Re: Tesla Music 70 -otazky

No pokud jsem to dobře spočítal tak se při použití těch původních elitů za 1/50 sekundy při klidovým odběru sníží napětí o cca 20 V a při plným výkonu o cca 80 V. Pokud se dá větší kapacita tak ten pokles bude výrazně menší, tudíž anodový napětí bude větší. Myslím, že to tady už Sinclair vysvětloval, že pak EL34 rychleji odcházejí, protože právě ten dost měkký zdroj je chrání. Brum zdroje se v M70 potlačuje pomocí GNFB, prostě tak je to navržený a neuvážený změnymohou udělat víc škody než užitku.

Určitě podžhavení je větší problém, ale otimum bude nejspíš výrobcem doporučená hodnota. Není problém pomocí jednoduchého autotransformátorku snížit napětí o 10 V, stačí např použít trafo 230 V / 12 V obě vinutí dát do serie a výstup brát z odbočky. Výkon trafa stačí cca 1/10 požadovaného výkonu na výstupu.

(upravil derick 26. 8. 2011 19:24)

Re: Tesla Music 70 -otazky

Dik za rady.
Dnes som premeral stare elyty.Vsetky maju este min 75% kapacity.Vybral som pouzite elky s getrovanim do stratena.Zosil nabehol v pohode.Ked je ucho na repraku je pocut slaby brum.Subjektivne menej basov a zvyraznene stredy.Taky skleneny zvuk.Repro je Dexon HS590 asi 88db.Pustal som to priamo z CD,ale iba jeden kanal.Pri vyhuleni na max uz zosik trochu nestihal.Na elkach som sa nedostal cez 20ma.Trimre su uz na maxime.Cez vikend sa pokusim spojazdnit aj druhy kus.
Da sa mu nejak trochu pomoct na basoch?Elyty mozu zostat tak ako su?

Re: Tesla Music 70 -otazky

Elky asi uz budu vycerpane pravdepodobne. Kondiky vybrat a naformovat by sa patrilo, ostatne ked si skontroloval a je to OK, tak malo by to ist.

(upravil derick 26. 8. 2011 23:28)

Re: Tesla Music 70 -otazky

Mam aj nove EL34,ale na vyskusanie zatial postacia aj stare.Na formovanie elytov nebol cas.Este pred 11-timi rokmi zili,tak snad prezili.Skusim ozivit aj druhy zosil s tymi istymi koncovymi elektronkami.Pokial tie kludaky budu rovnake tak su uz pred odpisom.Odpory su vinute drotom na oboch zosiloch rovnako a ked som trimre dal na max nameral som 20ma na oboch lampach.Subjektivne sa mi zdalo,ze sa zvysilo vyzarujuce teplo od lamp.Neskor zmeram prikon pristroja.
Este by ma zaujimalo aky je rozdiel vo vykone pripadne zvuku,ked je kludak len na polovicnej hodnote.

Re: Tesla Music 70 -otazky

Zkus se podivat v uplny tmě, při zapnutm zesilovaci na anody EL34. Podle lehkeho zabarveni do tmave cervene se da odadnoud, jestli jsou spravne nastavene proudy.

Příspěvky [1 až 20 z 60]

  Stránky: 1 2 3 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Tesla Music 70 -otazky

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£