Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Ústředna Tesla DU 304

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [9]

Téma: Ústředna Tesla DU 304

Zdravím všechny. Nedávno se mi podařilo sehnat poměrně fešnou rozhlasovou ústřednu DU 304, tj. 4 x 50 W/100 V. Zub času se na ni podepsal minimálně, žádnej delikvent se v tom očividně nešťoural. Jedná se o novější typ, odhaduju cca kolem roku 1960. Zelenkavé přední plechy vypalované kladívkovou barvou jsou celistvé, už nemají větrací průduchy. Je tu modernější gramec H21 bez korekčního předzesíku (jak tomu bylo u původního H17), Rádio už nemá vlastní napáječ, anody i žhavení jsou napájeny z předzesíku (řídicího zesilovače). I hlasitost rádia se ovládá přímo na přijímači (knoflík zap./hlasitost). Předzesík má navíc regulátor hlasitosti (místo původního pro rádio), kterým se mění zesílení výslednýho mixu ze všech vstupů. Zapojení se jinak v zásadě neliší od toho, co je v původním servisu (dá se normálně stáhnout na netu). Snad jen, že jsou jinak upevněný pertinaxový lišty se součástkama u koncových zesíků BZ 318 a že původní hlavní krabicovej MP filtr 4 x 4 M paralelně, je nahrazen elektrolyty 2 x 32 M/450 V v sérii (čili výsledná kapacita furt 16 M). Celý jsem to vyčistil a dřevo (laťovka s dýhou) jsem namopřil červenou leštěnku - je to nádhera... smile Teďka se dostávam k samotnej elektrice. Elyty i přez svý stáří drží, třeba kondík 32 M má 28 M, což je krása (a co číňan po 50ti letech ?). Některý svitkáče (ty s hovnovou barvou) jsou jako obvykle popraskaný, no můžou do sebe tahat vlhkost... Předzesík jede akorát na ŘEČ, ostatní polohy tonový clony maj špatnej kontakt na přepínači (spraví Kontox), jinak OK. V koncích chci udělat změnu, vstupní pentodu EF22 zapojit jako triodu, tj. kolíky 2, 3 a 4 spojit. Máte s tím někdo zkušenost ??? Počítam určitě s nutností změnit zpětnou vazbu, aby vstupní napětí pro jmen. výkon zůstalo 0,9 V.....

Re: Ústředna Tesla DU 304

Podle me to bude nestabilni, je tam pocitano pri navrhu s pentodou. Menit zpetnou vazbu u takove potvory je o drzku, 4654 docela rady kmitaji, radsi to nech tak, kmitoctove na tom stejne nic nespravis, to urcujou hlavni merou vystupaky a ty jsou tam pomerne mizerny...DUcka soucasne s MUcky A RU-A3 byly prvni ustredny delane po valce v Pardubicich, opraskli to od firmy REL a Telegrafia, takze udelany z toho, co se sehnalo, znarodnilo nebo z inkurantu. Radsi bych se zameril na ty rozpraskany kondy, ty muzou mit i takovej svod, ze to zacne palit odpory v napajecim retezci, nebo to rozhodi pracovni body natolik, ze neco proste nebude fungovat.
Ja mam DU302 /jen se 2 konci/ v kremovem cerinkovem laku a dalo mi sakra fusku, nez jsem zprovoznil aspon jenom konce - ty krabicovy kondy mely takovej svod, ze to normalne zhavilo anody usmernovacek do tmavoruda. Udelal jsem klasickou vyjebavku - kondy ven, 300W pajeckou odletovat vika, vykuchat a misto toho dovnitr naletovat 6,8u/1000V, meli je tehdy v ES Ostrava ve vyprodeji. Zaletovat viko a takhle jeden pekne po druhem. Pak prisly na radu dalsi kondy v koncich, hlavne v g1 koncovek a ostatni vazebni elyty - no nakonec jsem to vymenil vsechno, za ty kondy v plechovych pouzdrech se sklenenou pruchodkou na jedne strane - tusim TC122-125 nebo tak nejak. U tech bylo zajimavy, ze byly nejmin 40 roku skladovany a presto nemely ani pri svym plnym provoznim napeti zadnej svod a kapacity spis do plusu, nez nejakej ubytek. Nic starsiho, co by bylo takovy dobovy a dalo se to pouzit, jsem nesehnal a TC276-280 by tam byly jak pest na oku. V radiu, kde byly asfaltaky, pekne jeden po druhem vyskrabat asfalt, vyrazit ven svitek, nacpat tam TC209 a horkym asfaltem znovu zalit. Uz bych to nechtel delat, byla to strasna jebacka a to jeste nemam hotovy ten smesovac, mikrofonni zesilovac a gramofonovej predzesilovac. Mozna nekdy v zime, nebo az se budu kuuuurva nudit, protoze to je strasna prace.

Web

(upravil limak 26. 7. 2011 12:57)

Re: Ústředna Tesla DU 304

Můj původní záměr byl takovej, zjednodušit zapojení na minimum součástek se stejnou spolehlivostí. Jsou tam mnohokrát věci (zbytečnosti), který u pozdějších zesíků byly ošéfovaný mnohem líp. Snad to bylo tím, že tehdá ještě neměli takový zkušenosti, nebo prostě Tesla nechtěla dál rozvíjet tohle předválečný zapojení. V předzesíku mi připadá úplně ujetý nastavení předpětí pro všechny elky průchodem katodovýho proudu přez R41 - 125 Ohm (úbytek napětí) a následný blokování kondíkama. Moc zbytečných věcí = možnost zbytečných poruch. Stačí přeci jen připojit řídicí mřížky přez odpor na zem (viz. vstupy u AZK 201, 401). Tlumivka ve zdroji taky neni nevyhnutelná, filtry R40/C20 a R39/C17 vyhovujou i tak bohatě. V kocáku je "stabilizační"resp. srážecí eka 6F31 (původně EBL21) taky k hovnu, nic tu nestabiluje a normálně stačí udělat RC filtr (výkon ztráta bude stejná, navíc se ušetří energie na žhavení 6L31). Z té EF22 jsem chtěl udělat triodu, abych ušetřil kondík C3 v g2. Že umí 4654 dělat bordel (kmitat), jsem se už přesvědčil, oni se konec konců EL34 taky dovedou rozjet... smile  Proti kmitání konce tu jsou sériový odpory s kondíkama v anodach proti středu výstupáku. Pokaždý jsou ale přehořelý, takže efektivní to moc neni (snad je to způsobený jen svodem v kondíkach). Spolehlivá věc, která to obvykle umravní je přidat kondík v řádu piko až nano paralelně k odporu zpětný vazby, později se to dělalo jenom tak (třeba KZ 25, 50 to mají). Když ale koukam, co by to bylo za práci a laděního, pomalu mě opouští ambice k nějakým úpravám. Zprovozním to tak, jak to je. Kapacity preventivně vyměnim všechny. Dávám tam normálně nové součástky tak jak jsou, nevidim v tom zas takový zlo. Akorát u elytů s matkou TC 521 uříznu ve spod hliníkovej cilindr a zapájim dovnitř novej elyt. Pak to zavřu a obtočím dole průhlednou izolepou. Mimochodem i kontrolní panel pod gramcem doznal oproti původní verzi změn. Vypínač má 4 polohy (vyp. - rádio - nažhav. - zap.), kontrola má vyp. - mikro. - konc. st. - rídicí z. Pod plechem kontrolního panelu už nejsou přepínače náhradní zátěž/provoz. Je tu pertinaxová lišta s pájecími očky a volba se provádí klemováním (to je vychcanost wink ).

Re: Ústředna Tesla DU 304

Výsledek mý dosavadní práce. Ústředna je vyčištěná a dřevo řádně natáhnutý leštěnkou. Zatim ještě chybí osadit 2 koncový stupně, ale to se časem zmákne. Zapojení necham tak, jak je.

http://s4.postimg.cc/6vop4rmwp/5537_img_2662.jpg

Re: Ústředna Tesla DU 304

EBL21 v koncových stupních má za úkol srazit a stabilizovat anodové napětí pro napájení druhých mřížek 4654, je tam nutná, protože rozdíl mezi Ua a Ug2 je tam dost velký, odpory to srazit nejde, protože odběr g2 je proměnný podle vybuzení.
Co se týče filtračních elytů: podle mě už budou mít dost velký ESR a bude to vrčet - zkus někde sehnat krabicák, ale ne zaletovaný, ale s pertinaxovým víčkem /to byly ty nejstarší/. Postavíš ho na vařič a vyleješ svitek i s asfaltovou zálivkou a kapacitu cca 25uF vytvoříš sériovým spojením kvalitních snapinů 47uF/450V /nezapomenout na vyrovnávací paralelní odpory cca 1MOhm/ a kond zase zavřeš a nikdo nic nepozná. Nebo kdybys potřeboval nepoužité a naformované elyty s centrálmatkou TC521 100uF/450V, mám jich dostatečnou zásobu. Víc bych tam nedával, protože AZ4 jsou sice dost odolné, ale všeho s mírou, AZ4 jsou totiž ze všech elektronek nažhavené nejrychleji a velká kapacita ničí emisní vrstvu na žhavicích vláknech.
Pak si dej ještě pozor na koncové 4654, jsou to strašný svině, je potřeba do g1 vpálit "protikmitový" odpor kolem 10k a zkontrolovat RC členy na výstupákách, většinou bývá vlivem velkého svodu toho kondu přerušený ten odpor, takže ten "Boucherot" jako takový v podstatě nefunguje.
No a snad nemusím připomínat, že DU304 nemá paralelní chod a čtyři zásuvky vzadu jsou samostatné výstupy konců.
Paralelní chod měly až ústředny RU-A3 a výkonové stojany RU-C, to je ukradený patent firmě Telegrafia po znárodnění v roce 1948.

Web

Re: Ústředna Tesla DU 304

Nezkousel nekdo zapojit samostatnej konec na domaci poslech? Jak to hraje? Ja ho mam v nekompletnim (havarijnim) stavu a nevim jestli ho zrestaurovat nebo ho nacpat do novy krabice. Strasne se mi libi ta diskretnost, jenom odpory a kondy a cepicky sou taky paradni. smile

Re: Ústředna Tesla DU 304

Koncové stupně z DU304 jako takové, seřízené podle továrního předpisu a HLAVNĚ perfektně zrepasované hrají poměrně slušně, podmínkou je ovšem spárování usměrňovaček AZ4, aby usměrňovač při zatížení "nešmajdal na jednu stranu" a samozřejmou podmínkou je perfektní stav koncových elektronek 4654. Upozornil bych na to, že teslácké 4654 toho moc nesnesou a v daném režimu /18W ztráta, 50W výkon/ jsou na hranici až za hranicí použitelnosti.
Je třeba sehnat NOVÉ 4654 Philips, které toho snesou daleko více, mám DU302, osazenou Philipskami a bez nejmenších potíží a s novými AZ4 dává ten konec až 65W.
Výkonová kmitočtová charakteristika sahá u těchto konců až k 50kHz, ale je třeba perfektně rekonstruovat tlumicí členy /no ony jsou to vlastně symetrické Boucheroty/ na primáru výstupního trafa - jinak má konec tendence k zákmitům, což poznáte podle toho, že se sériové odpory Boucherotů začnou pálit. Je tam potřeba -historie nehistorie- vpálit MKP kondenzátory na 1600V, které jsou k dostání prakticky jenom v ECOMu a jako sériové odpory Boucherotů je třeba dát několik odporů v sérii - z napěťových důvodů.
Konce mají bohužel výstup pouze 100V, takže je třeba si opatřit kvalitní převodní transformátor ze 100V na nízkoimpedanční zátěž - velmi vhodný transformátor je 50W transformátor v kovové krabici, se dvěma "ježky" a s označením PT50 z Tesly Vráble, který se vyráběl ještě ve verzi PT100. Jeden překupník z Uherského Brodu dotyčné transformátory PT50 má vystaveny, ale za kolik, to nevím.

Web

Re: Ústředna Tesla DU 304

Děkuju za vyčerpávajíci odpověd. AZ4 mám nové od UNITRY, ale jestli jsou spárované to nevim. Stala se mi nemilá věc, při vyndavání elektronky z patice, jsem urth elekronku a ten bakelit mi zůstal v patici, vývody půjdou zpět přiletovat, ale nevím čím to slepit. Neměl by jste nějakýt tip? "Servisní" manuál jsem stáhl na radiojournalu, nemohl jsem dohledat z čeho zesilovač pochází, tohle téma mojí otázku vyřešilo. Mohl by jste zvuk pociťove porovnat s mono50? Mono mám a můžu ho poslouchat celej den.

Re: Ústředna Tesla DU 304

Hraje to prakticky stejně až na maličko větší výkon /mono 50 má 40W sinus, konce z ústředny DU, jak už jsem napsal, umí i víc, než 60W/. Podmínka je velmi kvalitní převodní trafo ze 100V na cca 4 ohmy, jak už jsem psal, takový transformátor má označení PT50 a vyráběla ho Tesla Vráble k zesilovačům, které měly nízkoohmový výstup, výkon kolem 50W a bylo nutno s nimi napájet 100V rozhlasovou linku, takové zesilovače byly například STUDIO70 nebo STUDIO71. Těžko říci, zda přesně tento transformátor bude ještě někde k sehnání - jak už jsem psal, v jednom krámě jsem jich pár viděl, otázka je, kolik za to ten šejdíř bude chtít.
Převíjet výstupní trafo z konce DU304 je hloupost, navíc není vůbec jisto, za by se transformátor po převinutí choval stejně, jako původní. Pokud by se totiž tenhle transformátor měl převíjet, tak všechny 100V sekce, které tam jsou a jsou ve výsledku spojeny paralelně, bylo nutno nahradit sekcemi pro 4 či 8 ohm, což znamená poměrně otravné přepočítávání jednak počtu závitů, jednak síly drátu, aby každá sekce zůstala bez vzduchové mezery a na úplný konec by asi bylo nutné celý transformátor vakuově impregnovat. Nevím, jestli by se mi takovou práci chtělo dělat i tehdy, kdybych se fakt nudil a neměl co dělat.
Mám DU302 /jenom se dvěma konci/, když jsem ji oživoval, měl jsem výstupy zatížené popisovanými trafy PT50 a hrálo to poměrně slušně. Bylo tam nutné vyměnit pár elektronek v korekčním předzesilovači kvůli mikrofoničnosti, do mikrofonních vstupů jsem elektronky musel vybírat z více kusů, protože EF22 a podobné nejsou pro tyhle účely konstruované. Má to na mikrofonních vstupech hodně vysokou citlivost /kolem 2mV na impedanci kolem 1,5MOHm/, protože mikrofonní vstupy jsou myslím konstruované pro krystalové mikrofony, nebo dynamická "vajíčka" Tesla s převodními transformátory. V dnešní době je dost velký kumšt sehnat protikusy tříkolíkových konektorů, které tam jsou-já jich s obrovským štěstím sehnal celou krabici a sehnal jsem i mikrofon "vejce", který k tomu připojuju bez trafa a bohatě citlivost stačí.

Web

Příspěvky [9]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Ústředna Tesla DU 304

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£