Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Zkušenosti s integráčem TAS5611 (D-class)

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [12]

Téma: Zkušenosti s integráčem TAS5611 (D-class)

Zdravím přátelé,
rád bych se zeptal, jestli nemá někdo z vás zkušenosti s integrovaným zesilovačem TAS5611 od Texas Instruments. Jde mi o to, že bych si rád postavil nějaký lehce přenosný zesilovač ke zvučení na různých zahradních party, domácích diskotékách apod. Jinými slovy o kvalitu zvuku moc nejde, důležitejší jsou malé rozměry, hmotnost a nesymetrické napájení (ideálně z 36V spínaného zdroje).

A teď se mi dostal do rukou tenhle šváb, který podle datashitu vypadá pro mojí potřebu úplně optimální... 2x105W do 4ohm repráků při 1% THD, účinnost 90% (->malý chladič). Ani zapojení nevypadá moc složitě. Můj dotaz tedy zní - má cenu se něčím takovým vůbec zabývat, nebo je ten brouk vhodný akorát k umístění do nejbližšího kontejneru? Se třídou D nemám zatím žádné zkušenosti.

Děkuji za jakýkoliv názor.

Re: Zkušenosti s integráčem TAS5611 (D-class)

No myslím že nemáš vůbec žádné zkušenosti když to chceš živit spínaným zdrojem,...

Re: Zkušenosti s integráčem TAS5611 (D-class)

Máš k dispozici kompletní odladěný projekt? Návrh desky ap. Pokud ano, spínaný zesilovač se spínaným zdrojem klidně jde postavit a provozovat, ale předpokládá to určité zkušenosti a vybavení.. Pro výkon 100W bych klidně zvolil i klasický konec stavebku např. z Aldaxu  http://www.aldax.cz/

Web

Re: Zkušenosti s integráčem TAS5611 (D-class)

Projekt právě k dispozici nemám, ani na internetu jsem nic nenašel. Proto se ještě ptám místních odborníků, jestli s tím někdo v minulosti něco nestavěl. Mě se líbí ta vysoká účinnost třídy D, celý zes by se tak mohl nacpat do velmi kompaktní krabičky, klidně i s klasickým transformátorem.

Zbastlit klasický lineární zes pro daný účel by šlo, v šuplíku se mi válí několik TDA7294 (Aldaxí stavebka mi přijde skoro zbytečná). Ale je třeba velký chladič a dostatečně předimenzovaný toroid. V tom se mi zdál tenhle šváb lepší...

Případně pokud byste věděli o nějakém jiném projektu "Dčka" podobného výkonu, nebudu proti smile

Re: Zkušenosti s integráčem TAS5611 (D-class)

Však postav v podstatě evaluation board ne? .) A pro chytráky smile ten šváb je přímo určený pro napájení ze spínaného zdroje a dá se k němu přisynchronizovat.

Re: Zkušenosti s integráčem TAS5611 (D-class)

Můžu Ti nabídnout obdobný IO, je to TDA8920BTH, prohlédni si datasheet, zda by se Ti něco takového nehodilo. Je to sice symetricky napájený, ale má to tu výhodu, že to dokáže dávat 200W v můstku, což Tebou uvažovaný obvod nedokáže, protože ten už v mostu zapojen je. Mám několik kusů nazbyt, součástek k tomu není třeba moc a účinnost to má skvělou, stačí tomu 200VA zdroj nebo transformátor a poměrně malý chladič.

Web

Re: Zkušenosti s integráčem TAS5611 (D-class)

Vaclav: Díky za info, vůbec jsem netušil že TI nabízí i kompletní moduly toho zesilovače. Mají tam ke stažení i desku v Gerber formátu, kterou bych musel někde nechat vyrobit. Zatím to vypadá jako nejschůdnější cesta.

Sinclair: To TDA8920BTH taky nevypadá vůbec špatně. Líbí se mi možnost zapojení do můstku. Náhodou navrhnutou desku bys k tomu asi neměl co? Google najde jen hotové moduly, osazené součástkama pochybných kvalit...

Re: Zkušenosti s integráčem TAS5611 (D-class)

Pokud ten hotový modul s TDA8920 vychází na rozumné peníze, kup ho. Asi takto: na odporech není moc co zkurvit, na svitkových a keramických kondenzátorech taktéž a co se týče elektrolytů /ty bývají vždycky nejhorší/, není problém si potřebné kapacity ve značce Nippon ChemiCon objednat buď přímo u mě, nebo se domluvit v Aldaxu - v Aldaxu ale sortiment této značky elytů není příliš široký, jsou tam v podstatě jen typy a hodnoty, které používáme ve stavebnicích a protože to máme poměrně sjednoceno, není právě proto sortiment příliš široký. Já jako servisák mám sortiment těchto elektrolytů podstatně širší, některé i v druzích s nízkou vlastní impedancí - low ESR. Není problém tedy za pár babek ten modul koupit a přeházet to důležité za kvalitnější. Myslím ale, že by neměl být problém na to navrhnout desku, škoda že v datasheetu evaluation kit není a obrazec desky také, je to divný, protože u švábů tohoto druhu většinou doporučená deska bývá. Jinak s tím TDA8920BTH mám zkušenosti pouze dobré, Magnat a HECO to valili do home subwooferů, bylo to zapojeno v můstku na 8R výkonný reproduktor a ty suby měly opravdu brutální výkon, sám jsem čučel, co z tak malého hajzlíka leze za páru. Zdroje k tomu dávali ale klasické, s toroidem o výkonu cca 180VA a filtrací 2x10.000uF. Jinak jsem se taky podivoval nad tím, s jak šrotovými součástkami ten šváb chodí..Odešly za celou dobu výroby těch subů jenom dva a to díky zkratům v cívkách evidentně poddimenzovaných reproduktorů, kdy ten šváb chudák byl nucen pracovat asi do 1 ohmu a prostě se upekl. Když jsem je sháněl, tak jediný rozumný dodavatel měl ale limitní množství 10ks. Ta řada subů už se ale nevyrábí, přešli na klasická Dčka s integrovaným modulátorem a koncem jako polomostem s IRFky. Takže mně těch TDA8920BTH tady zůstalo osm, něco bych si tady ještě pro strýčka příhodu nechal a zbytek může jít do světa. Cena toho švábíka vycházela na 259,-Kč, takže žádná hrůza.

Web

Re: Zkušenosti s integráčem TAS5611 (D-class)

Á propos, Leoši, slíbils popsat poslechovej rozdíl mezi Actidampama, MkIII a MkIV...:)

Re: Zkušenosti s integráčem TAS5611 (D-class)

Sinclaire, díky za vyčerpávající odpověď smile Ty moduly se dají sehnat na eBay, v několika různých verzích za cenu asi 20 - 30$. V přepočtu i s dopravou to vychází na nějakých 600Kč, což podle mě neni vůbec zlá cena. Kdybych zkoušel něco spáchat s tím obvodem od TI, tak jenom za výrobu dvouvrstvé prokovené desky dám stejnou sumu.

Tohle je asi nejlepší co jsem našel: http://cgi.ebay.com/TDA8920-BTH-Class-D … 0588418108

Osazeno elyty Rubycon, které (podle threadu tady na webu) také nepatří k nejhorším. Kdybych k nim přidal ještě 2x3300uF Nippon do každé větve, to už by mohlo stačit ne? Cívky ve výstupním filtru bude předpokládám vhodnější vyměnit za vzduchové. Spíš nevím, co samotný šváb, taky radši vyměnit? Nebo můžu věřit že nebude pajcovaný?

Re: Zkušenosti s integráčem TAS5611 (D-class)

ahojte,

pouzivam jeden D class zesilovač na zahradě na dvou baterkach. spíš T) http://cgi.ebay.com/2-100w-TK2050-TP205 … 5645404a2d 

nyní je trožku dražší než býval ale,

je středně velky.. ne malo ne hodne
- napajení Nesymetricke tak jak jsi chtel.
- opravu to netopí. je to pecka
- kupodivu to hraje docela čistě, ale ne HIFI jak semtam píší.. - když pustíš testovací(nebo vygenerovaný) sin sweep 50 - 18 000 hz např tak uslyšiš po sobě jdoucí špičky zkreslení  při různých frekvencích, podobně jak u AB a švábových zesíků. = toto je důvod proč to nemam doma. nelíbí se mi to)

roll bohužel nevím jaky je maximalní výkon. nevěřím těm číslům. testoval jsem to na 100w 32v obyč zdroji. rušílo mi to osciloskop tak jsem nezjistil co se da z toho vytlačit. uchometrycky a dle ručičkového multimetru jsem vytlačil 40W na jednou kanalu. kuli zdroji. dal jsem nešel. nějak se mi nezda že by to šlo.. a taky sousedi nechapou test na bednách

(upravil Nitram 13. 11. 2011 22:32)

Re: Zkušenosti s integráčem TAS5611 (D-class)

lehce OT: narazil jsem na tohle vlakno pomerne nahodou z googlu takze jen kdyby to nekdo nekdy treba vyhledaval, ..a nasel -> kousek vedle je vlakno s TAS563x coz je vicemene velmi pobdobny chip (resp. na pohled "z venku" uplne - stejny pin out i pouzdro, jen o neco vyssi vykon)

http://audioweb.cz/viewtopic.php?id=14496 wink

E: jinak googlil sem proto ze doladuju start stavby dalsiho prototypu, s tim ze deska pujde samozrejme osadit obema typy, ale od TAS563x ted upoustim protoze to jednoduse a strucne nemam z ceho krmit (PVDDmin 25V) ..a vlastne ani moc na cem testovat

E2: jinak je docela zvlastni ze kdyz autor vlakna (udajne) hledal neco o zapojeni moc toho (pry) nenasel zatim co me by zajimaly spis cenove rozdily dodavatelu a misto toho obevuju tohle:  http://www.vutbr.cz/www_base/zav_prace_ … e_id=39852  a pod.. uui

Příspěvky [12]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Zkušenosti s integráčem TAS5611 (D-class)

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£