(upravil Kocour 3. 7. 2023 9:40)

Téma: D'Appolito, MTM, WMTMW zkusenosti?

Obcas vidam tohle usporadani, zatim jsem se mu vyhybal, teoreticke nevyhody jsou jasne, odecitani menicu, smerovani ve vertikalni rovine. Jinymi slovy, vertikalne mimo osu jde mene energie nez v pripade jednoho menice.
Konkretne, dva 120mm stredaky, CtC 180mm, vytvari na 1k prvni nulu, propad mimo osu, a ma to dopad na power response, ktera se mirne propadne vicemene v celem pasmu stredu.

Ale, je to uplne spatne poslechove? Mene energie mimo osu vertikalne nemusi byt v normalnich mistnostech spatne kvuli odrazum podlaha a strop. Bocni odrazy lze snaze poresit normalnim nabytkem a zabydlenim mistnosti, ale strop a podlaha, tam uz moc reseni neni. MTM v podstate vytvori smerovost vertikalni smerovost ve stredovem pasmu, vyraznou, coz nemusi byt spatne, nicmene je to pak nesymetricke s horizontalni rovinou.

Zajimaji me teda realne zkusenosti s poslechem reprosoustav s timto usporadanim menicu. Jestli jste vnimali nejaky problem, nebo naopak cistejsi stredove pasmo,....?

ruzne DIY repro

Web

(upravil dawsoo 3. 7. 2023 11:10)

Re: D'Appolito, MTM, WMTMW zkusenosti?

Já takovej projekt měl v plánu domů,kdyby tenkrát nevydali tehdy Scanspíci 32W nebyl by realizován žádnej Opus Magnum,ale právě tenhle, řešený navíc modulárně:
1. dvě basové sekce W-W-LM  + LM-W-W nahoru a dolů s krásnejma kevlaříma SS classic 2x21W8554 + 1x18W8544 ve dvou škatulích (ty kevlary byly zvolený hlavně kvůli ještě rozumným objemům a pěknýmu zv charakteru )
2. mezi ně sekce HM-T-HM 2xBG Neo8 / alternativně 2x10F nebo 13M a BG NEO3 alternativně R2004 ilu neodym mini verze. Hlavní výhodou by byla možnost změny posledních dvou pásem prostou výměnou celé sekce s novějším potenciálně lepším osazením v budoucnu. Vriant bylo mnoho a i např taková 12MU včetně upravené custom verze bohužel moc neobstála stekjně tak jako 18WU tenkrát, takže celá ta  iluminator řada krom výšek byla jako řešení pro mne zavrhnuta.

Nakonec přesně takový bedny z classiců postavil Kyselym (koupil odemne všechny ty classic SS repráky) a asi na ně doma hraje dodnes.Hrálo to monumentálně s pěknou citlivostí a dynamikou,krmený z pistolnkova nejsilnějšího CFB ampu 2x220W/8, DAC byl sirius II synchro z PC. Zvuk bych charakterizoval jako bass ryhlej - lehkej velmi pevnej, ale zároveň plnej a subjektivně plnohodnotnej po všech stránkách, kde se prakticky moc nedalo dosáhnout typickýho ječení a zkreslení na spodku když se to taví na hraně, bez toho aby se skoro nezboural byt big_smile

Takže žánrově zcela univerzální a přesně tak nějak akorát v dobrým slova smyslu na bytovej poslech při jakýkoli hlasitosti (výška byla přes 2m) ,cílem bylo řešení všude tam, kde je typickej problém strop podlaha (2,5-3,5m výšky místnosti) se to chovalo díky těm 4 basákům v různých výškách moc pěkně. Byl to myslím rok 2012-13 max a měniče jsem na to již měl všechny připravené,jen bylo vcelku problém sehnat 18W8544 jinak vše šlo sehnat ještě normálně..

Dneska by to jistě krásně šlo udělat s dobrým výsledkem i 3p s 4x21W8555 a 2x15W8534 a nějakou pěknou vejškou ve WG.

Není co dodávat...

Re: D'Appolito, MTM, WMTMW zkusenosti?

Diky, parada, to jsem chtel slyset. Detaily jsem ti poslal do emailu. V mem pripade by se jednalo prave o WMTMW, s osmickama, modularne, 3 sekce, upotrebit nadbytecne revelatory a Illuminatory smile. Dost jsem v pokuseni misto 12MU dat 15M Rev, jenze repra samotny jsou dnes temer neprodejny, a vic penez do toho sypat nechci, takze 12MU, a 9800 bez WG, coz by se melo potkat pekne nekde u 2.5 -3k, coz bude 9800 vyhovovat, a i charakterem myslim by si mely sedet.

ruzne DIY repro

Web

Re: D'Appolito, MTM, WMTMW zkusenosti?

Zde 2x 12MU v MTM usporadani, roztec 180mm, jak se dvojice chova vertikalne a horizontalne.
https://i.postimg.cc/9fQ1MNGz/12-MU-MTM-ver-hor.png

ruzne DIY repro

Web

(upravil dawsoo 3. 7. 2023 18:05)

Re: D'Appolito, MTM, WMTMW zkusenosti?

Kocour:
Co jsem kdysi moc chtěl jako mladej perspektivní chlapec zkusit, byla koncepce mini tweeter obloženej malejma třípalcema kolem dokola,takovej jakoby diskrétní coaxiální ringradiator. Nebo planáry s postupným tlumením vyzařování různými molitany a pěnami. big_smile

S LA jsem si hrál už dávno,finance na 18ks středobasu na plnotučný už nebylo. Tak jsem to udělalů takhle,hrálo to moc pěkně nicméně zkrotit tu RD50 a zvonící L21 byla tenkrát fuška s 36 součástkama ve vyhýbce.
https://i.postimg.cc/3JJ26WjD/dawsoo1-05.jpg

Ono ve výsledku je to fakt hlavně o tom jak to hraje a zkušenostech, pokud člověk neudělá uplnej nesmysl,tak jde vyrazit slušnej zvuk i z obyč koncepce bez nákladný exotiky. Je super si určitě ale takový věci sám zkusit a najít si vlastní míry co za to stojí a co už nikoli,neb myslim že poznání je na těchhle hrátkách to nejcennější a věc co ti už nikdy nikdo nevezme.

Není co dodávat...

Re: D'Appolito, MTM, WMTMW zkusenosti?

Towers Dawsoo.

To byly spektakulární bedny o obrovském zvukovém prostoru, velkém rozlišení a rychlosti. Ten projekt byl úplné zjevení v prostředí se stavbami z Tesla VM repro. Je to nějaký pátek, pak přišly konstrukce v Xavianu. Dawsoo a Kocour umí.

Re: D'Appolito, MTM, WMTMW zkusenosti?

Kocour: to je dle očekávání dost peklo ta vertikální směrová charakteristika. To nechceš.

Web

Re: D'Appolito, MTM, WMTMW zkusenosti?

Peklo pro oči a technokraticko akademický přístup.
Za mě, vnímaný vjem (rozuměj spokojenost při poslechu hudby) více negativně poznamená levný odpory a kondenzátory před výškou a středem.

Web

Re: D'Appolito, MTM, WMTMW zkusenosti?

Jasně, odpory, kondenzátory a dráty mají největší vliv na zvuk, to je ta správná voodoo ezoterika. Ale je to jen v hlavě.

Re: D'Appolito, MTM, WMTMW zkusenosti?

Keď nevidí (čo je použité..), ohluchne cool , nepozná ani prd

(upravil antonio 4. 8. 2023 17:25)

Re: D'Appolito, MTM, WMTMW zkusenosti?

Ohledně apolita ... výhodou je vertikální symetrie a nevýhodou vzájemné odečty střeďáků ,nemyslím si že je to horší řešení v některých specifických případech může hrát klidně v reálu MTM lépe, než stejně udělané klasické MT nebo TM řešení. Směrovky jsou hodně ale ne vše. Dnes bych šel do asi slušnějšího coaxu, pokud by priorita byla kultivovaný chování mimo osu i za cenu horší celkový charky.

Není co dodávat...

Re: D'Appolito, MTM, WMTMW zkusenosti?

Snad bylo pochopitelne, ze se ptam predevsim na poslechove zkusenosti s timto usporadanim. V technicke rovine si jsem vyhod a nevyhod vedom, snad tu nikdo nepredpokladal, ze by ne.
Mavat vycteninama umi kde kdo, a je to tady a vlastne vsude velmi rozsirene.
Me zajima zkusenost typu slysel jsem tohle a tohle, libilo se mi......znelo to.....barva nebyla uplne.....prostor byl.....klasika znela takhle ..... rock neznel.....atd.

ruzne DIY repro

Web

(upravil 3. 8. 2023 16:11)

Re: D'Appolito, MTM, WMTMW zkusenosti?

PMA
Nepřeháníš trohu, spíše hodně? To cos napsal je významově hodně daleko od toho, co jsem uvedl já.

BV
Ani prd nepozná technokratický akademik když nemá možnost vidět měření. Bez grafů a čísel spolehlivě hluchne.

Kocour
Podle nastavení mysli to někomu jasné bylo, a jiným nemohlo. Ti jiní si vystavěli pod nohama pomyslnou pevnou zem z výdobytků techniky v představě, že ta už přesně ví jak to v této realitě chodí, že už vše zná a umí popsat všechny atributy a děje. Přitom nás teprve ještě čeká přesný popis toho, co to je el. proud a jakou má souvislost s vodičem. A protože oni staví na těch zastaralých dogmatech, tak nemají v mysli místo pro takové záležitosti jako je třeba změna zvuku kabelem, odporem, kondenzátorem. Nevědí co a jak přesně to změřit, tak zůstávají u toho základního, co téměř nic ukázat nemůže. Takže omezenost jim přináší pro ně pádný důkazy.

Web

(upravil check 3. 8. 2023 16:38)

Re: D'Appolito, MTM, WMTMW zkusenosti?

dawsoo

MT nebo TM uspořádání má symetrické vertikální směrovky s jednou dírou nahoře a druhou dírou dole řekněmě někde na 20-45° podle situace. Ve výjimečně blbých případech s velkou přírubou výškáče, velkým střeďákem jsou ty díry dvě. V té potencionální asymetrii popisované Bohoušem neměl pravdu, žádná asymetrie tam není. Samozřejmě může se to udělat asymetricky, ale to je pěkně blbě a není důvod to tak dělat.

MTM má děr nespočet i mimo dělící frekvenci. To má jasný dopad na vyzářený výkon, tímpádem prostorovost, tónové vyvážení.

Je jasné, že někde někdy někomu se může líbit to či ono. Někdy jedna chyba v akustice a jedna chyba v reprobedně jsou výhodou, ale není to koncepční řešení za účelem dosažení nejlepšího výsledku.

Web

(upravil antonio 4. 8. 2023 20:31)

Re: D'Appolito, MTM, WMTMW zkusenosti?

Kocour: já co pamatuji a nebyly to uplný sračky "na svou dobu", jsem postavil nebo participoval na minimálně různých 5-6-ti projektech v této konfiguraci,cca někdy v letech 2006-2013.

1. dvoje možná troje ranný pokusy s kovovejma seasma 2p (klasika L15+27TAFCG  a verze pásek s L17+BG NEO3PDRi) dodnes někde hrají patrně ku spokojenosti na bazaru se neobjevily ani jednou,samozřejmě dnes bych tu seasí zvonkohru a plechařinu asi nedal big_smile Nicméně účel to splnilo a posunulo poznání v té době.

2. jedny 3p pro celé pásmo co po mě chtěl udělat na základě těch prvních projektů kde byla bass sekce jednoduchá s L26 a na ní stála apolito středovýšková sekce skoro stejného osazení s L15+25TAC/D ve stejný bedně  jako v 1. Původně jsem chtěl udělat to menší s 19TAFD a 2xL12 a k nim L21/22RNX/P. Ale dotyčný chtěl větší variantu.

3. po delším čase pak finální dvě varianty 4p = celosymetrické modulární ultimátní 4p řešení s planáry B&G které nakonec realizoval kyselym (4x22W8554+2x18W8544 + pásky NEO8 a NEO3) a druhé klasika moje komplet scan speak spodek stejnej a horní dvě pásma se SS středovýškovou sekcí kde byla R2004+2xcustom 10F natěsno u sebe nakonec odemne set vzal a dokončil jiný kamarád a já šel místo toho když vyšel uplně novej 32W do klasicky koncipovaných OM. Tohle za mě hrálo opravdu moc dobře i dle dnešních měřítek.

takže tak

Není co dodávat...

(upravil BV 4. 8. 2023 19:01)

Re: D'Appolito, MTM, WMTMW zkusenosti?

Pár d' Appolito boxov som pred rokmi urobil  a pokiaľ ide o ich subjektívne "zmiznutie" a podanie priestoru, nemajú proti ATH hornám šancu. Dôvod napísal Check v #14.

MTM má děr nespočet i mimo dělící frekvenci. To má jasný dopad na vyzářený výkon, tím pádem prostorovost, tónové vyvážení.

(upravil dawsoo 4. 8. 2023 20:10)

Re: D'Appolito, MTM, WMTMW zkusenosti?

check:
To si nemyslím, symetrická vertikála z principu není možná u klasického řešení i pokud výškáč taháš strmým řádem extrémně dolu kde toto minimalizuješ ,což zas ale přináší jiné problémy a není hodnoceno ani moc dobře poslechově. že tomu tak je lze vždy i vcelku jasně při pohybu nahoru a dolů vcelku snadno u každé bedny v různé míře slyšet,tím důvodem je hlavně časový a následně i vzájemně fázový posun mezi M a T kde je již malá vlnová délka k rozměrům = v horní části poláru vs dolní.

MTM má přínos v tom že toto je symetrické ač připouštím že na měření jistě horší a již při menších úhlech,což je logická věc,neb tam hrají dva faktory, ale jak píšeš může to mít přínos ve specifických podmínkách,kde ta symetrie může hrát významnější roli a nebo i různé koncepce exotiky a řešení s různě filtrovanými více mini neodym tweetery velmi těsně u sebe apod.

Vždy je to otázka priorit a žádné řešení není superiorně takové, aby zvukově na domácí či aktivní poslech vyhovovalo uplně všem. smile

Obecně se dá říci že vertikála je vždy špatná,proto ji tak neradi všichni ukazují a v míchacích studiích kde zvukař vstává ke klikám jsou budky na ležáka a nebo tam maj custom MTM nearfieldy. big_smile To samože neplatí pokud se jedná o 1p šíro,coaxiální nebo LA řešení,které rovněž mají své jiné problémy.

Ten boj u vícepásma obecně je vždy jen o tom, kde v pásmu ten problém nastane, jak brzy a jak moc.

Není co dodávat...

Re: D'Appolito, MTM, WMTMW zkusenosti?

Taky to nevidim tak jednoznacne. 2p s velkym WG ma tez vertikalne diry. Ano, lze to udelat ze je power response slusna, coz u MTM uplne nejde, natoz u WMTMW. Ale opet, je power response vsechno? Co je vlastne spatna a co je dobra, kde je ta hranice? Vsechno se stavi hrozne militantne cernobile, ale v realu je spousta veci sedych. Snad me chapete.

Ja si postavil 2p i 3p se Sica koaxialama, vertikalni smerovky tedy vyborne, jenze pak jsem udelal 2p s 18W/8545K00 a 6600, naprostou klasiku, 6+1, zakloneny celo, takze velky fuj podle dnesnich meritek. Chtelo to peclive poslechem doladit pasmo kolem 4k, klasika, a tyhle bedny ty koaxialy rozcupuji v kazdem aspektu. Uz jsem to nekde psal, proste koaxial a jeho inherentne dobre vertikaly nejsou vsechno.

Nemam tendence se zamilovavat do jedineho reseni, jedine pravdy, jedine krivky. V kazde koncepci lze udelat slusne hrajici bednu.

Bedna s dobryma smerovkama, slusnou power response, rozumnym DI ma nejvetsi sance hrat dobre, univerzalne, v nejvice prostorech. Ale to je pro me malo, ty sance dost casto nehraji. Asi spinorama je stale malo jakozto jediny popis a ukazatel zvuku.

ruzne DIY repro

Web

Re: D'Appolito, MTM, WMTMW zkusenosti?

S L15 jsem nikdy neměl problém a ještě tu mám L12 v 2p. asi 4litry a v menší místnosti famózní.

(upravil BV 5. 8. 2023 11:32)

Re: D'Appolito, MTM, WMTMW zkusenosti?

2p s velkym WG ma tez vertikalne diry.

Ano, má, jednu okolo deličky..
https://i.postimg.cc/wj4zpYpw/hornvert-Directivity.png
Je to od 0 po 80st. vertikálne. Porovnaj to s tým v #4