Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » stavba zesilovače s výkonem do 100w

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 21]

(upravil kivi8 10. 7. 2011 14:14)

Téma: stavba zesilovače s výkonem do 100w

Ahoj chtěl bych postavit nějaký zesilovač s výkonem do 100w, bez io, se slušným zvukem, se skreslením pod 0.1% a bez ochran když tak dostavím.
Na internetu jsem narazil na tyto zapojení neznám jejich parametry a nevím, jestli se dá autorům věřit.

http://www.elektrolukis.estranky.cz/cla … 20w.2.html - tento už mám postavený a hraje docela fajn, ale toužím po něčem výkonnějším a také by mě zajímaly jeho parametry.

http://www.volta.estranky.cz/clanky/zes … _50_W.html  - Nezdá se my nic moc, ale stejně se na něj ptám.

http://hlava.webpark.cz/Tranzistory/sch.2x120w_tr.gif - Má sice výkon přes 100w vím, že je v koutku hanby, ale nepřijde mi tak zlý, jestli jeho jediný nedostatek je kondenzátor 8G2 na výstupu ale asi bude dost skreslovat.

http://www.chuck53.estranky.cz/clanky/e … _prac.html  - Je asi nejvhodnější pro mě.

Budu rád za jakoukoliv radu jakékoli schéma a jakoukoliv pomoc.

Re: stavba zesilovače s výkonem do 100w

Vyber si raděj něco odtud:

http://audioweb.cz/viewtopic.php?id=10025

Web

Re: stavba zesilovače s výkonem do 100w

Klidně postav ten z prvního odkazu - někde tady je o tom i vlákno, tohoto bych se nebál. Autor stránek se zde na webu myslím i vyskytuje(oval). I ten Sinclair by nemusel být špatný.
Rozhodně nestav ten z třetího odkazu.

Jinak stojí za zmínku vlákno co postnul Reeb, tam se taky určitě podívej.

(upravil kivi8 10. 7. 2011 15:16)

Re: stavba zesilovače s výkonem do 100w

Bohužel mi žádný zesilovač odtud: http://audioweb.cz/viewtopic.php?id=10025 nevyhovuje důvody: pro mě nepotřebný výkon a vysoká složitost.
možná tak tohle: http://www.levex.wz.cz/lva101.htm
nebo tohle: http://www.zosilnovace.eu/Zosilnovac100W.htm
Edit:Ten první už mám ale má pro mě malý výkon.

(upravil j_paseka 10. 7. 2011 16:03)

Re: stavba zesilovače s výkonem do 100w

Hergot ty si náročný, "tamten malý výkon tamten moc složitý. Né v pohodě smile .

Toho Levexe bych zkusil, autor je opět zde z fóra, taky jsem na ty stránky dříve pokukoval.
Jinak ten zesák ze stránek Zesilnovace.eu není špatný. Dokonce bych k němu našel i návrh v Eagli, co jsem si kdysi dělal. Ale nemá parametry normy Hi-Fi. Pro tento účel je výborný zesilovač JPA100 (100W/4Ohm), opět z těch samých stránek, ale ten už bohužel není free. Pouze jako stavebka.

(upravil voltik 10. 7. 2011 20:21)

Re: stavba zesilovače s výkonem do 100w

ten druhý odkaz je z mých stránek... Já ten zesilovač stavěl respektive jsem jej koupil jako stavebnici z aukra.
Kupodivu hrál na první zapojení a nikdy nestřelil - v provozu cirka půl roku . Pak jsem jej dával do jiný krabice, mojí blbostí sem přehodil zem a - Ucc, takže je jasný co následovalo... Pak jsem jej neopravoval a koupil Teslu AZS220ku smile

Když ty součástky nekoupíš z gesu, gme a podobnejch srágor, myslim, že budeš spokojenej (E: i zvukově - neukřičený, neubasovaný )
Samozřejmě to nemá jakokoliv ochranu, ale u tohodle zesu za pár kaček se to snad ani nevyplatí.

Jistotou jsou zosilnovace.eu jak píšou pánové hore.

Web

Re: stavba zesilovače s výkonem do 100w

Nechci z toho dělat bazar, ale nechtěl by jsi SPV100? Mám nějaké přebytečné.

(upravil jik 10. 7. 2011 19:22)

Re: stavba zesilovače s výkonem do 100w

kivi8: Odkaz od voltika (druhý v pořadí) a ten, o němž píšeš, že je pro Tebe nejvhodnější (čtvrtý a poslední v pořadí) je tentýž zesilovač. A právě pro jeden z nich bych se rozhodl. Ale určitě v dnešní době jako kompementár. Ne kvazi. A na tomto fóru je mnoho podrobností o něm (stabilizace klidového proudu v závislooti na teplotě a spousta jiných vychytávek). A vlastně si i protiřečíš. Jednou napíšeš, že se Ti nezdá nic moc (což není pravda) a po druhé o tom samém napíšeš že se Ti jeví jako nejvhodnější. Tak nevím. Mluvím teda jenom o konci, kterým není nic jiného než legendární zesilovač Sinclair. A ten předposlední je nějaká variace na též legendární Transiwatt, jestli z něho dosáhneš 100W, nevím. Závěrná napětí tranzistorů, proudy, které potečou atd. Postavil bych ten od Voltíka (věřím že v Evropě mezi kutily prověřený v řádu deseti až stotisíců exemplářů, vyráběla jej i Tesla v nějakém receiveru s číslem 820). Ale určitě jako komplementár - s NPN PNP na konci - hledej. Pokud chceš sáhnout do vyšších a složitějších sfér, tak i toho Levexe, ale s t ním třeba já osobní zkušenost nemám. Anebo viz MetMan. Tolik za mě.

Třeba zase mě už v hodně dávné době lákal ten Tiger, ale bohužel jsem ho naplno nikdy nezrealizoval. Mezi tím doba utekla a máme tady daleko víc modernějších řešení. Možná ho někdy čistě ze zajímavosti postavím, zvlášť když je na něj snadno dostupná (ale ne zrovna nejvzhlednější - ale to je jedno) deska plošných spojů. Ale to bych se fakt musel strašně nudit, abych to udělal. Věřím, že funguje perfektně. Takže ber to jako favorita, ikdyž dosti zastaralého, ode mě.

Re: stavba zesilovače s výkonem do 100w

Serus. Postav si niečo s TDA7294. Síce to nie je žiaden hi-end ale je jednoduchý a  je aj dosť spoľahlivý. Schemu toho mojho bohužiaľ na internete neviem nájsť no existuje mnoho spôsobov -ostatní určite vedia. Ja ho používam v garáži na subwoofer a mne to úplne stačí.

(upravil voltik 10. 7. 2011 22:11)

Re: stavba zesilovače s výkonem do 100w

" bez IO, se slušným zvukem "

smile


P.S.: Postav si klidně ten ode mě. Říkám znovu, že účel to splní a když budeš chtít epší, příjdeš a vybereme něco jinýho. Tohle tě bude stát tak dvě tři stovky, takže v klidu né kivi8 ?

E: A nebo si postav co chceš, mě je to jedno big_smile

Web

Re: stavba zesilovače s výkonem do 100w

kašlete na  7294 , to radši už 7293 ! je lepe dimenzovany a víc vydrží.

mám navrhnutou další verzi jednodeskového stereo zesilovače s  TDA7293 ( lze osadit 7294, 7295, 7296 ), starou verzi mám odzkoušenou, nová je vylepšená o korekce, změnu z oboustraného plošnáku na jednostranný, lepší modularitu ( jednotlivé DPS korekce, koncových stupnů, zdroje, ochran se dají rozdělit a namontovat zvlášť ),  vylepšený zdroj, jen zbývá trochu vzhledově upravit ochrany.

" Vědět a znát to každý by chtěl, ale učit se nechce ... "

Web

Re: stavba zesilovače s výkonem do 100w

millano: Já bych byl určitě pro. Udělal bych si ideální zesilovač do práce

Web

Re: stavba zesilovače s výkonem do 100w

kivi8 napsal:

http://www.chuck53.estranky.cz/clanky/e … _prac.html  - Je asi nejvhodnější pro mě.

Budu rád za jakoukoliv radu jakékoli schéma a jakoukoliv pomoc.

Tenhle jsem stavěl, žel, tak jak ho má on, ti chodit nebude, protože výběr polovodičů a buzení koncáků BCčkama, je hovadina... Pokud nahradíš budiče BD139 a BD 140, popřípadně předěláš na komplementár, bude hrát víc jak slušně. je to klasický Sinclair, bez ochran, takže bacha. Jinak hraje dost dobře... A je jednoduchý... Já ho upravil a hraje dodnes big_smile To TWčko z prvního odkazu taky není cesta vedle, bude fungovat taky...

(upravil kivi8 11. 7. 2011 19:02)

Re: stavba zesilovače s výkonem do 100w

Moc všem děkuji na audiowebu jsou tu opravdu skvělí lidi mám postavit tedy zesilovač od tud: http://www.chuck53.estranky.cz/clanky/e … _prac.html nebo od tud: http://www.volta.estranky.cz/clanky/zes … _50_W.html já jsem je důkladně nezkoumal, takže jsem nepoznal rozdíl. MethMan:ne ale děkuji.

Re: stavba zesilovače s výkonem do 100w

Je to Sinclair.. něco uz maš tady:

http://audioweb.cz/viewtopic.php?id=11484

http://audioweb.cz/viewtopic.php?id=10297

Web

Re: stavba zesilovače s výkonem do 100w

Jo a ta Chuckova verze chce trošku poladit, jak říkám, sám to tam píše, odchází BCčka, nějak chlapec nerespektuje jejich Uce0. A taky ten jeho plošňák je dost na prd. Blbě navrženej a malý pájecí body...

Re: stavba zesilovače s výkonem do 100w

Já dost nechápu jak někoho může napadnout budit KD503 BCečkama v zesilovači s výkonem 50, to je na 100% jisté že odejdou dned nebo za nějakou chvilku! specielně když je dneska ve fůru Eshopech napsano že KD503=2N3055 to považuju za neomalenost toto někam napsat a totální debilitu! dotyčný pak zakoupí 2N3055 a budí to BC546B z GM smile A končí to tak že dotyčného 13letého mladíka převáží záchranka na pohotovost s vystřeleným okem...  já toho sinclaira dotáhnul tak nějak do konce! V plánu bylo ještě zmenšení tištáku a integrace usměrnovacího můstku. mám rad tohle jednodeské řešení co jesem navrhnul! Ve výsledku to strašně zjednodužší  montáž do kejsu.

Re: stavba zesilovače s výkonem do 100w

Tak nakonec jsem se rozhod pro sinclair a stavím od tud :http://zosilnovace.eu/UNI50.htm

Re: stavba zesilovače s výkonem do 100w

Unregistered: To není neomalenost, ale sviňárna... Tyhle trandy se totiž dnes už dost špatně prodávají... Tak se snaží udat co to jde, klidně za cenu lži...
Jednodesková verze je u tohohle docela na snadě. jestli to budeš ještě nějak tůningovat, hoď nějaký fotky...
Kivi: Jo, tohle už je docela dost dotažená verze, znám pár lidí co ji mají a nestěžují si...

Re: stavba zesilovače s výkonem do 100w

A co tak skusit nieco zo stranok  zosilnovace.eu   Mas tam origos DPS s nepajivou maskou k zosiku JPA100. Nerobim im reklamu, ale sam som si objednaval DPS. Zosik ma mierne cez 100W, prudovu ochranu, co tie na uplnom vrchu nemali, precuje v triede AB a nie iba v B, skreslenie je pod 0,01% a rychlost je ak si pamatam 30V/us. Za smiesnych 8€ za DPS je to slusny koniec.

Popripade si postav nieco na stil UNI50, UNI100 co ibe mozem zaciatocnikovy odporucit. Daju sa zohnat aj nejake verzie a modifikacie UNI na TO3, TO220...
Ak mas vazny zaujem o lepsi zosik, mozem ti dat kontakt na jedneho cloveka, co by ti vedel urcite poradit, popripade nie je problem aj dodat suciastky. Ale ak ano, napis mi na mail   maduda.radoslav@gmail.com

Příspěvky [1 až 20 z 21]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » stavba zesilovače s výkonem do 100w

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£