Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » PA a zvukařina » Bedna na basu

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [20]

Téma: Bedna na basu

je to projekt basový bedny pro kamaráda. Měl by v tom být 15" a zřejmě Fane. Koukal jsem třeba na Axiom AX15.300 bass 8/ohm. Nevím ale jestli nebude chtít nějakej tweeter, i když má nahoře psanejch 6 500 Hz.

Díky za Vaše postřehy a návrhy, popř. jestli se někdo podělí o zkušenosti s temito měniči.

Re: Bedna na basu

Taky jsem o pořízení tohoto Fane uvažoval pro své kombo SVM. Dal jsem však přednost KappaLite 3015 a jsem s ním spokojen.
U Axiom AX15-300B nevíme jakou má výchylku. Předpokládejme, že dostatečnou je-li svým zaměřením basový. Zkušenosti s ním nemám a nedopídil jsem se ani na zahraničních forech co je zač.
Tabulka 15“ reproduktorů s T+S parametry, kterou jsem si vytvořil když jsem vybíral vhodného kandidáta:

http://zkratak.xf.cz/zes/reproduktory_15.xls

Re: Bedna na basu

Ten Fane by mel mit podle Prodancu jen 1,6mm coz je dost malo, ale mam dojem je urcen spis do vintage veci ... jazz apod. Jinak ja bych volil PD.153ER .... sice ma kolem 9Kg, ale Hubert na Prodance foru ji hodnodil na basu jako velmi dobrou a casto pouzivanou a lepsi nez co se dneska prodava Ampeg. Mimochodem v te tabulce mi chybjej dva podstatny parametry BL, Mms. U basy je nutny vysoky BL a nizky Mms.

Re: Bedna na basu

Ernie můžeš tabulku doplnit o chybějící parametry, já už jsem se s tím najebal dost.=)

Re: Bedna na basu

Beratone copak na tu KappuLite hraješ za styl? Tenhle box by měl jet pěkně odspodu ale měl by umět i slep takže by měl umět i vejšky. Když jsem byl u Maršína tak se tenkrát prakticky nevyjádřil, jen řekl že se dost používaj Fane, to bylo celý.

Re: Bedna na basu

Hardrock; basa, bicí, dvě ošťavené kytary a zpěvák.
Kappalite 3015 mám v kombu, které jsem stavil (kdesi to tady bylo i s fotkama, ale už jsem to všechno vymazal) a svým zaměřením mám tento aparát určen na malé podium, do hospody atd. Mám v něm elektronkový preamp a tranzistorový konec 300W. Tlačí to velmi slušně s výborným zvukem, i když je reproduktor v objemu 55 litrů, čili na hranici jeho minima.
Pro velká podia a Open Air mám jiné kalibry.

Re: Bedna na basu

Betarone jakej maš nazor na tu PD.153ER?  Maš v tom kombu i nejakej vyškač (ja ten tvuj projekt někde viděl, ale uz nevim kde) a jestli na to jde i hrat slapem? ....  Díky

Re: Bedna na basu

Ernie zodpovědně ti nemohu potvrdit jak hraje PD.153ER, ale dle tabulky jsem ho měl v užším výběru.
Srovnáme-li obě charakteristiky PD a KL-3015, je zřejmé že PD půjde ještě lépe od spodku, ale je to podmíněno litry. Jeho váha je 2,5x větší než KL-3015, což mě taky ovlivnilo při výběru reproduktoru.
Tebe zajímá co na to slapování; takové spodky na tento styl nepotřebuješ a obecně k tomu platí, že 15“ reproduktory mají pomalejší odezvu na attack. Mému stylu hraní ale patnáctka vyhovuje, ty se zajímej spíše o box 4x10.

Kombo s KL-3015 má výstup na přídavný reprobox, hrál jsem už i s připojenou dvanáctkovou bedničkou (repro C-1230) a musel jsem na zesilovači hodně ubrat výšek a docela dobře to prolézalo kapelou. Takže v této kombinaci i ten slap by to zvládlo.

Test na kombo a mé subjektivní hodnocení je tady:
http://www.forum.baskytara.com/viewtopic.php?id=1298 na konci threadu. Je tam vyfocena i kombinace s malým boxíkem.

Re: Bedna na basu

Ja na basu začínám a dělam jen průzkum, ten slap byla jen otazka do budoucna. A krom toho jedna 15" vyjde levneji nez čtyři 10". Váha mi moc nevadí chtěl bych tu bednu udelat jako "duchodcovskou" tašku na kolečkach. Časem bych to viděl na nějakou přídavnou bednu s dvěma 10" jen nevim teda s jakejma, aby to bylo citlivostně srovnany. Určitě by to meli být  16ohmovy s tema citlivostma si nevim rady ... mam dojem, že při paralerním spojení dvou stejných reproduktorů se zvyšuje o 3dB. Vejška by byla jen v bedně s 15", asi nějaké levné Selenium.

Re: Bedna na basu

no my jsme naposled uvažovali 4 x 12 .. no uvidíme co z toho vzejde

Re: Bedna na basu

Čtyři 12“ reproduktory pro baskytaru je dobrá volba. Z hlediska mobility je výhodnější mít dva boxy 2x12“ a podle potřeby brát jeden  nebo oba boxy. Pokud jsou 12“ v úhlopříčce nad sebou, vychází to dobře do čtyřdesítkové bedny po výměně ozvučnice. Objem těchto boxů se pohybuje okolo 110, 120litrů. Mám tuto variantu vyzkošenou, kdy jsem měnil ozvučnice. Bassreflex štěrbinový 40x570mm ve spodu.

Re: Bedna na basu

Jaký jsi použil měniče? Tohle je zatím spíš hledání. 15ka by mohla být už pomalá a 4 10tky sou prostě malý smile

Re: Bedna na basu

sorry ze otravujem s OT ale na dva cellestiony vintage 30 bude dost 70l closed bednicka? este taka kravina,potrebuje to aj vytlm? nejake runo,alebo molitan? dik

Web

Re: Bedna na basu

Laney 12“, H&H Vintage  60 jsou výborné. Zkoušel jsem i Omnitronicse, jakžtakž do jazzu. Pokud nechceš moc investovat, tak ti budou stačit 2ks Emi Beta 12A.
http://www.eminence.com/pdf/beta-12a-2.pdf
http://www.eminence.com/pdf/cab-beta-12a-2.pdf

Co se týká desítkových reproduktorů, musíš zvolit vhodné typy a pak to ve čtveřici jede na basu jak sto čertů.=)
Vyber si podle tabulky 10“ reproduktorů, kterou jsem někde uvedl.

Re: Bedna na basu

Zacinam se nejak priklanet k tem 10", ale obavam se ze to vyjde podstatne draz nez to PD (kdyz bude urcita kvalitativní třída zachovana),nejak vubec nevim jaky a tu tabulku se mi najit nepodarilo. Z nabídky Prodencu si nejak nemuzu vybrat jediny co se mi libi je DAS 10B, az na tu vahu a cenu (4289Kč). Jestli bych moh poprosit kdybys mi na tu tabulku dal odkaz. diky

(upravil Betaron 14. 9. 2007 9:59)

Re: Bedna na basu

DAS10B, jistě výborný reproduktor, ale drž se trochu při zemi.=)
Musís se na to podívat z širšího hlediska a volit nějaký kompromis; cena – mínus, váha 10kg – mínus apod. Na čtyřdesítkovou bednu zbytečně veliký výkon jednoho reproduktoru, ikdyž ze zkušenosti vím že pro baskytaru je třeba tento výkon jakoby dělit  pěti pro nejnižší frekvence, aby se to blížilo realitě. 4“ cívka u desítky a vysoká účinnost požene charakter zvuku do ostřejšího zabarvení, zmenšená plocha membrány.
Včera jsem osadil box 4x10 reproduktory Eminence Beta 10-A, zvukově i výkonově slušné. Spodní kmitočty při rozumném výkonu – cca 200W box přenáší vcelku spolehlivě. Co se týká razance, vákonu, zabarvení zvuku a něakých nuancí je tento box dle mého soudu tak o jednu třídu níže, nežli ten samý box kde mám 4x Deltalite II-2510. Tyto reproduktory mohu vřele doporučit, cena přijatelná, váha 4ks je stejná jako jeden DAS10B.
Pak mám z desítek vyzkoušené Gamma 10-A. Ve spodcích je to zvukově plošší, což už se dá snadno posoudit malou Xmax=1,6mm. Má ale výborný drive pokud jede oddělen vyhýbkou nad 100Hz. Tuto kombinaci mám ve spojení s EV-18B + 2x Gamma 10. Opravdu masakr, tlak od spodku s razancí desítek dává výborný zvuk především na velkém podiu. Bohužel nevýhodou je veliká almara,=)

Tabulka desítkových reproduktorů bohužel ze serveru zmizela, mohu poslat mailem.

Re: Bedna na basu

Prosím pošli mi ji na big.viking@seznam dík

(upravil Millhouse 21. 3. 2008 12:22)

Re: Bedna na basu

Tak jsem po dlouhý době zase otevřel "bednu na basu". Trochu jsem doplnil seznam od Beratona a taky sem poměnil projekt... krapet. Bude to box se dvěma 10"
Tak a moc zajímavý se mi zdají tyhle repra:
http://eshop.prodance.cz/DetailPage.asp?DPG=91516
nebo:
http://eshop.prodance.cz/DetailPage.asp?DPG=90677
nebo prostě gamu:
http://eshop.prodance.cz/DetailPage.asp?DPG=81921
nezná někdo ty levný FANE?

Re: Bedna na basu

Hele čus.Já měl ted stejné dylema.koupil jsem si ten Fane AX 15.300/4ohm sice ho ještě v bedně nemám ale nemusíš se ho bát,pomalý určitě neni a ta malá výchylka ta neva FANE je jedna z mála firem,co uvádí skutečné hodnoty a to i víkon.Věřím žě až ho dám do bedny tak mi to rozerve barák.Zesik k němu mám Gallien-Kueger backline 600 a fakt špice zvuk.

Re: Bedna na basu

Dnes jsem dostavěl bez povrchovky, stavěl jsem od 11:00 do 19:00 malé basové přenosné kombíčko s Beymou SM110/N. A musím říct, jsem příjemně překvapený schopnostmi tohoto drobečka. Jede krásně odspodu, v simulaci vented 40 litrů, mělo kombo zvládat 50Hz/-3dB, ale při vhodném umístění krásně vyzní i syrová E. Díky Tondovi za včasné dodání repráku, zítra hrajeme a bude to pro ostatní členy celkem překvapení, doteď jsem tahal malý kombo s ARN5604 lol

Příspěvky [20]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » PA a zvukařina » Bedna na basu

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£