Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » Zdroj pre 2+1 zosilnovac

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [13]

Téma: Zdroj pre 2+1 zosilnovac

Zdravim Vas,
mam jednu otazku ohladom zdroja pre zosilnovac napajany dvoma trafami. Jeden trafak je pouzity pre stereo zosilnovac a dalsi je pouzity pre subwoofer. Ide teda o dva samostatne zdroje a moj problem spociva v tom ze vyhybku pre subwoofer spolu s ochranami napajam s transformatora pre stereo zosilnovac (kvoli nizsiemu napatiu, pretoze napatie pre subwooferovy zosilnovac je na stabilizatory v ochranach a vyhybke privysoke) a teda sa mi do zosilnovaca pre sub dostava 0V zo zdroja pre stereo cast. Otazka teda je: je mozne ze to moze sposobovat problem ked takto prepojim zem na dvoch nezavislych zdrojoch alebo nie? Resp. mozem vytvorit jednu spolocnu zem pre oba zdroje? Dufam ze ste pochopili co mam na mysli, a ak nie tak sa to pokusim nakreslit v scheme smile
Dakujem

Re: Zdroj pre 2+1 zosilnovac

Pokud jsem to dobře pochopil, máš dva zesiky v jedné krabici a správně předpokládáš problémy s nulou při jejich spojení na signálu.
Domnívám se, že pokud zem stereo zesiku budeš používat jako tu hlavní pro případné spojení s kostrou přístroje (od středu kondenzátorů zdroje) a signálovou zemí z místa výstupu výhybky propojíš se zemí zesilovače SW, nemusel by být velký problém. Předpokládám, že zesik SW má omezeno zesílení na výškách a kapacita mezi tranzistory SW zesiku a chladičem nebude příliš vysoká... Záleží samozřejmě na konstrukci SW zesiku, pokud je na kolektorech výkoňáků napájecí napětí, mohlo by to být bez větších rizik. Pokud je na nich signál k bednám, pak platí předpředchozí věta. Samozřejmě samostatné výstupy zemí k bednám od příslušných zdrojů, ale to určitě víš. A signálovou zem vstupů oddělit od kostry přístroje.

Jsou samozřejmě i další řešení.

Re: Zdroj pre 2+1 zosilnovac

Teraz neviem ci sa spravne rozumieme smile. Pokusil som sa to narychlo nakreslit a skusim to okomentovat este raz. Mam dva nezavisle trafaky a dva nezavisle zdroje (usmernovac+kapacity). Zo zdroja pre stereo zosilnovac je napajany samotny stereo zosilnovac + vyhybka pre subwoofer (dovod preco som pisal vyssie) a zo zdroja pre SW je napajany len samotny SW zosilnovac. Pouzita vyhybka funguje tak ze z vystupu stereo zosilnovaca odoberam signal ktory privadzam na vstup vyhybky a vystup tejto vyhybky privadzam na vstup stereo zosilnovaca (je to robene tak preto aby som pri zmene hlasitosti na stereo zosilnovaci menil zaroven hlasitost aj na SW). A tu nastava ten problem pretoze tym ze odoberam z vystupu stereo zosilnovaca signal (teda + ktory je odoberany z emitorov koncovych tranzistorov jedneho kanalu stereo zosilnovaca a - co je v podstate 0V zo zdroja pre stereo zosilnovac) a zaroven kedze vyhybka je napajana zo zdroja pre stereo zosilnovac a teda vo vyhybke je ako nulovy potencial pouzitych 0V zo zdroja stereo zosilnovaca privadzam na vstup SW zosilnovaca 0V(cez tu vyhybku) zo zdroja stereo zosiku. Ta modra ciara ktora spaja nulove potencialy oboch zdrojov neni spojena priamo ako som to nakreslil ale je to spojene cez tu vyhybku a to je vlastne moja otazka ci taketo spojenie dvoch nezavislych zdrojov moze sposobovat nejaky problem. Snazil som sa to popisat a nakreslit najjednoduhsie a najzrozumitelnejsie ako bolo mozne a dufam ze sa uz chapeme smile. Uz vopred dakujem za odpovede (ak vobec niekto na to bude mat nervy big_smile) pretoze pochopit to co chcem da fakt zabrat
http://s7.directupload.net/images/110411/28ghdbtr.png

(upravil antonio 7. 10. 2011 14:35)

Re: Zdroj pre 2+1 zosilnovac

Ahoj, no i tak tvému popisu moc nerozumím ale... Máš-li dva zdroje v tvém připádě pro stereo zes a SW, tak jejich nulové potenciály 0V, středy vynutí u symetrických sekundárů traf spojit můžeš.
Nevím co máš za vyhybku když do ní přivádíš výstup (na reproduktor) ze stereo zesilovače. Většinou se signály připojují na straně vstupů (nízké napěťové úrovně) a ty se rozdělí na jednotlivé vstupy zesilovačů a vyhybky. Jinak co se týče signálových zemí doporučuje se zemnit jen v jednom bodě to samé platí i pro napájecí země. Pokud máš plechovou krabici a máš ji připojenou na kolík v zásuvce, pak signálové země u vstupních konektorů určitě odizoluj od "těla krabice". Aby ti přes PE nevznikla zemní smyčka.


Tento příspěvek jsem nenapsal já!  Prosím tvůrce aby se dožadoval přiřazení k sobě.
Napsal: j_paseka

Web

Re: Zdroj pre 2+1 zosilnovac

To som potreboval pocut, ze je mozne spojit oba nulove potencialy dvoch rozdielnych zdrojov bez toho aby to sposobovalo nejaky problem (ci uz akusticky alebo vzajomne ovplyvnovanie zdrojov). Vyhybku mam pouzitu uplne jednoduchu (tusim to stale predavaju ako stavebnicu) a nato aby si mohol ovladat vsetky, v mojom pripade 3 zosilnovace pomocou jedneho tandemoveho potenciometra, je tam moznost zobrat signal z vystupu jedneho kanalu zosilnovaca (samozrejme za podmienky upravy vstupneho odporu danej vyhybky). Idealny pripad by bol keby som mal quadro potenciometer a teda by som mohol dat zvlast stereo signal na stereo zosilnovac a zvlast vystup pre SW na SW zosilnovac a regulovat by som takto mohol vsetky kanaly sucasne. Holt ale to nieje moj pripad takze ''pomohol'' som si takto smile .Dakujem

(upravil PavelTl 12. 4. 2011 7:59)

Re: Zdroj pre 2+1 zosilnovac

K tomu aby někudy tekl proud potřebuješ uzavřít obvod (okruh).
Pokud tedy spojíš země obou zesilovačů v jediném bodu nic se neděje - proud nemá kudy téci. Pokud je spojíš ale ve dvou bodech, typicky středy traf a pak ještě GND vstupů uzavřeš si zemní smyčku, kterou může téci proud. Představ si to jako smyčku drátu - což je přece anténa. Do této smyčky se ti indukují (stejně jako anténa chytá z okolí signál) různá magnetická pole, typicky rozptylové pole traf. Tím touto smyčkou (závitem nakrátko) teče zkratový proud vyvolaný indukovaným rušivým napětím - i malé napětí v minimálním odporu závitu nakrátku vytvoří slušný proud. Což má za následek ovlivnění signálu brumem.
Takže v tvém případě bych důsledně oddělil země obou zesilovačů a jediné propojení jejich spojení bych nechal u vstupu signálu. Tím dosáhneš toho jako bys zesík pro subwoofer umístil do vlatní krabíce.
Druhou možností je propojit středy traf, ale oddělit GND signálu.

K té výhybce - podstatně lepší by bylo ji zapojit hned za potenciometr. Tím že ji dáš až za zesík jednak máš větší zkeslení (o to co se signálem provede první zesilovač), ale hlavně i když nevnímáš odkud hluboké basy přichází stejně jsou namíchány v nahrávce v obou kanálech různě. Proto se sčítají oba kanály. Můžeš třeba naforit to schéma aby se dalo říci něco konkrétního?

Re: Zdroj pre 2+1 zosilnovac

Tzn podla toho co pises ze by to malo byt teda ok kedze nulove potencialy zdrojov su vodivo spojene s GND vstupneho ako aj vystupneho signalu uz priamo na DPS jednotlivych zosilnovacov. Ako som pisal ohladom tej vyhybky je mi jasne ze najlepsie sposob by bolo pouzit signal priamo z vystupu zvukovej karty ktory je samostatne urceny pre SW avsak kedze nemam quadro potenciometer a chcem aby sa mi regulovala hlasitost na vsetkych kanaloch rovnako inu moznost nemam (jedine okrem vyrobenia novej vyhybky ktora by brala signal ako z praveho tak aj z laveho kanalu a teda na vysupe by bolo da sa povedat cele spektrum). Schema zapojenia tej vyhybky je nizsie a ako hovorim ide o uplne jednoduche zapojenie a teda ani od toho necakam nejake super parametre ale na to na co to pouzivam mi to staci smile
http://svetelektro.com/clanky/aktivny-f … r-190.html

(upravil j_paseka 12. 4. 2011 14:34)

Re: Zdroj pre 2+1 zosilnovac

Teď se budu bavit o signálech. Není nic jednoduššího než stereo vstup poťák z něj do "zařízení", které ti rozdělí signál na stereo a signál pro SW. Jo a to smíchání L a R kanálu pro signál do SW, tak s tím souhlasím s PavlemTl. "Basa" opravdu nemá stejné zastoupení v obou kanálech sterea, i v praxi se to tak dělá.
Doporučil bych Ti tento modul: http://www.ezk.cz/stavebnice_moduly/fsn1269_fsn1212.htm . Dokonce mám někde na záloze i návrh v Eaglu.

Zde je stručně napsáno jak by se signály měli zapojit s využitím pouze stereo poťáku:
Vstupní cinche -> stereo potenciometr -> vstup vyhybky (ta z mého odkazu má stereo vstup) -> z vyhybky pak stereo signál pro satelity a SW. A není moc co řešit, takhle mi to připadá košer.

Re: Zdroj pre 2+1 zosilnovac

Vyzera to celkom zaujimavo a ak by si bol ochotny hodit mi tu schemu z eaglu tak ti budem vdacny smile

(upravil j_paseka 12. 4. 2011 16:22)

Re: Zdroj pre 2+1 zosilnovac

Ehmm... sad , tak nic, návrh nebude, dělal jsem to ve starší verzi Eaglu a v té co používám teď to nemohu otevřít. Tak jsem alespoň oskenoval schéma z dokumentace:

http://s19.postimg.cc/bhy54ncvj/5850_vyhybka_ezk.jpg

Re: Zdroj pre 2+1 zosilnovac

2 J_Paseka : zkoušel si eagle legalizer, co má pája na webu ??  vyřešil jsem tak stejný problém. Klidně mi ten návrh pošli do mailu, zkusím to zlegalizovat smile

" Vědět a znát to každý by chtěl, ale učit se nechce ... "

Web

Re: Zdroj pre 2+1 zosilnovac

Ahoj, klidně Ti to pošlu, pokud to ještě najdu. Mám to někde na záloze asi z období před třemi lety. Večer se podívám, nejsem teď doma.

Popravdě řečeno nezkoušel. Ten návrh jsem dělal v Eaglu 4.16r2 a před půlrokem jsem přešel na verzi 5.6.0 , všechny jsem kreknul na full verzi. No a v té verzi, co právě teď používám, nemohu otevřít všechny starší návrhy.

Re: Zdroj pre 2+1 zosilnovac

Konečně mám trochu času. Pavle, nezapomeň na mnou zmíněné kapacity izolovaných výkonových součástek, ze zkušenosti vím, že kapacita mezi pouzdry tranzistorů TO3 a kostrou při signálové zemi na kostře postačí v pohodě na rozkmitání zesilovače. Proto mé obavy z (nepotřebné) rychlosti zesiku u SW. Jinak souhlas.

Příspěvky [13]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » Zdroj pre 2+1 zosilnovac

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£