Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 9 z 12)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Lampový zosilnovač prosím o radu

  Stránky: ««« 1 ... 7 8 9 10 11 12 »»»

RSS

Příspěvky [161 až 180 z 222]

Re: Lampový zosilnovač prosím o radu

Ta 6N16B vypadá podle datasheetu docela dobře.

Re: Lampový zosilnovač prosím o radu

No i ta 6N17 nevypadá špatně,ale co s tím spáchat? Tyhle miniaturky se mi strašně líbily....:)

Re: Lampový zosilnovač prosím o radu

Ja mam jeden predzesilovac s 6N16b v SRPP,ma to vynikajici zvuk,doporucuju vyzkouset,dobre to hraje i jako anodovy sledovac,ale SRPP jasne vede...

Re: Lampový zosilnovač prosím o radu

Máš schéma?

Re: Lampový zosilnovač prosím o radu

http://s4.postimg.cc/4a5cc0tdl/5898_6n16b_srpp.jpg http://s4.postimg.cc/72tyib4c9/5898_6n16b.jpg http://s4.postimg.cc/s2ennjveh/5898_n16b_anode_follower.jpg

tahle dve zapojeni jsou z webu,mnou vyzkousena,SRPP uz jsem postavil v sedmi exemplarich,anodovy sledovac v jednom.SRPP prekvapi svym zvukem,krasny prostor,jak predozadni tak pravolevy,mnozstvi detailu,mikroprostor,mikrodetaily....da se napsat cokoliv,ale chce to vyzkouset....samozrejme s kvalitnim zdrojem signalu a s odpovidajicimi komponety...vyborne hraje i jako anodovy sledovac,chce to ale pouzit anodovou civku,coz neni levna zalezitost....ja ted hraju na predzesilovac,jehoz zvuk se mi libi vic,ma dva stupne,prvni s EF806s a druhy s 6V6GTE,oba stupne s anodovymi civkami...

http://s4.postimg.cc/koz9olbcp/5898_pre_6n16b_rep.jpg http://s4.postimg.cc/5rqsnky49/5898_dsc_3166.jpg

Re: Lampový zosilnovač prosím o radu

Chlapi, můžete si o mně myslet co chcete, zvláště PB0305 a další, kteří mě nemůžou ani cejtit. Vyzkoušel jsem před lety na zkušebním šasi spoustu zapojení, ale opravdu věřte nebo nevěřte, nejlepší výsledky do malých impedancí dávaly katodové sledovače. Ví, že existují např. dvojčinná zapojení, kde je možno zápornou zpětnou vazbou snížit vnitřní odpor téměř na nulu, ale právě tahle zapojení nedávala do malých a induktivních zátěží, jako jsou sluchátka, vůbec dobré výsledky. Tak jsem prakticky vždy skončil u katodových sledovačů, tehdy jsem neměl po ruce ani 6N6P ani Jurčovu ECC99, měl jsem jen jeden kus enderácké EC360, která je s prominutím úplně na hovno. Výborně např. fungovalo zapojení se dvěma vybranými a paralelně zapojenými 6N1P /tedy 4 systémy paralelně/, kterých bylo s vynikající emisí z ruských televizorů tehdy jako sraček. Dobře fungovalo i zapojení se dvěma paralelně zapojenými ECC82 /také vlastně 4 systémy paralelně/. Zkoušel jsem i něco podobného, jako vyšlo v tom PE, ale s elektronkami 6N1P, výsledky mě zklamaly, do zátěže 16 ohmů zkreslení jak prase, takže ony kecy o neměřitelném zkreslení v článku je třeba brát s velkou rezervou. Několik jiných druhů zapojení vyzkoušel na podkladě mých zkušeností i Betaron a věřte či ne, nejlépe se chová katodový sledovač s ČESKOU /nikoli polskou/ PCL86, pochopitelně s její pentodovou částí, triodová část má velmi blízko systému z ECC83. Problém je, že českých PCL86 je velmi málo a ještě méně s dobrou emisí, protože podle mého pátrání  mezi členy HRČS byla v roce 1966 předána kompletní řada sériově žhavených elektronek /ale nejen těch/ do Polska a tím začaly problémy /viz potíže s PCL85-805 a dalšími/. Podle Milanova /Betaron/ vyjádření mají české elektronky úplně jiný zvuk, odlišný od jedovatého zvuku těch polských. Bohužel jsem našel jenom dvě s vyhovující emisí, tak jsem mu je věnoval. Ten jeho sluchátkáč /nevím ani, kolik má na anodě a čím přesně to budí/ má fantastický zvuk a výkon, že je opravdu schopen polootevřená sluchátka shodit z hlavy.

Web

Re: Lampový zosilnovač prosím o radu

Hele já proti tobě vůbec nic nemám, to že mám na některé věci trochu jiné názory, neznamená, že bych neviděl, že jsi asi fajn chlap.

Re: Lampový zosilnovač prosím o radu

Od Betarona som skusal vyssie spominany sluchatkac s ECL82 (Polam), a potom aj ruske 6f3p, ale vysledky boli mizerne, planujem este prerobit na ECL86 a odskusat (bohuzial ani tie nemam CS vyroby). Najviac sa mi pacil sluchatkac s pentodou na vystupe, ja som konkretne pouzil EL84 Tesla a na vstupe 6CC41. To hraje zbesile dobre (Koss PP, na lepsie nemam). Mam aj sluchatkac s priamo viazanymi stupnami (pouzite E88CC - 6AS7G Toshiba)(ano prave kritizovana E88CC, tam uplne pasuje), a to hraje, dovolim si povedat, este o trochu lepsie. Akurat pracujem na jeho finalizacii, podobne ako aj na vyssie spomenutom.

(upravil sinclair 10. 6. 2011 20:58)

Re: Lampový zosilnovač prosím o radu

ECL-PCL82 je flaška na hovno, byla vyvinutá pro koncové stupně snímkových rozkladů u starších televizorů, trioda tam tuším pracovala jako blokovací generátor 50Hz se závěsem na porovnávač, už si to přesně nepamatuju.
V časech, kdy ještě nebyla vyvinutá ECL-PCL86 se používala i na zvuku a v některých radiopřijímačích, ale s mizernými výsledky, pentodová část potřebuje poměrně vysoké předpětí asi -16V a tím  i velký katodový odpor, na kterém vznikala zbytečná záporná zpětná vazba a pentodovou část tedy bylo potřeba budit vyšším napětím, na to její triodová část nestačila, takže jako celek /aby nevznikalo velké zkreslení/ to mělo hovno výkon a velké zkreslení /3,5W při 10%/. Ani ve dvojčinném zapojení nedávala PCL82 dobré výsledky /při Ua max 200V dávaly jen 9W při 4,5% zkreslení/.
V dnešní době i při "šuplíkových" pokusech je PCL82 opravdu naprd.
Jediné, na co byla dobrá, tak jako náhrada poruchových PCL85, ovšem bylo nutné vyrobit jinak zapojený mezisokl, tam se osvědčila, protože u ní nedocházelo k sekundární emisi jako u PCL85.
Chtěl bych varovat před používáním tzv. televizních typů elektronek /snad kromě PCL86/, které byly vždy vyvíjeny pro jeden jediný konkrétní účel a na nic jiného se v podstatě nehodí. Použitelná je snad ještě PL81/to je skvělá elektronka se značným výkonem/, pak asi ještě PL82, která byla použita v PP ve Filharmonii a jako Ačko tuším i v Hymnusu/ a na sluchátkáč by byly snad vhodné svými vlastnostmi PL84 a EL86 - jde o zcela totožné elektronky, pouze s rozdílným žhavením a chaosu ve značení, jinak jsou zcela stejné.
Možná by stálo za hřích vyzkoušet PL36 /pozor, EL36 je o dost jiná/, která by ani nemusela být osolená na plný knedlík - to je prototyp takové polouniverzální lampy, nšco jako je PL-EL81.
PL500, PL504, PL508, PL509 jsou lautr naprd, i když si možná někteří myslí něco jiného - typické příklady elektronek vyvinutých pro jeden jediný účel a jedno zapojení.
Proč se do televizorů namísto PL504 nedávaly např. EL34? Protože EL34 se prostě jako spínač nehodí, stejně jako se PL504 nehodí jako zesilovač....

EDIT: 6CC41 je kompletně okopírovaná 12AX7, tedy ECC83, akorát má jenom 6,3V žhavení. Tehdy, v době vzniku miniaturních elektronek byl trend sjednotit nejen typy do skupin, ale i žhavicí napětí, proto až při přechodu na evropské značení měla ECC82 možnost zapojit žhavení dvojím způsobem. Byla to víceméně setrvačnost z výroby heptalů, které se např. v sériovém provedení vůbec neuchytily /viz Trio/.

Web

Re: Lampový zosilnovač prosím o radu

Já bych chtěl zkusit sluchátkáč s 6P3S. Vidím to ale při současných časových možnostech až tak na dlouhé zimní večery. smile
Co by se k tomu hodilo jako budič? Mám tu nějaké 6N1P, 6N2P, nebo by to sneslo pentodu? (E180F, EF95)

Web

Re: Lampový zosilnovač prosím o radu

6P3S je vlastně rusákama oprásklá 6L6 od RCA, takže pokud někde uvidíš sluchátkáč s 6L6 na konci, v klidu tam vraž 6P3S, bude se to chovat naprosto stejně. Jako budič bych asi použil 6N1P s 300V na anodě, aby dala dostatečný rozkmit do tak výkonné flašky, možná by nebylo od věci svázat oba systémy 6N1P stejnosměrně a do katody první z nich zavést zpětnou vazbu z anody druhého systému a tím tak snížit zkreslení budicí části na zanedbatelnou míru. Ale místo plkání by to chtělo odbastlit na prkýnku. Problém budeš mít akorát s filtrací anodového napětí pro koncovku, ta bude žrát jak najatá a ve zdroji to bezpečně bude chtít pí-LC filtr s festovní tlumivkou, nebo řádný chladič a násobič kapacity s darlingtonem, myslím takový BU941 by to mohl přežít. Na fety bych se vysral, rády se rozkmitávají, pokud nejsou ze všech stran zablokované - nutnost blokovacích kondíků na vysoký napětí, které se poměrně blbě shánějí.

Web

(upravil Betaron 11. 6. 2011 17:20)

Re: Lampový zosilnovač prosím o radu

Nepochopil jsem za jaký přečin dostal Mirek Kudlibabka blokaci ?!, jeden z mála kdo tady ukáže výsledek pokusů při bastlení s flaškami bez dlouhého teoretizování v nekonečných vláknech…..asi mně něco uniklo;
V tomto období nemám čas ani myšlenky na bastlení - jen nezbytné úpravy na PA, nová kabeláž apod. - provádím další úpravy na baráku, podlahy půdní vestavby atd. lol Ale určitě o něco později sluchátkový zesilovač s triodami 6N6P za odborné pomoci Sinclaira budu dělat.
Co se týká sluchátkového zesilovače s PCL86, už jsem se k tomu několikrát na různých místech vyjadřoval. Leoš u mě poslouchal a porovnával všechny moje sluchátkáče včetně tranzistorových, nijak jsem jej neovlivňoval. Byly k dispozici sluchátka Sennheiser HD-595 a  Maxell HP-2000, oboje nízkoimpedanční, 50 ohm, 32 ohm. Dříve jsem měl i HD-590, které mají 120 ohm a určitě si pamatuji, že zvukový projev byl o něco detailnější v porovnání 590/595. Velmi rád bych někdy vyzkoušel na flaškové sluchátkáče kvalitní sluchátka s impedancí 300 a 600 ohm. Bohužel takovou investici si nyní nemohu dovolit a neznám nikoho, kdo by eventuálně zapůjčil k testům smile
Polské PCL86 jsou zvukově jiné, nemyslím že by byly špatné, ale Tesly mají jakoby klidnější, barvitější zvukové podání. U polských se mi nelíbí prvotní impuls nažhavení, Tesly naběhnou se žhavením pěkně plynule. Za dobu tří let používání sluchátkového zesilovače mi neodešla jediná PCL86, ať polská či česká, i když stejnosměrné žhavení je mírně nad rámec katalogového údaje. V rezervě mám dostatečné množství PCL86, poslal mi asi 10 ks i Opamp za půlčík slivovice smile
Toroid pro PCL86 udělaný na zakázku v Tronic:

http://s2.postimg.cc/6nf3pnxyt/84_13_toroid_pro_pcl86.jpg http://s4.postimg.cc/9xowluhbt/84_toroid_v_ruce.jpg

Re: Lampový zosilnovač prosím o radu

No taky netuším, za co dostal kudlibabka ban.

Web

Re: Lampový zosilnovač prosím o radu

Že by za vlastní názor? Myšleno ironicky smile .

Re: Lampový zosilnovač prosím o radu

Betaron - ak by ste doma našli nejakú tú Mullard alebo Telefunken ECC83, tak vám za to pošlem Telefunken PCL86 a mám ešte pár TESLA PCL86 a jednu Tungsram PCL86 smile

Re: Lampový zosilnovač prosím o radu

Na koncový stupeň/katodový sledovač/ by asi byla velmi vhodná PCL200, jenže těch je jako šafránu, byly jenom v několika typech ČB televizorů ORAVA a desetipinových patic je ještě méně. Strmost 28mA/V mluví sama za sebe, doporučuji prostudovat tento datasheet:
http://frank.pocnet.net/sheets/124/p/PCL200.pdf

Web

Re: Lampový zosilnovač prosím o radu

S tymi PCL200 by som to aj skusil, nejake patice mam myslim aj samotne PCL (Tungsram myslim).

Re: Lampový zosilnovač prosím o radu

S PCL200 měl Hlava nějaký hybrid. Ale jako u všech,je to sice možná dobrá lampa,ale stavět s něčím co je nedostupný je cesta do pekel.

Re: Lampový zosilnovač prosím o radu

To je sice pravda, ale na skratenie dlhej chvile, ako nejaku specialitku, by som to aj postavil zo suflikovych zasob.

(upravil Racius 12. 6. 2011 10:58)

Re: Lampový zosilnovač prosím o radu

No nechcem honiť triko, ale kto by mal záujem, tak mu prenechám 2 ks Telefunken PCL200, pätice nemám, ale nejaký čínan na eBay ich predáva.

//Zdenko sa ozval, sú jeho.

Příspěvky [161 až 180 z 222]

  Stránky: ««« 1 ... 7 8 9 10 11 12 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Lampový zosilnovač prosím o radu

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£