Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 5 z 12)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Lampový zosilnovač prosím o radu

  Stránky: ««« 1 2 3 4 5 6 7 ... 12 »»»

RSS

Příspěvky [81 až 100 z 222]

Re: Lampový zosilnovač prosím o radu

Na 95dB sirokac ti 2x2W budou stacit

Re: Lampový zosilnovač prosím o radu

Kudlibabko, ta odpojená mřížka visící na kondu je oblíbené v části DIY komunity, pocházející ze zemí býv. SSSR. Už se nějakou dobu chystám kolem toho pár věcí změřit, i když názor na to mám už dost dlouho. Myslím, že tyhle řešení jsou časté u bastlobvodářů, kteří metododu pokusů následují hlas svého srdce. Počítám s tím, že pak bude mnohem větší vliv svodů ve skle, druhu a stárnutí elek a podobně, nebo taky patlání elektronek rozemletým grafitem či stříbrným lakem apod., což taky bylo jednu dobu velmi populární.

Web

Re: Lampový zosilnovač prosím o radu

Sendy,nemas nejakej odkaz na tu DIY komunitu,kterou zminujes?To by mne zajimalo....ja tenhle mod nasel na strankach Steve Deckerta,cloveka kterej Zen amp s ruznyma upravama vyrabi a prodava cca 12 let,prisli na to nahodou...zaujalo mne to,protoze uz jsem tou dobou na zesilovac podle jeho schema rok dva hral.Udelal jsem prepinani s tim kondem a bez,takze bylo prime porovnani...pro mne je ten prinos jednoznacny,zlepsi se vsechno,prostor,dynamika,detaily.Zkousel jsi to,ze na to mas uz dost dlouho nazor?
Jestli se tim zkracuje zivotnost lampy nevim,ale i kdyby hrala jen polovinu z uvedenych nekolika tisic hodin neni to tak bolestivy,cena je totiz 30-40kč za novou ve verzi EV.
Narozdil od natirani elek grafitem ci stribrem je tohle velmi lehce overitelny a porovnatelny...samozrejme je dobry i dlouhodoby poslech a porovnani u vice lidi,oboje mam za sebou.Opravdu to funguje svele,EL84 takhle prijemne nehraje....ale nic proti EL84 nemam,sam jich mam plnou krabici,nejruznejsi verze...mam i ruzny vyhlaseny a drahy DHT a muzu rict,ze tahle levna lampa(6P15P) hraje naprosto fantasticky....treba s ni nekdy zkusim predzesilovac....:-)))))

Re: Lampový zosilnovač prosím o radu

Tak v každém případě, když porovnáváš 6p15p a EL84, porovnáváš dvě odlišné lampy sad.
Nezkoušel jsem to, pouze jsem opravoval divně se chovající zesilovač z Estonska s EL86, kde byla takováto fíčura a majitel měl kamaráa tuninkáře, který pořád cosi vyprávěl o hledání nějakých optimálních kondíků. Pokud jsem si všimnul, použil metalpapírové kondy, které mohly mít svod. V tom estonci pořád hořely elky, po odstranění fíčur to přestalo a fungoval nejméně rok.
Zkus probádat fóra v azbuce, kdysi mi jeden Rus bydlící v Praze dával nějaké linky na pár serverů. Tenkrát jsem za měsíc nachytal skoro stovku virů a spyware sad.

Web

Re: Lampový zosilnovač prosím o radu

Ano,ty lampy jsou odlisny,porovnavam je proto,ze v Zen ampu jsou plne zamenitelne.To plati pouze pri zapojeni v triode a to jeste pouze pri propojeni pinu 7 a 9 odporem 1K a ne 100R jak je u EL84 bezne,mel jsem to podotknout....ve spouste jinych zesilovacich ty lampy zamenitelny NEJSOU!!!
MP a MKP kondiky ve zdroji pouzivam taky,na zvuku se velmi pozitivne projevi,staci pomerne male hodnoty,vetsinou davam za lampu 2uF v olejovy lazni,tlumivku,4uF, tlumivku, a 33-50uF.Tlumivky mi vyrabi v Tronics 10H/0,2A,ss odpor 200 a nove 130 ohmu.....

Re: Lampový zosilnovač prosím o radu

To, že v nějakém zesilovači jsou zaměnitelné nic neznamená - to je stejné, jako mít podvozek a jednou na to montovat kola a jednou lyže, když výrobce vyrobil univerzální sáně.
Ty MP kondíky dotyčný použil jednak jako vazby, jednak jako onen zázračný mřížkový kond, ne ve zdroji.

Pokud něco dělám, tak to mám většinou podložené měřením atd., bezúčelný součástkový cargo cult mi moc neříká : 
http://www.elektroworld.info/modules.ph … mp;t=27337

Web

Re: Lampový zosilnovač prosím o radu

Mas recht...
Dobrou noc,jdu poslouchat svuj cargokultsoucastkovymix...

Re: Lampový zosilnovač prosím o radu

2 hranatybraska:
Postav ten sluchátkáč s ECL86, co stavěl Betaron, to je bomba. Hraje to jak z praku. Sluchátkáč, kde je na koncovém stupni /katodovém sledovači/ 6N1P s paralelně spojenými systémy /vybrat flašku/ hraje taky výborně, ale měkčeji. Mám rozpracovaný projekt sluchátkáče, kde bude na koncovém katodovém sledovači vybraná 6N6P rovněž s paralelně spojenými systémy a jako preamp pravděpodobně E180F, případně EF806S, uvidíme, co se bude chovat co do šumu mravněji. Výhodou je poměrně nízké napájecí napětí /asi 130V/, takže tam budo moci být ve zdroji poměrně levné elyty s velkou kapacitou na 200V z PC či na 250V. Jak jsem to tak počítal, mělo by to bez problémů utáhnout i 16 ohm sluchátka. Problém bude asi s dostupností 6N6P, ale na Aukru se občas objevují, Rudy překupník je má určitě taky a v nouzi by šly nahradit asi JJ ECC99, což by se ale vzhledem k jeho cenám kapku prodražilo, nehledě k tomu, že flašky od JJ hovno vydrží-pokud půjdu s katodovým proudem až skoro na doraz, tak je za půl roku po ní, kdežto rusaňa pojede deset let a ani o tom nebude vědět...

Web

(upravil lahvac 26. 3. 2011 21:37)

Re: Lampový zosilnovač prosím o radu

Zdravím vespolek
Rád bych se vás rovněž zeptal na pár věcí ohledně lamp
Mám už nějakou dobu postaven malý zes. na večerní poslech,preamp EF806s,konec EL 84 SE,klasika.
Chtěl jsem se zeptat,jak je to se zapojením "stínícího"plechu u EF,momentálně ho mám nezapojen,kam ho správně zapojit.
A ještě bych poprosil o radu ohledně ZV,momentalně rovněž nezapojena.Dřív jsem tam měl nějakou ECC a ZV šla na její rozdělený
katodový odpor,tak jestli u té EF je to taky tak vhodné,příp.jaké hodnoty zhruba použít.Výstupák je Indel.

Díky za příp.rady a názory
Ještě pro upřesnění ta EF je zapojena v triodě

Re: Lampový zosilnovač prosím o radu

http://s4.postimg.cc/h09kp41bt/5898_ef_86_lineamp_3_prefer.jpg

(upravil sinclair 27. 3. 2011 8:17)

Re: Lampový zosilnovač prosím o radu

Normálně, dolní konec sekundáru uzemni a z horního konce so vem přes odpor ZV napětí do rozděleného katodového odporu, nebp do katody přímo, pokud získáváš předpětí na katodovém odporu.
A chceš mi tvrdit, že EF86 v triodě plně vybudíš EL84, která potřebuje nejmíň 6Vef? Kterej čurák ti poradil zapojit tu EF86 do triody, když stejně máš na konci pentodu? Přepoj to fofrem na pentodu se zesílením cca 150 a zatáhni to zpětnou vazbou tak, aby citlivost celého zesilovače byla asi 300mV. Katodový odpor, překlenutý elektrolytem cca 50uF bude vycházet při Ua=200V kolem 2kOhm.

Web

Re: Lampový zosilnovač prosím o radu

eddie- pokud jsi začátečník, tak se mrkni na něco s menším napájením , sinclair tu zmínil 6n6p ,ta se dá docela za slušný peníz sehnat. Je dobré ji ,ale vybrat. Obě co jsem od rudyho koupil ,jsou sice funkční,ale mají trochu rozdílné parametry triod ukrytých v jedné baňce. Sluchově ,ale žádný velký rozdíl.
Ecc99 je parádní a nikdo tě samozřejmě nenutí ji valit na pokraji limitních hodnot.
rozžhavená 6n6p
http://img40.picoodle.com/i53r/fotecky/ … _uc320.jpg

Mám "zahořený "   projekt pro elektronky ecc99,6n6p ,ecc88, 6n23p. Univerzál s přepínačema pro úpravu pracovních bodů a dalších nuancí.
Stabilizované napájecí i žhavicí napětí.Velice detailní zvuk s citlivým šírem pro poslech v blízkém poli. Funguje i jako sluchátkáč. kosáci s 56ohmy jedou nahlas dostatečně. Kastle ještě nenavrtaná.
Mám rozpracovaný i silnější projekt.
http://img40.picoodle.com/i53r/fotecky/ … _uc320.jpg

Web

(upravil hranatybraska 28. 3. 2011 9:54)

Re: Lampový zosilnovač prosím o radu

Prosím tě elipso, používej na každý kanál samostatnou flašku, jinak odstup kanálů nedáš víc jak 40-50dB.
Jinak to máš mechanicky pěkný smile

EF806 do pentody, fofrem, souhlas.

Sinclaire, jj, syslím na to už rok v krabici součástky, ale nemám na to zatim kila kvůli práci v zaměstnání a doma na interiéru.

Web

Re: Lampový zosilnovač prosím o radu

Hranatybrachu-  mám i verzi dva monobloky  , systémky v baňce paralelně,dva zdroje a je to  znát

Web

Re: Lampový zosilnovač prosím o radu

Co taková 6Z43PE ? je to trochu exotika, má 2 anody, ale taky pěknou strmost a fachá při malém napětí.

Re: Lampový zosilnovač prosím o radu

Taky mam prkynkovou verzi trochu exotickyho predzesilovace,testuju ho uz asi 14 dni,zvukove to vypada slibne

http://s4.postimg.cc/ia2sqf5q1/5898_6c41c_pre.jpg

Re: Lampový zosilnovač prosím o radu

Děkuji všem za rady a doporučení,EF86 teda půjde do pentody.
Jinak jak už jsem psal původně tam byla ECC82 jako 2.stupnový předzesilovač a ZV tuším 2k7 do rozděleného katodového odporu 1.stupně.
Až později při výměně výstupáků jsem tam dal na zkoušku tu 806 (protože jsem je měl doma do Music 130) a už tam nějak zůstala.Tož tak...
Ještě jednou díky

Re: Lampový zosilnovač prosím o radu

sinclair napsal:

.......Mám rozpracovaný projekt sluchátkáče, kde bude na koncovém katodovém sledovači vybraná 6N6P rovněž s paralelně spojenými systémy a jako preamp pravděpodobně E180F.....

Leoši,E180F mám plno,kdesi jsi už ty 6N6 chválil,tak jak se kolem mě mihly,hned jsem si jich cca 10 zatkl (myslím že byly snad po 60kč/ks).....takže jestli máš něco kde to použít,sem s tím.:)

(upravil kudlibabka 29. 3. 2011 22:32)

Re: Lampový zosilnovač prosím o radu

Dneska vecer jsem dal dohromady anodovy sledovac s Telefunken EC8010,choke load(100H),katodovy odpor 51R,bypass 1500uF,vazebni kond 2,2uF rusky K75-10,chvili jsem to poslouchal v dilne na kinosystemu,vypada  slibne,chci pouzit jako budic k DHT 71A,ta da vykon neuveritelnych 0,7W

(upravil hranatybraska 30. 3. 2011 7:31)

Re: Lampový zosilnovač prosím o radu

"Je libo na toho krtka podporu dělostřelactva, Sir?" lol

edit: srry za OT

Web

Příspěvky [81 až 100 z 222]

  Stránky: ««« 1 2 3 4 5 6 7 ... 12 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Lampový zosilnovač prosím o radu

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£