Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 2 z 12)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Lampový zosilnovač prosím o radu

  Stránky: ««« 1 2 3 4 ... 12 »»»

RSS

Příspěvky [21 až 40 z 222]

(upravil sinclair 13. 2. 2011 11:05)

Re: Lampový zosilnovač prosím o radu

Ono je v podstatě jedno, co tam vrazíš. ECC81 má trochu menší zesílení, ECC85 už o dost a o ECC82 ani nemluvím, ta je dobrá tak na katodové sledovače. Problém je, že jak ECC81, tak ECC85 ve vyhovující kvalitě /emise aspoň 90%/ je problém sehnat. Já mám ECC81 spoustu, vykuchal jsem je z nějakých východoněmeckých elektronkových varhan. Všechny ECC85, použité v FM dílu rozhlasových přijímačů jsou ve velké většině v prdeli.
Jestli chceš začít dělat s elektronkami, tak bude naprosto nezbytné pořídit si aspoň primitivní tester, jako je BM215A. Jinak se nehneš z místa, zesilovač ti nepojede, nebo bude kreslit a ty nebudeš vědět proč.

Web

Re: Lampový zosilnovač prosím o radu

Podobné zapojení jsem chtěl zkusit s 6P3S smile

Jen stále nemůžu sehnat drát na výstupák hmm

Web

Re: Lampový zosilnovač prosím o radu

ECC85 mam dost, vsetko zmerane aspon na BM215, pre selekciu pouzivam L3-3.
ECC82 by som tam urcite nepchal, prave kvoli malemu zosilneniu.

hranatybraska: Aky drot potrebujes a kolko?

Re: Lampový zosilnovač prosím o radu

0,2mm a délku..jsem ještě nepočítal. Na dvě kostřičky plechů EI25. Ale je jasný, že pár metrů to nebude a celou 1kg cívku nespotřebuju.

Web

Re: Lampový zosilnovač prosím o radu

Hmm tak nic, mam len 0,5 myslim.

Re: Lampový zosilnovač prosím o radu

Nu však neva, to se časem sežene smile
eddie: Abysme nebyli furt OT, musím podotknout, že varianta s najitím starého stereo rádia a vybrakování je ekonomicky nejpřijatelnější varianta, gór pro tebe jako pro studenta. Na druhou stranu vykuchat hrající lampové stereo rádio je podle mě kanibalismus. Na druhou stranu, pokud je ale to rádio už na sběrném dvoře, jiný osud, než rozkuchání ho zřejmě tak jako tak nečeká. smile

Web

Re: Lampový zosilnovač prosím o radu

Stereopřijímačů bylo mezi lidmi poměrně málo a ještě méně jich je ve sběrných dvorech. Takže tak či tak tě koupě výstupáku čeká, rozhodně bych ho doma nemotal, protože nemáš možnost vakuové impregnace a takový transformátor "nasucho" se brzy prorazí se všemi důsledky. Jedině že bys pečlivě namotal závit po závitu, každou druhou vrstvu proložil kondenzátorovým papírem a výsledek /pokud se ti na kostru vejde/ zanést do nejbližší navijárny motorů, kde mají vakuovou impregnační pec. Bez toho to absolutně nemá smysl dělat, kór při napětích nad 300V.

Web

Re: Lampový zosilnovač prosím o radu

Ja som našiel pred panelákom vyhodenú Capriolu. Zosilňovač je tam tvorený 4xEL95 a 3xECC83. Zosilňovač funguje, aj tie reprone ktoré tam sú, sú veľmi pekné. Kuchnúť alebo ponechať osudu?

Re: Lampový zosilnovač prosím o radu

Vystupaky z Cariocy zhanam uz dost dlhu dobu.... hmm

Re: Lampový zosilnovač prosím o radu

Pekný večer prajem, dnes sa mi podarilo zohnat originál výstupák ku gitarovému zosilnovacu s PCL86 rady : 9WN 676 26 2 . Sieták už mám takže okrem petíc a niektorých pasívnych prvkov mám všetko.O priebežnom vývoji vás budem informovat. Ale na začiatok si na zoznámenie s lampami postavím http://pandatron.cz/?235&elektronkovy_am_prijimac .

(upravil hranatybraska 14. 2. 2011 9:38)

Re: Lampový zosilnovač prosím o radu

Ok. Tak pro srandu ten přijímač zkusím taky wink

Tu máš pro inspiraci fajně hrající zapojení s ECL/PCL86, jak jsem ho ještě na střední stavěl já. http://beatan.ic.cz/zes_ecl86/zesecl86.html

Web

Re: Lampový zosilnovač prosím o radu

Motal jsem v ruce několik výstupáků, a nikdy se neprorazily. Ale je to spousta hodin pečlivý práce.

Re: Lampový zosilnovač prosím o radu

Já jich namotal taky pár a při anodovém napětí okolo 400V a plných výškách na korekcích se bez impregnace prostřelovaly. Možná, že pro ECL86 nebo EL84 to nebude tak náročné, ale neimpregnovaný trafák v kytarovém kombu je taková malá sebevražda....

Web

Re: Lampový zosilnovač prosím o radu

No já jsem na každou vrstvu nanášel  lepidlo epoxi, tím se to krásně zpevnilo a impregnovalo, jednoduchý a účinný. Elektrická pevnost epoxi je velice slušná. Akorát si člověk musí dávat pozor, aby si nezapatlal ruce, epoxi je docela hnusnej sajrajt.

Re: Lampový zosilnovač prosím o radu

K vybijeni kondu ve zdroji pouzivam zarovku na 230V,do 300V obstoji 15W,do 450 50W,pri velkych kapacitach,ktery davam do predzesilovacu sviti ta 15W prekvapive dlouho....pokud vlakno zarovky prestane zhavit,je to bezpecny,ani neni potreba merit...

(upravil sinclair 5. 3. 2011 13:03)

Re: Lampový zosilnovač prosím o radu

Žárovka je moc velká a rozbitná, používám při generálkách elektronkáčů odpor 10R/6W, přiletovaný na dvou fousech s krokodýlama a celé zavařené ve smršťovačce.
Při generálce např. AUJ620 zůstává na každém 100uF/450V kondu po vypnutí skoro plné napětí, protože jakmile spadne žhavení /AUJ620 má zvlášť žhavicí+předpěťové a zvlášť anodové trafo/, tak není žádný odběr anodového ani G2 proudu a kondy zůstanou podle své kvality nabité pěkně dlouho. Posledně jsem na to zapomněl a ve snaze modul otočit na stole jsem jej jednou rukou drapl za elyty a druhou za kostru. Chvilku tma, pak to se mnou mrdlo o zeď a od té doby už si na ty kurvy dávám pozor. Ono 800V zas není takový lechtání...V MUSICech jsou kondy vybité relativně rychle, protože žhavení se vypíná současně s anodami a dokud EL34 a zbytek žhaví, stačí se ty kondy vybít na takové neškodné polechtání.
Nevím, kdo ve Vráblích v roce 1964 vymyslel AUJ620, ale musel to být pořádný hňup, protože šel skoro až na mezní údaje EL34 /800V, 100mA/, přitom z nich vysokou Raa cca 11 kOhm dostali jen 75W a konce byly v provozu strašně nespolehlivé, propalovaly se bakelitové sokly elektronek mezi jedním pólem žhavení a anodou /trochu nešťastné zapojení patice/ a cca po dvou letech byly EL34, vytažené z AUJ620 úplně vyšťavené. Navíc při každém průskoku vysokého napětí vylítly katodové 0,4A pojistky.
A mám pocit, že to byl stejnej kokot, který navrhoval konec do MONO50, kde se pro výkon 40W používá zcela zbytečně vysoké napětí 650V bez buzení.
Pak někdo ve Vráblích dostal rozum a MUSIC70 i MUSIC130 a MONO130 už mají jednotné anodové napětí 500V a výkon se z EL34 bez problémů dostává vhodně přizpůsobeným Raa výstupáku. A ještě zajímavější je, že pokud nejsou EL34 z MUSICů poškozené kladným napětím na g1, prosakujícím přes bachraté kondenzátory M22/400V, tak mívaly většinou poměrně slušnou emisi.

Edit: jinak transformátory INDEL k elektronkovým zesilovačům jsou poměrně dobré, slušnější než od Tronicu, které si tam původně nechával dělat GES. Jsou pravda poněkud drahé pro kapsu studenta a na pokusy, ale když si ho koupíte a využijete např. jen půlku primáru, tak Vám to trafo zůstane na další, lepší konstrukce.

Web

Re: Lampový zosilnovač prosím o radu

Ono ostatně to plné napětí na g2 a anodě při vypnutém žhavení elektronkám taky moc neprospívá.

Re: Lampový zosilnovač prosím o radu

Ja to u predzesilovacu s velkymi filtracnimi kondy  resim vybijecim obvodem,po vypnuti se kondy vybiji za cca 50s...u jednoho predzesilovace mam na kazdy kanal vic nez 10000uF,tam to napeti vydrzi hodne dlouho,lampy v tohmle pripade EF806s berou pokud se pamatuju 2,6 mA...

Re: Lampový zosilnovač prosím o radu

by mě zajímalo, proč pro jednu EF806 tam tlačíš takový megkapacity.
Což takový dvojitý RC filtr?
A vybíjecí obvod.. co prostě odpor řádu stovek kiloohmů paralelně ke každémo elytu?
Tube woodo.. lol

Web

Re: Lampový zosilnovač prosím o radu

jj woodo to je ono...za usmernovackou EZ80 mam kond 50uF,pak tlumivku 40H,pak kond 10000uF/250V,pak tlumivku 40H,pak MKP50uF,pekne pro kazdy kanal zvlast...no a misto anodovyho odporu tlumivka 250H a misto mrizkovyho 1400H...katodovy odpor je tantalovy Audionote,bypas kondem Oscon SEPC celkove hodnoty 4500uF,vazebni kond rusky K75-10 4,4uF...hraje to pekne...ty kondy 10000uF jsou zbytecne predimenzovany,no mensi na Aukro zrovna nebyly....ten zdroj mam v krabici zvlast a pouzivam pro ruzny konstrukce predzesilovacu...uz jsem vyzkousel desitky ruznych lamp v ruznych zapojenich...806s zatim vitezi...mam i zdroj bez elektrolytu,s DHT usmernovackama a mnohem mensima kapacitama....
vybijeci obvod je rele za 15kc a par zrecyklovanych soucastek...

Příspěvky [21 až 40 z 222]

  Stránky: ««« 1 2 3 4 ... 12 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Lampový zosilnovač prosím o radu

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£