Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 3)

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » kapacita v zdroji

  Stránky: 1 2 3 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 42]

Téma: kapacita v zdroji

Ahojte, bude stačiť dobíjať 300VA toroid filtračné kondy o kapacite 2*28200uF v zdroji pre zosilňovač?
Staviam zosik 2*120W a mám doma väčšie množstvo kond. TE925-4700uF a chcel by som dať na jednu vetvu 2*3*4700uF.

Re: kapacita v zdroji

Co vím tak doporučovaných je 10.000uF v každé větvi zdroje na 100W výkonu zesilovače. Víc už nemusí mít ve všech případech smysl, nicméně chybu tím určitě neuděláš. Chce to potom ovšem mít dobře dimenzovaný usměrnovací můstek, dal bych aspoň 40A, k tomu pak lépe ještě softstart. Omezí nabíjecí proud při zapnutí, což není vůbec špatně pro životnost a spolehlivost elytů. Při zapínání totiž bývá překročen jejich nabíjecí proud daný výrobcem, co to znamená netřeba rozpisovat.
Jinak TE925 jsou výborná volba, nesmrtelné kondenzátory! Měril jsem jich doma několik desítek nových i starých, průměrně mají kapacitu kolem 6000uF. Když použiješ dejme tomu 3x4700uF místo třeba jednoho 15.000uF je to taky lepší řešení, zdroj bude mít menší vnitřní odpor, bude tvrdší. Jak ale píšu výše, je pak víc než vhodné použít i softstart kvůli vysokým nabíjecím proudům.

Re: kapacita v zdroji

Ďakujem za vyčerpávajúcu odpoveď, takže mostík dám 35A/zosík a síce softstart som neplánoval dávať ale dám na radu skúsenejších.Asi postavím softstart p.Dudku.

Re: kapacita v zdroji

Já používám tyto: http://www.metronix.cz/soft_start.htm ,celý návod vyšel i v AR, nevím teď z hlavy přesně v kterém.

(upravil robbie 27. 11. 2010 0:05)

Re: kapacita v zdroji

Ešte tu mám dve nejasnosti:
1. Ako napájacie vodiče budú stačiť s prierezom 1,5mm2?
2. Zosíky budú mať spoločné trafo, ale napájací zdroj bude mať každý koncový stupeň osobitne takže budem mať dva PGND hneď za elytmi v nap.zdrojoch + SGND z oboch konc. stupňov bude uzemnený na GND napájacieho zdroja predzosilňovača.Takže koniec koncov budem mať tri GND, neviem robí sa to tak bežne alebo je to zle?

Re: kapacita v zdroji

Vodiče 1,5mm2 budou stačit, větším průřezem ovšem nic nepokazíš. Já dávám všude co největší průřez, jako správný hiend-ista big_smile. Pokud se ovšem nejedná o zesilovač řádově watů kde to nemá opodstatnění.

Jak to máš na mysli s těmi zeměmi s tvého popisu úplně nechápu. Pokud más společné trafo doporučuju jeden zdroj pro oba kanály. Střed trafa připojit doprostřed mezi filtrační elity, současně ze stejného bodu vyvést 2x GND pro nápajení koncových stupnů. Tak ti nikde nevzniknou zemní smyčky.

(upravil robbie 28. 11. 2010 21:22)

Re: kapacita v zdroji

Mám to takto: napájací zdroj (usmerňovací mostík - filtračné elyty a za nimi vytvorený PGND) a toto mám dva krát osobitne pre oba konc.stupne, áno chcel som spoločný napájací zdroj ale takto to viem lepšie rozmiestniť.Potom na DPS konc. stupňov je PGND a SGND oddelené 10 Ohm odporom preto som rozmýšľal Signal Ground vytvoriť na napájacom zdroji PREDZOSILŇOVAČA, alebo ako sa to robí keď sú oddelené PGND od SGND?
Myslíš že keď budem mať dva napájacie zdroje pre konc. stupne a tým pádom dva PGND tak bude problém zo zemnými smyčkami?

(upravil robbie 1. 12. 2010 1:55)

Re: kapacita v zdroji

Chcel by som nejako takto: http://audioweb.cz/uploads/5569_zosik1.jpg
Preto sa pýtam či to nemá niekto podobne spravené a či nemal problémy s brumom.

Re: kapacita v zdroji

Pokud má každý zesík svoje vinutí na trafu (samozřejmě předzesík má taky své oddělené), tak bych země nespojoval.
Jediný spoj pak bude na výstupu předzesilovače a není důvod aby jím tekl vyrovnávací proud (nic není nikde jinde spojené).

Re: kapacita v zdroji

Pokud to chceš tak jak jsi to nakreslil tak doporučuju trafo které má vynutí pro každý zesilovač samostatné !! Pokud máš trafo z vinutím společným pro oba konce, tak jen jeden zdroj. Někdo ti možná napíše že to takto půjde i ze společného vinutí, nicméně mě to takto řešené bručelo.

Re: kapacita v zdroji

Prezosilňovač budem napájať malým 10VA toroidom, toroid pre konce má len 2 vinutia: www.sos.sk/?str=371&artnum=75700
Takže musím použiť spoločný napájací zdroj pre oba konce.No škoda, ale skúsim to nejako poriešiť.Díky.

(upravil PavelTl 2. 12. 2010 7:51)

Re: kapacita v zdroji

Tak v tom případě bych volil jediný zdroj a země hvězdicově z něj.
Proč chceš pro předzesík použít další toroid, když jej můžeš napájet přímo z hlavního zdroje?
Vždyť bude mít malý odběr, na to by ti měli stačit i zenerky, v nejhorším tam dáš pořádný tranzistorový stabilizátor a je vyřešeno.

Pokud bys měl různá vinutí pak by tvoje koncepce byla dobrá, ale při společném vinutí bych doporučil dát ty dva usměrňovače blízko sebe (nejlépe na jednu desku), středy kondíků obou zdrojů propojit co nejsilnějším vodičem. Do tohoto bodu připojit střed trafa  a hvězdicově z něj vyvést země.
Nicméně pokud už máš jen jediné vinutí tak ti dva zdroje moc nepomohou a doporučil bych jediný zdroj.

Re: kapacita v zdroji

Takže pre konce bude spoločný napájací zdroj ako ste mi radili a tu spravím centrálny bod pre PGND, ale musím takisto spraviť aj SGND lebo hovorím na DPS koncov. stupňov sú Signal Ground a Power Ground oddelené 10R odporom a preto ich nemôžem niekde inde znova spojiť a preto chcem centrálny bod pre SGND spraviť na napájacom zdroji predzosíka, alebo vy kde vytvárate centrálny bod pre signálové zeme?
Už som úplne dopletený z tohto zemnenia mad

(upravil PavelTl 2. 12. 2010 19:42)

Re: kapacita v zdroji

Právě že GND by měli být spojené v jediném bodě. To že máš oddělené PGND a SGND znamená že konstrukce počítá s tím že to nemusíš dodržet.
Ty PGND a SGND jsou odděleny 10R právě proto aby se omezil případný vyrovnávací proud.
Ten zesík tedy už počítá s tím že bude vše napájeno z jediného zdroje a může vzniknout malá zemní smyčka.

Prozraď co to máš za zesíky a předzesík.

Normálně udělej jediný zdroj. Kapacita kondíků se volí 2-4000uF/1A spotřeby, takže když máš 2 zesíky po 3A, tak stačí 12-24000uF v každé větvi. Více bude mít lepší podání basů, ale nad těch 4000uF/1A už nemá cenu jít - skoro nic to nepřinese, jen větší náraz.
Přes stabilizátor z něj napájej i předzesík - GND ber ze středu elitů extra cestičkou oddělenou od cestičky pro konce.

PGND tak bude přizemněn přes předzesík na střed zdroje a ten 10R je tam jen pokud nějde ztratíš kontakt abys nezničil konec. Pokud jej nezapojíš nic se nestane, ale při ztrátě kontaktu můžeš později dostat rány do repro. Kdybys jej vyzkratoval tak můžeš při zapojování modulů udělat smyčku a zesík může brumět. Těch 10R je jekýsi kompromis mezi těmito dvěma stavy - na signálu se neprojeví a v případné smyčce už dostatečně omezí protékající proud.

(upravil robbie 2. 12. 2010 23:49)

Re: kapacita v zdroji

Zosilňovač bude JPA100: www.zosinovace.eu  a síce písal som predzosík ale bude tam buffer: www.soundwesthost.com/project88.htm
aha tak všetky zeme (zo vstupných konektorov, PGND a SGND z konc.stupňov, GND z buffera, reprokonektorov) spojiť do jedného bodu za elytmi?
Napájanie pre buffer nechcem ťahať z toroidu, nakoľko tam bude po usmernení +-45V (možno naprázdno aj o niečo viac) a pre 317/337 je to už veľa.Bol by veľký problém ak by som použil pre buffer osobitne ten malý toroid? - budem mať zemné smyčky?
Ešte ohľadom káblovania: ako riešiš signálové prepájanie medzi jednotlivými modulmi, pripájaš tienenie na oboch koncoch kábla?

Re: kapacita v zdroji

Všechny ne, jen u každého modulu napájecí GND a mínus reprokonektorů.
SGND konce a vstupní konektory budou zemněny přes buffer.

Ten buffer nejde otevřít, takže neznám jeho spotřebu. Nevím proč tam cpát stabilizátory, když zenerky udělají stejnou práci a nemají taková omezení.
Samozřejmě že tam můžeš dát pomocný zdroj, jen tam bude celkem zbytečný. Pokud tam tedy dáš pomocný zdroj, tak jej nikde nespojuj s PGND konců, jediné jejich spojení pak bude přes ten 10R mezi SGND a PGND.

No a kabeláž jsem zkoušel obojí. Jak propojit GND vstupních konektorů přímo na GND zdroje a do předzesíku vést už jen živý, stínění připojené jen na jedné straně, totéž do konců. Tak i propojit GND vstupních konektorů do desky předzesíku. A nepoznal jsem rozdíl (zesík 4xSPV250 na jediném zdroji, trafo Talema 1000W - takový speciál na odposlechy).
Ale dost záleží na uspořádání modulů a požitých trafech.

(upravil robbie 3. 12. 2010 16:09)

Re: kapacita v zdroji

4 krát SPV250 - to už hej smile Mimochodom už som opravil ten odkaz: www.sound.westhost.com/project88.htm
Teraz to mám takto pospájané, dúfam že bude o.k. smile - môže byť?
http://audioweb.cz/uploads/5569_jpa100.jpg

Re: kapacita v zdroji

Tak tam máš jen dva operáky, to je zanedbatelná spotřeba 5mA na operák, k tomu něco na zátěž, takových 50mA musí stačit, víc než 80mA to nesnese.
Když tam dáž zenerky15V/1,3W, tak ti vychází odpor 560R/2W (330R/3W - pro 80mA). Odpůrky dáš 10mm nad DPS, klidně můžeš jako spolehlivost tam dát vyšší watáž, nebo je složit ze dvou kusů (budou hřát, tak je dej kus od kondíků aby sis je nevysušoval). Přidáš dva malý kondíky a máš zdroj vyřešený.

Projený to na obrázku máš dobře, jen rozmístění se mi nelíbí. Ten pomocný zdroj dej co nejdál od vstupních konektorů. Pokud se vejde tak jej dej pod hlavní zdroj, nebo alespoň prohoď jeho pozici s bufferem. Jde o to aby se rozptylové pole traf co nejméně indukovalo do vstupů.
Napájecí přívod bývá obvykle u výstupů a bývá rozveden na PCB i ke vstupům abys mohl použít třeba PSK konektory. Když se koukneš na foto prototypu tak to tam krásně vidíš.

Re: kapacita v zdroji

Tie konektory som tam narýchlo načmáral, budú samozrejme vzadu za dps konc. stupňov.Snáď bude fungovať všetko v poriadku.
Ďakujem Vám za príspevky, veľa ste mi pomohli.Ak máte ešte niečo dodať k téme tak sem s ním. smile

Re: kapacita v zdroji

Snad už jen taková malá perlička. Doporučuju kabely, kterými protéká velký proud. Smotat do pletýnky, někomu se to sice nelíbí někdo říká že to ničemu nepomůže. Ale v mých aplikací se to osvědčilo.
Zaprvé eliminuje se totiž magnetická indukce toho kabelu, a ta pak neruší ostatní komponenty. A za druhé, to dobře vypadá, alespoň mě se to líbí.

Příspěvky [1 až 20 z 42]

  Stránky: 1 2 3 »»»

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » kapacita v zdroji

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£