Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » Stavba sloupových repro

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [15]

Téma: Stavba sloupových repro

Dobrý den,

rád bych se zeptal na odborné rady pro moji vysvěnou sestavu.
Jakožto baskytaristy miluji silné,ale tvrdé basy...občas opravdu poslouchm vše přebasované, abych si vychutnal baskytaru a kopák.

takže jsem se rozhodl postavit si trošku větší repro, co by neměli mít problémy zahrat spodky.
Inspiroval jsem se zdejším projektem, jen jsem se rozhodl osadit repro větší a zaroven jeste podporit je bocnim basakem (nejde videt na obrazku)

Akorát přemýšlím nad osazením repro:

bud klasické TWM ARN 226 a na bok pouzit ARN 312. Stredy ARX 150 vyskac prozati nevím....TWM je všemi odsuzován.
http://p_senkerik.sweb.cz/reprak%2001.jpg

Pak se mě zalíbily Dexonácké http://dexon.cz/katalog/reproduktory/de … -hifi.html
Jen čiště vzhledem, nejsem zkušený abych je porovnal s ARN. Bohužel pak se trošku bije barevnost repra.
http://p_senkerik.sweb.cz/reprak%2002.jpg

Z hlediska, že spíše já jsem shopen navrhnou design, rád bych se zeptal na toto:

1 - Dají se někde koupit nějaké reproduktory, co jsou s bílou membránou?
2 - POtřeboval bych v případě výběru repro navrhnout a vyrobit vyhýbku na osazení 1x 12" basák, 4x 8"basák, 1x střed, 1x výška
3 - Návrh ozvučnice prozatím moc neřeším, nechci navrhovat BR, držím se jen doporučené litráže.

Děkuji za pomoc a nápady.

(upravil Xhibit 20. 11. 2010 14:22)

Re: Stavba sloupových repro

Já do konstrukcí reprobeden až tak nevidím, ale jak jsi přišel na kombinaci 1x 12" basák, 4x 8"basák ? smile
Prostor pro 8" a 12" repro by musely být oddělené, nevím, celé je to hloupost. Postav si radši bedny klasické koncepce 1xvýška, 1x střed a 1xbas .Pokud použiješ pořádné repra, žádné dexon nebo TVM , basák tedy 12" a nebudeš je vybírat podle barvy membrány smile ,tak by to i mohlo hrát. Každopádně bych si ale našel nějaký už takto navržený projekt, to si ale myslím že už nezaplatíš. Mrkni pro inspiraci třeba na www.bvaudio.sk na F3S, F3A, F3B ,takováto koncepce beden by tě asi zajímala.

Re: Stavba sloupových repro

A není lepší si postavit pořádný subík s profi reprem, než takový paskvil? roll  A nebo, rovnou profi bedny ...

Web

(upravil Xhibit 20. 11. 2010 15:10)

Re: Stavba sloupových repro

Osobně jsem názoru že na hudbu žádný sub, ale pořádné bedny !! Nicméně vzhledem k tazatelově požadavku a poslouchání "přebasované" hudby to půjde asi řešit i tím subwooferem. 
Já si před asi dvěma týdny konečně pořídil pořádné bedny, jsou zde použity práve 12" basáky, no je to nářez smile .Poslouchám elektronickou muziku kde je pořádný bas taky potřeba, tohle je cesta správným směrem! Jak je ten spodek krásně prokreslený a pevný..
Zároveň jsme u kolegy porovnávali jeho regály a k nim má aktivní sub JBL s taktéž 12" reprákem, prej 700W výkon píšou na webu JBL k tomuto typu. No basů byla plná místnost až nebylo slyšet na půl metru, jenže sem si připadal jak uprostřed stáda krav, jak to jen bučelo.

(upravil p_petak 20. 11. 2010 17:06)

Re: Stavba sloupových repro

Inspiroval jsem se zde:
http://audioweb.cz/vase-chyna1.htm

12" Basák by byl samozřejmně dole v uzavřené komeře. Rovněž 2x8" by byl sám, další 2x8" sám.

Basy mám rád, ale né ty hučící ze subu, ale čisté. Prostě to co Vám vytlačí jen 12 a více palec.
Pro pochopení hraji na 2x15" bednu s 450Wzesilovačem...takže doma si rád poslechnu hudbu nahlas.

Ohledně stavby vs. koupě....jelikož trpím hyperaktivitou něco dělat, radši si něco postavím,ale budu na to pyšný.

Potřeboval bych spíše odladit vyhýbku, tak aby prostě do 12" šli "spodky" tak do 100-150Hz, bas do 2x8", středo bas 2x8", středy středák, výšky výškáč.

BOhužel ve vyhýbkách se nevyznám, a repra znám jen TVM či dexon volím z hlediska ceny. Nemám potřebu, aby ten projekt vyšel na 50tisíc.

Re: Stavba sloupových repro

Promiň ale tady bude asi každá rada drahá. Dělit jen basy na tři pásma, z toho dvě části na stejné basáky.. smile

Re: Stavba sloupových repro

Tak to je jem moje laická představa.... pokud se to nedá, tak aspon "basy" dělait v poměru na ten 12" a 4x8"....at se to dá nějak zapojit. Prostě 4pásmovky....jsem stavař, takže tomu tolik nerozumím, ale jen mě to láká.
Rád se ovšem poučím. Od toho fora jsou ne?

Re: Stavba sloupových repro

p_petak: Proč jsi nahlásil svůj poslední příspěvek? smile

Podle mě bude nejjednodušší a zároveň nejlevnější cesta nějaké dvoupásmo a pod to samostatný sub s nějakým 12-15" profíkem.

Web

(upravil Xhibit 20. 11. 2010 18:23)

Re: Stavba sloupových repro

Jasně, už výše ti ale bylo sděleno neřešit takový paskvil. Já na tohle odborník nejsem, jsou tu jiné kapacity, ale nikdy sem neviděl bednu kde by byly dělené basy, ještě kombinace malých a větších repro, fuj.  Když se podíváš na bedny třeba BV co jsem psal odkaz výše, je tam prostě jeden pořádný kvalitní basák a o basy je postaráno.
Chce to jeden pořádný kvalitní a budeš se divit jak to zahraje. Ovšem to je odhadem 3000-6000kc za jeden basák. V případě vlastního projektu ti vyhýbku na zakázku třeba někdo odladí, počítej ale s částkou dalších 5000, velmi hrubý odhad. Když to sečtu včetně pořádných skeletů, ostatního materiálu, se vším všudy jsi na těch 50k se dvěma basáky smile.

Re: Stavba sloupových repro

Nahlásil jsem to, protože jsem se překlikl....hold jiné forum.

Dvojpasmo a subik již mám, a prsotě nemám rád sub....nepřečtu tam basu, i co jsem poslouchal lepší suby, tak všechny "zahučívají basy".

Prostě uzavřenou ozvučnici, žádný BR.

Z důvodu vizuálního se mě líbí to osazení více basáky. Zároveň mám subjektivní pocit, že 4malé basáky jsou více čitelnější než jeden velký.

Viz u baskytar rádi řešíme bedny 4x10"....dokonce phil jones dělá pro mě velmi nádherně čitelné aparáty: http://muziker.cz/baskytarove-komba-hla … -pack.html s 5" basáčky, ale hraje to nádherně.

Prostě nemám rád, když kopák je "duc", ale mám rád když u kopáku slyším mlasknutí beateru o blánu. U basy mám rád, když jde ihned poznat jestli je to trsátko či ruka, bezpražec a tak.
Bohužel toho zvuku dosáhnu akorát na sluchátkách.

(upravil Xhibit 20. 11. 2010 18:33)

Re: Stavba sloupových repro

p_petak napsal:

Prostě nemám rád, když kopák je "duc", ale mám rád když u kopáku slyším mlasknutí beateru o blánu. U basy mám rád, když jde ihned poznat jestli je to trsátko či ruka, bezpražec a tak. Bohužel toho zvuku dosáhnu akorát na sluchátkách.

No ale to si nemyslím že záleží na basáku, jestli chceš poznat trsátko.. To už jsou trochu jiné frekvence, na tohle musí hrát bedna pěkně detailně.
Být tebou tak objedu nějaké hifi studia, poslechnu různé repro různých kategoríí, ať si udělám představu co a jak a za jaké peníze hraje. Jak to chceš slyšet představu máš smile ,teď ještě zjistit že to není jen o basácích a jejich počtu.

Re: Stavba sloupových repro

smile

Už jsem si něco obcházel, ale na Zlínsku nevím kam. Elektra s poslechovou místností snad už nejsou ani ne?

Co se mě líbilo v poslední době bylo:
http://www.leema-acoustics.com/shop/com … akers/xone
Bohužel majitel to měl právě doplněné nějakým subem, ale když ho vypnul, tak to znělo dle mých představ. Bohužel jen do slabších hlasitostí, pak už repráky byly na hranici vyskočení.

Dále jsem fanda našich tesláckých dvojpásmovek Tesla, které pohání takové krásné radio o výkonu 2x5W, ale opravdu to hezky hraje.

Z moderních sloupevek, jsem bohužel lepší zvuk nikde neslyšel, domácí kina, a PC bedny nepočítám.

A s tím trsátkem jsem to myslel, že slyším "kovovost" basy, a né že se ten "břink" ztratí v hučení.....(aneb proto mám na své bas. bedně i dvě horny).

Re: Stavba sloupových repro

Ahoj
Mrkni se na tenhle projekt,myslím že by splňoval tvé požadavky.Ale Teslu v tom nehledej.
http://audioweb.cz/viewtopic.php?id=6296

(upravil Xhibit 21. 11. 2010 10:06)

Re: Stavba sloupových repro

to p_petak: Vidíš, a to jsou v těch bednách 4" basáky smile.

Asi bych to pro tebe viděl taky na projekt co odkazuje bubu1, na basech aspoň ten 10" . Z velké části jsem to pročítal, do stavby se mě ale moc nechtělo, je to běh na dlouhou trať. Tak jsem nakonec pro sebe zvolil jinou variantu, a to nákup staršího vysokého modelu reprobeden z druhé ruky.Podařilo se a jsem maximálně spokojen. Nějaký současný model repro který by hrál dle mých představ bych asi nebyl schopen zaplatit, pár desítek tisíc by bohužel nestačilo.

Re: Stavba sloupových repro

ono, navrhovat vyhybky nie je len tak. nie je to len o tom spravit 3 filtre a hrame. musis tam riesit kopec veci ako fazove posuny a kompenzacie a nakoniec to aj tak pravdepodobne musis doladit nazivo v uz postavnej bedni. ak s tym nemas ziadne skusenosti, tak si radsej postav uz nejaky odladeny projekt. resp. ladenie vyhybky je na dlhe trate a ak to sa to chces nsaucit, tak treba zacat pred navrhom bedne, aby si mal predstavu co treba a co nie.

bezne subwofery su stavane na vybuchy a podobne filmove efekty, preto maju aj tak riesenu ozvucnicu, aby sli dole za cenu zhorsenia kvality. ak chces sub na muziku, tak nie je problem, ale musis ho riesit inak = uzavretou ozvucnicou. takze ked si spravis k tym regalom jeden alebo dva uzavrete suby a doladis vyhybku, tak to imho bude nejmenej trnita cesta k dobremu zvuku:)

Příspěvky [15]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » Stavba sloupových repro

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£