Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » zesilovač LM3886 + korekce + zdroj, all in 1

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 25]

(upravil Jurawood 13. 11. 2010 15:44)

Téma: zesilovač LM3886 + korekce + zdroj, all in 1

Zdravím všechny, potřeboval bych nějaké nápady s oživením tohoto zesíku. Je to původní návrh Ing. Kosmela

http://www.amys.sk/LM2876/PE0696.pdf
schéma je na straně 10
nebo tady
http://img828.imageshack.us/img828/7895/lm3886.png

je to původní schéma z roku 1996, tišťák s rozlezlou zemí všude)
(Fy TEB.sk asi nej ceny co jsem našel tohohle all in 1 modulu cca 800,-Kč!! tak prý pro nezájem pozastavila dodávky, dál Amys která teď stavebnici také jako jedna z mnoha dělá, ti  se ani neobtěžují odpovědět na 2 maily - to jen tak mimochodem. Amys navíc překopali trochu hodnoty součástek a DPS, ta ale není veřejná) tak jsem si sehnal DPS přímo jak je v AMARu.
Zesilovač funguje, ale pokud vytočím balance úplně doprava na pravý kanál poslední milimetr najednou vyskočí signál na max... výstupní signál už i zna poťácích chrčí a na osciloskopu je vidět průběh limitace.
Přičemž ten první OZ vBbaxandallu (je použit jeden IO pro korekce a další pro následné zesílení) se začne hřát tak na 50-60 stupňů a začnou se hřát i stabilizátory..
Druhý kanál funguje dobře.

Druhý problém je s balancemi na středu, při tiché hlasitosti hraje o chloupek více jeden kanál a pokud otočím volume tak se stereováha posune malinko na stranu.. doladím balancema a po ztišení zase padne na stranu.
Pravděpodobně to souvisí i s prvním problémem

A poslední, měřil jsem průběh frekvenčky a katastrofa...je tam stále zaplá fyziologie která dělá díru na 1,2kHz,
no basová větev je nahoře kondík s odporem v sérii a na výškách to ohraničuje co? v popisu je že jeden ten kodík ale ty jsou přece paraelně takže je to jako jeden... tak nevím. Chci tuhle fyziologii odstranit.

díky za radu.. ano Baxandallu zatím moc nerozumím, to ale doufám brzy napravím smile

ed. jo změnil jsem hodnoty poťáků na 25K, a Volume má 10k/G.

Re: zesilovač LM3886 + korekce + zdroj, all in 1

Vrzni tomu švábovi v baxandallovi kondík cca 10p - 33p mezi nohy 5 a 8. Posuv balance s hlasitostí bude mít asi na vině nekvalitní potenciometr hlasitosti. Díra by tam být při korekcích "na střed" žádná být neměla. RCčko nahoře dělá zvýraznění basů a s fyziologií nemá vůbec co dělat, já bych ho odpojil.

K čemu tam proboha je P105?

Web

Re: zesilovač LM3886 + korekce + zdroj, all in 1

Hele, poslouchej nemám čas to teď zkoumat detailně, ale je tam dost nestandardních až prapodivnejch věcí. Ale hlavně je to blbě koncepčně. Ten druhej stupeň musí být úplně na začátku, aby vytvořil vhodný malý výstupní odpor pro následující korekční zesilovač, který je tady blbě daný právě na vstup. Což si nebude rozumět se zdrojem signálu, bude blbě zatíženej. Jinak tam vidím nepochopitelné odpory, kondenzátory a taky zdvojenou regulaci hlasitosti.

Tohle se dělá jinak. Sám mám někde doma postavený zesilovač s dvěma stupni operačního zesilovače a na konci LM3886. Ale úplně jinak než tady.

(upravil Jurawood 7. 10. 2010 15:21)

Re: zesilovač LM3886 + korekce + zdroj, all in 1

P105 je trimr  -- no comment smile možná když by docházelo k přebuzení..

Takže na výstupu z korektoru dochází k ovivňování signálu s potenciometrem volume, pouze pravý kanál..
při stažení k minimu se signál ořeže od špiček, tam snad je někde skrat nebo co ... jdu hledat

Re: zesilovač LM3886 + korekce + zdroj, all in 1

Poslouchej, každopádně je tam navíc buď potenciometr P103 nebo P105. Logičtější by bylo, aby tam zůstal P105, aby nezesiloval šum OZ. V tom případě musí být srovnaný řetězec úrovňově, tzn. tak, aby nebyl přebuzen druhý stupeň OZ (navíc má zesílení cca7x).

Koncepce má vypadat takto: 1. stupeň předzesilovač tak jak zde je stupeň druhý, 2. bezprostředně za něj korekční obvod, 3. potenciometr hlasitosti popř. i balance (když na nich trváš), 4. koncový zesilovač.
Zesílení prvního stupně nastavit vhodnou zpětnou vazbou. Těch 7x zesílení se mi zdá pro běžné zdroje signálu moc. Bude to zkreslovat, zvláště při max. vytažených korekcích.

(upravil Jurawood 7. 10. 2010 17:15)

Re: zesilovač LM3886 + korekce + zdroj, all in 1

První problém vyřešen, našel jsem mikrošupinku mezi cestami... takže omlouvám se, moje chyba
Ta DPS je fakt šílená, proto už se taky nedělá. Sehnal jsem ji od Bůčka po vyleptání byly některé cesty zkratovány na zem, ani jsem to prvně neobjevil, až po oživení jsem viděl jen záblesk a smrad jsou tam mezírky tak 0,2mm, který se nevyleptaly.

ed. tak jsem proměřil i frekvenčku a už je to ok...
http://img713.imageshack.us/img713/4664/frekv.png

(upravil jik 7. 10. 2010 18:41)

Re: zesilovač LM3886 + korekce + zdroj, all in 1

No, když jsi spokojenej, jak myslíš... Já, kdybych tuto osazenou desku podle toho schématu třeba někde našel vyhozenou (určitě bych to nestavěl), tak bych to popřepojoval dráty do jiného uspořádání (viz příspěvky výše) a s výhodou bych využil díry po potenciometrech a trimrech a možná bych ani škrábat cesty nemusel. Bylo by to vzhledově možná hrůza, ale jestli by se to nerozkmitalo, tak určitě čistší řešení než tohle. Samozřejmě bych si pohrál s odpory R112/212, do schématu bych nějakej odpor doplnil, nějakej kondenzátor doplnil, naopak nějakej odpor odebral atd. V tuto chvíli asi nemá rozvádět kam a odkud. Znovu ale říkám - když Ti to hraje, tak si na něj hraj...

(upravil Jurawood 13. 10. 2010 6:57)

Re: zesilovač LM3886 + korekce + zdroj, all in 1

Nedalo mě to spát a celý jsem to předrátoval a vytvořil něco takovýho

http://img87.imageshack.us/img87/2342/p1110236.jpg

Co bych ale potřeboval vědět:
1-zesílení prvního operáku vůči násednému korektoru. Nevadí cca 7x ? Na vstup mi poleze max 0dBu.
2- vstupní impedance baxandallu je těch 6,8+ 1 kohm co leze na zem do prvního OZ? A není to moc malá impedance? Mám vyměnit hodnoty třeba za 22k a 100k? Teda pokud neupravit i to zesílení
3- proč je zvlněná oblast spodních basů
4- dolní propust ve zpětné vazbě pro LMko je ellyt 10M, mám tam dát bipolát a paraelně svitek? Nebo 2 ellyty antisériově a svitek?
5- v baxandallu je na mínus input přivedena zem ale přes R 18k.. všude ve schematech jsem ji ale viděl přímo, když ten odpor zkratuji nic se neděje, jaký je tam vlastně význam ?

http://img543.imageshack.us/img543/3042/kor.png

Budu moc rád když najdu odpovědi a posune mě to zas trochu dál , dík

Re: zesilovač LM3886 + korekce + zdroj, all in 1

Moc nechápu ten trimr co jde "venkem" kolem korektoru? To má být na zisk toho prvního operáku? Já bych jej totiž jinak dal to jeho zpětné vazby.
Jinak asi jo, toto je už mnohem lepší než to první schéma. Zesílení bych volil v rozmezí 3-4. Víc je podle mě zbytečné, jinak to bude zesilovat bordel z okolí.

Re: zesilovač LM3886 + korekce + zdroj, all in 1

Tím trimtrem je jen pokus , zkoušel jseml dorovnat malou ztrátu korektoru, aby při přepnutí mostu nedošlo k nárustu hlasitosti.
Ale chtělo by to tam ještě připojit k zemi, ale právě nevím jak se může na vstupu zatěžovat ten korektor

Re: zesilovač LM3886 + korekce + zdroj, all in 1

Auuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Baxandall má zisk prakticky přesně -1, kor s operákem, tak jaká "ztráta"?

Baxandall MUSÍ být napájen z tvrdého zdroje. Tedy přímo z operáku, žádnej seriovej odpor (resp. dejme tomu 100R pro zlepšení stability ale nic víc)

Baxandall otáčí fázi, takže s korekcema posloucháš s fází 180°, v poloze Direct s fází 0°. Nakolik Ti to vadí, nechám na Tobě.

Odpor v - vstupu Baxandalla je tam na dorovnání impedancí ve vsupech - nižší offset a THD. Jinak opravdu na nic vliv nemá.

Pokud dáš na vstup 0dB (k jaké hodnotě to vztahuješ?), bude signál na výstupu prvního operáku nejspíš zkreslen (limitován). A daleko zásadnější limitace pak nastane v Baxandallovi při zdůraznění basů / vejšek. Kdo Ti tu věc poradil? Zisk 1x v prvním operáku (s podmínkou přídavné kompenzace kondem 33p nezi vývody 5 a 8) je tak akorát.

Hodnoty Baxandalla nechej jak jsou.

"Dolní proupust ve vazbě pro LMko" je horní propust. Dej tam dva antiseriově zapojené elyty 22-47u a k  jejich vnějším pólům paralelně nějakých 100n foliák.

Člověk vás chvíli pustí ze zřetele a tohle mu vyvedete smile smile smile

Zvlnění na basech nechápu, nikdy jsem jej neviděl. Nasimuluj to ještě jednou s třeba 100mV na vstupu, jestli to není už vliv limitace prvního nebo i druhýho operáku.

Web

(upravil Jurawood 13. 10. 2010 10:04)

Re: zesilovač LM3886 + korekce + zdroj, all in 1

mockrát díky.
Ještě prosím upřesni to napájení z trvdého zdroje. Myslíš vstupní impedanci, nebo opravdu napájení, protože to má ze stabilizátorů a je tvrdé dost..

Když na vstup pustím sinus max 0,7V peak. Tak za prvním OPem cca +-5V (může být až 15V dle napájení? - samozřejmě by to znemožnilo funkci korekcí, ale jen teoreticky..), a za baxandalem měřím nějaký 3V... takže tam je něco špatně a nemělo by to mít útlum?

Ale vlastně abych nekecal sinem jsem to teď neměřil, pouze hudebním, takže té limitace jsem si nevšiml, doma to změřím

Re: zesilovač LM3886 + korekce + zdroj, all in 1

Myslím "napájení" signálem, špatně jsem se vyjádřil.

Prubni to sinem.

Při napájení +-15V dostaneš z operáku maximálně nějakých 8V (efektivní hodnota, peak bude nějakých 12V). Čili už při 1V na vstupu škrtáš o limitaci a snad každý CD překrávač má 2V!

Baxandall mívá zdvih na krajích pásma dejme tomu 12 dB, tedy 4x. Abys jej nepřebudil (jistě, hudební signál má na okrajích pokles, ale přece na to nebudeš spoléhat), můžeš mu dát na vstup právě ty 2V ef.

Web

(upravil Jurawood 13. 10. 2010 11:31)

Re: zesilovač LM3886 + korekce + zdroj, all in 1

Jo měl jsem zmatek v základních věcech, nevím proč jsem pořád uvažoval nekonečný odpor na výstupu OZ, je tam tedy nejlépe nulový. Až se stydím.. jak jsem zaslechl nesmí se zatěžovat tak sem hned viděl nekonečno..
Doma si pohraji s tím zesílením. Ještě jsem si vzpomněl, stabilizátory se hřejí asi na 50 stupňů, myslím že předtím v původním uspořádání byly pouze vlažné.. Opampy mají pokojovku. Každopádně ty kompenzační kondíky tam dám, mám je dát předpokládám pouze do oddělovacího OZ, v Baxandallu už je to jaksi ošetřeno ve vazbě
To není simulace ale měření spektrákem přes bílej případně sweep

(upravil jik 13. 10. 2010 13:14)

Re: zesilovač LM3886 + korekce + zdroj, all in 1

Gain prvního stupně nastav klidně na 6k8 / 2k2 nebo třeba i 6k8 / 3k3. Takhle jak to máš (6k8 / 1k) to bude určitě kreslit už při lehce vytažených basech nebo výškách. Takhle jak to máš je to vhodné tak při buzení magnetodynamickou přenoskou plus dvoutranzistorovým korekčním zesilováčkem. Nebo "diodovým" výstupem tehdejších přístrojů. Možná by to ještě ustálo MP3 přehrávač s jednou AAA baterií. Ale dnešní stolní přístroje Ti to cinchem hravě přebudí. Ale né aby Tě napadlo cpát potenciometr hlasitosti na vstup smile .

A ktomu zvlnění - když si na monitor přiložím svisle pravítko, tak vidím jednotlivé propady a vrcholy pěkně v lajně. Takže hned taky vidím čím to je. Zdrojem signálu.

Re: zesilovač LM3886 + korekce + zdroj, all in 1

Ono by se - upřímně řečeno - při SNR dnešních audiooperáků celkem prd stalo. A problém s přebuzením by byl vyřešen.

Web

Re: zesilovač LM3886 + korekce + zdroj, all in 1

Na jednu stranu s Tebou souhlasím, v podstatě jo, no... Ale muselo by to být pořádně stíněné a přesto by bylo dost nepříjemné vypnutí termostatu u motoru ledničky nebo mobilní telefon nacházející se poblíž takového zesilovače atd. A navíc by se asi přecijenom ten šum uplatňoval třeba večer při tichém poslechu z blízka. Určitě je lepší srovnat úroveň signálu ve všech stupních a pak to teprve distribuovat do potenciometru hlasitosti.

Re: zesilovač LM3886 + korekce + zdroj, all in 1

Hotovka, kromě kompenzace

Sinus vstup: 0,5V špička
za operákem 1,2V
za baxandallem 0,5V WTF? Je tam něco špatně že?

Re: zesilovač LM3886 + korekce + zdroj, all in 1

Je to opravdu divné. Měříš přímo na výstupu druhého operáku?

Web

Re: zesilovač LM3886 + korekce + zdroj, all in 1

jo na nožce 6 druhého je 1,2 a na nožce 6 baxa je 0,5, mezi nimui je akorát ten odpor 56 ohm

Příspěvky [1 až 20 z 25]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » zesilovač LM3886 + korekce + zdroj, all in 1

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£