Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » PA a zvukařina » modré plastové reprobedny tesla

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [15]

Téma: modré plastové reprobedny tesla

Kdysi už tady o nich byla zmínka. Bývaly namontované na Avii furgon od Tesly Vráble, měly převodní transformátor ze 100V, dle informací Sinclaira 150VA, měly být osazené ARMkem a nějakými papíráky. Kdysi tu někdo měl i fotku jedné bedny na stojanu mezi lidmi. Nevíte o tom někdo něco bližšího?

Re: modré plastové reprobedny tesla

Ano, byl to modrý laminátový zvukovod, který měl vzadu namontován a přizpůsoben ke zvukovodu reproduktor ARM9404, transformátor 150VA a pod plechovými žaluziemi vpředu bylo ukryto tuším osm ARV168, klasicky přes kondík, jinak to snad Vráble ani neuměly.
Základní citlivost toho repra je 100dB/W/m v toleranci +/-2dB, starší kusy s větším AlNiCo magnetem byly ještě citlivější. Citlivost dále narostla směrovostí horny, nevím teď přesně, ale standardní výsledek měl být 104dB/W/m.
Z hlavy nevím ani označení toho reproduktoru, musel bych se podívat do archivu, mám tam od nich katalogový list.

V té skříňové Avii jezdila 4kVA elektrocentrála, zkrácený výkonový rám AUC4121 a buzeno to bylo čtrnáctivstupým pultem AUA4146. K dispozici 14 monofonních vstupů, z toho 10 mikrofonních, 3 linkové a vstup pro MM. Výstupů je šest plus dva odposlechové, opatřené 50W zesilovači AKZ500, známými z kinotechnických stojanů AKT357S. Všechny vstupy a výstupy /kromě vstupu MM/ transformátorové symetrické, nezemněné, plovoucí. Výstupní signál z pultu šel na každém  z šesti hlavních výstupů ošetřit vestavěnými devítipásmovými ekvalizéry, samozřejmostí šest LED indikátorů vybuzení.
Kromě toho patřily do vybavení vozu nějaké reproduktorové sloupy, netuším ale, jaký typ, reprosoustavy V6808 a převodní transformátory. Výkonové jednotky rámu AUC4121 byly spojeny po dvou do paralelního chodu, což dávalo na každém výstupu výkon 200W/100V.
Viděl jsem těch Avií na nádvoří ve fabrice ve Vrábloch snad třicet, všecko to mělo jít do Ruska, pult měl dokonce popisy v azbuce. Mezitím přišel převrat a bylo po kšeftě, prý to rozebrali a rozprodávali, sám mám ten pult AUA4146 v azbuce a dostal jsem k němu dva servisní manuály, český a ruský. Pult jako takový je poměrně složitý, je tam na tu dobu poměrně slušně vyřešen routing, předposlech, předposlech šel pustit i druhou cestou do hlavních monitorových soustav a pult pbsahuje kromě signálových jednotek i ovládací jednotky /celé je to jeden velký Almes/ pro dálkové zapínání výkonových cest a ovládání dvou studiových magnetofonů, aby zvukař po nadrátování venku nemusel ani zvednout prdel od pultu.
Gramofon tam byl NC450, dva komerční magnetofony B730, dva studiové stroje STM210b a kazetový magnetofon SM260.
Někdo ve Vrábloch se na prodeji těch Avií a rozprodeji vnitřku musel dosti slušně napakovat....
Něco by o tom mohl ještě vědět miro, který zvučí venkovní akce a má i Bouři III.
Já dostal od Sendyho ovládací pult TT300 od Bouře II., ovšem i po otevření mi pořád není jasné, jak to mělo fungovat, jestli TT300 svým výkonem napájely komerční malé tlakáče a zesilovač TB500 pak velkou hornu na střeše, nebo jak...
Pamatuju ze své vojenské služby štábní ozvučovací vůz, v podstatě skříňová V3S, kde byly vestavěny dvě MUSIC130 a spousta příslušenství a pamatuju se jen tolik, že byly obě trvale zapnuté, chladil je poměrně tichý nízkootáčkový ventilátor a v kterémkoli okamžiku šly sestavou relátek přepnout z jedné na druhou a opačně, asi trvalá záloha. V každém horním rohu skříňové V3S byl umístěn natočitelný 15W tlakáč a v příslušenství vozu byly ještě dva plechové  placaté reprosloupy, pamatuju si jen, že nebyly Khaki, ale šedo-červené s výrazným nápisem TESLA. Tenhle vůz a dvě Bouře II jsem měl po stránce údržby na starosti /kromě útvarové AUA120/, ale do těch Bouří jsem se moc nedostal, jednak se nepoužívaly a jednak prakticky trvale stály v garážích jako NZ.
Jinak Žižkova kasárna, České Budějovice, VÚ 9117.

Web

Re: modré plastové reprobedny tesla

... teda Leoši, klobouk dolů - měl by jsi začít psát paměti, dokud si něco pamatuješ ... big_smile

... studna informací k nezaplacení ...

Re: modré plastové reprobedny tesla

Díky za informace. Až se k těm modrým bedničkám dostanu, dám vědět. Mám jich slíbených 6.

(upravil sinclair 12. 9. 2010 8:54)

Re: modré plastové reprobedny tesla

Myslels tyhle 45kg vážící potvory?

http://sweb.cz/servisdok/ars7800_01.jpg

Web

Re: modré plastové reprobedny tesla

Zatím jsem je na vlastní oči neviděl. Ale díky moc za tu fotku, konečně aspoň vím, jak ten zázrak vypadá.

Re: modré plastové reprobedny tesla

och, ARS7800, toto nám jebli na ozvučenie hádzanarskej haly...úplne nič nie je rozumieť hlásateľovi

Web

Re: modré plastové reprobedny tesla

Podle fotky tyto "bedýnky" poznávám, viděl jsem je v akci, nebo spíš slyšel v Kámeni u Pelhřimova při plošném ozvučení bývalého letiště. Měli jich tam odhadem tak 30.

Re: modré plastové reprobedny tesla

To by mne zajímalo, jestli ten fázový korektor byl myšlen jako fázový korektor, nebo ochrana před šikmým deštěm.

Web

Re: modré plastové reprobedny tesla

Kdyby jste někdo věděli o dalších, dejte mi vědět, prosím.

Re: modré plastové reprobedny tesla

Ve všech profesionálních aplikacích se používaly "liberce". Počínaje výstupy na zesilovačích, přes přepojovače rozhlasu, televize, divadel a domů kultury. Tuten mix měl přívody modulace pevně zapojene, klemované libercem. V případě vytažení klemy se dal okamžitě zapojit jiný zdroj signálu. Libereckých konektorů existovalo 12 verzí, takže se s tím daly dělat psí kusy.

(upravil limak 1. 12. 2010 9:26)

Re: modré plastové reprobedny tesla

Když byla zmíňka o zesíku TB 500, mrkněte na aukro. Ňákej týpek ho tam prodává v perfektním stavu za 700,-Kč !!!

odkaz:
http://aukro.cz/item1344524157_Zesilova … TB500.html

Re: modré plastové reprobedny tesla

Řídící mixpult AUA4146 mám ze známých lidí a zdrojů na netu pravděpodobně už jenom já. Je to poměrně složitý a ve své době to musel být i dost drahý krám, takže investoři se do jejich instalací moc nehrnuli.
Vstupy a výstupy na AUA4146 jsou, jak už naznačil Nikolas, vedeny nejprve na klasickou vyklápěcí svorkovnici vzadu a ze svorkovnice jsou stíněné páry vedeny na hvězdicové liberecké konektory,v tomto případě dvoupatrové. Pokud byl signálový zdroj připojen napevno do svorkovice, musela být v hvědicovém konektoru zkratovací propojka, aby signál mohl dál. Jinak bylo samozřejmě možno svorkovnici ignorovat a zapojit signálový zdroj přímo do hvězdice, podotýkám, že to musel být typ s plnou délkou nožů, tj. až ke špičce. Všechny vstupy a výstupy, kromě vstupu phono, radio a magnetofon byly bez výjimky symetrické, transformátorové plovoucí.

S TB500 bych neztrácel čas, je to zesilovač se sice poměrně velkým výkonem, ale s výstupy 100V a 200V, nízkoimpedanční zesilovač z toho zcela zásadně udělat nejde, lze použít jen převodní transformátor.
Pokud navíc narazíte na TB500A či TB500B v nepříliš dobrém stavu, doporučuji přikoupit několik metrů pevného konopného provazu...
Já sám jsem při "opravě" jedné TB500A strávil asi tři měsíce, než zesilovač začal jakžtakž fungovat a dávat výkon a dodnes není v pořádku - v limiteru toho zesilovače je součástka /mosfet/, která se musí vybírat zřejmě z mnoha kusů, protože se sériovou to nechodí.
TB500B už to má poněkud přepracováno na bipolární tranzistory, takže tam to chodí vcelku v pohodě.
Schéma TB500A i TB500B je ideově shodné s koncovým stupněm 500W pro rozhlas po drátě, který byl označován ADJ636A, liší se jen v detailech.

Web

Re: modré plastové reprobedny tesla

Tak jsem se stal majitelem dvou AUA 4146. Mají atipicky červené indikátory výstupních úrovní, které mají ještě před LEDkami vroubkované plexi kryty. A kupodivu jsou popsané celými popiskami. První kusy, které jsem viděl bez azbuky smile

Re: modré plastové reprobedny tesla

Bohužel mi k nim zatím chybí napaječe, které byly společně s linkovými odpojovači a monitorovými zesilovači umístěny v almes skříňce pod pultem...

Příspěvky [15]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » PA a zvukařina » modré plastové reprobedny tesla

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£