(upravil Shaman 18. 7. 2007 9:34)

Téma: konstrukce 4th bandpass (8BR40 od beymy)

Od antonia sem se dozvedel ze by to mohlo hrat     16l+12l/60Hz    ladeny na 38hz ale prej halen rikal neco o rychlosti proudeni vzduchu v natrubku (-hz tak o 1-2) tak bych potreboval se k tomu nejak vratit.
Taky halen uvazoval pro dva 8BR40 ja mam pouze jeden ale mohl bych myt 2 jenze mam 100w zesik pak bych hral akorad z basu... premyslim ze misto druhyho 8BR40 si postavim poradnej zesik a tudiz by me zajimala ozvucnice s jednim tim reprem.
nejaky navrhy? :)
Jak tak zjistuju potreboval bych trosku zaucit s winISD kdyby to slo..... (ztrata v parametrech)
           To repro----->             http://eshop.dexon.cz/reproduktory.htm

Re: konstrukce 4th bandpass (8BR40 od beymy)

Vychazejic z tovarnich parametru 8BR40, vychazi relativne dobra pro 8BR40 takto navrzeny 4th bandpass
- closed cast 30litru
- vented cast 25litru
- tlumit jen lehce closed cast
- ladeni natrubku 60Hz
- natrubek "Dexon" oboustranne zaobleny, prumer 98x195mm (je to ten stelovaci)
- frekvencni rozsah -3dB: 35-105Hz
- charakteristicka citlivost: 88dB/1W/1m (celoprostor) 90dB/1W/1m (poloprostor)   
- zatizitelnost v pasmu pod 45Hz: 25W, nad 45Hz: 50W (100W nelze vubec uvazovat)
- group delay: max 16ms na 35Hz s prudkym poklesem k vyssim kmitoctum (50Hz - pouze 6ms)
- vubec bych se nebal postavit jej jako kosticku, nebude nijak velka a pritom vykouzli opravdu dost prijemnych basu
- chtelo by to subsonik pro oriznuti pasma pod 35Hz, ale neni nezbytne nutny, maximalni vychylka takto navrzeneho badnpassu by teoreticky nemela prekrocit 10mm (0-p) a snad by tedy nemelo hrozit rozbiti civky o magnet. Tato maximalni vychylka je u BP na F3 (35Hz), pod touto frekvenci zvolna opet klesa.

Prosim prosim, postav to. Urcite to bude hrat dobre a pribyde dalsi pekny BP subwoofer na forum.

(upravil Shaman 18. 7. 2007 10:32)

Re: konstrukce 4th bandpass (8BR40 od beymy)

sem rad ze si proto taky nadseny smile me to tady huci doma uz se tesim na poradnou bednu ale este ja sem nikdy jako nestavil tudle ozvucnici jednou sem udelal bassreflex jednoduchej a todle je takovy... nedokazu si to dobre predtavit .
V podstate uz si dam jen rozmery a muzu si nacrtnout na desky mam je tady v pokoji.. v podstate muzu zacit ihned..:)

Jestli to proste chapu tak to bude "krabice" o celkovym objemu 55l a rozdelena na to aby to dalo ty 2 obejmy 30 a 25l no to jo ale to repro bude jako na ty delici prepazce a bude vyzarovat smerem k ty otevreny? (kde bude bassreflex) a to zatim bude ta uzavrena kterou mam mirne vytlumit.... je to tak nebo jinak? big_smile  sem lamicka big_smile
ps: a nebude tam vadit ten prudkej pokles???myslim rychlosti vzduchu v natrubku....?

(upravil Halen 18. 7. 2007 11:06)

Re: konstrukce 4th bandpass (8BR40 od beymy)

Reprak nasmeruj na prepazce magnetem do te vetsi, uzavrene casti, mebranou bude smerovat do te mensi s natrubkem. Montuj normalne zepredu bez zapusteni. Odhadem odebere z objemu te uzavrene casti ~ 1 litr - s tim pocitej. Natrubek umisti v te mensi casti a taky musis spocitat, kolik objemu odebere a o tento objem povysit objem mensi casti.

Rekneme hruby objem zadni komory kam smeruje magnet repra 31 litru, objem predni casti, kam smeruje mebrana 26,5 litru ( ~ 1,5 litru odebere natrubek) Pokud budes pridavat vyztuhy (neco by to chtelo), musi se opet povysit hruby objem komor o objem vyztuh.

Co se tyka tlumeni - volne v objemu uzavrene casti rozmistit tlumici material. Pokud bys dal hodne (pretlumil), vychazi pak jinak rozmery natrubku. Bandpass a jeho naladeni vs navrh muzes snadno overit zmerenim impedancnich maxim. Tento BP by pri spravnem naladeni mel mit impedancni maxima na 36 a 94Hz.

Prudkym poklesem jsem myslel group delay (cim nizssi hodnota, tim lepe). U tohodle BP klesne na velice peknych 6ms uz na ~ 50Hz a to by melo mit za nasledek presnejsi a konkretnejsi basy.

Re: konstrukce 4th bandpass (8BR40 od beymy)

Samozřejmě těch 16l+12l/60Hz je myšleno pro isobaric. Výhoda je v té kompaktnosti, pro jeden repro musí být 2x větší a to je už dost, a dělat skoro 60l krabici na jeden 8"... fuj.

(upravil Halen 18. 7. 2007 11:12)

Re: konstrukce 4th bandpass (8BR40 od beymy)

Vyhody isobariku jsou v mensi bedne, to je jasny. Ale dvakrat vzrostou naklady na repra, klesne citlivost o 3dB, zatizitelnost diky xmax zustane stejna nebo jen kapku vyssi a vzniknou problemy s rozmery natrubku ....

(upravil Shaman 19. 7. 2007 10:02)

Re: konstrukce 4th bandpass (8BR40 od beymy)

aha tak mazec uz sem si to pekne spocital na 55l big_smile dopr.. to musi byt az takhle presny?jo no dobre ze to vim..takze udelam krabici ktera bude mit dame to este s tema vystuhama to je 1l navic (asi fakt nevim) ale udelam to teda + 3,5 litru respektive sem si to zpocital tak to udelam krychli o strane 38,8cm objem vyjde 58,41litru snad to bude takhle dobry...  takze nepridam celejch 3,5 budu pouzivat neobjemny vystuhy:)
myslis ze to bude takhle funkcnit? podle planu? snad jo jesltli sem este neco zanedbal tak napis no smile

este bych se chtel vratit k tomu natrubku proste mam vzit prumer 98? celou dobu se tak nejak pocital podle http://www.repromania.net/teorie/co-je-bassreflex.php (tam je takova tabulka) a z ni mi vychazi ze to bude takovejch 80mm..ale asi ti budu verit kdyz uz je to tak vypocteny z toho programu

Re: konstrukce 4th bandpass (8BR40 od beymy)

Prosim ta spravil si uz ten subak - potreboval by som presne rozmery jednotlivych casti - komplet velkosti stien - a popripade aj hrubku drevotriesky - a aj nejake fotky zo stavby ak by sa dalo. diki moc.