Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Sluchátka » Jak opravit mikrofon u Koss SB45?

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [14]

Téma: Jak opravit mikrofon u Koss SB45?

Ahoj všem.

Předem bych chtěl říct, že jsem elektro-úplný-amatér, tak prosím o trpělivost.

Chtěl bych se zeptat, jestli je možné si svépomocí opravit mikrofón u sluchátek Koss SB45? Výrobce uvádí, že se jedná o:
Clear Voice Technology (CVT) noise canceling electret condenser microphone
sensitivity: -56dB +/- 3dB per 1V/ 1KHz; (-36dB +/- 3dB, V/Pa)
kmitočtový rozsah: 100-16,000Hz

Po rozebrání to ale vypadá stejně, jako elektretové mikrofonní vložky prodávané třeba v GES.cz nebo u conrada. Lze tam některou takovou vložku normálně napájet a bude to fungovat? Musí se parametry přesně schodovat? Lze sehnat něco lepšího než tam bylo?

Koss má sice doživotní záruku, ale sluchátka jsem koupil v zahraničí a to znamená, že bych tady za opravu zaplatil 300,- + poštovné, tak to chci zkusit jinak.

Předem díky.
qube

Re: Jak opravit mikrofon u Koss SB45?

Hele, já Ti to řeknu asi tak. Pokud by to byly moje sluchátka, napřed bych si setsakramentsky ještě ověřil okolnosti jako přívodní káblíky včetně bezchybných kontaktů. Potom okolnost, zda je mikrofon po připojení někam (nějaké komunikační zařízení nebo zvukovka?...) správně napájen. To proto, že je dost nepravděpodobné, že vina je v samotném mikrofonu. Pokud ovšem víš s jistotou že je na vině vlastní mikrofonní vložka, tak:

Nedíval bych se nalevo napravo a vložku jednoduše vyměnil. A to tak, že (konkrétně já) bych ani nechodil do spec. obchodu, protože taková vložka je ve skoro každém magnetofonu, v každém mobilu nebo spoustě jiných zařízeních včetně dětských hraček. Takže jestli něco nefunkčního vyřazeného máš, ušetříš.

Podívat se zda má mikrofon dva nebo tři vývody. Zjistíš, který je nula, který plus a který výstup (třívývodový), event. který je nula a který je plus+výstup (dvouvývodový). Pokud se počet vývodů vložky v Tvých sluchátkách liší od vložky, kterou jsi vybrakoval třeba z kazeťáku, i to je řešitelné. Ale pro Tebe "elektro-úplného-amatéra" možná hůř překonatelné, tak tam radši dej tu vložku s odpovídajícíma pinama (vývodama).

A který vývod je který? Jednoduše z navazujících obvodů v tom kazeťáku (- např.). Stínění bude nula, živý bude zmíněný plus + výstup. U třívývodového bude pro tebe možná ale problém najít který je výstup a který je plus. Nulu zase bezprčně poznáš.

Hnát se za každou cenu za dodržením přesných parametrů je v tomto případě bezpředmětné. Měla by tam fungovat každá vložka.

Re: Jak opravit mikrofon u Koss SB45?

jik: díky za odpověď a rady. Jsem rád, že to nevypadá nijak složitě, ale trochu jsi mě zaskočil, když jsi mi doporučoval nějakou mikrofonní vložku vybrakovat. Opravdu nepůjde poznat rozdíl mezi novou kvalitní vložkou a tou z nějaké hračky? Když už si s tím mám chuť hrát, tak bych tam rád dal nějakou lepší. A co směrová charakteristika? Chtěl jsem nějakou, aby to zbytečně nebralo zvuky z okolí. Máš nějaké doporučení?

Jinak v přerušeném kabelu ani v nastavení zvukovky to není. Pokud jsem nahrával opravdu hlasitý zvuk a výsledek potom ještě zesílil, tak bylo slyšet, že se něco nahrálo, takže kontakty fungují. Zvukovka je taky v pořádku, protože s jiným mikrofonem funguje ok.

Re: Jak opravit mikrofon u Koss SB45?

a má to smysl, když ti koss poskytuje doživotní záruku (tzn. že ti za 300 kč prostě daj nový sluchátka)?

(upravil jik 8. 7. 2010 7:03)

Re: Jak opravit mikrofon u Koss SB45?

Když vymontuješ mikrofonní (elektretovou !) vložku ať už z mobilu, kazeťáku nebo dětského záznamového zařízení (papouška atd.), připojíš napájení a správně zapojíš na vstup zesilovače s dostatečným vstupním odporem, budeš se divit uchometrické kvalitě zvuku. Ve všech těchto zařízení totiž dochází ke zvukové degradaci až v následujících stupních, ne ve vlastním mikrofonu.

Jinak k tomu opravovat - neopravovat (zohlednění Lukas_87): Všimni si přesně, co jsem alibisticky smile napsal v minulém příspěvku. Schválně mluvím za sebe aniž bych to vyloženě, doporučoval "elektro-úplnému-amatérovi". Ber to jako tip, že je to takhle řešitelné.

Edit:
No a co se týče charakteristik směrových (osmičková, kardioidní atd.) tak to Ti opravdu neporadím, tyhle elektretové mikrofony právě bývají dost všesměrové a navíc citlivé. To se fakt radši podívej do nějakého katalogu a vyber si podle toho, co píšou tam.

Re: Jak opravit mikrofon u Koss SB45?

Pokud původní vložka je kardioida (což odborník většinou odhadne na první pohled), tak náhrada kulovou peckou nebude to nejlepší. Tyhle kapsle se sehnat dají, většinou jako ND pro mikroporty, ceny asi od 10 do 40 euro.

Web

(upravil check 8. 7. 2010 10:23)

Re: Jak opravit mikrofon u Koss SB45?

A nebo se kardioidy (poznáš tak, že mají ze zadu na destičce dírky) dají koupit v Monacoru kolem 30Kč smile.
Ještě se mi teda ale nestalo, že by kapsle odešla. Radši si zkontroluj, že na mikrofonním vstupu který používáš je stejnosměrné napájecí napětí, potřebné pro fci mikrofonu. Taky prověř celistvost kabeláže.
Pravděpodobně tam budeš mít 6mm (10mm jsou podstatně horší) kapsli - takže náhrada:
http://www.monacor.cz/catalogue-product … SubKtg=549

Web

Re: Jak opravit mikrofon u Koss SB45?

Jo, Monacor má sice kapsle za pár korun, ale v profi headsetu fungují tak 3 dny a to ještě mizerně, pokud je to vhf set. Originální díl funguje 3 měsíce až rok, podle toho, jak se kdo potí a jak s tím zachází.

Web

Re: Jak opravit mikrofon u Koss SB45?

No ony mají ty kapsle různou citlivost a když je elektronika připravená pro jinou citlivost tak to prostě funguje jinak.
Nějak ale nerozumím tomu, v čem jsou originální (pokud jsou také elektretové) kapsle lepší co do výdrže. Všechno to má nějaký filcový kryt membrány, pakliže se dostane nějaký bordel za něj, končí každý mikrofon. Na headsetu by měl ale být molitanový windshield (taky se dá koupit v Monacoru)...

Web

Re: Jak opravit mikrofon u Koss SB45?

To není jenom problém citlivosti, že to funguje blbě.

Zkus dát tu monacor vložku do setu nějaké aerobic hopsalce, která do toho 4 hodiny denně ječí a zkus originál a uvidíš. Samozřejmě myslím stejný set s protipotními kroužky, vnitřním antihygroskopickými ws a kvalitním vnějším ws.

Web

Re: Jak opravit mikrofon u Koss SB45?

To je možný, já s měřícím mikrofonem jednám v rukavičkách.
Jestli pro bys pro to měl využití, tak až budu přiště objednávat v digikeyi můžem vzít nějaký kapsle na otest.

Web

Re: Jak opravit mikrofon u Koss SB45?

No, možná by to stálo za pokus.

Ovšem co jsem to zkoušel před pár lety s kulovkami, tak jsem sice koupil kupu vzorků (některé po čase nabyly na ceně jako originál, předchůdce současných pajců), ale nebylo použitelné nic. Asi ty portovky jsou nějak modifikované.

Web

Re: Jak opravit mikrofon u Koss SB45?

Ahoj,
díky moc za rady, to jsem teda nečekal, že tu jste tak aktivní smile

Koho by to zajímalo, tak zde je foto originální mikrofonní vložky:
http://jakub.vondrak.info/things/2009-koss-sb45/dissassembly/DSCF5904_small.jpg
Je vidět, že má na sobě dírky, takže se jedná o kardioidu (díky checku).

Rozměry jsou 9.5 mm šířka a 5 mm výška.

Zatím jsem se k tomu ještě nedostal, ale dám vědět, jak jsem dopad, co jsem nakonec koupil a jak to funguje.

Re: Jak opravit mikrofon u Koss SB45?

Tak opraveno a funguje smile Celkem jsem si spravil 3 mikrofony, takže díky všem za pomoc a tady jsou zkušenosti:

Mikrofonní vložka od Monacoru MCE-204NC - velice citlivá a zvuk hezký, prokreslený
Mikrofonní vložka od Monacoru MCE-2020U - méně citlivá, zvuk jakoby zastřený, plochý ale nebere tolik šumu z okolí
Mikrofonní vložka od Monacoru MCE-4500 - nevím jestli jsem náhodou něco neudělal blbě. Nepřehřál páječkou nebo nějak nezmáčkl, ale brala děsně moc brum a tím pádem v podstatě nepoužitelná

Jen perlička. Všechny tři mikrofony (2 headsety a jeden stolní) se mi porouchaly během pár měsíců, tedy téměř naráz. Nechápu to. U toho stolního jsem nakonec zjistil, že byl vadný jack. Z těch headsetů byl jeden ten Koss SB45 (originální vložka vydržela několik měsíců) a druhý Logitech Premium Notebook Headset, který vydržel asi 4 roky.

Příspěvky [14]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Sluchátka » Jak opravit mikrofon u Koss SB45?

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£