Téma: Koss Porta Pro

Jak jsem již v jiném vláknu psal, koupil sem si včera po letech z nostalgie tato sluchátka. A i přes ty roky se mi zdá, že hrají jinak, než hrávala a to především, že jsou basovější a poněkud více zatlumené (rozuměj pod dekou). Různé recenze uživatelů ve vláknech na netu toto více-méně potvrzují. Přemýšlel sem tedy, co se asi na tomto výrobku za ta léta změnilo? Samozřejmě co se nabízí na první dobrou jsou samotné měniče, to ale uživatel-normální smrtelník neovlivní --- i když, na ebay se nabízí k těmto sluchátkům přehršle upgradů. Různé molitanové náušníky (větší, různě tvarované, dokonce i přes celé ucho), různé kabely (delší, postříbřené) i modifikace pro kabely odpojovací, tj. mušle jsou opatřeny přípojnými konektory pro kabely. Je vidět, že tato sluchátka jsou stále populární, když lidem stojí za všechny ty modifikace. I já jsem "přišel" na primitivní tunning jejich zvuku. Stačí opatrně snížit přítlak kovové přítlačné pružiny sluchátek jejím prohnutím proti směru přítlaku, zdůrazňuji, že opatrně a díky mírně sníženému přítlaku na uši ubude ve zvuku sluchátek basů, nepatrně se sníží hlasitost, a lehce vystoupí na povrch středy a výšky, čímž se ztenčí ona "dekovitost" zvuku. Samozřejmě zázrak to není, ale "jistej" levnej posun k lepšímu to přinese. Tak jen pro informaci to sem dávám, no. smile

(upravil Denkez 17. 9. 2023 17:04)

Re: Koss Porta Pro

Hordek napsal:

Jak jsem již v jiném vláknu psal, koupil sem si včera po letech z nostalgie tato sluchátka. A i přes ty roky se mi zdá, že hrají jinak, než hrávala a to především, že jsou basovější a poněkud více zatlumené (rozuměj pod dekou). Přemýšlel sem tedy, co se asi na tomto výrobku za ta léta změnilo?

Že by tvoje uši, resp. sluch?

(upravil Hordek 17. 9. 2023 17:26)

Re: Koss Porta Pro

Tak jasně, že před cca. 20lety sem na tom byl se sluchem lépe, ale to s fyzičkou taky, když sem ještě aktivně hrál fotbal. smile Ale jak už sem psal v prvním článku o těchto sluchátkách, uši si na jejich zvuk velmi rychle zvyknou, prostor zahrají kupodivu solidně, neb ani pod tou dekou to nezní jak zvuková placka, detailů je méně, ale jsou, mírným zmenšením přítlaku na uši, se zvuk malinko zesvětlí a deka ztenčí. Arcam rHead z nich vyráží "nemožné". smile

Re: Koss Porta Pro

Dej jim čas na rozehraní, pak se ten zvuk zlepší.

Re: Koss Porta Pro

Na rozehrávání čehokoli nevěřím. Ale plést se můžu.

Re: Koss Porta Pro

Rozdil mezi starymi origo a dnesnimi co se vyrabi v cine je.
Rozehrani ma taky vliv.

Web

(upravil orhore 17. 9. 2023 21:24)

Re: Koss Porta Pro

stiglitz - rozehrát nejde pouze to, co nemění časem své vlastnosti. Měniče založené na mechanickém pohybu své vlastnosti časem mění znatelně.
Mám troje kossy od roku 2004 a všechny jsou made in china.

(upravil simon.zigo7 25. 9. 2023 20:48)

Re: Koss Porta Pro

Vlastním Koss porta pro už asi pol roka, zvukovo hrajú podľa mňa fajn, na danú cenovú kategóriu samozrejme. Veľmi sa mi páči ich prednes nižších frekvencii, majú pomerne mohutné basy (oproti napríklad Superlux HD662B, ktoré su na nízkych frekvenciách veľmi chabé). Stredy sú ich najslabšou stránkou, tam sa práve prejavuje ten jav zvuku "pod dekou", ale časom si na to človek zvykne. Výšky sú podľa mňa priemerné (tu napríklad zahrajú spomínané HD662B čistejśie). Čo sa mi veľmi páči je kompaktnosť a možnosť prenášať dané slúchadlá, bez strachu o zničenie (sú pomerne pevné a keď sa pokazia, človek kúpi nové). Tatkiež spomínané úpravy, ako yaxi pads, alebo vymeniteľný kábel.
https://i.ibb.co/q9gfsP8/5.jpg

Re: Koss Porta Pro

Tak jsem si doma udělal malý poslechový test, kdy jako zdroj signálu byl použit letitý NAD C-541i, sluchátkový zesilovač Arcam rHead a sluchátka Koss Porta Pro, Sony MDR-7506 a Beyerdynamic DT-990Pro. Hudba na CD-plackách byla různorodá, od Iron Maiden až po Vivaldiho čtyři roční období.
Nejlevnější stroje od Koss se od nákupu trochu rozehrály, jejich projev je teď hladší se slabší dekovitostí a lepším podáním prostoru. Přesto jsou nejbasovější ze všech tří testovaných modelů, což u mnohé muziky dává pocit jisté mohutnosti, ale za cenu nekonkrétnosti a lehkého rozmazání basových rejstříků. Musím ale dodat, že i přes ony nedostatky se na jejich zvuk rychle zvyká, uši nic tzv. nesere a dají se poslouchat nonstop, za tu cenu co stojí nemůžu chtít víc.
Sony jsou jiná káva, to bezesporu. Jejich velikou devizou je podání hlasů, zejména ženských a dále potom podání strunných nástrojů, tady umí být lepší a konkrétnější než Beyery, ale...... jen, nehraje-li příliš nástrojů najednou, jejich síla je v podání jednotlivých, jednoduchých, lehkých hudebních těles, což neklade takové nároky na vykreslování prostoru směrem do hloubky.
Beyerdynamic mají velký dar v podání prostoru jako takového a je jim zcela jedno jestli hraje instrumentalista, nebo symfonický orchestr. Zatímco Koss prostor "skicují" za vílím závojem, Sony si před vámi jednotlivé interprety a hráče na pódiu "vojensky" řadí do latě , Beyery vám jako jediné tu prostorovou hloubku zahrají .
Závěr je, že každá sluchátka mají to své. Kossy budou díky lehké konstrukci výhodné k použití venku, při pohybu a díky "basové mohutnosti" lépe překryjí okolní hluk, svým zvukem rozhodně neuráží. Sony, u nich je jasné proč se tak často používají v nahrávacích studiích, jejich " suchý" a přesný zvuk je k tomuto jak dělaný. Beyery jsou stvořené pro domácí relax poslech, to je území kde vládnou pevnou, barevnou, přesnou a do hloubky sahající rukou.

No, už sem se toho tady nakecal dost, přeji hezký den a zas někdy......... smile

Re: Koss Porta Pro

ještě přidej pár superlativů a můžeš to směle nabídnout k publikaci Stereo & Video smile

Re: Koss Porta Pro

U postarsich Porta Pro jsem vymenil  kabely za nejaky obyc koax (Tasker?) a byl jsem v soku jak moc to ovlivnilo zvuk. Ten puvodni kabel byl fakt bida.

Web

Re: Koss Porta Pro

reeb v jakém smyslu došlo ke zlepšení?

Re: Koss Porta Pro

Procistilo se to, jak kdybys sundal deku

Web

(upravil rvx73 27. 9. 2023 11:59)

Re: Koss Porta Pro

spíš než v kabelu jako takovém bude problém v pájených spojích, řekl bych

Re: Koss Porta Pro

rvx73:- v pohodě, kritika mi nevadí, každej slyší jinak, každej je k vyjadřování se k něčemu jinak nadanej a každej si to jinak v závitech svých přebere.

Stereo & Video jsem kdysi před léty (jak dávali do jednotlivých čísel ta "testovací" CD) vyhrál v soutěži celý ročník zdarma. smile

Re: Koss Porta Pro

Hordek já jsem to nezamýšlel jako kritiku, naopak big_smile

Re: Koss Porta Pro

Já mám tyhle sluchátka cca.20let ,měnil jsem jen párkrát molitanové náušníky, jinak je vše původní. Byli cca.10let nevyužité, schované. A po této době jsem zjistil, že pravé sluchátko nehraje prakticky basy. Měřil jsem je ohmicky, to jsou ok. Že by ztvrdla jen jedna membrána skladováním? Celé ty roky byli v originál brašničce, ve skřínce kde je tma, celkem stálá teplota, moc lepší podmínky by zajistit nešli..

(upravil jardag69 16. 3. 2024 16:26)

Re: Koss Porta Pro

.

Re: Koss Porta Pro

Mam ještě druhé, asi 2 roky stare a hrají hůř než ty prastaré..

Web

(upravil jardag69 16. 3. 2024 16:25)

Re: Koss Porta Pro

.