Téma: PA z ARZ660x

Zdravim, hledám způsob jak co nejlevněji nazvučit ZPĚV pro menší hraní kapely. Vim že ARZ660x od TVM je určený spíše pro hifi systémy ale vzhledem k jeho ceně mě láká.

Když udělám bednu 4xARZ jako bývají pro kytaru, mám citlivost 91+6=97dB , 120W a cena cca 1100Kč za repro (cena bedny je pro mě nepodstatná). Když bych tohle udělal ve stereu, tak 2200Kč.
Myslíte že to má naději na úspěch? Nebo víte o jiných repro, které by dosáhly stejné citlivosti a příkonu za ještě nižší cenu(při pokrytí stejného frekv. pásma)? Nebo je to zcestná myšlenka (proč?)?

Jde mi o co největší kravál za co nejnižší cenu (jsme začínající kapela), ale nechci uplny shit z hadexu co se po prvním tonu rozpadne (tesla repra vydrží i par desetileti big_smile)

Dik za nazory

Re: PA z ARZ660x

Jestli chceš co největší kravál za málo peněz, zkus mlátit klackem do prázdné popelnice.

Je to pitomost, možná tak použitelná smysluplně před 40 lety. Postav si jednu em121 s nejlevnějším osazením a spolehlivě ty křápy přehraješ.

Web

Re: PA z ARZ660x

To radši ten hadex pokud jde o středobas, některý ty PA nejsou úplně zlý.

Re: PA z ARZ660x

Popelnici mame plastovou takže je to slabší na výškách...

em121 maji citlivost 97 dB za 5 000 Kč
ty širokopásma tvm mají 97dB za 1100 Kč

Je mi jasny že em121 maji vic basu a výšek, ale mi se jedna o zpěv, ne o cele pasmo, navic sirokopásmo je jednoduchy na stavbu.


Hadexu bych se rád vyhnul, ty dražší možná za něco stojí, ale ty levné mají podezřele příznivé vlastosti za tu cenu. Hledal jsem v tvm, protože to maj měřený podle našich norem a ne podle mongolských a jsou levný, ale nedržím se jich, jestli mate alternativu za nizkou cenu sem s ni.

Jistě rozumite že se nechystám začít se zvukařinou a potřebuju jenom něco provizorniho na zpěv do malého sálu.
Dík

Re: PA z ARZ660x

Jak jsi našel EM121 že stojí 5000Kč ??
Jen tak mezi náma, ty tvoje 4 TVM, jaký budou mít vyzařovací úhel a jaký bude mít EM121 ?

Existují sociáledice 12"+1", nebo 12" + tweeter, přitom ten 12" může být i Ciare nebo podobný low end z Prodance.

Web

Re: PA z ARZ660x

Hadex: Ty dražší nebrat, jde mi o plech 10 a 12", do satelitu absolutně v pořádku.

Re: PA z ARZ660x

Na strankach prodance:  http://eshop.prodance.cz/DetailPage.asp?DPG=82161
Jenom ta delta12 stoji skoro 1500 + 1" + odladěná výhybka + kční materiál, takže tu cenu celkem chapu a když dam misto delty to ciare tak ušetřím 500.

Ten ciare vypada ale sam o sobě zajimavě 96dB 200W a cena 1100 (stejne jako 4xARZ). Ale je to středobas, hraje pry do 5000Hz (k charce se mi nepodařilo proklikat) a jestli je to low end jak říkáš tak by to asi bylo zahuhlany a nesrozumitelny bez tech vyšek...

Nad řešením směrovosti jsem zatím nepřemýšlel, asi by to bylo třeba dát do vice beden po dvou. Ale je fakt že kdyby byly 4 v jedné rovině vedle sebe tak by ten uhel byl blizky nule - mam zkušenost s kytarovou bednou 4x12 big_smile

Re: PA z ARZ660x

Ježíšmarjá, nevymýšlej blbosti, standart je nějaký 10-12" + odpovídající vršek a co nejrovnější charka, což nikdy 4ka střeďáků neudělá.

Web

Re: PA z ARZ660x

To antonio:
Ten 12" (Q372) ma 97dB, 150W za 470Kč. Takovym cislum se mi moc nechce věřit... Nezkoušel jsi to nahodou někdy měřit? Dost by mě zajimalo do jake miry jsou ty udaje pravdive, protože pak by to bylo přesně to co hledam...

Kmit. charakteristika se k těm hadex reprum asi najit neda co?


To Sandy:
vysledna charka bude připominat sněžku, ale zatím potřebuju ať nas je slyšet a časem mi nebude lito to hodit do te plastove popelnice a udělat dva satelity 15" + 1" a k tomu dva 18" suby - ČASEM!!!

Jsem si naprosto vědom,že to je nestandardní řešení - to je to co hledám.
Nahrazuju tim kvalitu kvantitou, čož je taky principielně špatně.

Nejvíc mě pálí dvě otázky: Jestli tomu nebudou chybět basy a jestli to výkonově utáhne malý sál (klasický vesnický kulturák).

Re: PA z ARZ660x

Konkrétně mluvím o 369 a 371. 369 jsem měl, zpracování ok, parametry ok, frekvence taky, žádný peaky se nahoře nedějí, překvapivě to volně klesá, takže výhybka = cívka + kond.

Re: PA z ARZ660x

Ano, taková Sněžka je ideální k vzniku zpětné vazby.

Web

Re: PA z ARZ660x

S reproduktory typu ARZ660x a jim podobné, by jsi byl v dnešní době pionýrem hledajícím slepé uličky v oblasti PA. Jak poznamenal Sendy – tak před těmi 40ti léty by to šlo smile.
Mám s touto aplikací reproduktorů Tesla bohaté zkušenosti; v roce 1975 jsme si do bigbítu koupili na zpěvy 4ks Forte Vocal 60, každá bedna 8ks ARO666 +2x ARV161. K tomu Music 130W a Mono 130W a bylo to tehdy fakt dobré pro začátečníky hrajících na vesnických zábavách. Šest roků jsme s tím hrávali, pak začátkem 80-tých let jsme začali s budováním skutečného PA.
Pak mnohem později, dobře po dvaceti letech jsem ty Fortky vytáhl ze šopy, všechny ARO666 vyšrouboval a odvezl na opravu do TVM, celkem i s dalšími 40ks reproduktorů. Popadla mě totiž euforická nostalgie, s tím že z toho udělám nějaké malé nenáročné ozvučení, v podobném duchu jako uvažuješ ty se svými ARZ… Potíž je v tom, pokud na to zapojíš 300W zesilovače, půjdou ty reproduktory velmi brzy do prdele, protože neuhlídáš únosnou úroveň výstupního signálu, jež jsou schopny kmitačky ARZ, ARO schopny snést – upečeš je ! Ty reproduktory mají nízkou účinnost, a mládežníci v kapele budou jistojistě hrát se svými kytarami a bubnem jak urvaní z řetězu a ty budeš stále přidávat výkonu pro ARZ, protože se ti bude zdát, že jsi se zpěvy pořád nějak za ostatní kapelou…:lol:
Taktéž jsem pod tím vyzkoušel přímovyzařující spodky osazené EVM-18B. Ten signálový /účinnost/ nepoměr mezi basy a středovýškami byl strašný….
Takže nevyhazuj zbytečně peníze, i když mluvíš o provizorním řešení smile

Re: PA z ARZ660x

To betaron:
No doufal jsem že přesně tohle se nedozvím big_smile

Ty ARO jsou citlivější ale mají menší příkon, takže to vyjde nastejno... Aspoň to nebyl uplně zcestný nápad, když se to takhle dřív fakt dělalo...

Takže asi přidáme a budem se ubírat tou cestou středobas + výška.
Antonio říkal že ten 369 z hadexu je použitelný. Nevíte o výšce podobné "třídy"? Pokud by byla ta výška za rozumnou cenu (tak do 500) tak bych možná vzal ty středobasy dva a udělal to ve stylu d Apolito + výhybka a bylo by to 2000 za bednu

Re: PA z ARZ660x

guitar.master: nezlob se na mě, ale jdeš na to opravdu nejhorším možným způsobem. Pokud na to nemáš, nedá se nic dělat. Holt musí kulturák přidat nějakou tu tisícovku. Jak tady někdo někde někdy poznamenal, snažíš se z hovna uplést bič a jak s ním budeš chtít prásknou, celého tě osere! Jsou to vyhozené peníze.
Co třeba mrknout po nějaké bazarovce? Za 3000-4000,- se něco sehnat nechá.
Hoši ti radí dobře, z praxe a pokud se musíš přesvědčit sám, že děláš blbost, tak směle do toho.

Re: PA z ARZ660x

Když si představím, ženedávno kámoš prodával za 3200Kč box s 2x Beyma 12G125 + 1" na odlévaném zvukovodu + jakštakš odladěná výhybka, čili ani ne za cenu materiálu (ano, ty Beymy zbyly a horna byla škaredá), a když to srovnám s těma ARZ...

Web

Re: PA z ARZ660x

guitar.master        Měl jsem v ruce k přímému srovnání reproduktory ARO a ARZ a musím konstatovat, že,jak píšeš s třema tečkama na konci ,to NEVYJDE nastejno. Jsou si to reproduktory vzhledově velmi podobné , po úpravách až k nepoznání ,ale kostrukčně zcela jiné ,a to jak zvukově ,tak potřebama napájení.
ARO již při malém výkonu ARZtu přehraje a to že se do nové ARZ dá pustit větší výkon ,je ti zhola na nic ,protože je i jinak laděná membrána , která začne při hlasitějším hraní zkreslovat více a dříve než stará ,nabroušená membrána v AROčkách. Která je laděná více k srozumitelnému vnímání slova, což je kor při hlasitějším hraní extremně důležité. Jak píše Betaron. Mládežníci to začnou do reproňů hulit a nevědí že jim výkon již nepomůže, když z toho reproně leze již jen pazvuk. Pak to prostě hooořííí.
Škoda že se nešlo cestou lehoučkýh cívek a speciálních ochran v zesiloačích. Ale to je moje guso. Jiným se to líbit nemusí.
ARZta se mi íbila při velmi tichém hraní. Pokojovou hlasitost ,která již ruší sousedy v paneláku, to zvládne taky a zažil jsem jí i ve dojici ,jak uhrála ožralou hospodu a tančilo se. Střízlivej člověk by od tamtud samozřejmě utek.   smile

Web

Re: PA z ARZ660x

2XARZ6608 paralelne na zosiku s TDA7294 poslúžil v jednej garážovej kapele ako výborný bazmeg na vokály smile

Web

Re: PA z ARZ660x

Možná, ale nedělejte z výjimek pravidlo! Jsou (přirovnání trochu offtopic) šťastlivci, kterým hraje krystalka nahlas na reproduktor, ale kolik jich je? smile

Web

Re: PA z ARZ660x

ja samozrejme nerobím pravidlo, len príklad, kde to fungovalo v rámci možností.

Web

Re: PA z ARZ660x

To redyuri:
To měli jenom dvě ARZka připojené na mono zes. nebo to bylo ve stereu (dohromady 4 ARZ)? Hrali na to jenom v té garáži, nebo s tim zkoušeli hrát i pro lidi v nějakém větším prostoru?