Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Smetiště » Rádio přes zemňák :D

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [15]

Téma: Rádio přes zemňák :D

Čau strýc si ze mě dělá prdel že jde udělat nějaký příjmač rádia přes normální zemák big_smile. Dá se nebo je to pičovina jak mu říkám big_smile

Re: Rádio přes zemňák :D

Párkrát jsem o podobných pokusech slyšel (je to historická záležitost). Funguje to jako klasická "krystalka", nejjednodušší AM přijímač. Brambora (kyselá okurka apod.) se chová jako primitivní detektor - usměrňovač. Možná je to ještě komplikováno nutností použít pro každou elektrodu zapíchnutou do brambory jiný kov.

V dnešní době, kdy málokdo bydlí blízko silného AM vysílače, je ale šance na úspěch malá. Ona i klasická krystalka se slušnou germaniovou diodou potřebuje dlouhou a vysokou anténu, aby bylo ve vysokoohmovém sluchátku něco slyšet.

Web

Re: Rádio přes zemňák :D

... ono to fakt kdysy fungovalo? Tak to čumím. smile

je to tedy něco takového podobného jak je na odkazu? smile
http://pandatron.sk/?238&masozrave_radio

Re: Rádio přes zemňák :D

Ne, není. Tohle je ono:
http://www.krystalky.estranky.cz/clanky … v-brambore

Re: Rádio přes zemňák :D

Hlavní kouzlo krystalky bylo, že pracovala bez napájení. Jako kluk jsem si s tim dost vyblbnul. Dnes bych úspěch čekal spíš večer. O anténě platí to co napsal  Ondra. Jo a vysokoohmové sluchátko je nutnost. Na nějaký 50 ohmový sluchátko z telefonu to fungovat nebude.

Re: Rádio přes zemňák :D

no že bych to chtěl bastlit to asi ne, jenom mě zajímalo jestli to opravdu funguje smile

Re: Rádio přes zemňák :D

Jojo "krystalka" to byly moje začátky, pamatuji se jak jsem měl uši otlačené od těch tvrdých baklelitových vojenských sluchátek. Zkoušejte dokud ještě běží vysílaní na DV a  SV protože všeobecná digitalizace všeho postupuje nezadržitelně...............:(

Web

Re: Rádio přes zemňák :D

Budete se smát, ale loni jsem si jeden večer z nostalgie krystalku zbastlil... Zachytil jsem Country radio a CRo 6 (anténa asi 10m dlouhá hozená přes skříně a police, uzemnění na kolík zásuvky - poslech na hranici slyšitelnosti) a byl happy. Potom jsem tam místo diody dal JFET BF245 v audionovém zapojení, to už šepotalo i na reprák (9V baterka, reprák zapojen přes výstupní trafo z lampové televize, tichá místnost - výkon asi 10 mW). Zpětnou vazbu jsem nastavoval přehazováním drátku od drainu přes feritovou anénu smile

Web

Re: Rádio přes zemňák :D

S kryštálkami som tiež začínal...

Web

(upravil PB0305 3. 5. 2010 10:25)

Re: Rádio přes zemňák :D

Splolužáci koncem 60-tých let natáhli drát na Strahově mezi dvěma budovama kolejí, připojili přes malou žárovku na zem, a ono to trošičku "svítilo". Ale to byly rušičky, kolik MW do toho komunisti pouštěli nevím.

(upravil sinclair 3. 5. 2010 10:49)

Re: Rádio přes zemňák :D

Rušičky byly na území bývalé ČSSR jen čtyři a každá z nich měla ERP okolo 100kW, žádné velké megawatty.
To DV vysílač 270kHz Topolná, to bylo jiné kafe, v sedmdesátých a zhruba až do konce osmdesátých let ten vysílač pracoval bez zálohy, tedy oba koncové stupně do sdružovače a s ERP přes 1MW, takže třeba tady v Luhačovicích stačilo vzít 16 ohmový reproduktorek z tranzistoráku, paralelně připojit diodu GA201, jeden konec připojit na vodovod, na druhý konec 5m drátu a hrálo to jak ďas. Proto byl ještě těsně po revoluci ČRo1 slyšet bez potíží až v Chorvatsku.

Jako asi osmiletý smrad jsem vyzkoušel krystalku s tranzistorem 103NU70, napájenou citrónem.
To se vzal zralý citrón, rozkrojil se na čtvrtky, do každé čtvrtky se zarazil kousek měděného a kousek pozinkovaného plechu, spojilo se to do série a to stačilo k napájení toho zesilovače se 103NU70, řvalo to na 4kOhm sluchátka jak blázen, dokud citrón nevyschl. smile
Detektor z brambory jsem ale tedy nikdy nezkoušel, začínal jsem rovnou s diodami 1NN41-6NN41 a GA201-207.
Dnes už i tady je provoz krystalky problematický, protože Topolná má z úsporných důvodů redukovaný výkon asi na 200kW ERP, což není žádná sláva, to už by chtělo pořádnou 30m venkovní vysokou anténu, dobré uzemnění a zapojení krystalky s dvěma detektory, tj. se zdvojovačem, příp. ještě jedním zesilovacím stupněm.
Praktické, někdy na první pohled šílené návody na krystalky a různé přijímače a jiná zařízení uveřejňoval v časopise ABC nějaký Pavel Šrait.

Web

Re: Rádio přes zemňák :D

Jojo, taky legenda, Od krystalky k modelům s tranzistory smile

Web

Re: Rádio přes zemňák :D

Opamp - to bola moja prvá knižka, dostal som ju asi ako 5 ročný a mám ju dodnes smile ach tie začiatky. Kedysi som ešte býval v paneláku, tak som mal asi len 2m anténu, čínske 32ohm sluchátka a hralo sa smile
BIO greenpeace krištalky som však nestaval, vždy som to mal buď bez napájania alebo s baterkou

Re: Rádio přes zemňák :D

Jinak kluci kdybyste mermomocí chtěli a potřebovali Ge hrotovou diodu na podobný pokusy tak něco bych ještě našel...

Web

Re: Rádio přes zemňák :D

Jojo, já jsem kdysi spáchal krystalku s dvojitým laděným obvodem na vstupu a za tím byl zdvojovač s předpětím. Ještě jsem zkoušel napájet ten zdvojovač ze třetího laděného obvodu aby to bylo zcela nezávislé ale tam byly výsledky poněkud pochybné. Anténa nejřív cca 4m po pokoji (to bylo na prd) a skončil jsem u antény natažené mezi dvěma stromy přes celý pozemek. Uzemněné to bylo přes vodovodní potrubí. Docela to hrálo smile Ale pak jsem tam fláknul přímožhavenou pentodu 1F33 coby audion a na tom jsem si vyzkoušel všechny možné způsoby vazby a regulace jejího zisku (anodou, druhou mřížkou i katodou, kapacitou, odporem, indukčností) akorát jsem jí pak usmahnul dementním zkratem na žhavení a jinou jem neměl. Ale někdy v šesté nebo sedmé třídě jsem si postavil elektronkové (!) rádio s ruskou subminiaturní elektronkou a LM386 a vestavěl to do plastové krabičky od ruské stavebnice tranzistorového rádia. Vešlo se to tam i s měničem který to potřebovalo k činnosti. Akorát mě za to fyzikář zjebal že nemám co tahat takové krámy do školy.

Příspěvky [15]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Smetiště » Rádio přes zemňák :D

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£