Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Reprosoustavy » d'Appolito

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [3]

Téma: d'Appolito

Zdravím všechny,
potřebuji nějaké podrobnější informace k uspořádání d'Appolito. Tak, jak je celkem běžné, jej hodlám použít na centrální box DK (box v sestavě 2x ARN-130-02/4 + GTC 11/100,8), ale všude jsem našel jen info, že uspořádání d'Appolito  nějakým způsobem komplikuje výhybku a má dokonce vliv na umístění (vzájemnou vzdálenost) měničů v boxu, ale nic podrobnějšího.
Díky.
Tomáš.

Re: d'Appolito

Podívej se do projektů na centrální reprosoustavy, hodně z toho pochytíš. Nechci tě od toho nějak odrazovat, ale pokud nemusí být bedna zrovna naležato, co udělat klasickou 2pásmovku, nebo koupit nějaký koaxiální Seas ?

Re: d'Appolito

Výhybku to nekomplikuje, ale v principu zjednodušuje. Použití "Tak, jak je celkem běžné" je použití chybné a proti smyslu uspořádání d'A, ale otočené o 90° to vypadá úhledně. Vzdálenosti B-V-B co nejmenší jako obvykle, řád výhybky nepodstatný.
Prapůvodní a snad i patentovaný D'Appolitův návrh byl směřován na výhybku akusticky 3. řádu Butterworth. Ta, díky fázovému posuvu 90° a rozdílnému předozadnímu umístění akustických středů měničů sklání vertikální vyzařovací osu. Symetrickým uspořádáním se tento sklon kompenzuje. Osová vzdálenost měničů byla rovná vlnové délce na dělící frekvenci. Princip, ale do jisté míry funguje pro všechny řády a vzdálenosti - v rozumných mezích ovšem.
Samozřejmě, jako každá věc to má své nedostatky a není to universální a dokonalé řešení. Dobře udělaná klasická kombinace nemá důvod být horší, jen je méně zatížitelná.

Příspěvky [3]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Reprosoustavy » d'Appolito

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£