Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 2 z 3)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Lampové zesilovače

  Stránky: ««« 1 2 3 »»»

RSS

Příspěvky [21 až 40 z 43]

(upravil Frank 13. 3. 2010 3:00)

Re: Lampové zesilovače

Jestli nejde o to jestli se chce hrát čistě nebo zkresleně. Já mám doma 50W a na čistej zvuk mám volume doprava a dynamiku hlídám hrou a když do toho praštim, tak se oklepou věci na policích. Naproti tomu když mám zkresleno a to jako že hodně, tak se s volume kroutítkem musim hodně mírnit a ani ve zkušebně s kapelou nejdu na plno. Ani moc nechápu k čemu jsou 100W aparáty na kytaru, větší akce se stejně zvučí a kravální kytarista je spíš na škodu. 15W je na takové to domácí bluesování tak akorát smile

Re: Lampové zesilovače

Tak co, smáznout georgeovy cancy?

Web

(upravil george 13. 3. 2010 10:14)

Re: Lampové zesilovače

Franku, ty jsi nikdy nehrál v klubu nebo hospodě jen tak z pódia s PA jen pro zpěv, maximálně s  nabodnutým šlapákem? Už víš na co jsou ty výkony? Zkoušeli jsme dvě celolampová 50W tovární komba Peavey a teď engla. Ani jeden z nich od 2/3 volume nedal čistý zvuk. U levného PV-ka (12000) to je výstupním trafem, do engla jsme nevrtali (33000). No ale jestli Sonic nutně potřebuje aparát 15W na cvičení a později 50W na hraní, a  začíná stavět s trafem z Gesu, tak jen do toho. Smaž se sám debile.

Re: Lampové zesilovače

Co je 2/3 volume ? Definuj.... A jak jsi poznal, že je to trafem ? Tos ho volíznul a poznal kvalitu plechů ? Nebo rozmotal a spočetl počty závitů ? Rád se nechám poučit...

Re: Lampové zesilovače

Co tu zkoušíš kazzateli? U muzikantů se neříká: hrál jse na dvacet, třicet Watů nebo na sedmdesát. Ale jednoduše se určí poloha knoflíku nebo tahového potenciometru. A na trafo stačí generátor se škopkem.

Re: Lampové zesilovače

..zase jednou zajímavá debata smile, neblíže všemu je George, jestli umíte číst i mezi řádky. Třicet let jeho praxe v muzikantském live revíru se nezapře.

Re: Lampové zesilovače

Tak píšu zase. Už mám jasno s trafama. Bude to z GESu napájecí univerzál od Indelu 180ka, výstupní taky Indel 20W na 8Ohm. Konec postavím kopii Marshall 20W, předzes ještě něco vyberu ale zatím favorit je Marshall 2203, hlavně efektová smyčka, ale měření to ověří. Ale... má to být kombo, a tak začínám nejistět. Nevým reprák. Vím, že to má být 12'', výkonově je to jedno, shánějí se od 80W nahoru. Nakupovat budu z kytary.cz a rozhodně Celestion. V30 se mi zdá jako klasika, ale raději bych zkusil jiný. A ještě objem ozvučnice, ale pamatujte na to že v ní bude ještě umíštěn zesilovač. Díky moc zarady;-)

Re: Lampové zesilovače

Hele, jen se nehádejte, chci rady, ne poslochat hádky. Rád bych věděl, zda je těch 15(20) W na doma do pokoje 3x4m na cvičení stačit. Nepotřebuju 50W, abych to zapl, a střelila mě hlava, má to být na poslech. Co doma zatím loudím i z 5W zesíku tak z toho eze slošný zvuk a myslím že 15W na 2/3 bude stačit.
A propo, kdo se nudí, může mi ještě poradit s výběrem repraa velikosti ozvučnice. Bude to repro 12'' a v bedně i zesilovač. S tímhle jsem ještě neexperimentoval tak jen rady, žádné hádky. Repro vybírejte z www.kytary.cz, z tama ho asi budu brát. Klasika je V30ka ale rád bych slyšel i jiné názory, např G12 seventy 80 mi padl do oka.

Re: Lampové zesilovače

Závisí v prvé řadě na repráku. Jestli budeš mít nějaký pořádný kvalitní kytarový speciál (uřvaný jak prase), tak ti bude stačit pro zkreslený zvuk i málo. Do módy teď přišly zesáky s výkonem pár W (Aiken, Blackheart a podobně). Vox AC15 je na doma dosti vražedný a otavit doma AC30 v paneláku je pro nájemníky stejné, jako podpálit dva byty v přízemí.

V30 je klasika, taky je klasika G12-50PE a spousta dalších, závisí na stylu a zbytku aparátu.

S hlukem na zkušebnách bych to nedoporučoval přehánět, před pár měsíci i ostřílený hluchý metalový harcovník P. skončil den po zkoušce v nemocnici, protože jejich basista měl čerstvě nový aparát a "trochu to tavil". Krom tinitu zbytku kapely došlo k nějakému podráždění středního ucha a přilehlých orgánů a P. druhý den prý soustavně zvracel a padal na zem z jakékoliv polohy, i z leže sad.

Web

Re: Lampové zesilovače

Moje poslední OT: Georgi, hrál jsem v hospodě s 150 lidma bez zvučení a s 50W jsem byl slyšet až až.

Re: Lampové zesilovače

Výborně Franku. O nic jiného mě nešlo než mít 50W aparát na hraní a doma otočit gainem o několik dílků zpět, když tam jsou ti sousedi. U našeho kytaristy se mají věci tak: co je nastaveno ve zkušebně, to je nastaveno na pódiu. Kytara a basa nikomu neublíží, to zas nedělej Sendy z komára velblouda. Dobře víš, že nejhůř na tom je muzikant stojící vedle bicmena a činelů.

Re: Lampové zesilovače

Zalezi taky jaky styl hudby,ten kytarista hraje. Ja hraval na 50w lampac, kamarad pouziva 400w tranzistorak. 15w lampovy zesilovac je leda dobry na hifi. Ve zkusebne se urcite nehraje stejnou hlasitosti jak na koncerte,ale pomer nastaveni vuci druhym nastrojum zustava zachovan. Kytaristovy nejvic vadi vlastni odposlech,chluchota na jedno ucho je zcela bezna vec.

Re: Lampové zesilovače

Chlapi, když to tak jedním očkem pročítám, tak se ani nestačím divit...
Sonic vás požádal o kus pokecu jak si postavit flaškostroj na hraní a vy se tady napadáte snažíce si jeden druhému dokázat kdo je větší blbec.
Nebylo by užitečnější kdyby toto místo bylo zaplněno cancy typu vem si dvě flašky, sežeň si nějaké tráfka, nastav takto pracovní body, schéma najdeš....??
I když do flašek kutám, toto není přímo moje parketa ( zajímá mě to co si říká highend ) dovolím si udělat zde reklamu známému: www.hotamps.com
Sonic - zkus se na něj obrátit, snad ti dokáže poradit.

Re: Lampové zesilovače

Prostuduj si tento web http://www.ax84.com . Je to výborná stránka o lampových zesilovačích a předzesilovačích, ověřená a funkční zapojení někdy dokonce v mnoha uživatelských modifikacích, které jsou tam také popsány. Některé věci jsem také stavěl a načerpal jsem tam mnoho inspirace a dobrých rad. Velká výhoda je, že každá konstrukce je pěkně popsaná včetně ukázky propojení přímo v chassis - pomůže Ti ujasnit si některé zásady vedení kabelů, zemnění apod. Dobrá stránka je také tady http://www.18watt.com . Musíš se ale zaregistrovat, velmi jednoduše, pak se dostaneš ke schematům.
Z toho co Ti radili ostatní si musíš pro sebe vybrat to, co odpovídá Tvému naturelu. Každý má v něčem pravdu. Já osobně výkon aparátu nijak nedémonizuji. Pro každou situaci je potřeba jiný aparát s jiným výkonem. Nelze mít jeden aparát s výkonem 100W a hrát s ním stejně dobře na otevřeném pódiu pod širým nebem nebo v klubu pro 60 lidí nebo doma v paneláku. Pokud je to aparát, který pro tvorbu zvuku používá i přebuzení koncového stupně, tak prostě při malých hlasitostech nebude hrát dobře. Takže buď máš více aparátů s různým výkonem, nebo takový, který výsledný zvuk vytváří hlavně v přezesilovači (koncový stupeň potom můžeš mít libovolný) nebo si prostě postavíš výkonově takový aby vyhovoval pro Tvé nejčastější potřeby. Synovi jsem stavěl jak 100W hybrid (4 lampy v předzesilovači/100W trazistorový konec - mimochodem používá ho asi nejčastěji) tak celolampu 100W i 50W a stejně jsem nakonec na doma (a to bydlíme v rodinném domku a nemáme s hlukem problém) musel postavit 5W lampák SE ve tříde A na kterém cvičí a nemůže si ho vynachválit. Když jsem se teď díval jak ho má nastavený, tak jede v režimu trioda s necelými 2W! Ono totiž 5W do bedny s citlivostí 103dB je úplně něco jiného než 50W do bedny s citlivostí 97dB.

Re: Lampové zesilovače

Na webu ax84 byla ještě docela dobře zpracovaná teorie pro začátečníky. Teď jsem to tam ale nenašel, proto jsem prohrabal archiv a dal jsem to sem: http://www.ulozto.cz/4264706/ax84-m35-teorie.pdf

Re: Lampové zesilovače

zkus si vygooglit jednotlivé typy flašek které budeš používat a při té příležitosti najdeš hafel odkazů na zajímavé stránky. Pro muzikanty je toho doslova mraky. Já se tím občas musím prodírat když se snažím najít něco od home audio či highendu. Napadá mě tuším www.drtube.com, zajímavé by mohlo být i www.mif.pg.gda.pl a najdeš i hromadu dalšího.  (tubefreak.com... ) Stačí umět pár jazyků

Re: Lampové zesilovače

Díky za poslední stránku příspěvků, hlavně některé byly opravdu k věci. Já osobně bydlím v rodinném domku na vesnici, zatím mám trandík 75W, hraju na 1/4 a je to akorát. Chtěl bych něco s výrazně lepším zvukem, a to flaškáč opravdu je. Mnou zvolená konfigurace bude 3 - 4 12AX7 klasika a 2 6P14P (EL84) co mám doma a kvůli nim to taky chci stavět, tak mi nemelte že je 50 W minimum. Reprák tam bude kytarový, pod 98dB nejdu, to nemá cenu. Jen se chci ještě zeptat na objem bedny pro 12'' reprák a jak by šlo udělat na kombu přepínání např na plné kule, na poloviční výkon a na čtvrtinu, jak to bývá. Nikde v žádných schématech jsem to zatím nenašel.

Re: Lampové zesilovače

Co se týká bedny, tak doporučený objem by měl být uvedený ve specifikaci repráku. Jinak doporučuji pročíst toto http://www.instrumento.cz/diskuse-tema- … hiele.html a vzít si z toho inspiraci. Regulace výkonu u lampového zesilovače, tak jak bys ji chtěl, není zrovna jednoduchá věc. Nejjednodušší je použít přepínání koncových lamp v režimu trioda-pentoda. Tím dosáhneš zhruba 1/2 výkonu s minimálními náklady a celkem jednoduše.

(upravil Sendy 15. 3. 2010 14:45)

Re: Lampové zesilovače

Můžeš taky použít "master volume" jako součást budiče konc. elek, tak jak to mají některé komba George Dennis, nebo třeba Marshall DSL401, Fender MV mod a podobně.

Co se týče objemu - okopíruj něco s daným repro, u kytarových věcí se leckteré záležitosti řeší tradičně, nikoliv vědecky smile.

Web

Re: Lampové zesilovače

Tak uvidíme,asi se pokusím nejprve zbastlit ten konec a hodit tam přepínač trioda/pentoda a jak je to s předzesilovacíma 12AX7 (ECC83). Je na nich opravdu výstupní napětí 4-8V?

Příspěvky [21 až 40 z 43]

  Stránky: ««« 1 2 3 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Lampové zesilovače

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£