Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 3)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Lampové zesilovače

  Stránky: 1 2 3 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 43]

Téma: Lampové zesilovače

Dobrý den, pokoušel jsem se tu najít nějaké informace pro mě vhodné, ale asi neumím hledat, nebo to tu není. Jsem lampář začátečník jinak průmylsovák elektrikář. Chtěl bych se dát do stavby lampového zesilovače výkon cca 15W na dvě ruské lampy 6P14P (obdoba EL84 pro neznalé). Jako vhodné trafa jsem na to našel, jak se tu všude píše, na GESu. Potřebuju ale poradit s výběrem. Jak je tam k nahlédnutí, jsou tam hlavně trafa značek přímo GES a Indel. 1. dotaz je, jaké raději vybrat, zda jsou dostačující i trafa GES, nebo raději sáhnout po trafech Indel (hlavně výstupní). Otázka č. 2 - jak to bude se spotřebou. Postačilo by na to i trago Indel 2*200V 0,06A nebo raději vzít trafo GES 220V 0,2A. Děkuji za odpověď.

Re: Lampové zesilovače

Chybí mi tu informace, zda to má být na hifi nebo ke kytaře. To je zásadní pro volbu výstupáku - ty z GESu jsou spíše pro kytaru...

Volba síťáku je na Tobě. Pro dané použití by snad stačil i ten slabší.

Pěkné návody na lampáče podobných výkonů najdeš v klasické literatuře - Lukeš: Věrný zvuk.

Web

Re: Lampové zesilovače

Inormace jestli hifi nebo kytara tu je ve druhém řádku. 15W ke kytaře byť lampových je neutěšeně málo. Zapojení s EL 84 publikoval Vojta Voráček v PE asi před třemi lety.

Re: Lampové zesilovače

To si jako muzikant nemyslím, je jasné, že to není k ozvučení Strahova. Po mnoha zkušenostech jsem vyvodil, že bohatě stačí 50W na kytaru a 100W na basu. Víc už je na čské scéně nesmysl. Těch 15W může směle hrát blues, či nějaké ostřejší kántry, lehčí rock ... smile Ve spojení s kvalitními reproduktory to nadělá taky dost kraválu. Připojit poctivých patnáct wattů na čtyřdvanáctku box, kdejaký tranzistor pak bledne závistí.

No a pro zábavu a inspiraci: http://www.kreteni.cz/k15/lampy.php

Re: Lampové zesilovače

Chlapi, nechte prosím vyjádřit se autora threadu.

Web

Re: Lampové zesilovače

Tohleto má být výrobek přímo na kytaru. Má to být ale nějaký jednoduchý návod. Chtěl bych to udělat s lepším předzesilovačem a slušným buzením konce, ale na hodně výkoný konec si zatím nevěřím. Takhle to vyjde sotva na polovinu ceny zesilovače s 2x EL34. Ale časem na to přestavbu plánuju. Jinak repro tam bude 8Ohm Celsetion G12H. Moje prozatimní zkušenosti jsou jen s tranzistorákem 75W. Jen na první pokus. K tomu PE. Mám známého, co ten zesilovač postavil. Zatím jsem ho neslyšel hrát ale nevím jak je navržený. Hrál na to chvilku a už se mu tam něco odpálilo. Těžko říct, zda je to rukama nebo konstrukcí.
Zatím to vypadá, že se do toho dám s těma trafama z GESu, aspoň tam je na výstupáku možnost na 4 i na 8 Ohm impedanci a napájecí trafo je taky silnější jak na napájení tak na žhavení.

Re: Lampové zesilovače

Na kytaru to bude OK. A na zapojení nic moc není, push-pull navrhnout jistě umíš, předpětí Ti bude stačit asi automatické, tedy spádem na katodových rezistorech... (okrade Tě ale o výkon).

Má to mít nějakou zpětnou vazbu nebo ne?

Sežeň si toho Lukeše...

Web

Re: Lampové zesilovače

Z budiče bych možná tu zpětnou vazbu udělal, ale z koncových pentod asi ne. Spíš uvažuju, že si předělám nějaké osvědčené schéma kytarového zesilovače, konec např z AC15 od VOXu nebo něco ud marshalla, podle toho co najdu. Nevím. Ale možná bych to zkusil i navrhnout celé:-) to by mohla být sranda.

Re: Lampové zesilovače

Začni něčím osvědčeným, to si oměř, něco přečti a pak se pusť do vlastního projektu smile

Web

Re: Lampové zesilovače

Máš ty ale štěstí, scan této vzácné knihy je zde:    http://uloz.to/2524815/lukes-verny-zvuk.pdf  .

Re: Lampové zesilovače

Sranda to bude, když to navrhneš špatně a budeš do toho pořád šťourat kvůli zvuku. Zejména u preampu je výhodné vycházet z ověřených a vyhraných konstrukcí, což v amatérském rádiu či PE rozhodně nehledej.
Několik schémat je např. zde: http://www.schematicheaven.com/index_HTML.htm
Osobně bych vybíral podle zvukových charakteristik jednotlivých aparátů s ohledem na to, co vlastně budeš na ten aparát hrát za styl.
Až si něco vybereš, tak to zde prokonzultuj.

Re: Lampové zesilovače

charles, opamp a podobní. s 15W se na kytaře dá vyloudit tak ovčáci čtveráci, ale nedá se plnohodnotně hrát, nedej bože protáhnout tón. charlí ty znáš někoho kdo hraje s 15W aparátem? Tak běžte s takovýma radama do řiti. Pokud s tím má hrát jenom doma, tak je to investice také naprd, protože si musí zvyknout na aparát s kterým bude hrávat a ne s nějakým šuntítkem. 100W na basu stačí charlesi? Kde jste ho vyhrabali?

Re: Lampové zesilovače

Já jsem se poohlížel na stránkách http://www.houseofenglamps.com/ na schémata. Odtud bych si půjčil předzesilovač a z nějakého Marshallu nebo Voxu výkonový zesilovač. Co mám zkušenosti, tak na domácí kravál stačí i těch 15W. Když to dá člověk naplno, nemůže s tím zesíkem zůstat v jedné místnosti. Na pódium to neplánuju, to by pak šla přestavba na 50W nebo až na 150W. u poslední varianty ale trafa stojí cca 12k originály z Messa Boogie triple.

Re: Lampové zesilovače

15W lampáč je na domu až až.

Web

Re: Lampové zesilovače

http://aukro.cz/item955075472_elektronk … _cena.html
Moc hezká věc

Re: Lampové zesilovače

Georgi, zas nepřeháněj smile

Re: Lampové zesilovače

Taky si myslím. 100W možná trandík je moc, ale lampa vystačí až až. Myslím si že těch 15W stačí. No zkusím to postavit co nejdřív (plánuju to jako závěrečný projekt na školu) a pak napíšu co a jak.

Re: Lampové zesilovače

S ohledem na to ,že zde takřka většina lidí bydlí v paneláku ,si dovolím tvrdit , že i 0,1W kalených kolem limitace , bude s citlivým kytarovým reproduktorem ničit dobré sousedské vztahy.   


Představte si vybudit osum citlivých  (aspoň 103dB/W ,jsou i citlivější) reproduktorů tím 15W lampáčkem .  No George, kolik to dá tlaku do metru už při jednom watíku?    smile

Web

Re: Lampové zesilovače

Na rozdíl od Sinclaira budu slušný, nech už to dopadne jak chce. Vy všichni mladí čuráčci co jste s příspěvky podemnou nevíte o čem píšete. Ten zesilovač  co chce stavět nikdy nebude hrát tak jak má s vašimi radami a to je vcelku podstatná věc. Zhruba od dvou třetin výkonu nedáte čistý tón, proč to si zjistěte sami chytráci. Další z důležitých věci je rozmístnění samotných pasivních součástek. A to jsou jen vcelku prkotiny. Pokud máš nějaký talent pro kytaru a chceš ho rozvíjet v paneláku, tak si kup třeba foukací harmoniku. Pokud chceš něco dokázat nebo se aspoň něco naučit, pořiď si aspoň 30W aparátek, zapadni do sklepa nebo vzdálené elektrifikované stodoly a tam cvič. Za zavřenými dveřmi v pokojíku 4x2,7m cvičí můj syn na 50W Soldano asi na půl plynu. kolik je to Watů, si spočítej elipso sám podle známého vzorečku. Pomůžu ti tím, že na výstupu je EV 12L v samostatné bedně.

Re: Lampové zesilovače

Ty taky nemáš v terminologii zcela jasno, Jiříčku... smile...BTW, cvičí-li tvůj syn v týhle cimře na votavenou třicítku, brzy mu budeš muset koupit naslouchátko.... smile

Příspěvky [1 až 20 z 43]

  Stránky: 1 2 3 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Lampové zesilovače

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£