Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 5 z 15)

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » Primitivní zesilovače k PC za 0,-Kč

  Stránky: ««« 1 2 3 4 5 6 7 ... 15 »»»

RSS

Příspěvky [81 až 100 z 287]

Re: Primitivní zesilovače k PC za 0,-Kč

... něco pro Betarona: http://www.pasp.cz/256-propisot

Re: Primitivní zesilovače k PC za 0,-Kč

Mir.ku, kdybys byl holka, tak bych ti dal pusu, takhle jen zasílám díky. Já to před pěti lety, když jsem se nedokázal k ničemu dobrat, vzdal. A v době internetu mne nenapadlo to nechat pořádně vyhledat.
Tak tedy tu ostudu ukážu. Chladící hliníkové plechy, ohýbané kombinačkama (nesmí se dotknout hřídelí poťáků!!), napájení, přivedené ke kanálům (červeným) drátkem o průřezu cca 0,5 mm! Hřídele poťáků se nesmí dotknout ani kastle. Není to čisté retro, před cca 3 lety jsem z dlouhé chvíle hýbal s předzesikem pro gramo, původně bylo naprosto idiotsky umístěné vpravo u trafa. A doplnil jsem zelený drátek na správné zemnění kastle = v těsné blízkosti vstupů. Měnil jsem kondíky na výstupu z regulovatelného zdroje (ten modrý) a vstupu napájení PZ za větší. Mimochodem tyto úpravy zvýšily odstup 5 x (14 dB).

https://i.postimg.cc/kD79gN3z/2102784.jpg

Zasmál jsem se, když jsem vedle toho postavil jeho o 20 let mladšího následovníka, stejně: demontovatelné dno, ne vršek, stejný čenich s propisotem. Prostě rukopis. Ale to už je jiná kapitola.

Re: Primitivní zesilovače k PC za 0,-Kč

To je nostalgie. Když to takhle někdo udělá dneska, kdy jsou jiné technologie a součástkové základny, tak je to asi pro ledaskoho divný. Ale za komančů to byl docela úspěch. Pamatuju si, jak můj táta ,bydlící v bytovce -bez dílny a sklepa-dělal všechno pro to, aby sehnal nějakou tu součástku a utajil její cenu, ve snaze spáchat něco podobného. Jak se snažil v těch domácích podmínkách vyrobit slušnou krabici aby to vypadalo. Kdo nebyl jak se řikalo u "lizu", tak to měl těžký. Mně se to líbí, stejně jako analogovej zvuk. Je to z jiný doby a má to svoje kouzlo.

Re: Primitivní zesilovače k PC za 0,-Kč

betaron - nádhera, ak by si chcel na vyskúšanie LM1875 alebo LM675 tak mi napíš, pošlem ti smile doplnioť špočkové krabice dobrým vútrom smile

Web

Re: Primitivní zesilovače k PC za 0,-Kč

..ještě dodatkem k minizesilovači; komplet sestavičku – DVB-T s pokojovou anténou, minizesilovaček s bedničkami jsem prezentoval u nás v práci a ušil na sebe bič smile Několik kolegů projevilo zájem o podobné řešení poslechu „oblíbeného“ rozhlasu s dálkovým ovládačem pro své rodiče. Mám tedy již nachystané další modulky a A2030, TDA2030.

http://s2.postimg.cc/5re0wgywl/84_01_moduly_a2030_4_ks.jpg

Naštěstí pro mě!, už nemusím zpracovávat mechaniku, tady v nástrojárně jsou na takovou mechanickou prkotinu všichni odborníci big_smile
Moje matka je s rádiem navýsost spokojena…

Nicméně současně jsem nepřestal uvažovat s využitím tranzistorů KU611 pro zesilovaček do 10W s nesymetrickým napájením. Takové řešení zesilovačů je dnes už pasé, ale na druhou stranu mezi bastliči je spousta EI transformátorů 220V/24V/50VA, jež se hodí k nenáročnému využití pro zesilovače až 2x20W.

http://s30.postimg.cc/kd3diq3gt/84_05_krabice_s_ku611_a.jpg http://s30.postimg.cc/s73z44b9p/84_06_trafa_24vac.jpg

Na forum možná chodí i mládežníci, školáci ve věku 10 až 14 let a ti jistě moc velkými financemi neoplývají smile Dovolil jsem si udělat několik modulků zesilovačů alá sedmdesátá léta  s odpovídající investicí = 0,-Kč s tím, že se využijí staré tranzistory typu KF508, KF507/KF517, BFY46/KFY16. Vycházel jsem ze schéma, původní článek uvedený v AR 9/1972.

http://s24.postimg.cc/mxfoj1tn5/84_02_schema_zesilovaee_2x_ku611.jpg http://s24.postimg.cc/alcs5k5sh/84_03_2x_ku611_dps_100x50_koneena_verze.jpg http://s24.postimg.cc/c1oanp8pd/84_04_zesilovae_2x_ku611_osazeni_soueastek_zm.jpg

Rozměr desky 100x50mm. Zesilovač je hodně jednoduchý a deska plošného spoje s rozložením běžných součástek je dělaná tak, aby ji byl schopen v domácích podmínkách namalovat i vyleptat právě začínající bastlíř smile Je dobré desku před vlastním vrtáním nejprve přes nákres důlčíkovat, nikoliv přímo vrtat přes papírový nákres, vrtáček by po mědi určitě „pochodoval“!
Hliníkové úhelníky jsou z dvojky plechu s rozvinutým rozměrem 60x50mm a záleží na jeho materiálovém složení – měkčí hliník lze ohnout i doma ve svěráku, tvrdší hliník bylo potřeba ohnout na ohraňovacím lisu.

http://s9.postimg.cc/y7m1wcwzv/84_07_duleikovani_dps_a.jpg http://s9.postimg.cc/9gwdijhmz/84_08_duleikovani_dps_b.jpg http://s9.postimg.cc/nom276ubv/84_09_vyleptane_a_oeitini_dps.jpg http://s9.postimg.cc/481cknz7v/84_10_poichystane_al_uhelniky_c.jpg

Pro přesné zhotovení roztečí děr na L profilu k uchycení výkonových tranzistorů je nejjednodušším řešením používat vrtací přípravek základny pouzdra tranzistor. Takto bude zaručeno, že se pak při následující montáži nebudou nějak nahánět míry! Totéž platí i pro otvory v dps, ale tam už to bude jednodušší, neboť otvory lze vrtat již přes přichystaný L profil smile
Samotné osazování součástek již mnoho času nezabere, nezapomenout na slídové izolace pod výkonové tranzistory…

http://s28.postimg.cc/kvnkatdp5/84_11_hotove_moduly_2x_ku611_a.jpg http://s28.postimg.cc/l9tho5n6h/84_12_hotove_moduly_2x_ku611_e.jpg http://s28.postimg.cc/q9qxw3st5/84_13_hotove_moduly_2x_ku611_v_ruce_a.jpg http://s28.postimg.cc/lp4rh693t/84_14_hotove_moduly_2x_ku611_v_ruce_c.jpg

Všechny modulky pracovaly na první zapojení, trimrem 2k2 je potřeba nastavit poloviční napětí celkového napájení – plusová polarita výstupního elytu. Odpor vychází zhruba na hodnotu 1k2, lze pak dát místo trimru. Druhým trimrem je nastaven klidový proud na 30mA. Původně jsem měl mezi KU611 umístěn snímací tranzistor BD139, ale připadlo mi to málo „retro“, tak byl zaměněn za dobový KC147, přilepený sekundovým lepidlem smile Snímací odezva plastového KC147 není tak rychlá jako s BD139, ale hlídá celkem v pohodě.

Ještě několik poznámek ke zkušebnímu provozu;
Dva moduly jsem nechal hrát v dílně asi dvě hodiny docela nahlas s bednami 2xARO6608 na kanál, aby se projevila případná nestabilita. Problém se nevyskytl, a to i že  Boucherot RC člen není na desce osazen!
Zpětná vazba upravující míru zkreslení není taktéž zapojena proti původnímu schéma z AR. Na mé dps je ale varianta nakreslena – prověřil jsem, má to s RC článkem útlum. Dynamičtěji se mi jeví zesilovač bez této zpětné vazby, uchem zkreslení nepozoruji, na oscilu to ještě kontrolováno nebylo…

Připravené dvě varianty modulků – výstupní kondenzátor na desce a druhé řešení je s elytem mimo desku..
Současně mám nachystanou variantu dps pro použití s 2x KU605, nárys je pouze zvětšen na kopírce o 10% a jen maličko upraveny rozteče pro tyto tranzistory. Bohužel už nemám na skladě volný cuprextit lol

Re: Primitivní zesilovače k PC za 0,-Kč

Betaron: já jsem dostal od kámoše starou CRT televizi, tak sem si z ní vyndal pár kondů a odporů a jedno TDA7056, potenciometr ze starý TESLA televize a chladič jsem si uštíp z toho co byl v tý TV a výkon = 3W, ale mě se to zdá tak asi jako 15W. Cena = jenom plošňák a leptání.

Re: Primitivní zesilovače k PC za 0,-Kč

Betaron: Jen tak dál!
Yeayer: Jdi do toho, co výše uvedl Betaron. Za tu dobu, co na tomto fóru jsi se mi jevíš jako člověk s nulovou zkušeností, ale s obrovskou ctižádostí a chutí. A to je dobře. Navštiv někoho, kdo má steré součástky doma nebo nějakou prodejnu s elektrosoučástkami, kde mají i bazarovou část se starými moduly, vypájej z toho tranzistory  KU, KF atd. a udělej to, co píše Betaron. Fakt. Uvidíš, s jakým nadhledem se Ti potom budou stavět (účelově) zesilovače s IO (LM 3886, TDA 7493 a 4, TDA 2030 až 50 atd.).

Re: Primitivní zesilovače k PC za 0,-Kč

Jelikož dopřávat si malé radosti je zdravé, nepatrně jsem ze soboty na neděli natáhl noc, a podle Betaronova vzoru - "moc se s tím nepárat" jsem se rozhodl poslechnout si u příležitosti jiných povinností TDA2003. Zatím v nesouměrném napájení. Budu jej brzy potřebovat pro několikeré různé účely. Zhotovil jsem dvě prototypové desky 90 mm x 80 mm vycházející z doporučeného zapojení výrobce. Obrazec ručně, podle kdysi připravovaného brd z Eaglu, fixem + chlorid železa. Zapájel šuplíkové zásoby (převážně Tesla), a o půl páté ráno to již hrálo. Upravoval jsem jen dělič na vstupu, a vazební axiální Teslu vyměnil za současný radiál. Časem poslechnu na osmeru reproboxů. Zatím poslechnuto na osmiohmovém širokopásmu a čtyřohmovém dvojpásmu s napájením ze stabilizovaného zdroje i z UPS baterie. Za ty peníze o tom nemohu říci nic špatného. Jen jsem si znovu připomněl, že od Ačka již není cesty nazpět. Ale po odbočkách s vůní dětství se vydávám rád.
Jde o prototyp zhotovený v inspiraci termínem, jelikož v současnosti nemám jiný volný čas, než který si ukradnu ze spánku.
Přísnohlídům nemůže ujít přísná koncepce dual mono se zkušebními chladiči reinženýrovanými z ATX zdrojů. Nyní chladí již ty definitivní, asi 2x větší.
Klidový odběr cca 60 mA na jeden zesilovač. Za běžné pokojové hlasitosti chladiče ani ne vlažné.
Žádná fyziologie, žádná stereováha (ikdyž !?!), žádné korekce.
Běžně nemíchám poslech se spánkem, ale dnes večer usnu při Eagles. "Dyk jsem spal jen tři hodiny".

http://s4.postimg.cc/iwe9zv2rd/4936_kopie_img_7171.jpg

Takže dobrou!

Re: Primitivní zesilovače k PC za 0,-Kč

…no vida!, alespoň někdo se nechal navnadit na prosté bastlení smile, a je fakt, že i taková fungující drobnost našince potěší. Nemusí jít zrovna o renomovaný projekt..

Re: Primitivní zesilovače k PC za 0,-Kč

... finální velikost Al chladičů bude viz obr.:

http://s4.postimg.cc/9d4l6ef95/4936_kopie_kopie_img_7178.jpg

Re: Primitivní zesilovače k PC za 0,-Kč

I vy! Úplně jste mě nalákali. TDA2003 je můj oblíbený integráč...Možná bych mohl zkusit si udělat nějaký jednodeskáč s korekcemi osazený taky nějakým pentawattem...pěkně si na to udělat i kejsku...

Re: Primitivní zesilovače k PC za 0,-Kč

…jak jsem poznamenal výše, někteří spolupracovníci ve firmě projevili zájem o koncepci řešení minizesilovače s přijímačem DVB-T pro rozhlasové stanice na MUX1.
Další dva kousky malých zesilovačů „LittleAmp“ včetně mechaniky byly zmáknuty celkem svižně, páž stačilo prostě kopírovat výrobní postup prvního prototypu smile. Zbytky, odřezky chladičů ZH-610 nachází v tomto případě ještě své využití. Taktéž nepříliš velké rozměry Al plechů jsou z odpadu.

http://s15.postimg.cc/rwdsyudrr/84_01_la_0203_poiprava_panelu_a.jpg http://s15.postimg.cc/j2mwhqqt3/84_02_la_02_03_bez_krytu_poiprava_zakladny.jpg

Malá obměna konstrukce je v použití potenciometrů TP289, které jsou rozměrnější. Tím pádem již nevyšlo umístění dvou filtračních elytů 2m2/40V pěkně vedle sebe. Z dob dávno minulých mám stoh plošných spojů pro řídící elektroniku ktreréhosi typu svářeček Triodyn, zaniklého k.p. MEZ Brumov. Plošňáky jsem využil jako základnu pro umístění těch několika součástek a několika propojek, zároveň slouží co by izolace pro stísněný prostor vzhledem ke kontaktům transformátorku…

http://s28.postimg.cc/fub4cbzx5/84_03_la_02_03_hotove_vnitoek_e.jpg http://s28.postimg.cc/urjldcd5l/84_04_la_02_03_eelni_pohled_z_nadhledu.jpg http://s28.postimg.cc/5a16tqvfd/84_05_la_02_03_zadni_pohled.jpg http://s28.postimg.cc/spj3z3f6h/84_06_la_03_eelni_pohled_detail.jpg

U prvního vzorku zesilovače je po pískování hliníkových plechů použitý pro konečnou úpravu povrchu černý sprej Color Works, barva dost absorbuje do pískovaného povrchu. U dalších dvou vzorku je použit sprej Profisprej, tento vytváří jinou strukturu na pískovaném povrchu a není potřeba tolik vrstev nástřiku.
V této chvíli nemám na skladě (ani ve firmě teď nejsou) černěné (pevnostní) M3 šroubky se zápustnou kuželovou hlavou, pro upevnění krytů jsou použity niklované. Avšak ve firmě občas používáme na retuš drobných oděrek černěných součástí – černidlo Pentel:

http://s9.postimg.cc/y13rfiyh7/84_eerny_sprej_2x.jpg http://s9.postimg.cc/9lvjegzkb/84_pentel_c.jpg

Zesilovače nemají shodnou šířku, ta je přizpůsobena rozměru DVB-T, jaký typ si kolegové zakoupili. A než se toho všeho zbavím, udělal jsem do archivu pár fotek smile

http://s29.postimg.cc/5i7uebn03/84_07_littleamp_3x_s_dvb_t_c.jpg http://s29.postimg.cc/mk0ogf1v7/84_08_littleamp_3x_s_dvb_t_d.jpg http://s29.postimg.cc/6n1wjp9gz/84_09_littleamp_02_s_dvb_t_a_bedniekami_c.jpg

Re: Primitivní zesilovače k PC za 0,-Kč

Máte to pěkný hoši. Určitě se inspiruju pro svý další bastlení. Momentálně mám ale zálusk na nějakou vánoční blikačku do okna smile

Web

Re: Primitivní zesilovače k PC za 0,-Kč

Moc moc pěkné!!

Re: Primitivní zesilovače k PC za 0,-Kč

Betaron: mám 2x KD337, 2x KD338 a jedno KD605. Aby to stálo 0,- tak bych z toho chtěl něco ubastlit, na googlu jsem nenašel nic, kde by mi nějakej trand nechyběl.
Teslácký kondy, odpory apod. dostupný věci mám, a to hodně, takže mám těchhle pět trandů a chtěl bych z toho zkusit něco, jako máš ty smile.

(upravil Betaron 24. 11. 2011 14:33)

Re: Primitivní zesilovače k PC za 0,-Kč

..tak na co čekáš?, už něco dělej smile KD337 je lepší tranzistor než KU611;
Ale v podstatě hlavní je, jaké seženeš trafo. Pokud máš k dispozici trafo se symetrickým sekundárem, bude vhodnější pro tranzistory KD337/KD338 námět, který uvedl na foru SE kolega Nalimko.
Zapojení schema, co tady uvádím s 2x KU611 je pro nesymetrický sekundár. Takové trafo někde seženeš snadněji a možná zadarmo.
Slogan „jednoduché zesilovače za 0,-Kč“ nemůžeš brát tak do slova….nějakej ten vodpůrek si občas musíš koupit big_smile

Re: Primitivní zesilovače k PC za 0,-Kč

…ještě závěrem k modulům s nesymetrickým napájením,
Je udělána a odzkoušena varianta s tranzistory KU605. Deska plošného spoje tatáž, pouze zvětšena o 10%. Otvory pro KU605 jsou vrtány přes přichystaný Al úhelník.
Pořád předpokládám, že toto je určené pro začínající bastlíře, kteří by si chtěli vyzkoušet stavbu jednoduchého modulku od píky. Čili ne zakoupení hotové stavebnice, co by pečeného holuba letícího přímo do úst smile
Několik poznámek:
Při mechanickém opracování jednotlivých dílů srazit vrtákem, či hvězdicí hranky otvorů jak u chladiče-úhelníku, tak na straně základny tranzistorů. Preventivně se tak zamezí procvaknutí slídové podložky a následnému zkratu. Jinak samozřejmě zásadou je vždy po mechanickém upevnění výkonových tranzistorů měřit izolaci ohmetrem !!
Orig. slídové podložky nyní nemám, použiji slídu tl. 1mm ze starých zásob. Jde výborně naloupat až na cirka 0,05mm. Otvory do slídy je potřeba udělat ale napřed do silnější slídy, asi 0,3mm a až pak naloupat. Postup zhotovení otvorů – přes vrtací podložku TO3 fixkou označit otvory, šídlem bodnout střed označení, kulatým jehlovým pilníčkem s citem protáčet otvory spíše zpětným chodem, aby nedošlo k otřepení, či prasknutí slídy. V práci jsme na TO3 slídové podložky měli kdysi speciální razníčky, bůhví kde skončily lol
Pokud nebudou k dispozici vymezovací distanční „hříbečky“ pro M3 šroubky k uchycení výkonových tranzistorů na plochu úhelníku, lze použít náhradní řešení. Např. bužírka D=4mm, nebo výborné pro tento účel jsou vypsané náplně od pera pentel apod. – prostrčit přes tranzistor, slídu i chladič a skalpelem uříznout.

http://s2.postimg.cc/ptj41czp1/84_01_odjehleni_otvoru_a.jpg http://s2.postimg.cc/60708nmb9/84_03_slida.jpg http://s2.postimg.cc/j5r3si5kl/84_04_distaneni_pruchodky_pro_m3_k_uchyceni_tranzistoru.jpg

Koncáčky s 2x KU605 jsou opět velmi jednoduché, mnoho práce s tím nebylo a chodily na první zapojení – nastavit střední napětí a klidový proud. Ve druhém koncáku jsou zapojeny KU606 a KU607 a taky to jaksi hraje. Omlouvám se skutečným znalcům a odborníkům, tedy pokud zabloudí sem do koutku méně zdatných big_smile

http://s23.postimg.cc/oqo0d0al3/84_05_detail_na_ku605_ku606_ku607_a.jpg http://s23.postimg.cc/phgqiscyf/84_06_dva_moduly_2x_ku605.jpg http://s23.postimg.cc/evwv6s6mv/84_07_testovani_modulu_2x_ku605_zm.jpg http://s23.postimg.cc/73b9bx6zb/84_08_moduly_poehled_vech_bzm.jpg

Re: Primitivní zesilovače k PC za 0,-Kč

…aby výše zmíněné koncáčky nezůstaly jen tak na ocet, udělal jsem jim i krabičky smile A protože se jedná o archaické zapojení s nesymetrickým napájením, jeví se mi k tomu odpovídající název pro zesilovače – OLDIES AMP.
Použitý materiál mechanické konstrukce je opět na bázi hliníkových plechů a duralových bočnic. Díly jsou pískovány a povrch je ošetřen bezbarvým akrylovým lakem ve spreji.

http://s27.postimg.cc/5bw9jy6mn/84_01_poiprava_panelu_a.jpg http://s27.postimg.cc/3y4mon7db/84_02_poiprava_panelu_e.jpg

U větších modulů jsou v konečné konstrukci místo KU605 použity tranzistory KD607. Jeden modul má osazeny budiče namísto KFY46/KFY16, vzhledově i zapojením nožiček – tranzistory 2N3440/2N5416.
U zesilovače s tranzistory 2x KU611 je použitý transformátor 220/24, 40VA. Zesilovač s tranzistory 2x KD607 má u sebe trafo 60VA.

http://s14.postimg.cc/ruau3tz25/84_03_konstrukce_zesilovaee_s_kd607_a.jpg http://s14.postimg.cc/jel9mbw71/84_04_konstrukce_zesilovaee_s_kd607_d.jpg http://s14.postimg.cc/ev910tebh/84_05_konstrukce_zesilovaee_s_ku611_i.jpg

Možnost využití zesilovačů bude zase nejspíše s malými bedničkami, ve spojení s přijímačem DVB-T….

http://s23.postimg.cc/6j5f0psif/84_051_hotove_zesilovaee_spolu_a.jpg http://s23.postimg.cc/8c8bp1dp3/84_052_hotove_zesilovaee_spolu_m.jpg http://s23.postimg.cc/gud6fmutz/84_06_hotove_zesilovaee_spolu_c.jpg http://s23.postimg.cc/by9jnxuon/84_07_hotove_zesilovaee_spolu_f.jpg http://s23.postimg.cc/5ylska9w7/84_08_detail_krabice_a.jpg http://s23.postimg.cc/fkfd0l11z/84_09_detail_krabice_b.jpg http://s23.postimg.cc/6e1nr1l7b/84_10_detail_krabice_e.jpg http://s23.postimg.cc/9yxja9pqv/84_11_zesilovae_ku61_a_dvb_t_technisat_a.jpg http://s23.postimg.cc/nh4fmk1w7/84_12_zesilovae_dvb_t_bednieky_a.jpg

Re: Primitivní zesilovače k PC za 0,-Kč

betaron, nádhera. Len mi nejde do hlavy, dá sa DVB-T prijímač nastaviť, ovládať bez nejakého zobrazovadla(LCD, TV) ?

Re: Primitivní zesilovače k PC za 0,-Kč

Nastavit asi ne, spíš ho s televizí naladíš a pak se používá jen přepínání kanálů které je na přístroji nebo DO.

Příspěvky [81 až 100 z 287]

  Stránky: ««« 1 2 3 4 5 6 7 ... 15 »»»

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » Primitivní zesilovače k PC za 0,-Kč

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£