Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Reproduktory » polarita reproduktoru

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [15]

Téma: polarita reproduktoru

Zdravim, mám dotaz ohledně polaritě reproduktorů. Co se stane, pokud se na + napíchne - .? Prostě se to dá obráceně... Vím, že u sterea skoro vymizí spodní kmitočty, ale co to udělá např. u subu.?

Re: polarita reproduktoru

To samé? Reproduktor bude "kmitat" v opačné fázi?

Re: polarita reproduktoru

little - teď nevim jestli mi na to odpovídáš, nebo se ptáš smile netušim co se právě stane. (rsp. myslel jsem si že bude pracovat opačně) ale spíš mě zajímá jestli se to v hudbě nějak projeví...

(upravil MaBat 25. 6. 2009 12:45)

Re: polarita reproduktoru

U subu se to projevit může, i nemusí, resp. nedá se dopředu (pokud nejsi na volném prostranství) jednoznačně říct, co bude lepší.

Re: polarita reproduktoru

Ked sub napojis opacne (+ na -) tak bude hrat presne opacne ako ostatne repro. V hudbe to to moze sposobit zredukovanie urcitych nizzsich frekvencii. priklad, ked repra a sub hraju 100 hz v rovnakej intenzite a opacnej faze, tak tych 100hz budes pocut dost biedne.

Re: polarita reproduktoru

Přehození polarity dovede "někdy" pomoci, protože to, co napsal Frisko, platí jenom pokud bys neměl v reproduktorech žádné výhybky, měl v nich shodná repra (což většinou na basech v bednách a v subu nemáme) a byl od subu i zbytku repro stejně daleko. MaBat správně napsal, že s tím hodně zamíchá místnost, ale dost často se stává, že právě ta přehozená polarita je ta "správnější", kdy se repra pohybují "stejněji".

Re: polarita reproduktoru

Michal - tak to co si napsal se mi právě potvrdilo... Pokud zapojim svoje ARX správně ( tudíž + na +,  - na -) tak dojde k tomu že repro hraje v protifázi a opravdu se ztrácí nižší kmitočty.. Takže jsem to vyřešil tak že mám jedno repro na + + a druhé mám dáno + na - a - na +a... a vše frčí jak má.. ale Mohu vám sdělit mé dojmy z hudby... ARX 130-20/4 se mi jeví jako velice slušný reproduktor ( je to širokopásmo takže nic extra se od něj čekat nedá) za ty peníze se to dá i poslouchat a zdá se mi, že nebudu ani lepit vejšky... Jinak ARX podporuji na spodkách subem s ARN 230/4 a od toho jsem teda čekal více... Má dle mého názoru až moc poddajný závěs a dochází tak k řekl bych dosti extrémním výchylkám a tudíž i malé zatížitelnosti... Jako neřikám že by to do bytu nestačilo, ale čekal jsem zkrátka víc. Mé dojmy.. až to bude celé, rád to dám do projektů. ( Chybí tomu ještě zes, ten má rozestavěn LM3886)

Re: polarita reproduktoru

Obávam sa, že Michal myslel prehodenú polaritu napr. subu voči zvyšným bedniam, ktoré sú zapojené rovnako.

(upravil bhm1 1. 7. 2009 19:14)

Re: polarita reproduktoru

marcin - na to sem taky pomyslel...

Re: polarita reproduktoru

ARX-ká si rýchlo zapoj v rovnakej fáze. Odhliadnuc od subu, je jedno či budú + na +, alebo + na -, musia byť ale zapojené obidva rovnako! Pusti si hudbu (s odpojeným subom) iba do malých kociek a porovnaj ako budú hrať, keď budú zapojené rovnako a keď jednému z nich prehodíš polaritu.

Potom skúšaj prehadzovať polaritu na sube. A priznaj sa, že ho máš vysoko delený smile

Re: polarita reproduktoru

bhm1: A já bych si zase tipnul že to tvoje zklamání z toho reproduktoru a to "plandání" sis z větší části zavinil sám - velká bedna a velmi nevhodná věc - basreflex.
Mám pocit, že už ti tady někdo psal, že takový repro jen do uzavřené bedny. Holt, když má někdo svoji hlavu, tak si na to 100x ověřené musí přijít sám a ověřit to po 101.

Re: polarita reproduktoru

Tenhle reproduktor v uzavřence nemá co dělat. Plandání je dle mě dílem nekvalitního zesilovače, navíc, kdoví, jakým kabelem má reproduktor k zesilovači připojen. Jaký vnitřní objem má ta bedna?

Re: polarita reproduktoru

bhm1: Píšeš "hodně poddajný závěs", to se ale neshoduje s datašitem. Je ale možný, že v TVM zase něco zvrzli a série, z níž máš tento kus, má vyloženě poddajnější gumu/středění, nebylo by to poprvé. Zkus změřit impedanci a zjistit jaká jsou Q a Fs.

(upravil bhm1 2. 7. 2009 12:16)

Re: polarita reproduktoru

ARX už mám nastavené dobře... Jinak bedna má 26,6l aby po odečtení objemu repráku s BR zbylo výsledých 25l. Ta bedna je velká proto, že je oddělena přepážkou kam příjde zesilovač, trafo, výhybka...

marcin - možná si teď řikáš že se divim když to nemám děleno, ale signál jsem rozdělil přez Foobar a dělil ho na 180Hz a byl pořád nějak poddajný...

Dingo - měl jsem na toto téma thread a ptal jsem co je pro něj ideál.. Little to odsimuloval v 30l uzavřence a ukázal nám že bude hrát prd. Pokud se dá do BR s 25l tak byl tušim hrb o 3dB na nízkejch kmitočtech. Teď mám BR naladěn na 38Hz a jde poznat už jen poslechem, že pracuje správně. Při projíždění 1 - 300Hz.

Antonio - ok pokusim se změřit ty Fs atd, ale až budu na svém PC... A pokud to pude zěřim i ARX páč jedno hraje nějak podezdřele jinak. Právě nevim jestli je to zesem a nebo je ARX nějaké špatné. jinak zes bych měl mít v pohodě. (LENCO LA-5000, třída AB výkon 2x50W rok výroby 1977. takže doufám ještě poctivej stroj.

Ještě jsem zapoměl dodat že signál je veden kabelem 3,5mm smile Myslim postačí ne.?

Re: polarita reproduktoru

Pokud je vnitřní objem bedny 25l, tak je to pro tenhle reproduktor ideál.

Pokud je signál ze zesilovače veden dvoulinkou o průřezu 3,5mm, pak je vše v pořádku. smile

Příspěvky [15]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Reproduktory » polarita reproduktoru

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£