Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 2 z 2)

Audioweb.cz » PA a zvukařina » Jaký 21" reprák do subwooferu?

  Stránky: ««« 1 2

RSS

Příspěvky [21 až 36 z 36]

(upravil jakubadamcik 19. 9. 2019 21:29)

Re: Jaký 21" reprák do subwooferu?

BR při 700 cm2 vychází pak délka na 90 cm.

Ještě se chci zeptat:
- jaký materiál pro stavbu doporučíte překližku?  15mm stačí? nebo 18mm?
- jaké pletivo/mřížku na ochranu reproduktoru? chtěl bych zakrýt celou přední stranu
- jaký typ barvy použít aby na povrchu se vytvořila taková hrudková struktura?
- případně jakou látkou potáhnout?


mě se právě líbí LF21X451 že už cca pří 40 hz má citlivost přes 90 dB.  zatím co ostatní mají citlivost 90dB až někde kolem 80 Hz, tedy je citlivější na nižších frekvencích.

Re: Jaký 21" reprák do subwooferu?

tak těch 90 se tam taky nenacpe, to by musel být štěrbinový a ohnutý i podél zadní stěny... teoreticky by se tím o něco zkrátil.

Já bych na takto velkou bednu volil spíš 18mm.

Celoplošná mříž... tam je možností víc, záleží co jak seženeš. Já dávám ocelový plech Rv 6-7,2 (63% volné plochy) síly 1mm. Lepší je co do volné plochy včelí plástev (hůř se shání) nebo hranaté děrování (mě osobně se nelíbí). V každém případě je vhodné aby měla mříž nějaké profilování nebo byla ve volném prostoru podepřená, jinak se v tomto rozměru bude snadno deformovat. Dalo by se uvažovat i o větší síle, ale zas co do hmotnosti to není ideální.

Se strukturou laku jsem experimentoval více způsoby... nejjednodušší se nakonec ukázal starý dobrý ověřený Warnex nanášený strukturovacím válečkem (pokud nemáš vybavení na jeho stříkání - pistole s tlakováním do nádobky). Potah kobercem na PA nemám moc rád, když ti to zmokne, musíš to sušit výrazně důkladněji než bedny v laku. Vzhled kobercovky taky není kdovíjak luxusní.

Citlivost na nízkých frekvencích bude dělat především bedna, resp. její ladění. Tzn. když tam zahraje to RCF, s velkou pravděpodobností tam dost podobně zahraje i ta Beyma nebo BCčko srovnatelné kategorie (samozřejmě třeba s nějakou menší odchylkou), ale téměř určitě se to nebude lišit tak výrazně jak píšeš. Nevycházíš v tomto náhodou z grafu frekvenční charakteristiky v datasheetu? To je totiž free-air, tedy bez ozvučnice, což není samo o sobě takto úplně 100% směrodatné.

Re: Jaký 21" reprák do subwooferu?

Nazdar, ďalšie 21" do BR by mohli byť 21LW2500, 21NLW4000. Výsledok simulácie v winisd je nepresný. Hladaj si najskôr merania ako sa správajú jednotlivé meniče pri veľkých výchylkách a nevšímaj si citlivosť.

Re: Jaký 21" reprák do subwooferu?

děkuji všem za rady.
Jestli se do toho stavění dám tak začínám přemýšlet že bych si postavil i k sub nové bedny. Ale chtěl bych aby bedny rozuměn hrály i bez sub. tedy rozsah 40Hz(45Hz) až 20kHz. nechci klasické satelity.
Jaký je váš názor na tří pásmové bedny VS dvou pásmové bedny?  - jak to vidím já 3 pásma budou cca o 1/3 dražší ale budou hrát trošku lépe?
U bedny by jste použili hloubkový reproduktor 12 nebo 15 palců? -

Re: Jaký 21" reprák do subwooferu?

Opět... záleží na co, kde a jak se to plánuje používat. Pokud na reprodukovanou hudbu, pak bych s klidem duše zůstal u dvoupásma. Třípásma budou dražší ve výsledku výrazně víc, než jen o třetinu (i samy o sobě), nehledě na to, že PA třípásmo asi nemá úplně význam stavět v celopasivu, takže počítej že budeš potřebovat procesor(y) s adekvátním počtem kanálů, adekvátní počet zesilovačů,...

Proč potřebuješ, aby satelity hrály od 40Hz, a s jakým poklesem (-3dB, -10dB,...)? I takové co hrají od řekněme od 60Hz (-3dB) jsou na spoustu věcí použitelné bez subu, a když ne, tak od toho přeci ten subwoofer je.

Jestli 12" nebo 15" takhle úplně říct nejde. Jsou různé 12" středobasy, jsou různé 15" středobasy, různé aplikace, kde něco může stačit, něco už ne. Moc toho nevíme na to, aby se na to dalo nějak konkrétně odpovědět.

Re: Jaký 21" reprák do subwooferu?

Chci určitě na reprodukovanou hudbu. Je fakt že ta dolní frekvence není nutně podmínkou. Ještě včera když jsem u 3 pásmovek počítal cenu tak to vycházelo cca na 6000Kč jen za repra/kus. To bych se pak s celou bednou dostal na 10k/kus. To už je celkem dost.
Proč se PA nestaví 3-pásma v pasivu?

(upravil ondra.klofat 24. 9. 2019 10:21)

Re: Jaký 21" reprák do subwooferu?

Kde se ta hudba bude pouštět, v jak velkých prostorech, pro kolik lidí,...? Určitě bude vypadat jinak systém pro 10 kámošů a systém pro 150 lidí v kulturáku.

To ne že by nebyly, jsou (JBL SRX835, Mackie mělo něco podobného taky v celopasivu). Pak se lze se setkat třeba s bi-amp třípásmem, kdy low/mid+hi je děleno aktivně a mid/hi je dále děleno pasivně. Každopádně 3 pásmová výhybka je na návrh výrazně složitější, navíc u PA s potřebou vysoké zatížitelnosti dost náročná na součástky (nízká dělící frekvence na low/mid = velké/drahé cívky, atd.) Od určité úrovně tedy má smysl dělit aktivně (nehledě na lepší možnosti ekvalizace atd.).

Jen pro zajímavost, jaké měniče jsi tam "dal"? Návrh třípásma je věc, kterou nejde udělat jen tak od stolu bez zkušeností atd. Být tebou bych se do toho raději nepouštěl, výsledek by mohl (a zřejmě byl) drahý a ne kvalitnější než nějaké cenově srovnatelné dvoupásmo. Kup buď hotové dvoupásmo, ať už s 12" nebo 15", nebo se mrkni na nějaký ověřený projekt a ten okopíruj. Věř mi, že pokud stavět PA pod 10tis/kus, pak by to určtiě nemělo být třípásmo.

Re: Jaký 21" reprák do subwooferu?

Z vístav a koncertů kde jezdím se světlama mohu konstatovat že 21” prostě néé.  Je to líné i když to krmíš čímkoli. Slyšel jsem už různé osazení RCF B&C.

Re: Jaký 21" reprák do subwooferu?

Souhlasím... samozřejmě záleží na vkusu a hudbě co se hraje, ale potkával jsem takto občas jednoho lokálního DJe co má 21" suby od Petra Vinše, tlak to sice má, ale chybí tomu takový ten agresivní attack. Ten mi občas teda chybí i u některých 18" subů. Přijde mi že 15" jsou v tomto směru prostě líbivější (alespoň pro mé ucho)... nicméně jich zase samozřejmě musí být adekvátně více.

(upravil mechanik 7. 10. 2019 19:34)

Re: Jaký 21" reprák do subwooferu?

Mne pripadá že toto sedí všeobecne na väčší priemer oproti menšiemu, to čo popisujete... Ja som mal zase doma PA od 8" do 18" a nech som robil čokolvek mal som dojem že hlboký "hutný" spodok lezie až z potiadneho 18" (18SW115). Kludne by som na doma do 21" išiel. Ibaže keď ide o HiFi chcelo by to ladenie na 25Hz, proste sub... a to mi vychádza so všetkými typmi dosť cež 200L a to je obluda aj vo velkej miestnosti. Sú to proste velké PA reproduktory no...

Re: Jaký 21" reprák do subwooferu?

Z dosavadního výkladu mám pocit že 21" natož pak 24" je něco co se nepovedlo a nefunguje dobře. Myslím že to tak není. Jsou to už dost specifické měniče a musí se umět používat (sám sním o tom že si jednou alespoň 4 pořídím do nějaké hezké pevné instalace). Souhlasím s tím co napsal mechanik. Pokud bych byl fanda do HD filmů a stavěl domácí kino, umím si představit sub s 21". Ten se musí už z principu dělit tak nízko, že o něm třeba půl hodiny nebudeš vědět. Bude li ale ve snímku kupříkladu zemětřesením nebo prehistorický ještěr a zvukaři ke své práci přistoupili zodpovědně, ztřeste se před pohromou v obýváku.
S použitím v PA je to podobné. Malá bedna je pro takovýhle měnič nesmysl už s principu. Petr Vinš bedny stavět umí a myslím že i jeho basovky s 21" (pokud je někdo jenom blbě nepajcnul) budou dobré. Otázka je co bylo nad tím a jak to bylo děleno, krmeno a provozováno. Pokud nad tím chřepčely nějaké středovýšky s 12" nutně tomu muselo něco chybět.
Už to tady mockrát zaznělo pro pocit dynamických basů (ostrých kopanců) je potřeba dobře zahrát pásmo 50 - 80Hz. Tady jsou velmi efektivní dobré 15". Na zahraničních fórech jsou malé basovky zpravidla s 15" označovány jako "kick bins" a název je to velmi příznačný.

Jakubuadamcik-ovi bych poradil ať koupí flašku a porosí někoho se slušným aparátem aby mu ukázal co se děje když se ořezává spodek subsonikem výš a výš třeba až na 50Hz. O co ve skutečnosti v signálu přicjází a jestli je pro tebe velký rozdíl zda to umí 36Hz nebo 28Hz.

Rovněž bych důrazně upozorníl, že postavit dobrou basovku je dost obtížné a nejde se spolehnout pouze na simulaci. U takhle drahých měničů bych si to sakra rozmyslel. Nějak to hrát bude, ale může se lehce stát že to s přehledem přehrajou dobře udělané 15ky za 1/3 ceny. Taky není obvyklé začít návrh třípásmové PA soustavy výpočtem ceny 6000Kč. smile

Re: Jaký 21" reprák do subwooferu?

Zemětrěsení ti udělá i 12” v 90ti litrech.

(upravil mechanik 8. 10. 2019 21:26)

Re: Jaký 21" reprák do subwooferu?

Jawis, dobre napísané. Ja by dom na doma použil plnorozsahové 3 pásmo a ten 21" pustil od 40Hz nižšie a použil strmosť 36db/oktáva aby to fakt "nekecalo" do zvuku tým stlpom. Sakra, uplne ste ma zblbli. Včera som zase hromadu času presedel pred rôznymi modelmi 21". Už píšem inzerát big_smile

Re: Jaký 21" reprák do subwooferu?

plně souhlasím s lukášem, a LAB12 jsem dal do ještě o kousek větší bedny (120l) s laděním BR na 26Hz... Na stěhování předmětů po stole to úplně stačí. Samozřejmě nebydlím v tovární hale ani na stadionu...

(upravil mechanik 11. 10. 2019 21:24)

Re: Jaký 21" reprák do subwooferu?

kaed, ako som písal ono ten väčší priemer je dosť poznať. Z toho dôvodu aj bežné 3 pásma majú často dole 12". Pritom na trhu sú aj 8" ktoré zahrajú bez poklesu trochu aj pod 30Hz. Aj keď by neboli tak v 10" už určiete. Ale asi by bolo lepšie to prirovnať k 8" subwooferu oproti 12" subwooferu.

Nie je dobré tu písať ako si spokojný s 12" keď si doma fakt poriadny 15", 18" neskúšal...

Prečítaj si o "serious sub" 2xPD2150 tu: http://www.humblehomemadehifi.com/archive.html   .Ten človek má toho vyskúšaného obrovské množstvo tak si už môže dovoliť robiť závery. Aj tie projekty s 15" PA sú zaujímavé, tušim "galactica"

Re: Jaký 21" reprák do subwooferu?

Uprimne receno, jedna 21" stoji jako dve 18". Jenze plocha dvou 18"  je cca 2400cm2, plocha 21" je jen kolem 1600cm2. K tomu problemy s krmenim a jeste bedna jako krava.....

QSC, EV, Turbosound, X32, SiEx3, DL1608 atd.

Příspěvky [21 až 36 z 36]

  Stránky: ««« 1 2

Audioweb.cz » PA a zvukařina » Jaký 21" reprák do subwooferu?

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£