Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 7 z 49)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

  Stránky: ««« 1 ... 5 6 7 8 9 ... 49 »»»

RSS

Příspěvky [121 až 140 z 967]

Re: Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

Ahoj, ať nezakládám nové téma, tak se zeptám tady, stejně to sem částečně patří.
Můj další zesilovač bude s největší části z SMD a jelikož se tu řeší i to, jaké tranzistory použít třeba do rozkmitu, už jsem u přemýšlel nad možností použít nějaké MOSFETy, třeba v pouzdře SOT223.
I bych si to cvičně zkusil na bastlu, ale zkreslení a rozvoj harmonických bych stejně neměl jak změřit (zvukovku nemám), abych porovnal rozdíly unipolár/bipolár.

Může mi někdo prozradit výhody/nevýhody použití MOSFET v rozkmitu??

Web

(upravil AlanCox 29. 11. 2016 8:35)

Re: Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

"Může mi někdo prozradit výhody/nevýhody použití MOSFET v rozkmitu?"

Sám tomu moc nehovím, takže mohu jen odcitovat z knih Selfa, které jsou momentálně pro mě biblí pro audiozesilovače a audioobvody.

Ve výborné sérii knih od Selfa při porovnávání bipolárních a unipolárních tranzistorů v předzesilovačích nemá FETy moc rád. Vytýká jim mnoho věcí od horší linearity, nízkou transkonduktanci, menší předvídatelnost parametrů FETů, větší náchylnost k oscilacím a kdejaké další síry pekelné - oproti bipolárním tranzistorům. Už v samotném úvodu knihy předestírá, že podle jeho zkušeností lze snáze (a také prý levněji) dosáhnout lepších parametrů zesilovačů, včetně nižšího zkreslení, - pomocí bipolárních tranzistorů než unipolárních.

A to musím říci, že Self má obvody navržené v knihách velice přesně, spočítané na minimální možné zkreslení, minimání šum, maximální rozkmit signálu, a rovné charakteristiky a vše tepelně vykompenzované do posledního šroubku. FETy použil jen jako jednu z variant v koncovém stupni a jednou v předzesilovači pro mikrofon.

Re: Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

AlanCox, Vasi to bude mať práve do koncáku...

(upravil danhard 29. 11. 2016 12:44)

Re: Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

Jsou to předsudky, MOSFETy mají trochu jiné vlastnosti a jde o to, jak je použiješ, abys využil jejich výhody a potlačil nedostatky.
A taky na to musíš koukat z pohledu vývoje, co se bude perspektivně vyrábět a tak.
V tomto směru je Self zastaralej.
Ani Cordell to nemá o moc lepší, i když je tam vidět pokrok.
Chtěl jsem se podívat na nějakou pasáž u Leache, ale nemůžu tu knihu nikde stáhnout - nemáte jí někdo ?

Re: Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

https://ulozto.cz/!6cezXNyEG/nf-zesilov … oplnky-pdf

(upravil danhard 29. 11. 2016 19:20)

Re: Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

Myslím trochu něco jiného smile
https://www.amazon.com/Introduction-Ele … ier+Design
a ten Cordell je
https://www.amazon.com/Designing-Audio- … 007164024X
toho někde mám.

(upravil BFU43 29. 11. 2016 19:47)

Re: Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

danhard : Už jsem se po tom také díval. Volně ke stažení to bohužel nikde není. Self a Cordell ano. Marshall je, zdá se, trochu úzkoprofil. smile

Re: Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

danhard napsal:

Kdyby nebylo hejlů, tak nejsou potřeba.

Já jsem vcelku rád za existenci hejlů, díky nim se udrží dostupnost i typů pro sběratelskou techniku včetně vf a kromě toho z hejlů je tu někde aspoň teoretická možnost výdělku. Když budou všichni kupovat čínu, neplyne z toho pro tuzemce nic.

(upravil AlanCox 29. 11. 2016 21:26)

Re: Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

"Jsou to předsudky, MOSFETy mají trochu jiné vlastnosti a jde o to, jak je použiješ, abys využil jejich výhody a potlačil nedostatky."

A ty jiné vlastnosti je to, o čem tu byla řeč. A každá součástka je o tom, jak se použije, a jak se využijí jejich výhody a nevýhody.

Self pouze mluví o tom, že je levnější a snazší udělat zesilovač s velmi dobrými či se špičkovými parametry na bipolárních tranzistorech než na unipolárních. To je zase ryze ekonomické hledisko.

Uvádí dokonce i výhody FETů, ale seznam nevýhod je mnohem větší.

---

"A taky na to musíš koukat z pohledu vývoje, co se bude perspektivně vyrábět a tak."

Silně pochybuji, že se v brzké době přestanou vyrábět bipolární tranzistory.

---

"V tomto směru je Self zastaralej. Ani Cordell to nemá o moc lepší, i když je tam vidět pokrok."

Cordell mluví o srovnání bipolár versus unipolár - uvádí plus mínus v knize podobné argumenty jako Self. Mimochodem k zastaralosti: Citoval jsem Selfa - dvě různé knihy vydané roku 2013 a 2015. Jedna o návrhu výkonových audio zesilovačů, druhá o návrhu a zpracování malých audio signálů.

---

(upravil Vasi 29. 11. 2016 21:38)

Re: Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

Zatím jsem s MOSFETy nepostavil žádný zesilovač, takže je to pro mě tak trochu výzva, ale jestli to má mnohem více nevýhod než výhod v porovnání s bipoláry, tak asi ani začínat nebudu.
O koncových tranzistorech zatím neuvažuju, momentálně opravdu jen v rozkmitu. Asi opravdu zkusím postavit nějaký bastl, maximálně se to rozletí po místnosti smile
Přemýšlel jsem třeba o typech: BSP88, BSP89, BSP92, BSP129 a k nim podobné komplementáry.

danharde, ty už jsi taková kapacita, že elektro literaturu ani číst nemusíš smile

Web

Re: Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

Vasi: Odradit jsem nechtěl. Osobně plánuji časem zkusit také vše s FETY a také elektronky. Prostě jen zkusit.

Pragmaticky: Vezmi si datasheety integrovaných obvodů: od operačních zesilovačů či výkonových zesilovačů. A dělej si čárky, kolik je ve schématu těchto obvodů bipolárních a kolik unipolárních tranzistorů. A na jakých místech.

(upravil mechanik 29. 11. 2016 22:11)

Re: Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

danhard, ako to vlastne je s použitím koncových mosfet tranzistorov, je chybová korekcia nutná k nízkym hodnotám THD (v AB triede)? Mal som trochu dojem že bez nej ani nemá zmysel mosfety príliš riešiť.

Mna mosfety príliš nelákajú. Do vstupu a VASu by to chcelo asi párovať pre nízke THD a na miesto budičov a koncov by som nemal dobrý pocit z tej vysokej kapacity big_smile

Re: Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

Si místo těch teoretických keců nějaký solidní MOSFETový zesík poslechněte..třeba DPA386, 330, 380.

Web

Re: Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

Ale to by mělo být udělané tak, že budou hrát všechny stejně dobře smile

(upravil mechanik 30. 11. 2016 12:21)

Re: Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

reeb, 330mkIV som tu mal a už je preč, predané. Teda mal ho otec ale to je jedno... Ty si zase vypočuj zosilňovač poriadnymi tranzistormi na pozicií budičov a nie tie sračky od ON Semi... Sa vám zdá že tie bipolarne tranzistory hrajú menej čisto a agresívne ale to je len mizerným zvyškom retazca. Tiež tým že bipolarne tranzistory sú rôzne. Od tých mizerných až po špičkové. Podla nejakeho leachu s on semi sa názor robiť nedá. Neprehrala inak 222 alebo 223 v rýchlej verzií aj 330? Mám dojem že som to niekde čítal. Ale ked do toho môžem niečo ako zakladatel vlákna povedať tak by som sa rád vyhol dojmom zo zvuku a zostal pri technickej debate.

danhard, prosím, ako to je s tou korekciou?

Re: Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

Trochu off topic - připravuju výkonovou část regulovaného zdroje, a vychází mi, že to bude vlastně powerstage od nf zesilovače -  chtěl bych tam dát mosfet tranzistory, ale nejsem si jist, jaký by měl být proud dodávaný budičem do gate, jestli stačí proudový zdroj max 100mA, nebo lépe ještě za něj zařadit emitorové sledovače? Jde mi o rychlost odezvy na změnu zatížení, a o rychlost při regulaci proudu. Jak je to se stabilizací klidového proudu pro mosfety IRFP9140/IRFP140, asi zdvojené (pro jistotu). Nějaká korekce linearity jako v DPA386 mě v tomhle případě fakt netrápí, klidně to nechám na zpětné vazbě, poslouchat to nebudu smile

Re: Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

Crifodo napsal:

Když budou všichni kupovat čínu, neplyne z toho pro tuzemce nic.

A jaký kupuješ flašky, od jakýho výrobce ? číňan Ti na to natiskne toho nejmilejšího smile

Re: Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

Korekce přímo v konci umožňuje jí udělat lokálně rychlejší a celková zpětná vazba nemusí být tak silná, aby korigovala toto zkreslení.
Taky může řešit napěťové i proudové nároky buzení MOSFETů, třeba s bootstrapovým napájením. 
V každém případě to ale "prodlužuje" zesilovač z hlediska cekové zv.

Re: Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

ona je to taková trochu divnost, gnd pro ovládání a buzení je na potenciálu výstupu zesilovače, a tohle bude napájený zdrojem +-15V, pro výstup bude energie z předregulovanýho spínanýho zdroje, kvůli výkonové ztrátě. No a větev mezi výstupem a zemí bude a.) kvůli potlačení překmitu při odlehčení, b.) kvůli možnosti použít zdroj i jako inteligentní zátěž. Jde mi o to, že pro kmitočet 10kHz a dva IRFP paralelně potřebuju pro změnu proudu o 5A nabít Qg a to mi vychází na cca 100mA. Takže asi ještě ty emitorový sledovače  do buzení. Spíš bude problém s celkovou zpětnou vazbou - na DC bude jistě regulační smyčka otevřená,  aby bylo výstupní napětí přesný, a neměnilo se zátěží, ale potom to jistě bude chtít nějakou kmitočtovou korekci, abych nevytvořil vf generátor místo zdroje smile Navíc jeden oz reguluje výstup při režimu konst. napětí a druhej při konst. proudu, takže nemůže být zv přes celej "zesilovač" jiná, než DC. Což znamená, že výkonovej stupeň bude muset být asi kompletní OZ, ne jenom powerstage, jak jsem si původně myslel.

(upravil AlanCox 30. 11. 2016 17:45)

Re: Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

BFU43: "Volně ke stažení to bohužel nikde není. Self a Cordell ano. Marshall je, zdá se, trochu úzkoprofil."

Ono je to také obsahem těch knih. Každá se věnuje něčemu jinému. Marshall je z nich suverénně nejslabší - jeho kniha je jen kompilátem a souhrnem příliš širokého množství informací, které v hlubší podobě najdete lépe a důkladněji v jiných knihách.

---

Crifodo: "Já jsem vcelku rád za existenci hejlů, díky nim se udrží dostupnost i typů pro sběratelskou techniku včetně vf a kromě toho z hejlů je tu někde aspoň teoretická možnost výdělku."

To je ovšem dvousečná zbraň. V dnešním dynamickém světě výrobci poměrně rychle zjišťují, že hejlové nekupují výrobek pro jeho vlastnosti a kvalitu, ale jako statusovou věc (lidově řečeno jako prodlužovač penisu). Takže v souladu s tím jim výrobek pořádně předraží, načančá vnější vzhled a co je vidět, a ošulí kvalitu a vše co vidět není. K tomu jim vydá pár článků a P. R., jak zrovna tento výrobek je tím, co z něho udělá znalce, supermana, a zařadil se do lidí, kteří znají, mají vkus, a ne jako ten póvl kolem.

---

reeb: "Si místo těch teoretických keců nějaký solidní MOSFETový zesík poslechněte..třeba DPA386, 330, 380."

A jediný závěr je zjištění kvality konkrétního zesilovače, přesněji celého elektroakustického řetězce.

Dobrý zesilovač je možné udělat s elektronkami, bipoláry i unipoláry - a pokud existuje či se objeví v budoucnu nějaké další zesilovací součátky, tak i s nimi. Jen je třeba s každou součástkou správně pracovat, a odrazí se mimo jiné v různých nákladech a pracnosti dobrý zesilovač zkonstruovat.

---

Danhard: "A jaký kupuješ flašky, od jakýho výrobce ? číňan Ti na to natiskne toho nejmilejšího"

Mám dojem, že kvalitu pomalu zhoršují všichni - a nejen co se týká součástek. Pokud to dokonce není tak, že Číňan kvalitu pomalu zlepšuje a Západ ji zhoršuje.

Obecně jsem zavedl do nákupů jakéhokoli druhu zboží (i neelektronického) sám pro sebe pravidlo: Největší kšunty jsou v současné době od Němců. Vyhýbat se důsledně a nemilosrdně německým obchodům a německým výrobcům přineslo v mém životě prudký skokový vzestup kvality všeho, co kupuji - a kupodivu i často úsporu v nákladech. Je jasné, že jsem asi občas vylil z vaničkou i dítě, ale pravidlo se mi velice osvědčuje.

Ono asi i prznit se musí umět. A pokud Němci už nějakou dobu z původního nastavení na kvalitu začali posledních 20 let "katovat kosty", tak neumějí ani prznit, a v jejich podání je to katastrofa. Navíc jedou na svou pověst a dogma, že německé zboží je kvalitní samo o sobě, a mnoho věcí jim spíše projde.

Příspěvky [121 až 140 z 967]

  Stránky: ««« 1 ... 5 6 7 8 9 ... 49 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Koniec kvalitných tranzistorov pre audio

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£