Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » Subwoofery, kino a sestavy » Subwoofer vyber vhodneho reproduktora

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 28]

Téma: Subwoofer vyber vhodneho reproduktora

Zdravim,  rozhodol som si doma vyrobit subwoofer pre domace pouzitie s profi parametrami. Skuste mi odporucit ake repro je najvhodnejsie pouzit pozeral som nieco od beyma,eminence. Islo by o vykon repra cca 300-400W. Subwoofer bude aktivny s profi zosilovacom 250W/8 ohm od p.Grolmusa. Poprosim o radu zdatnejsich konstrukterov. Dakujem za kazdu radu....

Re: Subwoofer vyber vhodneho reproduktora

Předpokládám, že chceš stavět klasickou BR ozvučnici (na bytové místnosti podle mne nejlepší). Rozpočet asi také nechceš příliš natahovat do výšin (pokud ano, lze najít i lepší). Pokud z kategorie profi, tak začínáme 15" (a asi končíme, 18" chce moc velkou bednu)
Lze doporučit například repra: BC 15PS76, 15PS100 (k sehnání na Prodance.cz, prodejna i v Blave a zásilkově), Eminence Kappa 15 LF, Kappalite 15LF (tam si ale platíš za lehký magnet), Beymu nemám zmáknutou, z hlavy nejlevnější byla SM115 a lze najít mnoho dalších schopných reproduktorů (250/8 je nenáročná zátěž).

Re: Subwoofer vyber vhodneho reproduktora

to vyzera zaujimavo.... chcem nieco z tej kvalitnejsej triedy, cena repra 100-150euro. Mam toho vela prestudovaneho co sa tyka stavby bedne prevedienia a.t.d len neviem co za repro pouzit aku membranu, ( papier, guma, hlinik) chcem kvalitne dunive basy ktore budu aj citit... mam doma receier 6x130W a k tomu stlpove 150W repro + 100W center yamaha a ten subwoofer mi k tomu chyba. Bedna by mala byt co najmensia cca50-65l a ci pouzit basreflex alebo nie?

Re: Subwoofer vyber vhodneho reproduktora

Pro 15" se pohybujeme někde kolem 100 litrů ozvučnice.
60 - 65 litrů je na 12" - čili zřetelně méně hlasitosti (menší účinnost daná plochou membrány).
Materiál membrány tak moc neřeš - obvykle je za vychvalováním té či oné jen obchodní snaha ohromit. Pro vyšší účinnost je potřebná membrána kvalitní a lehká, víc není potřeba vymýšlet.
Důležitý údaj je X max a plocha membrány - vše co nejvíc - to dá výkon na basech. A samozřejmě ještě údaje SPL, Qts, fs, Vas = základní T-S parametry, podle nich se navrhuje bedna.
Bedna bez BR (uzavřená) hraje významně méně hlasitě, ale na ucho trochu líp, "zvukomalebněji" se říká.

Re: Subwoofer vyber vhodneho reproduktora

Takže nezáleží čí je membrána reproduktoru "zavesená " gumou alebo "papierom"? toto ma trosku odrádzalo lebo poväčšine subwooferov čo som si preštudoval a to sú ozaj drahé vo svojej triede boli konštrukčné u reproduktoru s gumovou membránou ja čo som si pozeral profi reproduktory , kde tie parametri vyzerali naozaj sľubné boli všetko membrány papier + sklenené vlákna tak som nevedel kam sa mam uberať aby to stalo za to keď to dám dokopy

(upravil Otas 29. 1. 2013 19:30)

Re: Subwoofer vyber vhodneho reproduktora

Začni raději od toho Xmax.
Pokud půjdeš do 12", tak je téměř TOP Eminence Kappalite 3012LF (ale na Prodancích zoufale drahý, lze ho - bez záruky pravosti - koupit za polovinu jinde). Na Prodancích se mi moc líbí PD.12SB30 (mám pro PD slabost), vhodné jsou např. BC 12PS76 nebo 12PS100, Fane Colossus 12B, aby ses vešel do rozpočtu. Všechny jsou schopné makat v cca 60 litrech.
Ale jak jsem již napsal, ber to tak, že vzorec pro vyzáření nejnižších basů z BR ozvučnice je (velmi zjednodušeno): plocha membrány na druhou násobená Xmax. To je odvozeno od fyzikálních zákonitostí. Čili 12" je dost omezen proti 15".

Re: Subwoofer vyber vhodneho reproduktora

Ďakujem je vidieť že sa tu niekto tomu naozaj rozumie.. ešte jedna možno hlúpa ale pre mňa zaujímavá otázka je vhodný subwoofetovi auto reproduktor vhodný na domáci subwoofer?

Re: Subwoofer vyber vhodneho reproduktora

Všechno nějak hraje, některé autoreproduktory jsou i slušné, na doma použitelné. Problém bývá s vyšší cenou, než by odpovídala užitné hodnotě repra. Jednak se platí za atraktivní nátěry membrány a jednak povolený příkon je obvykle nadhodnocen - při použití velkého zesilovače v naprosté většině nevydrží autorepra zdaleka totéž, co profirepra stejného povoleného příkonu (W). A to nehovořím o klamavé reklamě.

Re: Subwoofer vyber vhodneho reproduktora

no to som si vsimol u ato repro je cena ina... celkom sa rozhodujem pre toto co na to povies? http://www.monacor.sk/product/show/2072/SPH-300CTC 
ako mam brat ak je tam dvojita cievka?  odpor si viem vypocitat ale prikon sa scitava a na tolko moze byt dimenzovany zosilovac?

Re: Subwoofer vyber vhodneho reproduktora

to ale neni uplne PA repro smile)
bud to muzes zapojit seriove nebo paralelne, to je ti jasne. prikon bych uplne neresil, pokud to nechces zdimat. spis bych se zajimal o to, kdy a v jake ozvucnici mi ten ktery reprak prekroci (tady zrovna ne moc velkou) xmax. pak klidne zjistis, ze je to treba uz na 100W...

Re: Subwoofer vyber vhodneho reproduktora

hej viem je to taka zlata stredna cesta. .ako ja mam k tomu 250-280W zosilovac robeny orginal na subwoofer. . len ma zaujimalo ci sa vykon /prikon/ scitava 2x150 W 2x8ohm ze by s toho bolo 300W na 4 ohm dobre som to spocital? pozeral som naozaj vela repro len mi neslo do hlavy preco profi home subwooferi maju membranu zavesenu na gumovom zavese a to maju uplne vsetky (magnat, yamaha, jbl..) a profi repro co som chcel boli zavesene na papierovom zavesi chcel som nieco profi ako pouzivaju ti kvalitnejsi vyrobcovia..

Re: Subwoofer vyber vhodneho reproduktora

proč tě zaujal tenhle monacor? znám spoustu repráků, který jsou imho vhodnější do subu než tenhle. pravda, nemají takový masérský carbon-look...
ani nevíme na co to chceš a jak to budeš používat a kde a s čím. myslím, že by sis měl dost věcí ujasnit (já jsem ten poslední, co by tě měl poučovat).
v nějaký malý cimře profíková 12" laděná na 40hz by tě s tím jožovým modulem utloukla. níž ladit by třeba bylo i zbytečný, atd.

Re: Subwoofer vyber vhodneho reproduktora

proc? neviem chcel som nieco co sa radi skor medzi tie profi repro, parametre nemal najhorsie, aj ked cena je malinko vyssia, chcem to proste len ako domaci suwwoofer k stlpovym reproduktorom ktore su napajane receiverom (vykony su vissie popisane) idem mi len proste o kvalitnnejsiu hudmu a hlavne efekty pri filmoch. mam trosku vacsiu obyvacku tak potrebujem (chcem ) nieco raznejsie, hlasnejsie a hlavne dunivejsie.Pozeral som naozaj vela profi reproduktorov, natsudoval som si vsetko co pri stevbe treba no stale je to len teoria nic viac, preto si rad necham poradit u tohoto reproduktora sa mi paci ze ma gumovu membranu kde je pobyb vacsi a basy meksie a dlhsie a raznejsie. ..ak sa mylimm kludme mi to napiste nie som profik. ..

Re: Subwoofer vyber vhodneho reproduktora

Neviem, či by si bol spokojný s reprodukciou 12´´profi, ktorý má už na 40Hz pokles, simulácia je jedna vec, realita druhá, bež radšej do hifi, kiežby si zohnal Oberton 12SW2 alebo výborný kus BMS 12S330, za dobrý peniaz stojí nová verzia beymy 12BR70, ktorá sa už dováža aj na sk trh. Aj Lab12 je fajn, len už ju má skoro každý big_smile Z autohifi stojí za to Mac audio STX12 Reference, Helix P12W precision, Ground Zero Gzrw 300x. Aj SPH-300CTC je výborný repro len trošku obmedzený kvôli nízkej xmax.

Web

(upravil Zorg 1. 2. 2013 12:13)

Re: Subwoofer vyber vhodneho reproduktora

ty výkony jaks uváděl jsou nicneříkající.


Mato5655 napsal:

nieco raznejsie, hlasnejsie a hlavne dunivejsie

pokud hlavně dunět, tak je jedno, co si uděláš...


u tohoto reproduktora sa mi paci ze ma gumovu membranu kde je pobyb vacsi a basy meksie a dlhsie a raznejsie

myslíš gumový závěs? to ano, ale xmax má menší než třeba 12PS100 s textilním závěsem, ktetý by se dal označit jako menší basový PA reprák. nevím co myslíš tím basy meksie dlhsie a raznejsie. stále si myslím, že nevíš, co vlastně požaduješ. pamatuj taky, že na basech ti to stejně pak celé ovlivní místnost.

okopíruj nějaký projekt s tou LAB12 jak píše dbmax a myslím, že budeš spokojený.

Re: Subwoofer vyber vhodneho reproduktora

Vies chcem pouzit reproduktor co pouzivaju profi vyrovcovia ako si B&W, CANTON, a iny kazdy z nich ma gumovu membranu a hraju uplne neskutocne, meke baxy cititelne na efeky prk pozerani filmov, ziadne pazvuky a tupe basy. ..ja vychadzam len z toho ze sa musim vmestit cca do 60-65l a zosilovac co budem mat bude mat 250na 8 ohm...lab12 nechcem to ma kazdy chcel by som nieco ine a spravit uplne sam,  ale necham si urcite poradit..

dbmax: Hej to mas pravdu,  preco musim riesit xmax? ta BMS 12S330 vyzera slusne len ju je problem zohnat.. ide mi to to aby to za nieco stale ked sa do toho pustim..

Re: Subwoofer vyber vhodneho reproduktora

Problem? http://eshop.prodance.cz/bms12s330l-8-ohm/d-94064/
Maju zastupenie uz aj na Slovensku a obchod v BA...  Skladom 1-2 kusy.

Re: Subwoofer vyber vhodneho reproduktora

Dakujem medzi tym som nasiel len stale nevim ci je to to prave ak mi rozumies...

(upravil dbmax 1. 2. 2013 17:36)

Re: Subwoofer vyber vhodneho reproduktora

Beriem do úvahy tvoje požiadavky, výrobcovia, ktorí používajú vlastné meniče alebo tzv. firemné repro, to sú všetko reproduktory s ľahkou papierovou memnbránou (lisovaná celulóza), nízkou fs, výbornom citlivosťou, mäkkým zavesením - guma, polypropylén, polyuretán, textil - u lacnejších kusov atď... - preto zosilovač si s nimi ľahko poradí a majú taký svižný temperamentný zvuk. Hľadať takéto meniče alebo ešte lepšie sú príkladne uvádzané eminence lab12 a bms 12S330, spochybňovať kvalitu oboch meničov by si si posral smile už keď chceš mať niečo iné, to BMSsko je tak trochu novinka pre náš trh, ako písal jupi s dovozom nie je problém, do objemu, ktorý požaduješ takisto bude pracovať viz specifikace od jupiho odkazu, je to takisto vynikajúci basák s nízkym skreslením.

Recommended reflex enclosure:
44L/31Hz, -3dB=35Hz, BRD120mm/434mm long
60L/27Hz, -3dB=32Hz, BRD110mm/517mm long

Web

Re: Subwoofer vyber vhodneho reproduktora

Dakujem za odborne vysvetlenie, presne takto som to potreboval aby to trosku aj laik pochopil .. este jedna otazka mozno hlupa ale predsa aky efekt ma bez BR pozeral som u tych drahsich vyrobcov niektore nemaju a taktiez hraju dost na urovni. a podla teba ako by mal byt naozaj spravne naladeny pre home pouzitie?

Příspěvky [1 až 20 z 28]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » Subwoofery, kino a sestavy » Subwoofer vyber vhodneho reproduktora

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£