Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 12)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Lampový zosilnovač prosím o radu

  Stránky: 1 2 3 ... 12 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 222]

Téma: Lampový zosilnovač prosím o radu

Dobrý den všetkým na AW. Mám na vás otázku ohladne lampového zosilnovaču ktorý plánujem postavit.. Mám možnost ľahko zohnat lampy : EM 80_1kus , EM 84_2kusy , EM11_1kus , ECC 82_2kusy , ECC 83a_2kusy , EL 36_1kus , PL 36_6kusov. Dalo by sa s týchto lámp niečo schopné postavit najma s ECC 82 a PL 36 ? (prípadne nejaká schéma) chcel by som zosilnovač pre stereo posluch ale na začiatok by som si mohol postavit aj niečo jednoduchšie ... Ohladne lámp nemám skoro žiadne skúsenosti ale študujem a snád sa niečo priučím smile (Ak viete o nejakej knihe alebo stránke dajte vediet rád si ju preštudujem.) Za ochotu vopred Ďakujem.

Re: Lampový zosilnovač prosím o radu

1. pokud chceš stavět z elektronek, přečti si aspoň knížku Vlach - Lampárna
2. nemáš-li dost zkušeností půjde ti to i tak těžce, není to až tak jednoduché
3. z ECC82, 83 a PL36 snad něco postavíš, schéma zkus vygooglit
4. problém bude asi sehnat a zaplatit výstupáky.
5. máš aspoň představu. k čemu jsou tebou jmenované lampy?
Tak co, jdeš do toho?

Re: Lampový zosilnovač prosím o radu

rada: ! nic nestav ! , nejdřív si nastuduj materiály, třeba jak píše bobobrod
Anodový napětí neni sranda

Web

(upravil reeb 6. 2. 2011 12:21)

Re: Lampový zosilnovač prosím o radu

Asi bych začal nějakým ověřeným projektem...

add 1) Další vhodná literatůra:
- LUKEŠ, Jaroslav. Věrný zvuk. Praha : SNTL, 1962
- Zesilovače pro věrnou reprodukci- J. Hyan
- Jakostní nízkofrekvenční zesilovače- A.N. Šipovskij

hodí se i :

- ZUZÁNEK, Jaroslav; DEUTSCH, Jiří. Československé miniaturní elektronky I. Heptalové elektronky. Praha : Státní nakladatelství technické literatury, 1959. 
- ZUZÁNEK, Jaroslav; DEUTSCH, Jiří. Československé miniaturní elektronky II. Novalové elektronky. Praha : Státní nakladatelství technické literatury, 1960.

no a pak jen knihy v angličtině..

Web

Re: Lampový zosilnovač prosím o radu

OK vyššie uvedenú lyteratúru si skúsim zohnat a ked budem na vyššej úrovni pustím sa do stavby. Pokial viem EM-ka = magické oko , ECC-čka = predzosilnovacie lampy, a napr. PL 36 je výkonová pentoda. Kedysi v telkách slúžila na riadkové vychylovanie. Ked dospejem k nejakej schéme a návrhu dám vediet... Kedže študujem bude to trochu popri škole trvat... Velmi si vážim vaše rady, Ďakujem.

(upravil rf 7. 2. 2011 18:39)

Re: Lampový zosilnovač prosím o radu

Jestli chceš něco i s výkladem, zkus PE - Praktická elektronika A rádia č. 2, 3 a 4/2006. Je tam Elektronkový zesilovač, docela slušně popsáno a stavěl jsem ho taky jako první lampáč. Je sice na plošném spoji oproti tradici, ale pro Tvůj začátek Ti bude stačit. Nebo mi napiš na e-mail (rostaforet@svi.cz) něco Ti pro začátky pošlu. Ještě je popis a pod. v PE 3/1999 - je to od J. Vlacha.

Jo, chtěl jsem jen dopsat, matroš seženeš, ale je to o penězích. Od toho Vlacha je i dobrá knížka Lampárna. Jinak lampy na Slovensku - JJ electronic, berou je i věhlasné firmy.

hraji na Yamaha DX – SY a Kurzweil ARTIS

Re: Lampový zosilnovač prosím o radu

Hlavně nic nestav z jetých elektronek. Předpokládám, že je nemáš kde změřit. Ušetříš si zklamání.
Jo JJ je v tý současný mizerii asi nejlepší zboží.

Web

Re: Lampový zosilnovač prosím o radu

- LUKEŠ, Jaroslav. Věrný zvuk. Praha : SNTL, 1962 se dá stáhnout na webu - hezky napsané
- začni s nějakým vyzkoušeným zapojením

Re: Lampový zosilnovač prosím o radu

Ok momentálne čítam knihu Elektronika Od: A.Melezinek a J.Pech... sú tam aj nejaké výpočty ohladne lampových aj tranzistorových zosilnovačou plus nejaká tá teoria... ked si ju preštudujem skúsim zohnat ešte nejakú knihu... Podarilo sa mi zohnat  1x PCL 86 a plus nejaké 4x PCL 805 najskor by som skúsil postavat niečo jednoduchšie s PCL86-kou ( gitarový zosik )....  ST mám , horšie to bude s výstupákom... Viete mi niečo poradit ? Jj vybavenie na meranie emisí nemám ale verím že tie lampy čo som dostal budú v dobrom stave smile Ked to nepojde kúpim origoš lampy...

Re: Lampový zosilnovač prosím o radu

Ahoj Eddie, můžeš, prosím, říci kolik Ti je let? Ať se nepřidávám k nekompromisním kritikům, nerad bych přišel o HIFI mládež. Myslím, že bys neměl věřit ničemu, co není nové z dobrého zdroje, anebo co si sám nezměříš. To pro začátek. A pak, uč se a čti tady na fóru, ale začni od začátku. Podle mě jsou fóra zcela svobodná a nelze jim určovat obsah, ale toto je asi už zcela mimo HIFI. No, aniž se Tě chci dotknout, pokud HIFI neznamená Hlupáky Infiltrované Fórum Idiotů - tohle myslím spíš jako vzkaz pro Antonia.

Re: Lampový zosilnovač prosím o radu

Upozorňuji, že v elektronkových zesilovačích je nebezpečné napětí a v "zápalu boje", kdy člověk potřebuje zjistit chybu jde často opatrnost stranou. Několik lidí už to taky nepřežilo.

Re: Lampový zosilnovač prosím o radu

ještě mrkni na toto:  http://www.ulozto.cz/7818663/31-elektro … ilovac-rar

hraji na Yamaha DX – SY a Kurzweil ARTIS

Re: Lampový zosilnovač prosím o radu

Mohu potvrdit, že nebýt duchapřítomného kolegy, se kterým jsme byli opravovat ústřednu AUA120, jsem už nebyl na tomto světě. V koncových stupních AUJ620 těchto ústředen je totiž anodové napětí téměř 800V a než se vybijí kondenzátory filtru, zůstává tam asi 600-700V a tak jsem si "sáhnul". Rána jak z děla, tma a pět minut mimo tento svět....takže sakra opatrně, ono i 400V dokáže s člověkem pěkně zatřepat, zvláště když jsou ve zdroji kondenzátory obrovských kapacit, jak je dneska módním zvykem.

Web

Re: Lampový zosilnovač prosím o radu

Ok sinclair o každom kroku vás budem informovat ale zatial študujem a snažím sa tomu príst na koreň... Mimochodom mám 17 rokov..

Re: Lampový zosilnovač prosím o radu

Sinclair:
Není to prdel, měl jsi fakt štěstí. Já jsem jednou chytil 600V od fotovoltaiky, naštěstí to bylo mezi palcem a malíčkem jedné ruky, takže to bylo moje štěstí.

eddie:
Jinak když nemáš zkušenost s lampami, co si je zkusit na ochmatat na něčem s bezpečným anodovým napětím. Třeba tohle: http://pandatron.cz/?235&elektronkovy_am_prijimac

Pár zásad pro práci s lampami:
1) Takže hrab se v tom zásadně jednou rukou, nikdy nešahat do zesiku dvouma rukama, pokud si nejseš 100% jistý, že je to bez šťávy.
2) Filtrační koďoury mohou zůstat i po vypnutí nabité! Je třeba je vybít (např odporem 100ohm) nebo je taková praxe.
3) Nejdřív měřit, pak šahat!!
4) Nespěchat, vše z rozmyslem.

Web

Re: Lampový zosilnovač prosím o radu

Super doma sa mi vála jedna PCF 82 tak pre začiatok postavím niečo také. hranatybraska dakujem za radu !

Re: Lampový zosilnovač prosím o radu

Spousta lidí začínala na PCL86, bývali i s výstupákem v černobílých TV..Jen asi 2W ale na seznámení s flaškama dobré.

Re: Lampový zosilnovač prosím o radu

To ja tiez, az na ten vystupak, vtedy mi dobre posluzilo aj zvonkove trafo smile

(upravil sinclair 13. 2. 2011 10:23)

Re: Lampový zosilnovač prosím o radu

Skoč si někam na šroťák a vyhrabej tam rádio Echo Stereo. Na konci to má myslím EL84 a dost slušné výstupáky, najdeš tam i filtrační elyt a spoustu dalších potřebných součástek /ve FM dílu jsou keramické patice apod/. Nebo někde vyhrabej Stereodirigenta, tam byl podobný konec a dokonce s předzesílením pomocí ECC83, je tam i magivoko EM84.
On ani konec se starou dobrou EBL21 a příslušně velkým výstupákem, když se nakrmí 320V, nehraje špatně. Před to vrzneš jednu EF22 a z výstupáku do rozděleného katodového odporu EF22 zavedeš zápornou zpětnou vazbu.
Kdybys chtěl schéma i s deskou a osazovákem na 15W zesilovač se dvěma EL84 a jednou ECC81, tak já ti to tady klidně postnu. Mám to vyzkoušený, hraje to jak z praku i bez korekcí. Výstupák pro dvě EL84 ovšem budeš muset koupit, stejně tak síťové trafo.
http://sweb.cz/servisdok/el84sch.pdf  schéma
http://sweb.cz/servisdok/el84lay.pdf  pozor pdfko má dvě strany, desku ze strany spojů a osazovák!
http://servisdok.sweb.cz/Supraphon_VZ_2.pdf vynikající zesilovač, do kterého se dá použít jinak nepoužitelný šrot PL84 nebo EL86, místo ECC83 můžeš dát klidně starší 6CC41 nebo ruskou 6N2P, případně i ECC81, pokud seženeš. PY82 jsou v kdejakém starším ČBTV, případně je lze nahradit diodami. Pozor! Samostatné sekundáry musí být pólovány tak, aby se brumové napětí z jednocestného usměrnění odečítalo. Výstup to má 100V, takže lze použít jakékoliv převodní trafa ze 100V rozvodu na 4 ohmy, nebo kolik si zvolíš.
Jsem přesvědčený, že kdyby se tam napráskalo do každé půlvlny těch PL84 aspoň šest až osm, tak by to bylo schopno se slušným výkonem hrát i přímo do 8 ohmů. Ovšem to už by byla strojovna jak na Titaniku....jinak jsou totiž elektronky PL84 nebo EL86 naprosto nahovno, nikam nejdou rozumně použít, jenom v podobných zapojeních. Jestli umíš trochu německy, tak ze dvou párů PL84 to tlačí 20W při impozantní šířce pásma 20Hz-300kHz...

Web

Re: Lampový zosilnovač prosím o radu

Do 300kHz, to by tatrman mal radost.... big_smile
Kdesi mam zanovne EL86 od Polamu, ak by som sa niekedy k tomu dostal, odskusal by som to "OTL". Akurat nebolo by vhodne namiesto ECC83 v invertoru dat ECC81 alebo ECC85?

Příspěvky [1 až 20 z 222]

  Stránky: 1 2 3 ... 12 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Lampový zosilnovač prosím o radu

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£