(upravil Wili včera 21:42)

Téma: AC rms voltmeter

Ahoj, robim si jednoduchy analogovy ac rms voltmeter a ako budic pre merak som chcel pouzit toto zapojenie:

https://i.postimg.cc/TPhn9tJG/acmeter.jpg

(je pred tym este buffer a delic) nepotrebujem to az tak mega presne a bude to merat skor desatiny ako najnizsiu jednotku, ale ako som sa s tym hral v LTspice tak ma zaujala jedna zvlastna vlastnost ktorej velmi nerozumiem...

Ak meram na vstupe velmi nizke napatie (pod 10mV) tak mi to v simulacii dava na meraku (ktory simulujem ako 1k odpor) vyssie napatie s beznymi 1n4148 ako napr. s BAT48 pripadne OA91. Ako je to mozne? hmm2

jedine co mi napada je ze su tie modely co pouzivam chybne. No vidim tam priamu umeru, cim lepsie BAT pouzijem tym nepresnejsie to dole je a ak tam dam oa91 tak este viac, takze niecim to byt musi a neviem cim big_smile Kedy to prestava fungovat a rozchadza sa to ak idem pod 1uA. Zrejme je to uplne jedno pretoze taketo nizke hodnoty ani na meraku nic neukazu, skor ma zaujima dovod preco to funguje opacne.

Viem ze v tom zapojeni kompenzuje oz ubytok prechodu na diodach, viac menej tu vzdy ide o prud a je jedno aky odpor ma merak, spravny prud sa nastavi len trimrom. Je mozne ze lepsimi diodami tomu vlastne ublizim? alebo je simulacia totalne mimo a v realnom prevedeni by sa to spravalo ako ocakavam?

Skusal som aj merat ubytok na roznych diodach co som nasiel v supliku pri 1uA:
1n4148 = 300mV
BAT43 = 50mV
OA91 = 9mV