Re: Čo ste dnes urobili, kúpili alebo čím ste si spravili radosť...
Co se týká kabelů s malou kapacitou a dobrým stíněním, tak jsem zkusil najít metráž osciloskopických kabelů, ale nepodařilo se. Ničit hotové kabely se mi nechtělo.
Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.
Audioweb.cz » Smetiště » Čo ste dnes urobili, kúpili alebo čím ste si spravili radosť...
Co se týká kabelů s malou kapacitou a dobrým stíněním, tak jsem zkusil najít metráž osciloskopických kabelů, ale nepodařilo se. Ničit hotové kabely se mi nechtělo.
Mam dojem ze ty osciloskopicke maji zilu s urcitym odporem, neni to klasicky koax..
Což by u gramo kabelu nemuselo vadit. Hlavně má asi fajn kapacitu a stínění.
Tiež sa mi zdá že učitel na strednej mi hovoril že v kábloch k osciloskopu je niečo ako odporový drot... Inak najnižšiu kapacitu má vzduchové dielektrikum... Celkovo neviem kto čo má proti RG-62... Ale sem by som kludne dal tenký C121 a odpočítal kapacitu kábla a o to menej navolil na vstupe a je to.
Inak som skúšal nejaky japonský kábel Oyaide ACROSS 750 V2 so vzduchovým dielektrikom. Akási high end verzia RG62... 800kč/1m. Tienenie na pohlad lepšie. Zvukovo kus horšie než RG62 ale to je tým že bol o asi 50cm dlhší... Takže si myslím že pri zhodnej dlžke by hrali zhodne... Bol to cinch kabel medzi predzosilňovačom a koncákom. Kábel som staval pre niekoho. Každopádne tým pre mna hrsjkanie s káblami končí. 2000kč ide využiť 100x lepšie než za to kúpiť kábel... Radšej si za to kúpte kvalitné rýchle tranzistory. Teda nepíšem o PHONO. S tým zatial nemám skúsenosť.
Wili, ja by som tu mal viac vecí z ktorých by boli pekné témy ale potrápim sa s tým sám a tých ľudí čo mi niečo dobré vedia poradiť je pár. To ich/ teba, môžem kontaktovať súkromne...
Otcovi som dával na bedne nejake dotahovacie nakamichi bananky a to zlato je fake. Tmavne tak ako to na konektoroch ESI Julia... Ja používam cinch zo skutočného zlata (teda pár um na povrchu) a hliníku po obvode, alebo nejaky iný nemagnetický kov. Tiež mám rád teflonové dielektrikum. Verím že kvalitné konektory to zvládnu ake celistvý kábel je určite lepší.
Ďakujem Wili za rady a na ten šum som zvedavý. Každopádne ak to hodnotíš podla nejakej konštrukcie s elektronkami tak tranzistory oproti tomu asi budú o dosť viac v pohode.
Koaxiální kabel v běžné osciloskopické sondě není úplně „obyčejný koax“ jako např. u RF kabelů (RG-58 apod.). Ve většině případů je to speciální vysokoodporový koaxiální kabel.
Proč se používá vysokoodporový koax
U sond (hlavně 10× pasivních sond) je potřeba, aby se signál po celé délce sondy choval jako součást děliče a zároveň měl malou kapacitu. Proto má kabel:
vysoký odpor středního vodiče – typicky stovky Ω až jednotky kΩ na metr
velmi malý průměr → malá kapacita vůči stínění
často je odpor rozložen po celé délce vodiče
Tento odpor pomáhá:
stabilizovat frekvenční kompenzaci sondy
omezit vliv kapacity kabelu
zabránit zvonění a odrazům u rychlých hran
Typické hodnoty (orientačně)
odpor středního vodiče: cca 100–2000 Ω/m podle typu sondy
kapacita kabelu: typicky 50–100 pF/m
... tak pravil umělý vševěda ... 
to je podle mě blbost, kterou vymyslela AI.
Inak Wili, premýšlal som a nemyslím si že to so šumom bude tak zlé... Veď keď pridám další modul so ziskom dalších cca 19db tak budem musieť deličom 19db stiahnuť aby som neprebudil vstup zvukovky... Jediné čo vylezie tak to je ten šum dole o tú RIAA hodnotu... Vzhladom k tomu že teraz je šum v šume karty tak by to nemuselo pridať až 20db ale môže to byť o dosť menej. Ale uvidím. Dnes som bol lenivý doriešiť tú Lynx L22 ale už ju mám na stole v dielni 
Na vstup testovaneho preampu daj signal -19dB a otvoreny vystup toho preampu daj do zvukovky… ak by si tam dal delic urobis attenuator a tym sa prave sum u (niektoych) preampov redukuje 
Az das dva a ten gain bude 38dB a ten vystup preampu nebude atenuovany ale naplno otvoreny uz sa zacnu diat veci. A mimochodom 38dB je na riaa malo pre niektore prenosky, ale ak mas nejaku so silnym vystupom tak by to mohla byt vyhoda.
K tomu kabelu od osciloskopu (kabel T5100):
Drátek je velmi tenký a bylo těžké ho zapájet (i tak se podezřívám z lepení
). Koncovka (k osciloskopu) + cca 60 cm tohoto kapelu má asi 190 ohmů.
Je pravda, že odolné profi dvojlinky mají dost velkou kapacitu cca 100 pF/m
https://www.eprodance.cz/user/documents … s/C138.pdf
Ale např. Actidamp MK2 má na vstupu kond C1 100 pF, asi lze kapacitu kabelu eliminovat jeho zmenšením, zrušením.
Konektory lze použít např. z profi zlacené Neutriky, tam jsem nikdy žádné zčernání nepozoroval.
https://www.eprodance.cz/neutrik-nc5mxx-b/
https://www.thomann.de/cz/neutrik_nc5fdl1b.htm
Ale např. Actidamp MK2 má na vstupu kond C1 100 pF, asi lze kapacitu kabelu eliminovat jeho zmenšením, zrušením.
Ta kapacita neni univerzalni , ale jeji velikost se ruzni podle typu prenosky. To muze vyber kabelu dost komplikovat
Neviete kde by sa dalo dostať k BMS 5N160 8R? S tymi nemcami to je uplná katastrofa. Weby čisto v nemčine. Angličtina je asi pod ich úroveň no a zasielanie do CR alebo SR asi tiež. Cena sice 172Eur teda vzhladom k výrobcovi dobrá ale dostať sa k tomu nedá. Je to sila. V dnešnej dobe keď čina nemá problém poslať balík kamkolvek a zadarmo... Sa nedivým že ich ekonomika s touto aroganciou a totálnou neflexibilitou upadá.
Tu po prihlaseni je cena pre SR: 177eur pri 2ks, doprava 13-22eur.
A nebo tady v EU:
https://www.blue-music.de/Boxenbau/Laut … MS%205N160
Jinak ovšem souhlas, ani Poláci to nemají, o Česku nebo Slovensku nehovořím.
marcin, super. Pôvodne ma tam odradila cena a to com. Myslel som si že to je USA.
Otas, to je ten web v DE čo do SR a CR ani neposiela.
Jsem si koupil:
https://hawkwindofficial.bandcamp.com/a … ace-for-us
Je to neuvěřitelné, ale ta kapela, a hlavně věčný leader Dave Brock jsou i po těch šestapadesáti letech čím dál lepší a lepší...
Tak BMS 5N160 do tých mini bedničiek objednané. Som na ne velmi zvedavý. Ale objednal som ich inde a dodacia doba je 8-10 týždňov
Tak medzi tým ešte tie 4 kusy L16. Som na to zvedavý. Tie L16 sú masaker basáčiky a dva budú vychádzať lepšie než L19 v SPL aj rozsahu smerom dole. 2xL16 je plochou 1x8". Koš je 146mm 
Jak hodně věříte měření od https://www.reproobchod.cz/dayton-nd25fa-4/
Mně to přijde až moc dobré. Lepší než většina repro od Scan Speaku.

jardag69: Máš tam smoothing a je to jen do 45° . Ale i tak dobré. Taky záleží, co s tím udělá ozvučnice.
mechaniku: Pořád čekám na tvé resumé souboje analog vs digital...
Anti, dám vedieť. Ešte som uplne nedoriešil ten PREAMP.
A ešte musím kúpiť podložku medzi tanier a platnu. Ten tanier je z kovu a výsledný povrch je nejaky draplavý. Na to sa asi neodvážim položiť platnu.
Audioweb.cz » Smetiště » Čo ste dnes urobili, kúpili alebo čím ste si spravili radosť...