Re: Přehlídka humusu - hegeš z Aukra a podobně
jj porad to plati, i v letecke a zdravotni technice se porad pouziva olovo.
Ale, dnesni bezolovo, kdyz je zmaknuty proces- teplota, tavidlo uz je velmi dobre
Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.
Audioweb.cz » Smetiště » Přehlídka humusu - hegeš z Aukra a podobně
jj porad to plati, i v letecke a zdravotni technice se porad pouziva olovo.
Ale, dnesni bezolovo, kdyz je zmaknuty proces- teplota, tavidlo uz je velmi dobre
Bezolovu nic není, na začátku s bismutem to bylo naprd, ale nyní už v poho. Potíž je v tom, že to vyžaduje o dost vyšší teploty jak olovo, takže pájky na olovo to pořádně neprohřejí a pak se to patle se samým studeňákem.
jako že whiskery, cínovej mor apod. byly vymýcené z tohoto svět, jo?
Můj názor je ten, že v hobby pojetí je lépe pájet olovem. Člověk který drží páječku pár dní v roce má s olovem mnohem větší šanci, že vytvoří kvalitní pájený spoj než s bezolovem. A profíci ať si pájí čím jim libo.
Bohuzial mne to pripomina v mnohom pracu jedneho nemenovaneho pana z PN ktoremu kedysi davno dal pozehnanie na stavbu DPA 380 samotny kazzatel.
Mne sa ten kus dostal do ruk a bola to velka tragedia. Ta praca vyzerala presne takto isto. Sama kolofonia, studene spoje a hafo nevhodne pouzitych komponentov. Jednoducho co suflik dal. Nakoniec som uz nemal chut to dalej reparovat a radsej som sa toho zbavil.
Ukazovat tohle jako vizitku své práce, to už chce kuráž.
Jedině olovo (cínem Sn60Pb40 jsem zásobený cca. na 100let) --- při pájení tu pájecí trubičku ještě lehce "smočím" v kalafuně a není potom žádný problém se studenými spoji respektive, už se mi léta letoucí studeňák zplichtit nepovedlo --- taky je důležité tu dps před pájením omýt lihem, no a po zapájení všeho, tu přebytečnou kalafunu kolem pájecích bodů omyju opět lihem a vše je krásné, lesklé jak z profi výroby. Toť můj letitý recept. 
Onu špatnou pověst bezolova dělá používání nejlevnějšího čínského cínu, což je naprostý odpad.. snad nějaký recyklát.
Bezolovo je třeba pájet teplotou 350-360°C ( teplota tavení slitiny + 120°C , tak aby pájení jednoho spoje trvalo 3-4sec.) s vhodným tavidlem (je spousta druhů)
Pod pojmem "kvalitní bezolovo" si představuješ co například?
A jaké má to bezolovo výhody, kromě toho že neobsahuje olovo?
(ono mezi námi - inhalovat výpary vznikající při pájení je zdraví škodlivé, ať už tam to olovo je nebo ne. Z tavidla se vypařuje taky pěknej sajrajt. Čili základ je dobře větrané/ odsávané pracoviště).
Pro domácí a kutilské použití nemá bezolovo cenu- to je jasné.. jsou ale šašci co na forech a youtube vykládají jak je olovo šíleně jedované, jak snižuje IQ..
Kvalitní bezolovo- značkové: Alpha, Multicore, Stannol, Kovohutě...atd. slitin je spousta, stejně jako druhů tavidel
Špatnou povest bezolovu delaji i ty ballpiny pod Gpu. Jak obcas nevodi, že prej mikrotrhliny.
Hele, lidi. Nezkoušel někdo tohle? Mně to přijde až moc dobré, aby to byla pravda. Navíc to zvětšení uplně nechápu. Stačilo by mi tak 10-20x
Nepotřebuju mít věc velikou 2mm zvětšenou na metr.
Já používám bezolovo od polského Cynelu Sn99Cu0,7Ag0,3 a úplně bez problémů
Dnes na Bazoši. https://elektro.bazos.cz/inzerat/197378 … 8-ohmu.php
Stát to 5000.- a nebejt to tak otřískaný, tak bych si to poslechnul.
Když tam vidim ty uhlikove trimry na pertimaxu...je cena ulet. Aspon to mohl oprášit
kastli přelakuješ a trimry vyměníš - ale 15 litrů za to je trochu úlet
Ale zase na tom můžeš konfitovat kachnu 
edit: kdybych chtěl Áčko, tak si postavím tohle:
https://sound-au.com/project3b.htm
a jako sluchátkovej zesík v Áčku:
rvx73:- když headamp v...A, tak toto:-
http://www.pavouk.org/hw/dynalo/en_index.html
Jo a kolik stojej ty Toshiby?
BD135 8,50 Kč/ks 
No jo, promiň já uvažoval z jiné "základny" , neb těch trandů do Gilmora mám doma "pytel" --- kdysi sem to chtěl stavět, ale "inklinoval" sem k jiným (jednodušším) řešením (a protože sem toho Gilmora u známého slyšel) v poměru --- složitost/uchometrika to zas takový high - rozdíl není, mimo jiné divil by ses jak dobře uchometricky hrají staré Tesly KD366/367, kterými v klidu jede 45mA --- tak, že sem už prodal i Arcam rhead.
Ale uznávám, že každý máme jiné uši, jiný vkus, jiné to "flujdum". 
Tak jasně - ale jsi ve vlákně "hegeš" 
nicméně si říkám, že ten danhardův zesík si až bude chvíli času zbastlím - jen tak pro zajímavost, co dokáže pár tranzistorů, když se to správně vyladí
No vždyť headamp z cca. 30let starých darlingtonů je "hegeš" , nebo není....? 
https://www.rajce.idnes.cz/hordek/album … 1635169250
Audioweb.cz » Smetiště » Přehlídka humusu - hegeš z Aukra a podobně