Téma: Kopie efektu BOSS CE-2 Chorus
Prezentovaný efekt je kopií legendárního efektu Boss CE-2 Chorus. Pro stavbu jsem se rozhodl z důvodů, že se efekt už nevyrábí a nebo se dá sehnat (Ebay apod.) ale za dost peněz a ve většině v nevzhledném stavu (obouchaný, poškrábaný atd.).
Jelikož se jedná o kopii, je celá realizace tomu podřízena. Samotný výběr krabičky podobající se, alespoň vzdáleně, té originální co používá Boss pro své efekty. Tak i popisky jsou voleny jako u originálu. Samotné schéma je též celé převzaté ze servisního manuálu. Nijak jsem jej neupravoval ani nebylo potřeba.
Největším úzkalím při realizaci bylo sehnání originálních integrovaných obvodů MN3007 a MN3101. Jelikož se jedná o dost specifické obvody a většina e-shopů je nemá v sortimentu. Zbytek součástek je pak zcela běžný a snadno sehnatelný.
Návrh je realizován na jednostranné desce plošných spojů. Jelikož je v použité krabičce poměrně málo místa je DPS také malá. To vyvolalo menší problém při jejím návrhu. Snažil jsem se použít pouze THT součástky a tak jsem většinu rezistorů musel osadit "na stojáka" abych vyšel s místem na DPS. Integrace součástek na DPS je tak poměrně nahuštěná ale při osazování to nepředstavovalo nějaké větší úzkalí. Propojení desky s ostatními komponenty (konektory, potenciometry, atd.) je realizováno lankovými vodiči, stejně jako u originálu.
Text na krabičce je zhotoven za pomoci propisotu. Ve finále je krabička ztříknuta bezbarvým lakem. Stane se tak na omak hladší a "zafixuje se" propisot.
Fotky v plném rozlišení - https://pasecka.rajce.idnes.cz/Boss_Chorus_CE-2 .