Téma: Nízkonákladové dvoupásma s Dexon IRB 16/60/01.8 a IRT 10/80/01.8
Úvod
Vzhledem k prostoru a potřebě úzkých sloupů k domácímu kinu jsem se rozhodl pro nízkonákladový projekt od Dexonu. Použití hlavně na sledování filmů, ale i na poslech hudby. Se stejnými reproduktory jsem už jeden projekt stavěl (17l regálovky) https://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=20580 a byl jsem s nimi spokojen. S tímto projektem jsem taktéž spokojen a maximálně mým potřebám a požadavkům vyhovuje. Náklady na výrobu činí cca 6000,-Kč. Vše jsem dělal v garsonce, kde bydlím, včetně řezání a frézování. Jen základní velké díly jsem si nechal naformátovat v Demosu.
Ozvučnice
Bassreflexové ozvučnice mají objem 35 litrů. Materiál byla zvolena MDF 25mm, na přední stěnu 60mm (2x25mm + 10mm panel- imitace mramoru). Lepeno bylo polyuretanovým lepidlem třídy D4- Soudal 66A, a šroubováno. Povrch je samolepící fólie DC-fix lepená na sucho s použitím horkovzdušné pistole. Vnitřní tlumení je jen v horní části (až nad BR) vatelinem ve dvou vrstvách.
Vnější rozměry: v-1050mm, š-240mm, h-330mm
Repro a výhybky
Reproduktory:
Basové: IRB 16/60/01.8
Výškové: IRT 10/80/01.8.
Výhybky: strmost 12dB na basu, 18dB na výškách, na cuprextitu- metodou frézovaných dělících čar.
Vnitřní rozvody: reprodvoulinka 2.5mm2
BR: 70/170mm.
Hodnocení
Zvukově jsem se sloupky spokojen, jeví se neutrálně, nic mi ve zvuku nechybí, ani nepřebývá. Subjektivně se mi jeví zvukově o něco lépe, než výše zmíněné regálovky.
Foto ze stavby