Re: Ekonomický, nejlépe 12" sub k satelitům

sinclair: Nic a osobně taky nechápu repetice siláckých řečiček "velkejch kluků". Ale je to středobas a ne repro na SW jak chtěl. Nepsal, že si chce ze satelitů udělat třípásmo.

(upravil Crashpc 12. 2. 2010 0:38)

Re: Ekonomický, nejlépe 12" sub k satelitům

A myslíš si, že TBXko v bassreflexu se stejným slabým zesilovačem roztluče okna????
Při lepším krmení dá kdovíjestli 6db na vrch a víc ani hovno!

Re: Ekonomický, nejlépe 12" sub k satelitům

No ale 6dB je docela podstatnej rozdil!

(upravil Crashpc 12. 2. 2010 1:04)

Re: Ekonomický, nejlépe 12" sub k satelitům

jak moc podstatnej rozdíl to je? bude na tom mít opravdu aspoň 1200-1500W zesilovač aby se tam těch "kdovíjestli" 6db tedy dotlačilo??

Re: Ekonomický, nejlépe 12" sub k satelitům

Ono 6db je docela hodně né,když křivka hlasitosti (nevim jak to mám nazvat kuva) nestoupá rovnoměrně ale Exponenciálně,tzn že rozdíl cca 3db při třeba 60db je zanedbatelný ale 96db a 99db to už je a nedej bože 100 a 103...a zvláště u basu...si teda myslím smile smile

Re: Ekonomický, nejlépe 12" sub k satelitům

Ja uz jsem psal nekdy na zacatku, ze TBX ten vykon da, kdyz bude mit odpovidajici zesilovac.
Taky proto TBX stoji tolik kolik stoji, protoze je konstruovane aby tech 1000W sneslo.
Samozrejme pri 200W zesilovaci nebude mezi nim a Deltou nejaky vyrazny rozdil.

Jestli je 6dB dost? No kdyz si clovek otoci beznyma +/-12dB korekcema o polovinu, tak ten rozdil jasne slysi...

Jestli se to vyplati? To si kazdej musi posoudit sam, kazdopadne pri snaze zvysovat max. SPL pak uz kazdy decibel v oblasti kolem 130dB stoji nemaly penize.

(upravil Jawis 12. 2. 2010 14:50)

Re: Ekonomický, nejlépe 12" sub k satelitům

To Jardapeši:

  Milý Jardo to co jsi napsal je holý nesmysl. 3dB přírůstek posoudíš suběktivně úplně stejně a je jedno jestli budeš přičítat k 88dB, nebo 128dB. Tuto Změnu vyhodnotíš uchem stejně. Rozdíl je ale ve výkonu, kterým musíš soustavu, jejíž charakteristická vlastnost je jakási citlivost na kvadrát vstupního napětí nakrmit. Tzn. pokud budeš chtít z běžným měničem poslochat namísto 88dB 91dB, tak ti postačí necelý Watt navíc. Pokud budeš ale žádat změnu ze 128dB na 131dB, pak to bude v řádech stovek Watt.
     A ještě pár mouder z psychoakustiky. Poslechovými testy bylo zjištěno, že při poslechu dvou různých vzorků s krátkou přestávkou mezi nimi, jsou 3dB nejmenší rozdíl, který je člověk schopen spolehlivě rozpoznat. Přírůstek o 10dB k základní hladině hluku, je člověkem vnímán jako "zdvojnásobení " kraválu.

    TEď už si sami odpovězte, jestli je 6dB málo, nebo moc smile.

Re: Ekonomický, nejlépe 12" sub k satelitům

Tak holý nesmysl to Jawisi rozhodně není. Taky přidám jedno moudro. Nejsou žádné univerzálně platné hodnoty. Jestli něco v případě sluchového ústrojí opravdu neplatí, tak jsou to právě taková tvrzení co jsi napsal. Když už to píšeš, měl by jsi napsat pro jaký signál a pro jakou úroveň to platí. Spousta tresholdů je stanovena pro tóny nebo úzkopásmové šumy, signály velmi odlišné od hudby. Mimochodem, JND pro širokopásmový šum je iirc spíše 1-2dB. Jestli máš nějaký odkaz na to z čeho čerpáš, rád se podívám.

Re: Ekonomický, nejlépe 12" sub k satelitům

Suhlasim s Methmanom, je rozdiel, ked 3dB bude u basov v pasme 50-80Hz a niekde u stredovysok na 800-1000Hz, subjektivne bude rozdiel vnimany inak. Uz 3dB mozu spravit rozdiel, ci bude basy na tele citit, alebo nie.

Re: Ekonomický, nejlépe 12" sub k satelitům

To si kluci dohodněte tyhle blbosti jak chcete, ale teď mi povězte, co se stane, když borec koupí ty delty dvě aby nastoupily na "férovku" proti TBXku, a pořád budou levnější....Dostanete tím těch samejch 6db co jsem říkal. Stále je to TBXko tak strašně dobrý za ty peníze???

Re: Ekonomický, nejlépe 12" sub k satelitům

Urcite je, protoze splnuje to, ze to bude jedna mala bedna.

Trend mit hodne malo hrajicich beden, se jaksi celosvetove ponekud neuplatnil, protoze to chce hodne aut a majitele z toho boli vic zada a ruce...

Re: Ekonomický, nejlépe 12" sub k satelitům

Hanzi jak komu. Tohle téma začíná slovem "ekonomický", a když si k tomu přidáš tedy dost kvalitní zesilovač a DSP, tak se dostáváš uplně mimo mísu. pro dvě delty stačí nějakej 1200W (RMX) a obyčejnej krosák. Pro BC Aspoň 1200W a DSP smile

Re: Ekonomický, nejlépe 12" sub k satelitům

No dva 12tipalce taky nesplnuji zadani od cinochlista, protoze chtel neco mensiho nez je jedna 15", kterou uz ma.
A ze jedna 12" v subu, aby hrala a pritom to bylo ekonimicky reseni, to uz jsem psal taky v uvodu, ze je protimluv.

Myslim, ze dal poracovat tyhle diskuzi je zbytecny, podstatny uz bylo receno.

Re: Ekonomický, nejlépe 12" sub k satelitům

Souhlasím. A proto tvrdím, že ta Delta je opravdu ekonomická, popřípadě by se dal volit nějakej jinej kompromis. Třeba RCF LF12G301...

Re: Ekonomický, nejlépe 12" sub k satelitům

Omlovám se, ještě jeden OT. (Nehodí se nezareagovat na připomínku)

To: MethMan

Je zcela zřejmé, že testy, kterými se zlišťují charakteristické rysy liského sluchového aparátu jsou v převážné většině založeny na čistých tónech. Popřípadě se posluchačům pouští úskopásmové bíle šumy o šířce 1/3, případně 1/1 oktávy. Asi těžko byly prováděny pro různé hudební styly. To co jsem tam napsal jsou ty nejzákladnější poznatky, které je možné najít v každé publikaci o akustice. Abych byl konkrétní např. zde:

http://shop.ben.cz/cz/121030-hluk-a-vibrace.aspx

Drtivá většina těchto základních testů se opírá o ref. kmitočet 1000 Hz, ke kterému je normou stanoven i práh vnímání a práh bolesti a práve pro tento kmitočet byla stanovena i úrovňová charakteristika lidského ucha, která zde s vysokou mírou spolehlivosti odpovídá log. křivce. Jak píše KomarD, pro nižší kmitočty už je tomu trochu jinak a pro tak pestrou směsici , jako je hudební signál, je ideální stav už hodně vzdálený.

Nicméně pokud zde na seriózním odborném fóru nebude jasno alespoň v těch idealizovaných základech, tak se tu jen horko těžko můžou řešit obecnější případy.

Pak se tady můžem bavit stylem, hraje to jaxsviňa, tlaci do bolesti, duny jako kráva.

Re: Ekonomický, nejlépe 12" sub k satelitům

hosi ted to neni lehky, ale dve delty uz by znamenaly dvounasobny objem, nebo mensi spolecny objem a drobet vysi ladeni. Do ty delty pujdu, abych si krom teorie otestoval praxi... Cekam  vysledek urcite lepsi nez co zatim pisete. Vzdyt papirove hodnoty jsou jen papirove a to pri urcitych hodnotach mereni a pocitani....

(upravil KomarD-Jeay 15. 2. 2010 9:36)

Re: Ekonomický, nejlépe 12" sub k satelitům

Dve delty su somarina, jednak 2 repra pridavaju 3dB a nie 6(aj to pri ziveni 2,83V/4ohm a nie 8ohm), druhak to nepojde ani znatelne hlbsie a tretiak jeden 15" v mensom objeme spravi vacsi bordel a zahra hlbsie a aj za rovnake peniaze vo finalnom kalkulovani.
Fakt nerozumiem tomu, naco ti je este Delta, ked budes mat TBX. Len preto, aby si zistil, ze v 90L to hra tak ako iny reprak v 45?
O.i. ked das spolocny objem pre 2 repra, mozes ladit nizsie, nie vyssie, lebo mas vacsi objem voci jednemu, v ktorom je jednoduchsie ladit nizko.

(upravil MethMan 15. 2. 2010 11:28)

Re: Ekonomický, nejlépe 12" sub k satelitům

Jawis: Souhlasím s tím, že debaty o krmení, dunění, tlačení, předku a víkonech jaxviňa jsou o ničem. Reagoval jsem zejména na "holý nesmysl". Subjektivní vnímání hlasitosti v reálných místnostech je velmi komplexní věc, a právě to na co se odvoláváš je od reality trochu odtrženo způsobem získání dat, stejně jako tvoje tvrzení, že 3dB přírůstek posoudíš subjektivně stejně bez ohledu na hlasitost. Není to pravda, ale naštěstí je to ve skutečnosti nepodstatné. Zajímám se o tuhle problematiku nějaký rok, ale díky řekněme "doktorské" povaze literatury o auditorním systému, jsem zabil spoustu času studiem zbytečností, které nemají pro reprodukci hudby praktický význam. Naopak věcí zabývající se fantomovými zdroji a reprodukcí v reálných místnostech, jejich chybami a prahovými hodnotami je jako šafránu. A to v lepším případě, protože většinou nejsou nebo jsou pro mě nedostupné.

Re: Ekonomický, nejlépe 12" sub k satelitům

Komáre, počítej pořádně. Bude to 6db, protože do nich ještě může narvat dvakrát tolik příkonu. Cincholistovi se nedivím. On snad ještě to TBXko nekoupil ne?
Kéž by teď na tebe komáre nastoupil check. Ten reproduktor "bez objemu za ním" je k hovnu. Plocha dvou delt je snad větší nežli u 18" a objem za reproduktory kolem 100l to TBXko musí při stejném zesilovači naprosto zadupat dozemě, a to prostím za tři litry. Jen je to větší bedna. TBXko jsi viděl tak akorát na obrázku, zatímco já s ním ladil několik ozvučnic. Dál už nebudu popichovat...

Re: Ekonomický, nejlépe 12" sub k satelitům

No ja jsem si udelal simulaci a podle ni 1ks TBX hraje v podstate stejne jako 2ks Delta 12LF.
viz. http://merkur_sound.sweb.cz//simulace_delta_tbx.PNG

Je to proto, ze TBX snese tech 1000W, jenze dve Delty uz pri 300W prekracuji svoji xmax...

Anebo mohu rict ano, dve delty pri 300W hraji vyrazne vic nez TBX pri 300W.