Téma: Tranzistorák kolem 60W

Zdarec lidi, chtěl bych vás poprosti o nějaké kloudné schéma tranzistorového zesilovače kolem výkonu 60W. Momentálně mám zesilovač s TDA 2030 a to se mi moc nelíbí, výkon kolem 20W je nic moc. Děkuji za odpovědi.

Re: Tranzistorák kolem 60W

vek, skúsenosti, iq?
DIY asi symasym, nájdeš na fóre aj webe

Web

Re: Tranzistorák kolem 60W

A stále dokola...

Re: Tranzistorák kolem 60W

Iq? Quiescent current? About 50-75mA/pair lol
O riadok nižšie máte šéfe z Velkýho Meziřičí niečo o VMOS60 tongue

Re: Tranzistorák kolem 60W

tj tyhle dotazy se tady pravidelně opakují...

Web

Re: Tranzistorák kolem 60W

To jo! Minule jsem se málem vyvrátil a je to tu zese! nejlepší je na dotaz tohodle typu nereagovat! Uživatel ad předhodí nějaké konkrétní zapojení (které má ovšem cenu řešit) a pak je možné to rozebírat ale tohle.... sad

Re: Tranzistorák kolem 60W

Zdarec lidi omlouvám se za můj debilní dotaz. Chtěl sem něco doporučit něco co bude slušně hrát a nebude to z integráčů. Nějaké zkušenosti mám, co se týče sestavování plošnách spojů a tak ale s návrhem obvodů to moc ne nebo spíš vůbec, proto sem se chtěl obrátit na vás. Jinak koukal sem na ten zes V-Mos60 schema není zase nějak složité jaké jsou stím zkušenost? Díky za odpovědi.

Re: Tranzistorák kolem 60W

Jestli umíš trochu pájet, tak si kup SPV100P od aldaxu. Pokud umíš i něco víc, tak se poohlídni tady po foru po leachu, symasymu nebo třeba i po tom Vmosu..

Re: Tranzistorák kolem 60W

Bossi projdi si pár stránek tohoto vlákna a najdeš spoustu rad, doporučení, zkušeností...

Web

Re: Tranzistorák kolem 60W

Pokud jde o zvuk, tak bych silně doporučil ten V-MOS. Leach je kanón na vrabce.

Místo SPV100 by mohla stačit i SPS50, ona těch cca 60 dá...

Web

Re: Tranzistorák kolem 60W

Pokud už má nějáký zkušenosti, ještě může koupit dpa223, to je lahoda pro uši.. smile

Re: Tranzistorák kolem 60W

Tak samozřejmě, to je state-of-the-art nebo jak se to píše. Proti tomu nemají ostatní zde probírané návrhy šanci.

Web

Re: Tranzistorák kolem 60W

Nejprve by snad bylo dobré se vyjádřit, zda jsi začátečník, zda máš či nemáš možnost, či umíš či neumíš si udělat vlastní plošňák, zda bys přistoupil na stavebnici či set a podobně.
Úplně od píky se dá i podle netu stavět Leach, který se dá provozovat i s jedním párem koncových tranzistorů, dá se i zmíněný Symasym, i když to podle mne není zrovna věc pro začátečníky.
No a pokud se jedná o těch 60W/4R, tak to s přehledem odevzdá stavebnice SPS50, dokonce i o něco víc.
Dá se tak provozovat i stavebnice SPV100P, například s menším a slabším transformátorem.

Web

Re: Tranzistorák kolem 60W

Jo plošnáky vyrobit to není problém, když je schem. Jinak jde o to že nechci stavět neco co bude na prt. Ohledně měření něco málo znám ale nějaký složitější měření to sem zatím moc nedělal. Jsem na vejšce v prváku tak snad se tam něco málo naučím. Chtěl bych spíš si zesilovač vyrobit sám co se týče desky. Takže by mi stačilo jen schema něčeho kloudnýho. Koukal sem na ten V-Mos60. Není to moc složité a zdá se mi že by to mohlo k něčemu byt. Plošňák bych si chtěl udělat proto že to potřebuji nacpat do bedny a proto musím udělat desu podle sebe.

Re: Tranzistorák kolem 60W

Tady máš studijní literaturu do začátku smile http://www.mako.webz.cz/DPA.pdf

Web

Re: Tranzistorák kolem 60W

No nevím, on ten VMOS60 není na stavbu a shánění součástek až taková prdel /Xhibit potvrdí/.

Kdyby někdo potřeboval mnou osobně kus po kusu testované férové KUN10 /proudově lepší než KUN20, 100V je dostačujících/, ať se ozve. Cena vzhledem k jejich kvalitě a možnosti vybrání párů směšná, 22Kč/ks.
Rovněž mám k dispozici slušné množství kus po kusu změřených KF469/470, cena 20Kč/ks.

Web

Re: Tranzistorák kolem 60W

Kdybys chtěl mám KUN20 za 14,-/ks

Web

(upravil Xhibit 9. 2. 2010 14:00)

Re: Tranzistorák kolem 60W

V-MOS60 je super volba.Vyplati se i pres relativne slozitejsi konstrukci,aspon mechanickou, upevnovani 2 termistoru,pridani pomocneho zdroje.. Zvukove je to naprosta bomba.Neporovnaval jsem ovsem z zadnym DPA,celkem by me zajimalo srovnani treba s DPA223 smile.
Kdyz sem ho stavel nevedel jsem o Buckovi,KUNy nikdo jiny nemel,byli jen na elektronika.cz kde bylo postovne 150kc.I tak jsem je tam kupoval.Budice jsem pouzil BF472,dle prodejce philips,vykoupil jsem u nich poslenich cca.40ks.Ostatni KC uz nejsou problem.Mel jsem i jednu verzi s IRF630 (ze starych monitoru).Vcelku s parnim chlazenim,ted na silvestra ozvucovala na cca. metrove 120W sloupy jednu ne malou restauraci,jelo to tam celou noc na plny kotel bez sebemensich problemu wink.
Akorat s cim jsem bojoval byla stabilizace klidoveho proudu,chtelo to mensi upravu,jak verze s KUN tak IRF.Nevim v cem jsem udelal zmenu oproti puvodni verzi (osazeni polovodici jsem mel az na budice stejne) ze me to vzdy slapalo korektne jen s tou upravou (musel se uplne proklemovat rezistor v serii s termistorem na rizeni klidoveho proudu,termistory jsem pritom zkousel 2 typy).Ted uz mam i spoustu original KF na budice.
Chci postavit 5ti kanal na poradne kino a zaroven stereo (na predky jsem chtel upravenou 120W verzi techto zesiku,ale nevim jestli to dam nejak do kupy,zatim se moc nedari viz http://audioweb.cz/viewtopic.php?id=9869).
Na elektrobastlirne je k dispozici i nova mensi verze DPS, i kdyz za vic jak rok ji nebyl schopen nikdo vyzkouset.Vsichni by staveli jen hubou lol jak tak zjistuju na foru tomto i jinych..
Tak ze se na to v blizsi dobe snad dostanu ja.

Re: Tranzistorák kolem 60W

Domnívám se, navzdory svým sympatiím k V-MOS60, že by se tomu DPA223 vysmálo.

Web

(upravil Xhibit 9. 2. 2010 14:49)

Re: Tranzistorák kolem 60W

Vubec nerikam ze ne,akorat by me zajimalo realne srovnani,jak az velky rozdil tam bude.Zacina me lakat ho vyzkouset kdyz je navic lehce dostupne pres ALDAX.
Kdyz se nepovede upgrade VMOS60 na VMOS120 bude to zhavy kandidat.. Ciste stereo zesik DPA223 + v dalsi krabici 3kanal VMOS60 na centr a zadky.. A je kino jak vysite smile.