Re: Xover

Súbory z Arty to načítava v pohode (neskúmal som ich ako majú zadanú medzeru medzi údajmi), len pri ukladaní hotového projektu to padalo (no niekedy aj počas práce s tým).  Samozrejme, ten tweak funguje, ale keď tam dám okno a dotknem sa niektorého z "potenciometrov" príslušné okno zmizne. Večer to doma znovu vyskúšam. Možno robím chyby s tými vypínačmi.

Re: Xover

To okno si musíš dát vedle okna se schématem, pak ti nezmizne. Musíš to hlavní zmenšit tak, aby se ti všechna okna vešla vedle sebe.

Re: Xover

Spoľahlivo to padá, ak sa navolí layout "mirror" pri polárnom zobrazení..

(upravil check 13. 4. 2010 20:19)

Re: Xover

Simulační soubor musí být umístěn na ploše, kde je i soubor vlasntího programu. Jinak soubor spadne při uložení (ale uloží) a následně spadne při pokusu o otevření (neotevře). Verze 204d

Potřeboval bych, aby si program pamatoval nastavení os v simulační souboru - pro každou simulaci zvlášť a to včetně nastavení offsetu charakteristik.

Snad u žádné verze nešel přetáhnout simulační soubor na ikonu programu a tím přímo otevřít.

Bylo by fajn, kdyby si program pamatoval poslední adresář, nebo šel nastavit základní.

Web

Re: Xover

Včerajší test prebehol vcelku úspešne, pádom pri zadávaní sa snažím predchádzať priebežným ukladaním aj rozrobených schém.  S tým tweakom je však stále problém. Akonáhle tam mám tweak (s oknami môžem robiť hocičo)  grafy mi zmiznú. Skrátka, tweak mi funguje, ale nevidím súčasnú zmenu hodnôt na grafe. Keď chcem vidieť výsledok musím si to poprepínať.

(upravil BV 19. 4. 2010 10:06)

Re: Xover

godz
Najprv otvor okno "H-FR" a umiestni vedľa schémy, potom označ súčiatky pre tweak v schéme a spusti režim tweak. Otvorené okno s H-FR  ti zmizne? Ak je spustený režim "Tweak" okno H-FR sa  už nedá otvoriť.
Inak je to pekné, ale chýba mi tam možnosť zobrazenie smeroviek ako "vodopád", niečo ako v ARTE. Je to prehľadnejšie. A ak by fungoval "mirror" v zobrazení, nemá to chybu cool

(upravil MaBat 19. 4. 2010 10:45)

Re: Xover

BV, když mi pošlete Vaše simulační soubory, můžu se na ten mirror podívat.

godzi, netuším, co se děje, nesetkal jsem se s ničím takovým. Kdybys to mohl nahrát na video, dalo by se z toho snad poznat víc. Nebo mi také pošli komplet soubory, můžu to pro jistotu zkontrolovat. Jinak nevím. Jestli to chápu, tak všechny grafy normálně vidíš (a normálně to reaguje i na ruční editaci hodnot) až do chvíle, kdy pohneš se "šoupátky" v tweaku, je to tak? Pak zmizí co - čáry v grafech?

m . batik () seznam . cz

(upravil BV 19. 4. 2010 10:50)

Re: Xover

MaBat
Je to len cvičné meranie dvojpásmového boxu v horizontálnej rovine. Takže žiadna simulácia výhybky, len jeden "širokopásmový"menič D1 (celý box) s načítanými horizontálnymi charakteristikami, len zdroj signálu a menič, žiadna výhybka, dve súčiastky, menič a zdroj signálu.
Chart zobrazí importované charakteristiky korektne, rovnako to  funguje aj v polárnej mape pri nastavení Options-layout- top (alebo bottom). Ak tam navolím mirror (predpokladám symetrické zobraznie v jednej rovine  okolo 0stupňov), tak to zhavaruje a generuje chybové hlásenie pre Windows. Skúšal som verzie 203d, 204a,204b.
Ak je mirror súčasné zobrazenie v  hor. aj vert. v jednom grafe, tak to je iné...Ale to by malo ohlásiť neodostatok dát, nie zhavarovať.

(upravil MaBat 19. 4. 2010 10:56)

Re: Xover

Bez těch konkrétních souborů, na kterých to padá, to ale já težko odzkouším... v tom je ten problém. Na všem, co tu mám, to funguje. Možná bude jen problém v jejich pojmenování...

Jinak, směrovky jako vodopád se mi moc nelíbí, protože většinou není vidět všechno a díky 3D projekci ani nebývají úplně snadno odečitatelný hodnoty. Ale jako další možná prezentace dat, dalo by se, pokud je na to někdo zvyklý. Spíš bych se snažil zvyknout si na polární mapu smile - dá se tam nastavit i jemnější krok, než standardní 3 dB.

Viz edit, "Ak je mirror súčasné zobrazenie v  hor. aj vert. v jednom grafe" - tomu nerozumím, to přece ani nejde.

Re: Xover

MaBat
V zobrazení  CAHRT,alebo polar (top, bottom) to (pomenovanie) nevadí? Tam ich zobrazí bez problémov. Inak sú to dáta importované z HolmImpulse, je to asi 9 mega dát.

Re: Xover

"tomu nerozumím, to přece ani nejde."
Prečo, ak od nuly na jednu stranu by bolo zobrazenie horizontálnyh charaktristík a od nuly na druhú stranu vertikálnych? Samozrejme by to predpokladalo symetriu okolo nuly v obidvoch rovinách, čo by ale fungovalo len pre kruhový menič v osovo symetrickej ozvučnici, takže to je blbosť...
Z toho potom vyplýva, že aby mirror fungoval, nestačí meranie od nuly na jednu stranu, ale aj na druhú. Ako to potom označiť, napr. M10.txt a M-10.txt?

(upravil MaBat 19. 4. 2010 11:21)

Re: Xover

Ad mirror - Může i nemusí, něco se může projevit až tam, na to se nedá nikdy dopředu spolehnout. Bez těch souborů, nebo aspon jejich názvů, nemůžu v tuhle chvíli dělat nic. Soubory se dají zkomprimovat, textová data běžně na 30 - 50%, to už se dá poslat mailem.

Jinak, z Holmu je dobré exportovat jen to, co je potřeba, a jelikož Xover standardně pracuje jen asi se 400 frekvencemi, nemá ani smysl exportovat víc, než nějakých řekněme 1000 (logaritmycky odkrokovaných) hodnot v rozsahu 10 - 30 kHz. To se dá v Holmu nastavit a je z toho pár desítek kilobajtů na soubor...


- ad pojmenování - ano, tak, jak to máte, je to pojmenování správné, tj. normálně s mínusem před číslem - ovšem v takovém případě už nemá smysl používat mirror, ten má smysl pouze při datech jen pro jednu "polovinu" úhlů, tj. když je bedna symterická, a také to nedělá nic jiného, než že vše zrcadlově překlopí podle nuly. Tj. přesně naopak, jen pokud mám měření např. pro 0, 10, 20, .. (prostě na jednu stranu od nuly), má mirror smysl, jinak se používá top/bottom, což má pak vliv jen na orientaci svislé osy toho grafu. H/V simulace je v Xoveru zvela oddělená a nemělo by se to míchat dohromady, ačkoliv data je tak možné samozřejmě načíst (třeba ladné úhly H, záporné V). Ale osobně bych to nedělal.

Re: Xover

OK, zrejme sú tie súbory zbytočne veľké (lineárny krok 5Hz, do 48kHz..), asi 320k jedno meranie. Skúsim to zmenšiť, uvidíme..
A čo ten "vodopád"? Bude? smile

(upravil MaBat 19. 4. 2010 12:18)

Re: Xover

Že jste to vy... big_smile
Ale termín neslíbím, rámcově až bude škaredý počasí.

5 Hz lineárně je opravdu zbytečně moc jemné. Do 48kHz bych dal 2000 logaritmicky, a i to bude IMHO víc, než se využije. Na vstupu se to pak interpoluje na hodnoty, které odpovídají mému (logaritmickému) dělení. Pokud z toho např. použiju 400 bodů, tak v obrázku o šířce 800 pixelů je to každý druhý, což IMHO stačí. A o nic jiného, než o obrázky už potom nejde. A navíc se to pak i rychleji načítá. Jedině snad, že by chtěl někdo něco hnidopišit ve velkém "zoomu", tj. v úzkém frekvenčním pásmu - pak by mohlo mít smysl to rozlišení zjemnit (to půjde uživatelsky nastavit).


- Abych ale úplně dovysvětlil tu volbu "Layout", i pro ostatní: To je jen nastavení grafické prezentace, konkrétně kladný směr svislé osy polární mapy. Top = od shora dolů, Bottom = zespoda nahoru, Mirror = nula uprostřed, překlopené okolo ní (tj. jen pro jednu polovinu dat, mám zato, že kladně číslovanou).

Rozsah a krok té souřadnice vždy odpovídá načteným souborům, resp. jejich pojmenování.

Re: Xover

Námety na "fičúrky", možno je to známy odkaz
http://www.fesb.hr/~mateljan/arta/AppNo … ev1.01.pdf
Normalizácia a vyhladzovanie vyzerajú byť zmysluplné vylepšenie.
smile

Re: Xover

MaBat, tak som to skúšal na viacero spôsobov, žiaľ nedokážem tweakovať naraz spolu s otvoreným oknom H-FR (žiaľ). Akonáhle siahnem na tweak okno sa mi zbalí na lištu.

(upravil MaBat 27. 4. 2010 13:25)

Re: Xover

Není to náhodou na Windows 7?

BV
Souhlas, a nejen to.

(upravil check 2. 5. 2010 20:01)

Re: Xover

Odkazy jsou prý dead. Tuto verzi používám, zdála se mi zatím nejstabilnější. Pokud mám základní simulační soubor na ploše a dodržím nějaký postup při výrobě prvního schematu - zadávání charek, tak nepadá. Chce to také častěji ukládat, nelíbí se tomu, když to má uložit moc věcí najednou.
http://check.wz.cz/download/Xover204b.exe

Web

(upravil MaBat 15. 6. 2010 11:00)

Re: Xover

Poslední příspěvek k Xoveru - měl-li by někdo zájem o aktuální verzi s rozšířenými funkcemi (výkonová charakteristika, indexy směrovosti, normalizace, parametrický tweak, napojení na HOLMImulse, práce se změřenými impedancemi součástek, aj.), kontaktujte mě přímo.

(upravil jzagaja 18. 7. 2010 20:03)

Re: Xover

An OS waveguide cabinet example with STX drivers. Reduce R6 for better voicing on axis or when horn is too bright.

Update 18.07.2010:

I can't get proper EQ with this simulation. Resistors used in notches must be smaller to see any effect. Better is to use old school ie. real time trial and error.

http://s4.postimg.cc/i930ert15/4154_oswg_crossover3.jpg http://s4.postimg.cc/rxcbnjfeh/4154_img_3662a.jpg