Téma: Music 130

Potreboval by som poradiť s týmto zosilnovačom,presnejšie s nastavením tej jeho ochrany s tyrystorom.A to z jedného dôvodu zo zosilnovačom nie je žiaden problém ale na doske kde je budenie a už spomínaná ochrana sa rozpadol trimer na jej nastavenie,a teraz neviem v akej bol polohe.Ak máte nejaký nastavovací predpis alebo návod na jeho nastavenie na správnu hodnotu bol by som rád.Za rady vopred dakujem.

Web

Re: Music 130

Odpor nastavit na najmensi hodnotu, zatzis vystup 100 ohm, zosilovac vybudit tak aby si na vystupe nameral 50V, potom pripojis paralerne k 100 ohm odpor 10ohm, a otacas trimer pokial zosilnovac nevypne.

(upravil sinclair 3. 7. 2007 9:54)

Re: Music 130

A hergot, někdo má manuál smile Nejmenší odpor je tehdy, pokud je běžec blíže k vývodu trimru u okraje desky. Nastavení vychází asi v 1/5 až 2/5 dráhy, počítáno od kraje. Závisí na citlivosti tyristoru, u toho je dobré zkontrolovat, jestli nemá uhnilé své mosazné vývody.
Správně nastavená ochrana tohoto typu zesilovače /plus MONO130/ se má chovat dle manuálu /tj. při běžném provozu a správných impedancích vypnout nesmí/, ovšem má vypnout při přetížení impedancí 4ohmy na výstupu 8ohm a při plném vybuzení.
Při nastavování : Tyristor spíná s mírným zpožděním, daným velkým elytem v jeho řídící elektrodě. Při špatném nastavení a nechtěném sepnutí tyristoru je třeba zesilovač vypnout a počkat cca minutu na vybití elytů a jeho rozepnutí.

Web

Re: Music 130

Tak dakujem vám obidvom za cenné rady.

Web

Re: Music 130

Ještě maličkost a pak to v podstatě můžeš po sobě smazat. Na anodách koncového stupně je bez buzení okolo 550V, na druhých mřížkách okolo 420V a tato napětí se vyskytují i na obalu dvou elektrolytů proti kostře. Všechno jsou to zatraceně tvrdá napětí, i když se jedná o zdvojovače a jednocesty.
Dej si zatracený pozor, kam hrabeš. Ať není o jednoho bratra Slováka míň.

Web