(upravil leon 18. 1. 2010 18:09)

Téma: lampový zes

Ahoj. Trochu jsem se hrabal na půdě ve věcech po dědovi a ejhle, lampový zesilovač Tesla AZK 201. O zesilovačích a celkově o elektro vím vpodstatě prd a rád bych se chtěl zeptat, jestli má cenu se s tím zaobírat, případně ho dát do pucu.
Rád bych ho třeba použil na poslech doma, případně jako prozatimní konec k subu. Ale jak říkám, o zesilovačích vím hodně málo a o lampáčích úplný prd. Vyzkoušet ho zatím nemůžu, protože nemám měnič s tím trafem na 100 V, jestli to dobře vysvětluju.
Dík za pomoc Leoš.

Re: lampový zes

K subu rozhodně ne, lampáče mají malý DF... I když rozhodně to nevadí tolik, jak by zdálo.

Kolik bys za něj chtěl?

Web

Re: lampový zes

Tuhle otázku jsem narovinu čekal. Vím, že když řeknu, že se mi ho zbavovat nechce, tak si řeknete, jak jsem blbej, protože to do odpovídajícího stavu stejně sám nedám. Co si pamatuju ještě od dědy, tak říkal, že funguje, nebo tehdá před cca 15 lety, fungovala jenom jedna půlka, asi myšleno jeden kanál. Prostě se mi to s dobrým pocitem nechce prodáva. Asi blbej názor. Přesto narovinu, jakou mám šanci v úspěch, dát ho do provozu.
Co se týče ceny, nemám odhad. Zkuste mi prosím ještě o něm něco málo napsat, na jaký je tento zes. úrovni a tak, v případě funkčnosti a tak.
Dík

(upravil opamp 18. 1. 2010 21:13)

Re: lampový zes

Ten zesilovač jako takový má poctivých 20W (ve špičce víc) v čisté třídě A. Takže pro fajnšmekry to je zvuková nirvána.

Na druhou stranu - je k němu potřeba převodní trafo ze 100V. Pokud ležel léta na půdě, bude potřebovat repasi - kontrolu a případné doformování elektrolytických kondenzátorů, kontrolu resp. výměnu svitkových kondenzátorů, kontrolu a nastavení pracovních bodů koncových pentod. Práce jako na kostele, finanční náklady a ve výsledku sice poctivých, ale na dnešní bedny přecejen slabých 20W, ještě k tomu mono - pro kloudný poslech by bylo potřeba sehnat zasilovači brášku.

K tomu ještě otázka bezpečnosti při opravě - anodové napětí je zde 350V a zřejmě dosti "tvrdých", které i po vypnutí přístroje na kondenzátorech nějakou dobu vydrží!!!

Osobně bych jako největší průser viděl absenci "normálního" nízkoohmového výstupu. Převodní trafo, které již není obepnuto smyčkou záporné zpětné vazby, nutně zvýší zkreslení a zúží frekvenční pásmo.

Abych nezapomněl - zde je servisní návod: http://radiojournal.cz/schemata/azk401.pdf

Web