Téma: Dá se ozvučnice Bandpass považovat za vyhýbku?

Jelikož jsem se dostal k realizaci upgrade svého zařízení a chci se rozšířit o jedno pásmo,bylo by toto elegantní řešení.Proto chci poprosit o vyjádření.Dle chytré knížky je strmost v takové ozvučnici někdo kolem 18db,což by se mohlo považovat za regulérní vyhybku.Jak si stojí v porovnání s klasickým filtrem?
Pokud by se dal použít bandpass na subbas,nemusel bych rozšiřovat vyhybku o další pásmo...

Re: Dá se ozvučnice Bandpass považovat za vyhýbku?

nefunguje

Web

(upravil MaBat 1. 1. 2010 21:36)

Re: Dá se ozvučnice Bandpass považovat za vyhýbku?

Ona je ta otázka trochu pomotaná. Bandpass samozřejmě funguje jako filtr - pásmová propust, a to poměrně dobře, ovšem čistě akusticky -  nijak to nesouvisí s elektrickou filtrací před tím. I když se tím akusticky omezí vyzařování jen na jisté pásmo, stále do toho pouštíš výkon, daný elektrickým filtrem před tím - je-li nějaký, jako že by měl být (minimálně tedy dolní propust). Pokud bys el. filtr nepoužil, prolézaly by střední frekvence slyšitelně skrz nátrubek formou rezonancí a výsledek by nebyl dobrý.

Jinak BP na subbas se použít zcela jistě dá. Účinně odfiltruje případné vyšší harmonické produkty (umožňující zdroj lokalizovat, což nechceme). Jen je třeba věnovat patřičnou pozornost dimenzování nátrubku(ů).

Re: Dá se ozvučnice Bandpass považovat za vyhýbku?

Já to tušil...Díky za info.Byl to jen takový nápad jak vytvořit vyhýbku bez vyhýbky...Budu muset postavit mutanta,subbas,bas a střed aktivně a výšku pasivně.Ono,stejně bych musel přidat další pár zesilovačů a už by z toho bylo neúměrné monstrum.Už tak jsem si pohrával s myšlenkou k pokornému návratu k pasivu.