Re: ok1gth (Monacor SPH-200KE a DT-107)

Poučku o vztahu dělícího kmitočtu a vzdálenosti bych nepřeceňoval. Obecně čím blíže tím lépe, čím níže tím lépe. Grafy k tomuhle jsou v seriály o výhybkách/reprosoustavách od RNDr. Sýkory. Nutno podotknout že v reálu to bude asi o něco lepší. Pokud se tam vejde waveguide, určiě by to stálo zato zkusit - http://www.monacor.de/typo3/index.php?i … rtid=5785. Pokud je moc velká dá se ofrézovat na menší průměr, ale platí čím větší tím lepší. Waveguide má tři pozitivní aspekty. Omezuje směrovost, rovná předozadní offset a zvyšuje citlivost v ose. Tím umožňuje nižší dělící frekvenci. Co se týče určení dělící frekvence - je potřeba provést měření (harmonického) zkreslení v závislosti na frekvenci a SPL. Pokud posloucháš potichu můžeš jít níž než když s tím ozvučuješ zahradní party. Na základě tohodle bych určil jak nízko ho můžu pustit. Rezonanční frekvenci bych do toho osobně moc netahal, respektive ještě jsem nikde nenašel proč by to měl být problém, pokud to ve zkreslení a SPL vyhoví. Nutno upozornit že se jedná o můj osobní názor. Impedance se dá do konstantní a reálné dokompenzovat pomocí RLC paraelně s výškou, laděného na rezonanční kmitočet. Takže potom sedí i průběh filtru. Další možnost je použití filtru s větší strmostí. To má ovšem zase vliv na výkonovou charakteristiku. Jestli je lepší větší nebo menší strmost je do diskuze (společně s naměřenými charakteristikami) a obávám se že i na poslechový test. Někdo preferuje to jiný ono. Nenech se splést zdánlivým amaterismem domácího měření. Na měření charakteristik potřebujeme aby měla zvuková karta rovnou frekvenční charakteristiku, ok?. To už je víceméně několik let standard. A pak aby byl mikrofon rovný - většina těch levných kapslí je do několika kHz dostatečně rovná. Vejš už se to začíná vlnit. Pokud chceš mít hezký graf přes celé pásmo tak se musí vytvořit kalibrační křivka proti něčemu co je rovné z výroby/má křivku. Některé kapsle ji snad ani nepotřebují - třeba  WM-61A.
Pokud chceš vědět přesně SPL, nech si zkalibrovat kombinaci mikrofonu a preampu na pistofonu. Na ten určitě nebude takový nával jako do komory. Takže bych Ti spíš navrhnul aby jsi si na další návštěvu komory donesl vlastní mikrofon a předzesilovač. A zkalibroval si ho proti špičkovému měřícímu aparátu co tam máte. Nebudeš pak na nikoho vázaný. Takže teď máme mikrofon který je rovný, nebo z něho můžeme udělat rovný pomocí kalibrační charakteristiky, zvukovku která je rovná z výroby. Máme to co potřebujeme, nebo ne ? Jak už bylo zmíněno, nastavením délky okna se dá určit jak dlouhou část implusní charakteristiky bereš. Pokud nemáš vyloženě malou místnost, dá se měřit úplně v pohodě. Bereš jen to co jde přímo od bedny, odrazy od stěn/podlahy/strop už nezapočítáváš. V podstatě to je jako by se odrazy k tobě vůbec nedostaly/komora. "Problém" je ten že aby jsi mohl měřit dole musíš mít dlouhé okno. A kvůli tomu musíš mít repro daleko od stěn/podlahy/stropu - tzn. velká místnost nebo venku. Pokud Tě zajímá jen odezva basu, dá se měřit taky změřit. Ale pro změnu to bude "kecat" nahoře, mikrofon je blízko u basáku, tím pádem hodně mimo osu vejšky. Pokud chceš udělat nějakou reprezentativní charakteristiku jak to hraje, dá se to poskládat dohromady, většinou to ale není potřeba. Pokud měřící aparát splňuje nějaké základní požadavky, není v tom problém. Mnohem víc záleží na tom co a jak dotyčný měří, než čím. Vzhledem k úrovni zkreslení reproduktoru se dá měřit i jejich zkreslení. Na první pohled může vypadat domácí měření pochybně, ale není k tomu důvod. Pokud si stále myslíš že je, napiš prosím proč si to myslíš.
Ad baffle step, asi jsem to v článku přehlédl.
Celkově pochopení tónu příspěvku je problém, hrozně snadno dojde k nepochopení. Jestli se Tě první příspěvek nějak dotkl, tak se omlouvám, absolutně to tak nebylo myšleno.

Re: ok1gth (Monacor SPH-200KE a DT-107)

Klon rozobral všetky aspekty nedostatkov tejto sústavy a navrhol aj jej úpravu. Čo sa týka smerových charakteristík, ok1gth určite nebude mať problém pochopiť ako to funguje, je to antenár a keď sa do problematiky návrhu sústav zahryzne tak nám viacerým natrhne prdel.

(upravil ok1gth 31. 12. 2009 12:49)

Re: ok1gth (Monacor SPH-200KE a DT-107)

Ahoj, diky za zduvodneni...pokud si odmerim a udelam kalibracni krivku, tak s tim samozrejme problem nemam smile U te zvukovky u meho 8 let stareho delu to asi nebude zadny zazrak, ale opet se da celkem snadno odmerit...doba asi opravdu pokrocila, protoze je tomu cca 6 let, kdy jsem bedny stavel trochu aktivneji a odmeroval kmitoctove charky ve volnem prostoru s Visual Analyser 5.5...ten umel udelat pouze FFT se zobrazenim spektra a nedalo se nastavit "okno" v impulzni odezve. Jinak, jdu se podivat na ten zvukovod, protoze, jak psal kolega predemnou, jsem take antenar a urcitou analogii mezi zarici jak v antenni technice tak vzhledem k el-ak. menicum vidim smile Viz napriklad impedancni prizpusobeni mezi akustickym prostorem a zaricem prave v podobe zvukovodu a stim souvisejicich veci...u anten je to hodne podobne a urcite bysme nasli i dalsi podobnosti, viz izotropni zaric a vas bodovy zdroj a jeho vyzarovaci  charakteristiky smile Rozdil je asi akorat v tom, ze u vas se to jeste pomerne snadno da odmerit a primo graficky zobrazit namerene udaje, zatimco antenni technika je spise o simulovani a reseni pomoci metody konecnych prvku...ikdyz mame bezdorazovou komoru az do 30GHz a zname odrazivost-pohltivost sten (opet pekna analogie mezi vasi akustickou pohltivosti Alfa) tak na kmitoctu 10MHz si tezko odmerim kompletni nezkraceny antenni system, kdyz je lambda 30m smile A jako antennar si celkem i dovedu predstavit, jak by mohl vypadat "vazarovaci diagram" prave u stredobasu s pomerne velikym prumerem 8" vuci vlnove delce a tim i "zisku" hlavniho laloku...to je hezke, co? pro poslech by to asi chtelo vice vyrovnanou charku v obou rovinach bez vyraznych minim i mimo osu reprobeden...uvidime, treba vzhledem k delicimu kmitoctu 2300Hz to ani s tim 8" stredobasem nebude tak hrozne...charka pri natoceni reprobedny o cca 20stupnu se az tak moc nezmenila od te namerene v ose...ale nevim, jak to muze vypadat ve vertiklani ose...ale to az po dalsim mereni, ted jsou to jen dohady...mrknu na ten zvukovod, jestli by se tam opravdu nevesel smile

Re: ok1gth (Monacor SPH-200KE a DT-107)

To ok1gth. Vedel som že sa chytíš.  Čo sa týka toho merania, naozaj to v domácich podmienkach ide celkom dobre. Ja som si kalibroval kapsle tiež v bezodrazovej komore. Skús si stiahnuť nejaké tie softy na meranie (ARTA, LSPlab, HOLMimpulse) a stiahni si simulačný soft napr. LSPcad . Čo sa týka karty doporučujem ti nejakú USB zvukovku, má vždy lepší odstup ako tie čo sú zavreté v bedni spolu s procesorom a spínaným zdrojom.  Problémom merania je len spodok pásma. To sa dá v domácich podmienkach zrealizovať dosť ťažko, ale z trochou skúseností sa dá aj to.

Re: ok1gth (Monacor SPH-200KE a DT-107)

Ahoj, tak zvukovod WG-300 se mi tam opravdu nevejde...tak se rozhoduju, jestli koupim dt-254 (paradoxne jsem se pro ni rozhodoval uz pri navrhu bedny a na posledni chvili jsem to zmenil na DT-107-ani ted uz nevim, proc jsem to udelal) a budu to delit jeste nize tj. 1800-2000Hz s vyhybkou opet s malou strmosti. Ale to znamena opet nechat prelakovat a predevsim vysoustruzit novy otvor pro zapusteni vyskace, coz nepujde tak snadno...nebo odmerim harmonicke zkresleni DT-107 v celem rozsahu a skutecnou frekvencni charku pripadne i smerove vlastnosti a pokud ten vyskac nebude mit velike zkresleni nekde okolo 1700-2000Hz (do 0,7%) tak to budu delit jeste o 300Hz nize, tj. okolo 2000Hz...akorat jsem stale na pochybach, jestli zmena s delicim kmitoctem z 2300Hz na 2000Hz stoji za vynalozene usili...preci jen aktivni vyzarovaci plocha SPH-200KE je 207cm2 coz je aktivni prumer cca 16cm. (neni to zase az tolik)...Porad mi neco rika, ze je to sice na hrane, ale ze vuci vlnove delce na delicim kmitoctu 2300Hz by to nemuselo jeste byt az tak moc smerove...uvidime, co na to mereni...(coming soon)

Re: ok1gth (Monacor SPH-200KE a DT-107)

Být tebou tak pokud váháš vybrat jinej výškáč, poohlížel bych se po jiných značkách než Monacoru. Mně osobně připadají výšky možná ještě důležitější než hloubky a proto bych sáhl po značkách jako Seas nebo Vifa... vyjímkou rozhodně nejsou moc pěkně hrající měniče za poměrně příznivý ceny. Sám používám starší Seas 25TAF/D a nemohu si vynachválit smile.

Ještě když se vrátím zpět - psal jsi, že jsi postupoval podle rad kolegů z fakulty. Můj názor je, že se nelze spoléhat pouze na názory jednoho či dvou lidí (od toho jsou tu možná tyhle fora???). Sám jsem upravoval a navrhoval jeden zesilovač a osobně jsem si vyslechl názory dvou inženýrů a jednoho doktora a v lecčem se tito pánové rozcházeli, všichni jsou ovšem odborníci na audio. Je potřeba sehnat si více názorů od vícero mozků a utvořit si svůj názor až s postupem času, po laborování a získání vlastních zkušeností - poslechem vícero reprobeden, úpravami výhybek apod. Stejně tak s postupem času i já vidím, že ne všechny rady byly užitečné a vím který z pánů je největším odborníkem...

Re: ok1gth (Monacor SPH-200KE a DT-107)

Ty rady byly spise ohledne simulace a jak nejlepe nejjednoduseji sestavit nahradni schema reproduktoru vcetne uvazovani realne ozvucnice...znacku uz menit nechci navic od seasu mam doma jedny vysky a nepozoruji vetsi rozdil jak ve zpracovani tak i ve vyslednem projevu...A nejake vlastni drobne zkusenosti snad i mam smile za tech 10 let, co se hifi okrajove venuju smile Proto porad beru s nadhledem i kritiku ohledne "spatnych" mimoosovych charakteristik (treba nejsou ani tak spatne,hi) , protoze porad rikam, ze poslouchame v realne mistnosti a v usich nemame DSP filtr, abychom byli schopni udelat impulzni odezvu v realnem case a brat pouze primou vlnu bez odrazu, hi, jak je to mozne udelat treba u mereni...takze tak nejak si rikam, jestli ma smysl dohnat bednu k dokonalosti s krasnou vykonovou frekvencni charakteristikou atd a pak to stejne dat do mistnosti, ktera ma nekolik vlastnich rezonanci a vysledek mi to zvlni klidne o desitky dB smile Seda teorie a zeleny strom zivota smile Hodne stesti vsem v Novem roce a i tomuto skvelemu webu...Tomas

Pro me jsou spise dulezite stredy smile Proto taky menice s kevlarovou membranou a proto taky ta snaha delit az na 2300Hz  (mozna to byla chyba). Jinak, vcera jsem se az zhrozil, ze uz nejsem schopen slyset nic nad zhruba 17000Hz...ach jo smile

Re: ok1gth (Monacor SPH-200KE a DT-107)

MaBat napsal:

Je to škoda, přitom taková komora jistě není levná sranda.

Pane Batík, aniž bych se chtěl nijak dotknout mého kolegy Kavalíra, on a jeho projekt rozhodně nejsou vizitkou toho co všechno dokáže akustika FEL. Kolega je hlavně radiotechnik, špičkový, a i přes jeho velkou aktivitu a entuziasmus, nelze říct, že by byl "kovaný elektroakustik". (fotky měření jsou vlastně z mého pracoviště, ačkoli je otevřené všem zaměstancům). To samozřejmě není nic za co by se měl někdo stydět. I já jsem měl před několika lety své období, kdy jsem se dopouštěl jistých mladických nerozvážností.

Ujišťuji Vás, že v komoře se pracuje, a že se dokonce dlouhodobě pracuje na informačním systému, který zajistí rezervaci jejích kapacit dopředu. Protože se u nás snadno stane, že je vlastně obsazená na několik týdnů dopředu.

s pozdravem

Ing. Miroslav Stružinský, FEL, KET, ZČU Plzeň

(upravil JTO 31. 12. 2009 20:26)

Re: ok1gth (Monacor SPH-200KE a DT-107)

ok1gth napsal:

Jinak, vcera jsem se az zhrozil, ze uz nejsem schopen slyset nic nad zhruba 17000Hz...ach jo smile

A na to jsi přišel až teď? I když abys to mohl posoudil přesně, potřeboval bys měřič úrovně akustického tlaku, protože místnost ti jak píšeš udělá s charakteristikou čáry a může se klidně stát (a jako že se mi to stalo), že uslyšíš jasně max. 15 kHz, ale když vezmeš k ruce zmíněný měřák, zjistíš že v místě poslechu už je akustický tlak oproti tomu na nižších frekvencích několikanásobně nižší.

Každopádně 17 kHz je zcela běžných, dokonce myslím, že málokdo slyší víc.

Jinak... to jsem nevěděl, že sem chodí tolik odborníků z FEL/ZČU. Pomalu si začínám myslet, že tu dělám jako amatér škole ostudu big_smile.

Re: ok1gth (Monacor SPH-200KE a DT-107)

Zapomel jsem dodat, ze to bylo na celkem slusna sluchatka...

Re: ok1gth (Monacor SPH-200KE a DT-107)

A jeste jedna vec me utvrzuje v tom, ze ty bedny nejsou z principu spatne navrzene, tak kdyz se podivam na prumerne aktivni monitory slusnych vlastnosti za rozumnou cenu (14000/kus) treba od firmy KRK rady VXT8 http://www.krksys.com/product_vxt.php tak osazeni je velice podobne tj. 8" stredobas plus 1" vyskac s delickou podobnou, jako mam ja...navic jsem take mel moznost si je poslechnout a po zvukove strance je to hodne podobne tomu memu projektu. jiste tyto bedny rady VXT8 nevykazuji nejak ukrutne spatne smerove vlastnosti...Takze pripadne dalsi hodnoceni, ze z principu nejde udelat rozumna bedna ve spojeni s 8"stredobasem a 1" vyskacem s delickou mezi 2-2,3kHz tak radeji nepiste smile Hezky den vsem...

Viz mereni napriklad zde http://www.salonav.com/arch/2009/01/sp_ … af-krk.jpg

Re: ok1gth (Monacor SPH-200KE a DT-107)

Pane Stružinský, moje poznámka byla míněna tak, že čas strávený v té komoře se dal jistě využít produktivněji a účelněji. A to odměřením kompletních charakteristik měničů v té bedně před návrhem výhybky. Tohle měření, které je prezentované (pokud je jediné), je zcela k ničemu.

(upravil Benazi 1. 1. 2010 12:44)

Re: ok1gth (Monacor SPH-200KE a DT-107)

Myslím si, že bude dost slušný výsledek.Spousta lidí na tomto foru má pouze  nabiflované nějaké argumenty to takhle ne , tak ano a to je vše.realita je jiná.Je to jediný projekt odměřen  na úrovni.Vesměs co je jinak na webu je nejaký paskvil kde právě by se dalo pochybovat o výsledku.A pokud se bavíme o směrovosti aspon já při poslechu sedím jak přikutý a solím,nepobíhám jak idiot po místnosti.To mi potom stačí jezevčík.Jsme  přece diy a ne profesionální továrna na výrobu reprosoustav.Pokud to to pak nestačí,máš možnost si to nechat profesionálně změřit a navrhnout v Melisse kvalifikovaným odborníkem a ne jenom kecat.
Platí Mabat a Klon.

Re: ok1gth (Monacor SPH-200KE a DT-107)

Pane Batik, chtel bych videt, jestli byste odmeril za cca hodinu cisteho casu vcetne zapojeni  vice parametru, nez citlivost, harmonicke zkresleni, frekvencni charku pri 1VA a vzdalenosti 1m a to same pro natoceni 30stupnu od osy v horizontalni rovine na obe strany a to prosim pro obe bedny...V tu danou chvili jsem byl rad aspon za to...take by si bylo vhodne uvedomit, ze toto reseni nemusi byt konecne a take pokud si dukladne prectete clanek, tak zde nepopisuji presne konkretni reseni vyhybky...takze pripadny "zkusenejsi" stavitel si jiste poradi treba i lepe...Jen jsem chtel dokazat, ze koncepce 8" stredobas a 1" vyskac nemusi byt spatna kombinace, jak mi bylo nejen od Vas tvrzeno...A kdyz se podivam na 90% projektu, tak u nich vetsinou nebylo zmereno ani toto smile tak hezky Novy rok...

(upravil Jarous 1. 1. 2010 12:47)

Re: ok1gth (Monacor SPH-200KE a DT-107)

ok1gth: Já bych byl naprosto v klidu, oni to tady kluci myslí dobře. Chyby tam určitě jsou, na druhou stranu musím dodat, že návrh je poměrně poctivý a ty chyby půjde určitě v budoucnu napravit, poslechově to i teď nebude jistě žádná tragédie. Projdu-li si projekty zde uvěřejněné, patří ten tvůj k těm lepším a může se pochlubit odměřenou výslednou charakteristikou, což jistě prezentuje víc, než barvité líčení, jak to hraje. Doplnil bych to o ten bafflestep, aby byly bedýnky univerzálnější a méně závislé na krmení. Rozteč repro není v tomto případě nijak kritická, pokud se bude hýbat s děličkou směrem dolů. Nejhůře je na tom ta kalota, rezonanci má poměrně vysoko..., výměna za "vhodnější" by v budoucnu jistě prospěla, přefrézování otvoru se asi nevyhneš. Jinak 8" s 1" půjde, ale je nutné zvolit vhodnější řešení, inspirace například zde: http://audioweb.cz/viewtopic.php?id=7580 Gratuluji k odvaze stavět s 200KE, je to dle mého názoru moc pěkný reproduktor, někomu se nelíbí ta guma zepředu, ale má jiné přednosti.

Re: ok1gth (Monacor SPH-200KE a DT-107)

Ahoj, diky za par veticek smile Me se velmi libily prave ty KRK VXT8 a celkove poslech na menice s kevlarem...proto ta odvazna kombinace...navic podle TS parametru byl tenhle menic i velmi vhodny...Take to byla snaha ukazat, ze i od Monacoru je par veci dost slusnych smile

(upravil MaBat 1. 1. 2010 13:20)

Re: ok1gth (Monacor SPH-200KE a DT-107)

Chlapi, odpusťte si všechnu tu vztahovačnost a zkuste to brát věcně a v podstatě dobře míněné. Popis té soustavy, tak jak je v průvodním textu, prostě podle mě neodpovídá realitě a mohl by u nezasvěceného čtenáře vzbudit pocit, že je to opravdu celé dobře a poctivě udělané, což prostě není. Cítil jsem jen potřebu se tu k tomu vyjádřit, podobně jako Klon, se kterým se v názoru zcela shodnu - jak může např. platit, že se "Z naměřených výsledků je vidět, že výhybka je dobře navržena"?? Buďte trochu soudní. Také bych si dovolil trvat na všem, co už jsem napsal, a především tom, že 8" + přímovyzařující 1" kalota není pro kvalitní bednu na domácí poslech dobré řešení. A to, jestli je nebo není někdo špičkový radiotechnik na to vliv opravdu nemá.

ok1gth: vždyť se dobře podívej na to měření, na které jsi dal odkaz - je to přesně to, o čem s Klonem mluvíme. Návrhy na zlepšení, podepředné zcela konkrétními důvody, tu už také padly. Např. věci jako náhradní schémata pro korektní návrh výhybky vůbec nemusíš dělat - odměřením skutečné impedance, což trvá asi dvě minuty, bys měl v ruce mnohem lepší data.

(upravil ok1gth 1. 1. 2010 13:31)

Re: ok1gth (Monacor SPH-200KE a DT-107)

A tobe pripada pokles o 5dB mimo osu pri 30stupnich jako dulezite kriterium pro zhodnoceni kvalitativnich vlastnosti reprobedny?Me teda ne a to nejsem "kovany elektroakustik" smile A poslouchas doma v bezdodrazazove komore, aby jsi techto dokonalosti mohl doma vyuzit? Chtel bych videt realne namerene udaje absolutniho prubehu akustickeho tlaku vcetne superpozice prime a odrazene vlny v zavisloti na kmitoctu v realne mistnosti...ikdyz nejsem odbornik v tomto oboru, tak obcasne argumenty, co nekteri mate, me udivuji...ale treba se pletu smile Prosim pana Batika na odkaz na jeho projekt a treba zmenim nazor smile Ale stale jsem zadny nenasel...

Mabat: A ty si myslis, ze jsem neporovnaval vysledky me simulace s nahradnim schematem s namerenymi vysledky?http://audioweb.cz/viewtopic.php?id=15625#sph200ke A opravdu si myslis, ze nedojde ke zmene prubehu impedance v realne ozvucnici? A muj model ji dokonce uvazoval, vcetne naladeni rezonatoru smile

A za tou vetickou, kterou jsi vytrhnul z kontextu, si trosku i stojim, protoze urcite naznaky, ze jsem se nedopustil hrube chyby v navrhu vyhybky tu jsou...ikdyz pro pana Batika nema namerena frekvencni charakteristika v ose a ve vzdalenosti 1m zadnou vypovidaci hodnotu smile

Re: ok1gth (Monacor SPH-200KE a DT-107)

Já už jsem k tomu své fakt řekl a nebudu to opakovat. Dělej si to a následně prezentuj jak chceš... Je to tvoje věc. Mám lepší věci na práci, než přesvědčovat člověka argumentům nepřístupného a dále si vedoucího své. Pozdravuj kolegy z FEL a třeba ti to někdo z nich vysvětlí líp.

Re: ok1gth (Monacor SPH-200KE a DT-107)

Nejlíp by se tomu pomohlo předěláním na třípásmo s SPH-102KEP, který by se tam hezky vešel, tak šup, do toho. smile