Re: Fotogalerie reprosoustav

Souhlas s N.A., problém filtrů vyšších řádů byl popsán už mnoho let zpátky, 6dB strmost má své výhody, ale taky jisté nedostatky, využívá toho třeba Dynaudio, už roky. A to mi taky připomíná příjemnou zkušenost s ukrajinskými Contrast Audio AS3; středobasy si firma dělá svoje a zřejmě tak, že filtr nutně nepotřebují, jen nahoře u výšky je kondenzátor. Mohli bychom se bavit o bafflestepu a podobných blbostech, ale umím si představit, že s "moderní" výhybkou by to hrálo... úplně běžně.

https://i.postimg.cc/5H7n1SrC/one-big11.jpg

Re: Fotogalerie reprosoustav

Delal nekdo nejake rozumne srovnani treba 6dB vs LR2 vs LR4 pripadne vyssi? Se obavam, ze v praxi bude dost slozite od sebe oddelit vliv strmosti filtru a nevyhnutelnou zmenu smerovych charakteristik, fekvencky v ose atd.

ruzne DIY repro

Web

(upravil dawsoo 23. 6. 2023 14:20)

Re: Fotogalerie reprosoustav

Já třeba nemam vůbec nic proti nízkým řádům ,spíše naopak,nemám rád vysoké,z důvodů mých určitých poslechových preferencí,pokud to jde vyhovuje mi zlatý střed LR2 kde vím co čekat a nad LR4 bych nikdy nešel. Leč vše je vždy otázkou vhodných a rozumných kompromisů kde je třeba brát v úvahu všechny aspekty a nastavit si priority,neb ideální reprák jednoduše a prostě neexistuje a filtr vyjde často optimální jinej než si člověk teoreticky třeba maluje na počátku.

Problém co vidím je (troels je hezkej příklad) vyčerpání nápadů a jistý stupeň zoufalství ze zašlé slávy, neb hladových vlčáků v ohradě spolu se současně volně dostupným měřením pro všechny je už hodně a zda ujíždění někam kde se pohybuje na hraně extrémních řešení kterých bohužel spíše přibývá,místo aby se vycizelovalo to co je již známo a osvědčené, jen aby byl jiný za každou cenu na úkor jiných důležitých věcí (že NA?) .

Já oceňuji vždy vyváženost,smysluplnost a proporcionalitu,krajní exotika preferující jen jeden nebo dva apspekty na úkor ostatního u mě nikdy neměla, nemá a nebude mít místo,neb hifi není karikatura a masochismus, ale naopak má být relaxem a kulturní zábavou. Takže za mě se bavíme o seriozním přístupu a nadčasovém řešení.

To že troels ujíždí čím dál víc těžce mimo už tu je min 10 let,bavila mě jeho ranná tvorba a výzkumná činnost.V momentě kdy započala jeho monetizace,hrátky s lampama a širokáčema to začlo jít uplně jinam,pro mne klidně to řeknu na tvrdo = servis pro podivíny co neví co by a zkouší leccos a i za blbosti typu papírový kondenzátor za 1500E klidně zaplatí. big_smile

  Xavian jsem řešit vůbec nechtěl, páč je Roberto můj dobrý kamarád, kterého si moc vážím už jen za to co dokázal vybudovat v pro něj nepřátelským prostředí ubohých CZ-Sk prodejců s jejich nenažraností a maržema. A ač nejsme v kontaktu,tak mi připadá a obávám je spíš pod tlakem udržitelnosti výroby a ve vleku podivných lidí našeptávačů okolo,neb jak ho znám,tak ať už ho vnímá kdokoli jakkoliv, je podobně jako já spíše konzervativní a pokrokový jen v rámci rozumné racionality a smyslupnější exotiky max pro fandy značky, kde to má a třeba dává nějaký smysl.


edit:
kocour: Já ano a ač to asi nebylo myšleno na mě,došel jsem k tomu že filtr není o preferenci ale o volbě nejmenšího zla pro danou kombinaci repro a geometrie jejich umístění na čelní desce skeletu kde hraje samože naprosto určující roli i její geometrie ve všech třech osách.. ale tobě vím že to řikat nemusím neb oba víme jak to máme.

Není co dodávat...

Re: Fotogalerie reprosoustav

godz napsal:

To N.A. keď napíšem že za každú cenu, tak to znamená, že Troells sa drží svojej teórie o počuteľnosti "zvonenia" u filtrov vyšších rádov. Kdesi na jeho stránke sa to dá dohľadať.  A ešte jedna oprava, nikde som nekritizoval zaklonenú čelnú stenu, robil som to tak aj ja. Hovorím o stupňovitých čelách, ktoré obecne bývajú zdrojom nekontrolovaných difrakcií. Dnes by som už nepoužil zaklonenú stenu (leda z estetických dôvodov) a časové zosúladenie medzi stredom a tweetrom riešil použitím vhodného WG. Xavian je renomovaný a dlhoročný výrobca, tak by si mohol lajsnúť použiť aj niečo iné ako "výhybku bez kondenzátorov", napr. na mieru spočítaný WG.

To přece není teorie, Troels totiž popisuje co slyší když udělá u jedněch a těch samejch repráků vyhybku LR2 a LR4, a hraje si s tím důkladně, protože jsou projekty kde zveřejní třeba čtyři verze, rovné čelo, stupňovité a k tomu různé vyhybky. Takže těžko to je, že on neví co dělá a není to o tom, že by se jen slepě držel nějakých teorií.
Ale dokážu si jasně představit, že kdyby ty různé vyrianty poslouchali s ním i další lidi, tak by se dost možná všichni neshodli na jeho preferencích.
Také pro mě velmi srozumitelně popsal v tom linkovaném projektu s ellepticorama jak hrají s tou jednoduchou vyhybkou, četl jsi to?

Ohledně difrakcí si s tím také hraje, uveřejnil kolikrát i měření při různých umístěních výškáčů. U různých středobasů si hrál s tvarem skříně a úkosy aby dosáhl rovnějšího průběhu. Takže je jasné, že nějaké difrakce od stupňovitého čela vnímá jako menší zlo než čelo rovné a vyšší strmost vyhybky.
Časové zarovnání docíleného použitím zvukovodu také používal u některých projektů, ale je pravda, že jich je méně. Mě tato varianta je také sympatická, navíc to pomůže kalotě na spodku, sníží to zkreslení, přinese to použití menšího kondíku, což při osazování nákladnými modely sníží náklady. Kvůli konstantní směrovosti bych to ale nedělal, tohle náboženství čučení na barevné grafy mě neoslovilo.

Jedna věc je držet se nějakých teorií a dogmat načerpaných z nějakých zdrojů a druhá je to vyzkoušet a ověřit, jak se ty věci chovají a co mě se zvukově zamlouvá.
Na rozdíl od nás všech tady on staví bedny 40 let a za tu dobu udělal hodně přes 100 variant a prošlo mu rukama moře měničů i dost komerčních beden.
Jediné co bych mu vytknul je, že cpe i před střeďáky hodně drahé modely kondíků, takže to jsou megaceny při těch 60-90uF, a na druhé straně i v signálové cestě používá obyčejný metalizovaný 10W odpory. Přitom použití Mundorf Supreme 20W, nebo jiných přinese obdobné zvukové změny jako udělají super kondíky proti standardu MKP a přitom zvýšení nákladů je výrazně nižší. Takže bych před střed a výšku dal lepší odpory a před střed obyčejnější kondíky, tak na úrovni Mundorf Evo Oil a výsledek by byl obdobný, ne li lepší a náklady výrazně nižší.

Web

(upravil dawsoo 23. 6. 2023 14:51)

Re: Fotogalerie reprosoustav

No je smutný že za 40 let se dopracoval k tomuhle co dělá a stářím sluch jde rovněž do kopru což některým ego nedovolí si přiznat big_smile Doba kdy šla jakákoliv ezo sračka prohlašovat za state of art je naštěstí již pryč,tak nějak je tu otázka zda není lepší se na to v nejlepším vysrat než si takhle pokazit původně dobré jméno. big_smile Ale pravda je že o to v hifi už dávno nejde, je to spíš sektářský druh podivnýho náboženství,takže pokud je klientela a oddané ovečky,není problém ....jenže to taky víme jak obvykle dopadá že.

Co říkám já není vůbec podstatné,jen jsem pobouřenej a znechucenej,za mě je takovýhle typ vyhýbek totální výsměch technice,pálit watty v celým pásmu na RL kde ten vodpor se zatížením a signálem bude měnit hodnoty... taky nemám rád kondenzátory,ale hovězí nápad jako tenhle bych si netroufl nikdy publikovat natož nabízet a ještě s tak drahejma reprákama,navíc proč, když nejde zabezpečit že stopro daleko horší kondíky nebudou i v signálovce v zesáku či řetězci co to vše bude krmit. To už raději aktiv s DSP než toto.

Není co dodávat...

(upravil Kocour 23. 6. 2023 15:10)

Re: Fotogalerie reprosoustav

Dawsoo
Vyvazenost proporcionalita smysluplnost s tim naprosto rezonuju. Stejne tak ze casto optimalni filtr vyjde trochu jinak nez si clovek myslel. Lr2 optimum, lr4 max, presne.

Dotaz byl myslen na vsechny, ale odpoved jsem cekal prave od tebe.

Kdyz se na to podivam z komercniho pohledu, tak mi ale prijde ze zrovna normalni vyvazene bedny se prodavaji nejhur, protoze v ocich zakaznika nezaujmout. Tedy ruzne ustrelky, preferovani exotictejsiho reseni na ukor jinych atributu, udelat z toho selling point, opomenout zminit ze se timto resenim pokazj dalsi parametry, stejne tomu nikdo nerozumi, to je asi proste cesta. Pak tu mame rekneme pokrocile, technicky spravne a zajimave bedny, dutch n dutch, kii, perlisten, buchardt, a ono to stejne nehraje. Kazdy zbozi si najde kupce, a jak rikal myslim PDudek, to je blby to se bude libit.

ruzne DIY repro

Web

Re: Fotogalerie reprosoustav

Dawsoo, tak ohledně Troelse se neshodneme, vnímám to dost jinak, ale na tom není nic špatného.
Píšeš třeba, že začal blbnout ze širokopásmama, nevím o čem to píšeš, žádné bedny s širokáčema v portfoliu nemá, a nevím, že by kdy měl dříve. Jediné co si vybavuju a to dost matně, že se mu kdysi dostal do rukou nějaký tuším Lowter, tak ho změřil a zveřejnil to, a ani tím si nejsem úplně jistej.
Často jednáme a píšeme pod různýma mlhavýma vzpomínkama a představama o tom, že něco nějak bylo nebo je, většinou to je daleko od pravdy, ale lidské mysli už takové jsou, dělají různé blbiny, mají různé zvláštní tendence, bezpochyby se to stalo i mě, a určitě ne jednou. Na Tvých příspěvcích jsou patrné jisté dost silné tendence a ukazuje to na to, že jsi došel v audiu, ale nejen tam, do stádia prozření z té původní a zákonité mladické nevědomosti a to má za následek to štěkání na všechny stany jak je všechno špatně.
Píšeš, o Barletovi nelehké cestě, a zmiňuješ se o nenažranosti a maržích. To nechápu. Ty marže nejsou nějakým výmyslem ČS-SK prodejců, to je věc která sem po revoluci přišla ze západního kapitalismu. Je jasné, že prodejce nebude chtít prodávat Xavian s nižší marží než má od jiných značek, to je prostě kapitalistická ekonomika a musí s ní každý počítat. A Barleta jako Ital vyrostl v kapitalistickém prostředí, tak jak by mohl čekat něco jiného? To by mohl jen třeba takový Dudek, Sýkora nebo Janda, kteří byli odkojený socializmem a hifiklubem.

Web

Re: Fotogalerie reprosoustav

Chtěli by jste to nejlepší, ale zapominate kde žijete.

Re: Fotogalerie reprosoustav

Benazi, tomu nerozumim, rozved to.

ruzne DIY repro

Web

(upravil dawsoo 23. 6. 2023 15:38)

Re: Fotogalerie reprosoustav

NA:
Bohužel je vidět že dost věcí ze zákulisí a jak to tady chodí nevíš,pro cizince u nás je vše ještě mnohem horší,neb ho každej chce ještě o to víc odrbat,více nebudu již rozvádět big_smile (pár dobrých i našich ryze ČS značek kvůli obchodním praktikám a kartelu recenzentů prodejců a dovozců skončilo) ,ale to je jedno a v týhle debatě to není relevantní. To že to vidíš jinak než já, naprosto chápu a plně respektuju ,neb jsem samože nyní v uplně v jiné pozici a je to v naprostém pořádku neb od toho je tu právě forum, aby se o věcech diskutovalo. Ber to tak že já jsem ten co vyznává konzervativní hodnoty i v hifině smile

Snad to ničemu nevadí.našich nestorů hifi které jsi jmenoval si vážím a jsem rád že tu jsou stále i dnes lidí co chtějí a hlavně umí dělat věci na špičkové úrovni o které se ani 80-90% velkých světových výrobců ani nezdá.Moc jich není ale jsou a dokonce i tady u nás na AW a já jsem za to moc rád.

kocour:
Jo máš sakra pravdu Petře, jen mě prostě mrzí ten posun paradigmatu a obecné tuposti, že čím dál více dominuje právě ten iracionální směr kde se preferují ty největší sračky a trendy určují různí debílci bez kvalifikace někde na soc sítích a youtube. Dřív mi přišlo že ač byly mnohem menší tech možnosti,viděl jsem alespoň snahu o maximální reálnou kvalitu za atraktivní cenu pro potenciální zákazníky a "na svou dobu se slušný rozumný zvuk" se dal koupit i hotový v obchodě. To že je něco fakt hodně blbě (teda krom digitálu což je jedinná velká vyjímka) je vidět i na tom jak šlo nahoru různé vintage a alternativní řešení,návrat k LP a flaškám,místo rozvoje hires a teoreticky dokonalých strojů za zaplatitelné částky pro všechny.

Není co dodávat...

Re: Fotogalerie reprosoustav

Hele o zákulisí nic moc nevím, já jen od roku 1993 dělám na různých pozicích v obchodě a výrobě audio techniky.

Web

Re: Fotogalerie reprosoustav

Já do roku 2011 taky nevěděl,to poznání bylo pro mne docela krutá zkušenost.

Není co dodávat...

Re: Fotogalerie reprosoustav

dawsoo napsal:

NA:

kocour:
Jo máš sakra pravdu Petře, jen mě prostě mrzí ten posun paradigmatu a obecné tuposti, že čím dál více dominuje právě ten iracionální směr kde se preferují ty největší sračky a trendy určují různí debílci bez kvalifikace někde na soc sítích a youtube. Dřív mi přišlo že ač byly mnohem menší tech možnosti,viděl jsem alespoň snahu o maximální reálnou kvalitu za atraktivní cenu pro potenciální zákazníky a "na svou dobu se slušný rozumný zvuk" se dal koupit i hotový v obchodě. To že je něco fakt hodně blbě (teda krom digitálu což je jedinná velká vyjímka) je vidět i na tom jak šlo nahoru různé vintage a alternativní řešení,návrat k LP a flaškám,místo rozvoje hires a teoreticky dokonalých strojů za zaplatitelné částky pro všechny.

No z tohoto je vidět, že Tvé představy o audiu a lidech obecně jsou neslučitelné s realitou. Problém celého světa je v tom, že si lidé myslí, že to jak vnímají svět je ten správnej a navíc často to vnímaj jako jedinej správnej pohled a na jeho základě a podle svých možností buď jen kritizují, nebo v horším případě nějakou formou násilí se snaží svět měnit k obrazu svému. Hele nic proti, taky jsem si tímhle prošel, a i dnes si na sobě všímám občas tyto tendence. Ale když zahodím to, že moje mysl a rozum mi něco melduje a kouknu na situaci z nadhledu, tak vidím, že takto to má drtivá většina lidí, -já vím jak by to či ono mělo správně být. Ha, jenže lidi se v tom neshodují, takže tu je nespočet lidí, co vědí jak by měly být věci správně a nespočet variant toho co je správně. Je to velmi úsměvné, a to jsme u audia, a co teprve důležitější oblasti jako je ekologie, zdravotnictví, politika, náboženství....

Web

Re: Fotogalerie reprosoustav

Kocour napsal:

Se obavam, ze v praxi bude dost slozite od sebe oddelit vliv strmosti filtru a nevyhnutelnou zmenu smerovych charakteristik, fekvencky v ose atd.

Pochopitelně ve výsledku se poslechem porovnává celek včetně dopadu na všechny proměnné. Nejde jen o frekvenční a směrové charakteristiky, to je jen část příběhu, výhoda 6dB filtru je v časové doméně bez zkreslení fáze. Mluví se o větší hloubce a přirozenosti projevu s lepším podáním přechodových jevů (potlesk, nástroje...).

https://i.postimg.cc/Qt824ysG/6db.png
zdroj: Kmitočtové výhybky s lineární fázovou charakteristikou

https://www.youtube.com/watch?v=ErU5GkbsIzs

(upravil Kocour 23. 6. 2023 16:50)

Re: Fotogalerie reprosoustav

Ale jooo, tohle vsechno neni vubec nic noveho, to je takova odpoved neodpoved, me zajimalo, zda si to nekdo vazne zkusil, porovnaval, nebo ma dlouhodobou zkusenost. Jak se veci delaji jinde, jak by se mely delat, to si vygooglit zvladnu. To je jinak furt diskuze s odkazama na nekoho jineho, nekdo jiny udelal, nekdo jiny vi, nekdo jiny je reference,.... Ja mam radsi diskuzi hele pry se to ma takhle a takhle, tak jsem to zkusil a slysel jsem tohle a tohle.
Ok nebudu se dale ptat na podobne veci.

Ja si napojeni nizkym radem vyzkousel u kombinace satori mw13 a d3004/6620. Tam se to dobre potkalo na rovnem cele.

ruzne DIY repro

Web

Re: Fotogalerie reprosoustav

V pořádku. Mně zas přišlo lepší odkázat na odborný článek a profesionály v oboru, než formulovat svoje subjektivní závěry. Ber to jako zdroj informací pro ty, kteří by zapochybovali, jestli Troels je zdravý nebo že Xavian už neví coby.

Re: Fotogalerie reprosoustav

N.A. napsal:

DJ_Rix
Ten odpor určitě nemůže být tak nízkej, bude to kolem 10 ohmů.

Absolutní hodnota nebyla pro příklad tak důležitá (i když si nemyslím, že by ten výškáč byl o tolik citlivější v porovnání se zbytkem, aby měl před sebou 10R), šlo o to, vám ukázat, že výškáč ani s takovým řešením není v ohrožení. Bohužel to samé neplatí o střeďáku, který je ve většině normálních výhybek v třípásmech proti DC chráněn.
Většina zesilovačů však, pokud dojde k takové poruše, kdy se prorazí jedna polarita konců se vpodstatě okamžitě prorazí i ta druhá a vyletí pojistky, i ty na primáru v tak krátké době, že to reprák procvičí na doraz (a teoreticky ohrozí mechanicky) ale cívka to přežije. Mnohem zákeřnější jsou poruchy, kdy výstup ujede stejnosměrně třeba na 15V, pro 4R bednu to bude smrtící za pár sekund.

(upravil dawsoo 23. 6. 2023 18:20)

Re: Fotogalerie reprosoustav

NA: Co na to říci, nejsem hifi-sluničkář,ten úpadek tu je už dlouho,je to vidno i na součástkové základně, ač se to asi nelíbí nikomu z nás tak to prostě je,můžeš hudrat nadávat ale to je asi tak všechno co s tím můžeš dělat.Realita popřít nejde.  Úctu chovám ke všem co si ji zaslouží za poctivou práci bez lží a oblbování svých potenciálních zákazníků čili lidi,značky a i komunitní projekty za kterými je něco vidět,je mi líto jsem stará škola a jinej už nebudu. Tak se s tím buď budeš asi muset smířit že Dawsoo to má jinak než ty, já nastavovat druhou tvář nikdy nebudu a pokud ty jo tak se ti smát 100% za nikdy nebudu slibuju,ale s tím že to vnímáš jako nějaký problém ti pomoci neumím ač bych moc rád, protože si myslím že jsi jinak fajn chlapík. smile

Proč to tak mám je jasný, k muzice a audiu mam vztah od školky a "hifi" jsem začal dělat jako hodně mladej, protože se neslučovaly mé nároky s finančními možnostmi hlavně a výlučně pro sebe,nikdy jsem neměl tendence nic vyrábět ani prodávat,takže mě logicky moc nezajímalo co kdo jinej jak má,to že se lidem líbily moje věci jsem bral jen jako příjemnej bonus kterej mě jen dovolil financovat další pokusy a experimenty,tak snad je pochopitelný že mam takovej postoj jakej mám tzn jakmile cítím manipulaci, šarlatánství či homeopatiku což do techniky nepatří jsem zlej.

Rix: Problém a obavy mam spíš u déček Petře ,první vlaštovka už proběhla, ale jinak máš samože s cívkou a odporem recht a souhlasim že jsme v rámci žhavé debaty tuhle naprosto elementární zásadní skutečnost uplně přehlídli. Což je super že jsi přišel nás umravnit big_smile

Není co dodávat...

Re: Fotogalerie reprosoustav

Kocour SATORI MW13P-4 už považuješ za basák nebo si ho ještě něčím podložil?

Re: Fotogalerie reprosoustav

dawsoo, to už jsi podle toho co píšeš jako reakci nepochopil druhý můj příspěvek, respektive pochopils je úplně obráceně. smile
Problém má ten co nadává a kritizuje.

Web