Téma: DPS pre LM1876

Pekné sviatky prajem...

Chcel by som vás poprosiť či by ste mi neodobrili poprípade upozornili na nedostatky na mojom návrhu dps na tento IO.
Pre zosilňovač robím dosku prvý krát a keďže som to silou mocou chcel dať na jednostrannú dosku tak mi z toho vyšlo takéto niečo...
Ak máte nejaké pripomienky(čo určite budu, dps sa vždy dá spraviť lepšie) tak budem rád...
Schéma je z DS.

http://i49.tinypic.com/1792yg.jpg



ďakujem

Re: DPS pre LM1876

Asi nebudu ten nejlepší radil, ale pár chybiček tam vidím.
- nelíbí se mi malá vzdálenost mezi přívodní ~ a - vývodem grécu.
- pojistky nesmí být za usměrňovačem, takhle by při shoření jedné šlo na na výstup plné napájecí napětí. Když už tak před usměrňovač. Ledaže bys to doplnil ochranou reproduktorů, pak by to umístění pojistek nevadilo.
- ale hlavně máš špatně vedenou zem, od - kondenzátorů bys měl vést zvláštní cestičky pro zem výstupu, další pro napájení integráče společněčně s dalšímy součástky okolo něj a další minimálně pro vstupní obvody. Takhle si tam zanášíš ruchy z výstupu na vstup a nemusí to být moc stabilní.
- z jaképak to máš strany? Pokud od spojů tak je to v pořádku, ale pokud je to pokládačka tak máš obráceně potík hlasitosti.
- máš dost malé vzdálenosti mezi cestičkami pro výstupní signál a vstupními obvody.
- co ty součástky nad potíkem srovnat aby vedle sebe? Vím že to pak ebude vidět a trochu to prodlouží cesty, ale lépe to bude vypadat.

nechci tě kritizovat, ale navést co bys mohl udělat lépe.

(upravil Robio 26. 12. 2009 14:31)

Re: DPS pre LM1876

ďakujem za odpoveď... určite to neberiem ako kritiku a určite sa mám ešte toho v tomto smere čo učiť...
Spravil som to prakticky odznova....vyzerá to troška lepšie, pooznačoval som súčiastky a nakreslil schému.
Zem signálu som oddelil 10ohm odporom...
Prakticky som vychádzal zo schémy Lama MkII... samozrejme priepuste som nechal ako boli v datasheete.
Aha a ten zdroj... No ten som robil podla jedného čo bol k nejakému 50W teslačiku tuším...

Schéma: http://i45.tinypic.com/nedegj.jpg
DPS: http://i47.tinypic.com/nno4tj.jpg

Re: DPS pre LM1876

neviem ci ti to pobezi, hentak isto som to mal zapojene ja a neslo to s tym mute a stand by to protestovalo a vobec na neho nereagoval

Web

Re: DPS pre LM1876

Ad zdroj: Jasně u tranzistorových zesilovačů zdroj takhle bývá zapojen z důvodu ladění a nastavování obvodu. Ale jestli ještě najdeš to schéma, tak ten zesík měl určitě na výstupu ochranu proti ss napětí s relátkem. Pokud je vše v pořádku tak o nic nejde. Ale pokud se něco pokazí (stačí i jen špatné bedny a zákmit) tak třeba shoří jedna pojistka. Ale druhá zůstane a pustí do beden plné napájecí napětí, které spolehlivě zničí připojené bedny. Proto pokud nepožíváš na výstupu relé měl bys dávat pojistky před usměrňovač aby shořeli obě abedny tak měli větší šanci přežít.

Ad DPS: Uvědom si že proud do výstupu jde z nabitých kondenzátorů. Pokud používáš stejnou cestu pro připojení vstupu i výstupu, navíc docela dlouhou, tak na ní vzniká úbytek napětí. Prod procházející reproduktorem prochází i cestou na DPS a udělá ní klidně i několik mV, které si tím zaneseš do vstupu - v jiné fázi než má vstupní signál protože ji zesík otáčí, zaneřáděná jalovou složkou připojené zátěže,.... a tak se ti do vstupu dostává bordel z výstupu, zhoršuje přenos zesíku a odstup na rušivá napětí. tomu všemu se vyhneš pokud posledním místem kde se stýká vstup a výstup bude střed kondenzátorů.

nad jsem to vysvětlil aspoň trochu srozumitelně.