Téma: stereováha

jak nejjednoduče udělat u stereo zesilovače korektor balancí?

Re: stereováha

stereo potenciomer ( tandem ) s tym ze mu prehodis drahy na kanaloch, pri toceni bude odpor jednej drahy klesat a naopak pri druhej stupat... t.j ked ides zlava tak na jednej drahe bude povedzme signal in signal out zem a na druhej drahe zem signal out a signal in...

Web

Re: stereováha

Ti pečlivější ještě běžec a živý konec potenciometru přemostí odporem tak, aby součet výkonů obou kanálů byl při poloze potenciometru uprostřed a v krajní poloze shodný.

Re: stereováha

Nejjednodušeji je to s jednoduchým potenciometrem. V cestě signálu za předzesilovačem dát sériové odpory a za ně krajní vývod potenciometru - jeden na levý a druhý na pravý, běžec na zem.

Re: stereováha

bobeš1: jasně chápu to jak myslíš ale neni lepší dát ten poťák před zesilovač než za?

Re: stereováha

Snad tady nikdo nepochybuje o tom, že potenciometr stereováhy se dává PŘED výkonový zesilovač.

Re: stereováha

jsem se špaatně ve svém příspěvku špatně vyjátřil nemyslel jsem výkonový zesilovač, ale předzesilovač. Proto se ptám jestli je vhodné mít na vstupu předzesilovače ten potenciometr, nebo až na výstupu předzesilovače

Re: stereováha

V případě stereováhy je prakticky jedno, kam ji zapojíš (neplést s regulátorem hlasitosti!).

(upravil Bobeš1 15. 12. 2009 23:36)

Re: stereováha

Napsal jsem Ti za předzesilovačem proto, aby to bylo napájeno z tvrdšího výstupu a mohl jsi dát nižší hodnoty odporů a potenciometru (a neovlivňovalo to vstupní odpor) a taky je tam samozřejmě úbytek signálu, tak není dobrý to dávat na vstup a pak znovu zesilovat slabý signál. Před vstupem do konce to již nevadí-signál je silnější. Ještě lepší je to samé zapojit do zpětnovazebního obvodu předzesilovače a řídit balancí zisk v malém rozsahu aktivně bez útlumu na odporech s výhodou lepšího odstupu a přebuzení.
edit: I když vlastně na co potřebuješ balanc? V dnešní době (zdroje signálu jsou stranově vyrovnané, ne jako kdysi např. u magnetofonů...) Nějak si nevzpomenu kdy sem s ní hýbal naposledy. Dneska se už vlastně u spousty elektroniky ani nedělá.