Téma: Brum

Zdravím,

prosím o radu. Mám starý receiver ve kterém vyduněl koncový stupeň. Chtěl jsem ho nahradit jiným avšak nastal problém. Když jsem z receiveru vyvedl signál do náhradního konc. stupně, který byl napájen ze svého zdroje, bylo vše OK. Jakmile jsem využil k napájení nahr. konc. stupně zdroj z receiveru, tak se objevil docela mravný brum. Na vstupu zesu to vypadá takhle:

http://s4.postimg.cc/kl54tj2gp/2301_vstup1.jpg http://s4.postimg.cc/4beyqmrsp/2301_vstup2.jpg

Nemáte někdo nějaký tip v čem by mohl být problém. Šasi receiveru jsem zkoušel přizemnit na zemnící kolík v zasuvce. Beze změny. Tak nevím. Může to třeba kmitat?

Re: Brum

10ms, co by to tak mohlo být ? Zkusím si tipnout... že ty jseš v Evropě ? smile

Web

Re: Brum

V africe nemaj 50Hz síť?

Re: Brum

Dvojí zemnění, odpoj zem stíněného kabelu na straně receiveru.

Web

Re: Brum

Ti jsou často rádi, že vůbec nějakou síť. Ale předpokládám, že Don Karlos není z Afriky, jinak by to byl PapaKarlos smile.

S velkou pravděpodobností zvolil sobě špatné připojení GND, kkdyž mu tam nejspíš lezou nabíjecí úbytky zdroje.

Web

Re: Brum

Vyzkouším. Díky

Re: Brum

Tak jsem to zkoušel na straně receiveru odpojit a nic. Beze změny. Možná jsme se nepochopili. Já jsem vytáhl signál přímo z plošňáku z receiveru, kde byl zapájený původní IO.

http://s4.postimg.cc/417g7ad6h/2301_dsc08841.jpg

Re: Brum

viz Sendy psal výše.
Pokud vidím správně, tak u trafa nejsou žádné elyty, tzn. že kondenzátory původního zesíku jsou na desce a po cestě k nim od trafa se vytváří na vodičích úbytky od jejich nabíjení 50Hz. Pokud si zem k novému koncáku vezmeš u trafa, tak ty úbytky vytváří 50Hz signál pro nový konec. Musel bys napojit napájení konce ze stejného bodu jako je napájení původního konce...Trochu by pomohlo pospojovat země 2,5mmCu drátem, ale lepší než tlustý drát je nalezení správného místa pro spojení zemí...

Re: Brum

Ok, díky za radu. Zkusím to teda napojit z původní desky. Chtěl jsem se tomu vyhnout, pač průřezy drátů které vedou z trafa jsou žalostně malé. Tipoval bych to tak na 0,35 až 0,5 mm2. Ty původní kondíky jsem nahradil menšíma kapacitama abych tam mohl nacpat ten nový konec. Tož je tam budu muset zase vrátit.

(upravil DonKarlos 29. 11. 2009 19:24)

Re: Brum

Tak jsem ten náhradní zesilovač zkoušel napájet z původního místa, odkud byl napájen ten původní. Výsledek byl ten, že brum nebyl tak výrazný jak předtím, na druhou stranu to hrálo o dost slaběji. Musel jsem volumítkem točit hooodně do prava aby to cosi hrálo (předtím stačilo -50dB, teď jsem musel na -20dB - údaj na displayi). Navíc při připojení antény k tuneru se zvuk sice dost zesílil ale taky dost zkreslil. Ale není to klasické zkreslení jako když se přebudí zesilovač. Je to past vedle pasti.

Re: Brum

Místem napájení nemůžeš významě měnit citlivost. Stačí vzít voltmetr a mělo by tam být přece stejné napájecí napětí. Pokud není a např. klesá prudce s vybuzením, je něco špatně... Pokud napětí bude OK, tak se tam něco asi rozkmitá na neslyšitelném kmitočtu....

Re: Brum

Napětí jsem měřil. Bohužel už jsem ho neměřil při vyšším vybuzení. Ještě to zkusím. Pro názornost ještě přikládám část schéma. Pro případ, že by jste si někdo všimli něčeho, čeho já ne.

http://s4.postimg.cc/3up5qgent/2301_bez_nazvu1.jpg http://s4.postimg.cc/709rgnxa1/2301_bez_nazvu.jpg

Re: Brum

No, nikde není vidět, kam jsi zapojil výkonovou zem.
Měla by patřit k zemi C705, nebo výkonové zemi IC651 (asi pin 8). Signálová patří asi na zemní konec R674.
Pokud máš jen jednu zem, tak viz výše. Nemůžeš ji dát na SGND, neb ti "plave" dle vybuzení přes 4R7 vůči silové zemi...

Re: Brum

Výkonovou zem jsem prvni zapojil na pin č.8, potom jsem ji odpojil a zkusil ji napojit přímo z trafa. Furt nic. Chovalo se to pořád stejně. Nemůže být třeba problém v tom, že ten náhradní konec má společnou výkonovou i signální zem?

Re: Brum

Proto se ty země rozdělují, aby s tím bylo méně problémů. U jedné země existuje několik možností zapojení a většinou se nedají kombinovat.

Jednou z možností je postupné řazení obvodů, kdy dráty (spoje) vedou od trafa nejprve ke kondům a ty by měli mít gnd vývody co nejbíže u sebe. Tam vznikne výkonová gnd a pak to postupuje v jedné lajně ke vstupu zesilovače, dále k předzesilovačí (korekce apod.) a končí (či pro signál vlastně začíná) na vstupním konektoru, nebo výstupu rádia apod. V té lajně postupně klesají napájecí proudy a tím i úbytky na GND apod.  A po té trase zůstává cca stejný odstup od velikosti signálu a brumu. Je jasné, že si pak nemůžeš vzít gnd pro vstupní konektor
z libovolného místa ...např. u trafa.

Další možností je hvězdicové uspořádání - více paralelních cest, modulů apod.  Tam se zvolí centrální bod - ten se prohlásí za GND a od něho se to větví. Napájení je vlastně taky jeden funkční blok a buď vznikne v tomto bodu, nebo se tam musí přivěst už vyfiltrované bez brumu pořádným kabelem...

Udělat správně zem u složitých systémů je umění, kterému se všichni nenaučí...a je složité to vysvětlit... Já to taky neumím na 100%. A v každém případě výsledné parametry značné ovlivní návrh DPS (plošňáku).

Takže zpět k problému. Zamysli se nad tím, kde ti vzniká brum (úbytek na AC vodičích a na spoji mezi filtračníma kondenzátorama tj. také po celé trase od můstku ke kondenzátorům).
A někdy od vyrovnávajících (svodových, unikajících atd.)  proudů v GND mezi zařízeníma. To se tě zatím asi netýká.

Pokud implantuješ jiný obvod (nový konec) do hotového zařizení, měl by mít stejnou funkčnost (ty rozdělené země) nebo se můžeš pokusit to obejít. Výjdi z jejich zapojení a pak je jasné, že nemůžeš mít dominantní kondenzátory u svého konce, ale musí být na desce. Jinak ti po společné tvé gnd potečou nabíjecí proudy tvých kondů a úbytek na ní vyrobí ten brum. Takže nemůžeš vyndat ( zmenšit) původní kondy. Je pak jasné, že tvůj gnd vodoč musí mít dostatečný průřez. Tečou tam i výkonové proudy [A] pro zesík. Taky pak není jedno, kde je zem pro Repra. Jestli na původní desce, nebo na nové.. Pokud je gnd tkanička, pak trochu záleží, zda je zesík invertující či neinvertující. Buď se to může rozkmitat nebo jinak zlobit...(zeslabovat).

Další možnost a celkem nejjednodušší (nikoli nejlevnější) by byla tam mít dvě trafa.
Silové (+ můstek atd.) - asi to původní dát na nový konec  a slabší (dle odběru který snadno změříš) dát na původní místo. Pak ti po nové zemi nepoteče napájecí proud.

Bez přesné znalosti topologie DPS jen schema na určení problému nestačí. Já bych dle foto odhadl, že můstek je na hnědé desce poblíž původního konce. Tam bych si vzal napájení a signál. Nový konec dal místo toho původního (chladiče). Dráty co nejkratší a silnější GND vodič (aspoň 1,5mm2).

Re: Brum

Kurnik šopa. Původně jsem čekal, že to bude jakž takž v pohodě. Vypadá to, že jsem se sviňsky mílil. Pokud jsem to správně pochopil, tak by stačilo, kdybych použil jiný konc. stupeň? Např. něco s LM3886? Pokud jsem se díval správně, tak má oddělenou signální a výkonovou zem. Tohle by pro mě bylo jednodušší, poněvadž tam plánuji stejně jiný konc. stupeň než používím teď. Ten nynější je totiž prokletý zes. s budícím obvodem TDA7250 (stavebnice KSD8252). Používám ho jen proto, že bych nerad něco koupil a potom zjístil, že to nebude fungovat. Chtel jsem to s ním zkusit jestli to bude fungovat, a potom to vyměnit za něco spolehlivějšího. Jinak díky za informace, zase jsem o něco chytřejší.

Re: Brum

Tak jsem zase trochu pokročil. No vlastně dost. Dal jsem na doporučení od Zukiho (ještě jednou díky) a pustil se do úprav. Zesilovač s TDA7250 se odporoučel do křemíkového nebe a tak jsem ho nahradil LM3886. Přestože má tento obvod oddělenou výkonovou a signálovou zem, problém s brumem se opakoval. Sice jsem pocítil malé zlepšení, pořád to ale hodně bručelo. Tak jsem se nas...l, a zkusil jsem trochu předělat desku. Původní tkaničky (zem+napájení) jsem nahradil drátem o průřezu 2,5mm (původně jsem chtěl jen 1,5mm, měl jsem ho ale málo). Navíc jsem je dovedl přímo k diodám (původně všechny dráty byly vedeny plochým vodičem do jednoho místa a potom se jednotlivá napětí rozváděla po desce přes hromadu propojek). Zbytek drátů jsem nechal tak. Dále jsem všechny silové drátové propojky nahradil tvrdým drátem opět průřezem 2,5mm.  Napájení nových koncáků jsem vyvedl přímo od kondíků.

Babral jsem se s tím dost dlouho a měl jsem velké obavy jestli to vůbec k něčemu bude. Naštěstí to pomohlo a brum zmizel. Teď už akorát musím dodělat ochranu proti přehřátí, a ještě bych chtěl použít regulaci otáček ventilátorů v závislosti na výstupním signálu.

Mám ještě jeden dotaz. Jakou teplotu (na chladiči) snese LM3886. V manuálu od stavebky píšou, že při 70°C může dojít ke zničení. Vidíte to taky tak? Ochranu proti přehřátí chci totiž řešit rozpínacím termostatem, kterým budu posílat hlášku do řízení receiveru.

Díky

Re: Brum

Koukni do datasheetu 3886, všechno tam je .o).

Re: Brum

Do datasheetu jsem se díval, akorát se v tom prd vyznám. Je tam psáno temperature range -20 až +85°C. Myslí tím povrchovou teplotu nebo teplotu uvnitř čipu?

Re: Brum

Je tam napsáno junction nebo ambient? smile

Web