Téma: STK 4050V

čau kluci mám doma STK 4050V a chci z toho udělat zesík na subík... ví někdo o tomhle integáči víc než datasheet ? díky

mám v plánu to krmit 400VA trafem na 66V a rvát to do chudáka Eminence LAB12 smile  díky za názory

Re: STK 4050V

No, dejme tomu. Pokud téhle mršce zajistíš hodně tvrdý zdroj s pomalým náběhem a pro jistotu přidáš i ochranu proti SS napětí na výstupu, tak se z toho zvuku po**reš. Je to mazel.

http://www.datasheetcatalog.org/datashe … K4050V.pdf

Re: STK 4050V

Doporučená RL je 8 ohm. Dával bych si velkej pozor, protože zrovna kusy jako LAB12 mohou padat s minimální impedancí až někde ke třem ohmům, což je pro ten hybrid praktická smrt.
A pozor! Těch 2x66V je myšleno už stejnosměrných, nikoli napětí trafa!
Datasheety je třeba číst pořádně, přpadně se zdokonalit v angličtině.

Web

Re: STK 4050V

Sinclair má jako obvykle pravdu, myšleno upřímně.

Re: STK 4050V

dík za názory, takže do toho asi půjdu... abych dosáhl dobré dynamiky a pokles napětí na filtračních kondech byl co nejmenší výrobce doporučuje 10mF na každou větev napájení. Podle mě je to málo myslím že 20mF nic nezkazim ale v tom případě je to jasný softstart jinak budou lítat jističe a pálit usměrnovače a o repráku má sinclair pravdu, takže později popřemýšlím co jiného tam dát

(upravil sinclair 25. 11. 2009 11:29)

Re: STK 4050V

Takže popořadě:
Nevím, kde se bere to obecné šílenství "čím víc giga, tím líp". V případě toho 200W hybridu je 2x10G tak akorát, navrhovaná kapacita 2x20G bude akorát snadněji upalovat čipy v hybridu a vynutí si složitější softstart.
Můj osobní názor je, že 200W zesilovač s dejme tomu 350W transformátorem /víc netřeba/ ještě nepotřebuje žádná zvláštní opatření jako je softstart, když už to někdo mermomocně chce, tak zcela bohatě postačí termistor NTC5R-5A z EZK, zařazený v přívodu sítě.

Píšeš sám  "abych dosáhl dobré dynamiky a pokles napětí na filtračních kondech byl co nejmenší výrobce doporučuje 10mF na každou větev napájení. Podle MĚ je to málo" - tak kdo je tu kurva do píči moudřejší a zkušenější, výrobce toho švábu, nebo ty ???

Web

Re: STK 4050V

Nechci vám tady do toho moc kecat, ale vzhledem k tomu, že s těmito hybridy mám už určité zkušenosti, tak taky přidám nějaký ten názor.

Pokud tam Vítku při takové filtrační kapacitě "zapomeneš" přidělat softstart, tak se ti z STKčka začoudí. To platí i o 2x10G, kde je zapotřebí alespoň ten termistor, jak radí mistr. Rozdíl mezi 2x4,7G a 2x10G je velký. 2x20G jsem nezkoušel, radši. Počítej u tohohle hybrida i s nějakou rezervou v napájení. Pokud ho našponuješ na maximální dovolené napětí, tak ti po pár zapnutích střelí. Pro klidné spaní počítej s rezervou alespoň +-10V.

Re: STK 4050V

Originály STK, dělané ještě firmou Sanyo, mají spoustu rezerv včetně napájecího napětí. To ovšem zdaleka neplatí o výrobcích alternativních a OEM firem, které sice fungují, ale jsou vyráběny "nafest" podle hesla "dostaneš, co si zaplatíš". Pokud se dobře pamatuji, tak originály Sanyo se daly koupit za částky okolo 900,-Kč, v současnosti nabízené kusy jsou za cenu méně než poloviční, což také o něčem vypovídá.
Softstart se vlastního obvodu nijak netýká, softstart má za úkol omezit proudový náraz při magnetizaci transformátoru a nabíjení kondenzátorů, s vlastním obvodem to nemá nic společného. Napěťová špička při zapínání takového zdroje nevzniká za předpokladu, že jsou filtrační elyty překlenuty drátovými odpory o hodnotě okolo 3k3/2W.
Ten termistor jsem doporučil proto, že jednak omezí náraz do sítě, poněkud šetří kontakty síťového vypínače a šetří vnitřní přívody v elektrolytických kondenzátorech, které tím velmi trpí. Velmi vhodné jsou i kondenzátory CFAC, zapojený jeden paralelně k primáru trafa o hodnotě 220-330n/275V AC a druhý o hodnotě 330-470n přes celý sekundár trafa. Výrazně se tím omezí jednak lupanec při vypínání, jednak i napěťová špička na primáru, která se pochopitelně přetransformuje na sekundár, kde ji zachytí ten druhý kondenzátor, který navíc poměrně účinně eliminuje rušení z usměrňovacích diod.

Jeden STK4050V z originál výroby Sanyo ještě mám, kdybys ho chtěl, za devět kil je tvůj.

Web

(upravil e-man 25. 11. 2009 16:58)

Re: STK 4050V

At¡to je origoš Sanyo nebo produkt OEM firmy přijde mi škoda tenhle excelentní kousek dát na basy .
Tam sedí diskrétní svářecí předimenzovaný konec ( basy = 70%  výk . spektra). 4050 jako sofistikovaný
spičkový IO si bude spokojeně vrnět v aplikaci , která využije jeho potenciál .Myslet , kurva chlapi .
Ještě doplñuji , že drtivá většina integrovaných zesilovačů ( prakticky všechna LM-ka ) je přednostně navržena
na 8 ohm ( s výjimkou autošvábů ze zřejmých důvodů ) . Komu to myslí audiowebácky , používá osmiohmovou
zátěž a při polovičních proudech obdrží poloviční zkreslení a zároveň nežene nadoraz často brutálně zaťěžované
polovodiče .
Tím potencionálem myslím zkreslení a vynikající podání výšek. Číst specifikaci výrobce není zbabělost !
Teď jsem skouknul ten Lab a zjišťuji , že v téhle aplikaci nebude rovněž využitý ( výkonově ) takže špatná
kombinace přetěžovaného zesilovače a nevyužitého reproně . Věřím , že od této p.....y upustíš . Vsjo .

Re: STK 4050V

Myslím, že než se ten zesilovač v DOMÁCÍCH podmínkách dostane do limitace, už dávno bude osazenstvo v místnosti, z důvodu brutálního akustického tlaku na nízkých kmitočtech, dávno po smrti. smile

Re: STK 4050V

tak fajn, přesvědčili jste mě, postavím to .... dál sem se chtěl zeptat  u kamaráda jsem viděl v zesilovači DPA 222 nebo tak něco kolem trafa faradayovu klícku. Měl bych taky něco takového tvořit?  dál mím možnost tam použít elektronický zdroj  který pracuje asi na 50kHz, ty tranzistory na primární straně střídače jsou dost předimenzované a je to nějaká 400VA modifikace... kdybych použil tohle a přesně udělal závity, mohlo by to taky byt slušné, a navíc v takovýmhle trafu je mín drátu a něco mi říka že budou se vzrůstajícím proudem i menší úbytky v trafu.
zkuste se vyjádřit i k tomuto příspěvku, díky vítek

Re: STK 4050V

Jednoduché spínané zdroje nejsou k hifi zesilovačům příliš vhodné. Nemají dobré odrušení jak primární, tak sekundární strany, obrovské nároky jsou kladeny na izolaci P/S a při poruše zdroje to kompletně zničí celý zesilovač.

Web

Re: STK 4050V

to sinclair díky za info:-)

Re: STK 4050V

Trafo si navinu sám, pracuju v navijárně takže není problém... jen mi řekněte pokud použiju kondy 4700uF na 63V  mužu je dlouhodobě napojit na 60V počítám s tím že maximální hodnotu trafa bych pro jistotu udělal na 60V což je 42,4V efektivních naměřených na sekundárním vinutí

Re: STK 4050V

Nechal bych tam rezervu, jednak kolísání sítě, další vec životnost elytů.. Nebo použij elyty na 80V

Web

Re: STK 4050V

a nebo udělat stabilizátor na 60V

Re: STK 4050V

Neblbni. Stabilizátor na takovýhle výkon?

Re: STK 4050V

Všechno jde, a pak by nebyl úbytek na napájecí větvi

Re: STK 4050V

Akorát bude ten stabilík skoro stejně složitej, jako ten zesík....

Pozn: já bych těch 2,5V klidně oželel a namotal cca 39V-40V (zatížené na jmen. výkon). Však ono to trafo bude mít naprázdno skoro těch 42VAC !!! a s přepětím jseš na 58-63V. Nebo použí ty 80V kondy, ale pozor zase na polovodiče u poddimenzovaného zesíku, nebo červený štítek na zesík : pozor - pouze na 8R a výše, jinak hoří ...

63V kondíky by měli ještě pár procent přepětí nad 63V krátkodobě (cca minutu) vydržet, ale není dobré to rvát až "na krev". Zejména v době, když se součástky vyrábí  často v Asii nebo v Africe z nejlevnějších surovin...Něco ti (často) odejde.... a člověk slyší logaritmicky a rozdíl mezi např. 150W a 170W je zanedbatelný.... a na doma to bohatě stačí (pokud nemáš jen 80dB citlivou bednu...).

Re: STK 4050V

pro mě není problém koupit kondíky  ale nechce se mi tam dávat 10 x 1000uF.....  nevim kde kondíky koupit v GM a GESU maji bohužel takovýhle věci... Možná EZK  ale nevim