Re: Audiofil stavia dom ..

Ta tráva je dobrá tak pro mšice, né? smile)

Re: Audiofil stavia dom ..

Trošku mimo mísu, ale vřele doporučuju VŠUDE, kam něco povede (ať už silovina, nebo cokoliv jiného) natáhnout i Cat5. Optimálně pár. V rozpočtu nového domu se to témř ztratí a jednou až tě popadne chuť to zitegrovat, nebo dotáhnout nějaký hloupý relé odněkud někam, budeš mít klid a nebude tě trápit případný zlomený husí krk a podobné radůstky...

Re: Audiofil stavia dom ..

Msice? Kdeze ... je to to iste ako kvetinac, akurat ze vacsie. Pliesne, vošky a podobna haved Vam hrozi iba ked nezvladnete zakladnu starostlivost a na to mam doma odbornika smile

S tymi Cat5 rozvodmi plne suhlasim. Wi-Fi je sice pekna vec, ale kabel je kabel a tento u nas bude vsade! Okrem terasy a garaze.

Re: Audiofil stavia dom ..

Protože s  tím mám mnohaleté zkušenosti, tak mi nedá neříci ještě něco o elektroinstalaci a přepěťovkách.
Proti přepěťovým špičkám od ledniček , zářivek, vysavačů a pod. většinou pomůžou i méně nákladné přepěťovky v zásuvkách, adaptérech a pod. Nedoporučuji však používat extra levné nebo pouze varistory, je známo, že varistory stárnou a časem začínají propouštět proud při nižším napětí a zahřívat se. Proto kvalitní přepěťové ochrany s varistory mají  tepelnou pojistku, která při přehřátí varistor odpojí, je více případů, kdy varistor bez tepelné pojistky nebo nekvalitní přepěťová ochrana způsobily požár. Důležité také je jak je provedeno vedení - indukční smyčky, souběhy a pod.
Pokud chcete drahé zařízení chránit i proti blesku ( přímému nebo blízkému úderu) potom je nutno použít několikastupňové přepěťové ochrany.Pro první stupeň, který musí zlikvidovat největší energii se musí použít svodič na principu jiskřiště, varistorové svodiče zde nestačí. U moderních svodičů již není nutno používat oddělovací rázové tlumivky( pro ASTE -X - asi jsi měl starý katalog SALTEK, podívej se také na www.dehn.de nebo www.rema.cz).
Pokud budete někdo potřebovat , tak rád poradím konkrétně.

Re: Audiofil stavia dom ..

Ještě jednou jsem si četl Vaše příspěvky a dovolím si  v bodech napsat několik zásad na provedení elektroinstalace. Vycházím z toho, že jako revizní technik znám normy, ale hlavně ze zkušenosti z rozhlasu a budování řady soukromých rozhlasů a jiných audivizuálních pracovišť.
1. Vše volte co nejkvalitnější a profesionální, cenové rozdíly v silnoproudé elektrotechnice nejsou zas až tak velké.
2. Kvalitní hromosvod ( nejlépe vyhovující normě ČSN EN 62305)
3) Třístupňová ochrana proti pulznímu přepětí. V rozváděči  je možno instalovat   svodič kombinující první dva stupně , nař. DEHNventil TNC. jemný stupeň instalovat co nejblíže chráněného zařízení. většinou je zbytečné používat VF
filtry.
Z hlediska energetické koordinace je dobré používat všechny stupně od jednoho výrobce.
4) V rozváděči udělat místo vyrovnání potenciálů, to zn. přivést sem nejen všechny vodiče PE  ( třívodič je samozřejmostí) , ale i pospojit sem všechny kovové části ( potrubí a pod. ) a pokud možno i uzemnění.
5) Vedení vést pokud možno co nejkratší cestou, ale pokud po vnější stěně místnosti vede svod hromosvodu, tak po této stěně nic nevést. Vedení  k důležitým spotřebičům vést jinudy, než vedou vedení do kuchyně, koupelny, ke světlům a pod.Dávat pozor také na souběh napájecího a slaboproudého vedení.
6) Používat pouze kulaté kabely (CYKY) , u nich  jsou žíly zkroucené a PE působí jako jakési stínění ( podobně jako twist páry)
7) U zásuvkových vývodů určitě průřez 2,5mm2 , někdy je potřeba použít jističe s charakteristikou C nebo D a těm při 16 A 1,5 mm2 v žádném případě nevyhoví.

Re: Audiofil stavia dom ..

Jen bych si dovolil poznamenat pár maličkostí.
1.
Jističe s charakteristikou D jsou jističe pro ochranu 3F motorů s kotvou nakrátko, případně velkých transformátorů. Jsou silně zpožděné, aby snášely obrovské proudové rázy při zapínání těchto spotřebičů a proto se také vyrábějí v neobvykle odstupňované řadě hodnot. Pro domovní instalace se zcela zásadně nehodí, nemají totiž rychlou zkratovou spoušť, pouze pomalou tepelnou-bimetalickou, přiřazují se tedy zásadně individuálně k jednotlivým spotřebičům /motory/ podle jejich max. proudového odběru.
2.
Dokonce bych si dovolil tvrdit, že i s jističi charakteristiky C /se zkratovou spouští a mírně zpožděné/ budete mít v domovní instalaci problémy. Proč: EON zcela nekompromisně požaduje hlavní domovní jistič /pokud na domě není HDS -hlavní domovní skříň- s pojistkami/ s charakteristikou B a proudovou hodnotou podle sjednané smlouvy. Jestliže tedy někdo bude mít hlavní domovní jistič 20A/B a na namáhanější zásuvkové okruhy by si rád dal 16A/C, je to špatně - není dodržena selektivita a v případě nějaké nehody vylítne jako první hlavní domovní jistič, přičemž jednofázové 16A/C na zásuvkových okruzích ani nevypadnou. Je to takhle pěkně na pytel, ale EON to prostě tak požaduje.
Přitom jsem už několikrát musel dávat do 2,5mm2 Cu zásuvkových okruhů 16A/Cčka, protože například superhyperultramoderní vysavače s příkonem např. 2200W při zapnutí spolehlivě 16A/Bčka shazovaly.
Proudový náraz  například onoho vysavače se suervýkonným sériovým motorem, nebo náraz PA zesilovače v garáži, adaptované na zkušebnu pro kapelu, běžné béčkové šestnáctky spolehlivě sundá, o desítkách ani nemluvě.
3.
Přepěťová ochrana zcela zásadně nejméně třístupňová /B,C,D/ s použitím kvalitních prvků renomovaných firem. Nikdy nespoléhejte na ochranu třídy D ve vícenásobných prodlužovačkách z OBI, od Číňana nebo od firmy BEN electronic /což je to samé jako ty dva předchozí/. V kvalitním provedení, s dobrým zemněním a případně ještě doplněné oddělovacím transformátorem to dokáže uchránit překvapivě mnoho.
Výborné jsou například i dvojzásuvky ABB Tango nebo Classic, vybavené přepěťovkami se signalizací /používají moduly od Salteku/.   
4.
Oddělovací transformátor 230/230V pro napájení audiovizuální techniky je sice poměrně drahá záležitost, nicméně za jedny peníze získáte podstatně zvýšenou ochranu proti NDN, prakticky nelze vytvořit zemní smyčku a klasický EI transformátor spoustu vf bordelu a stejnosměrné složky v síti zachytí. Doplní-li se takový transformátor z obou stran širokopásmovými komplexními odrušovacími filtry, bývá výsledek dosti překvapivý /myslím tím klidný zvukový projev aparatury/.
5.
Na tzv. síťovou pračku je v našich podmínkách dobré raději zapomenout, nechcete-li riskovat rozvodové řízení, případně k smrti nasranou manželku, až se dozví, kolik ten krám vlastně stál a co za to mohla mít smile
V principu jde o to, že se v takovém přístroji oněch 230V/50Hz v podstatě znovu vyrobí, tentokrát už ale čistě a bez jakýchkoliv cizích příměsí. V principu nejde vlastně o nic jiného, než o analogový výkonový zesilovač třídy B se zpětnovazební stabilizační smyčkou, který je napájen u jednodušších a horších aparátů buď přímo ze sítě, nebo v lepším případě přes klasický síťový transformátor, výkonový zesilovač třídy B je buzen z přesného sinusového generátoru 50Hz.

Rezek zcela určitě potvrdí, že /alespoň v minulosti, nevím jak teď/ je všechna audiovizuální technika v rozhlase a televizi napájena z velkých oddělovacích transformátorů, většinou mělo každé studio nebo pracoviště svůj transformátor, propojení mezi pracovišti zajišťovaly nezemněné, symetrické a transformátorově oddělené linky 1,55V/200ohm a transformátorově oddělené byly dokonce i linky dorozumívací a povelové.
Technickou zprávu z roku 1987 o správném řešení rozvodů nn v rozhlasových pracovištích jsem už před časem postoval do tohoto fóra, mnozí ji jistě mají staženou.

Web

Re: Audiofil stavia dom ..

S těmi charakteristikami jističů je to  teď trochu jinak, i  s charakteristikou D , které se dříve říkalo motorová se dělají jističe v hodnotách jako  B . Především z hlediska ochrany před úrazem se posuzuje čas vypnutí.  I jističe D mají dvě spouště.
Např. budeme-li uvažovat čas vypnutí 0,4 sec., tak u char. B vypne jistič při 5x In, u C   10x In a u D 20 x In ( trochu jsem to zjednodušil, ale pro běžné instalace s malými délkami kabelů by to mělo vyhovovat), určitě je lepší použít v krajním případě 16A/D než 20A/B.
S oddělovacími trafy je problém nejen s cenou a velikostí, ale i s mechanickým brumem a především s elektromagnetickým polem. Proti impulznímu přepětí moc nepomohou, protože impulz se většinou přenáší kapacitní vazbou mezi vinutími. Použití např. UPS je také trochu problematické, protože  pokud požadujeme na výstupu čistě sinusový průběh napětí, potom se jedná o dražší modely s větším výkonem.
V rozhlase vznikly dvě normy  na instalace , na té druhů jsem se podílel a postupně byla trafa u pracovišť rušena a instalace dělána podle zásad, které jsem ve stručnosti uvedl minule.Dokonce i objektivním měření se po těchto úpravách( bez traf) zlepšil odstup rušivých napětí.
Ještě pro zajímavost k tomu elektromagnetickému poli. U jednoho zákazníka jsme pátrali, kde se tam bere poměrně silné elektromagnetické pole a dělal to zásuvkový adaptér pro přenos inernetu po silovém vedení.

(upravil zuki 17. 11. 2009 9:30)

Re: Audiofil stavia dom ..

Pozn.  k varistorům: O potížích s varistory jsem už slyšel, ale už asi 12let používám 275V varistory s tolerancí do +. Před ním je samozdřejmě tlumivka(y)... Počet osazených a v provozu (Evropa...Asie apod...) odhaduji na min 10000ks a nevím o tom, že by s jediným byly problémy...

A k přepětí: Jedna z "dobrých cest pro blesk" je telefonní přípojka (ADSL) - v mém případě cca 3km vzdálená tel. ústředna při bouřce "nakoupila" destruktivní špičku a odnesly to modemy (můj a ještě několik i PC v sousedství) a nastal několikadenní výpadek internetu na tel. ústředně...

Takže jsem oddělil PC Wifi sítí a i telefon jsem převedl na bezdrátovou DECT GAP "síť tří ruček s možností interkomu". Vše mám provázané ústředničkou - routrem na 2,5GHz (+ druhý Wifi router 5GHz). Zvládá to 2,5GHz WiFi síť +2x Voip telefon + analog ADSL modem + analog. telfon vstup linky a výstup + 5GHz přípojný WiFi bod +DECT tel. síť . Plánuji do toho začlenit i zvonek+vrátkový interkom.
Ve výsledku je možné kdekoli do vzd. cca 50m přímat bezdrátově internet,  do cca 100m telefonní hovor z analog.tel. nebo Voip + interkom např. "mámy z kuchyně" a zároveň i odeslat z ručky SMS apod...(v budoucnu i hovor od vrátek...)

Re: Audiofil stavia dom ..

Stejně když dobře bouchne blesk každá přepětovka  a následné zařízení  jde prdět smile zvlášt když má spínaný zdroj...

Trocha teorie k odrušování :

http://www.urel.feec.vutbr.cz/Encyklope … =obsah.htm

Web

Re: Audiofil stavia dom ..

mrkni na www.inels.cz

Re: Audiofil stavia dom ..

ADSL je opravdu často příčinou proniknutí přepětí. Je to jistě i tím , že   je ještě dost telefonních vedeních provedeno jako venkovní na sloupech. Také do těchto sítí existuje mnoho přepťovek v různých stupních ( od plynových bleskojistek až po supresorové diody).
S životností varistorů je to složitější, záleží na kvalitě, četnosti jejich zatěžování přepěťovými impulzy i prostředí ve kterém jsou umístěny.Varistory jsou slinuté oxidy zinku a jejich struktura není ideálně homogenní a vznikají v nich jakési cestičky, které vedou více proudu a zahřívají své okolí. Pokud není varistor hermeticky uzavřen, tak jeho stárnutí probíhá rychleji. Opravdu máme doklady o shoření varistorů.
To, že žádné přepěťové ochrany při přímém úderu blesku stejně nepomohou je vžitá pověra. Vzhledem k tomu, že blesk je přírodní jev nemůže nikdo seriózně tvrdit, že se před ním lze chránit na 100%. Pokud má být ochrana funkční, tak musí být velmi kvalitní a komplexně odborně udělaná. Nakonec nová norma, která platí a tuto problematiku řeší - ČSN EN 62305  má cca 4000 stran, to svědčí o tom, že to není jednoduché.

Re: Audiofil stavia dom ..

PARDON PŘEKLEP, POCHOPITELNĚ 400 STRAN.

(upravil zuki 18. 11. 2009 23:43)

Re: Audiofil stavia dom ..

Pozn. obecně k "hoření součástek". Rychlost chemických dějů a to je i stárnutí odpovídá 3.mocnině teploty...(mám dojem, že je to 3. Arheniúv zákon...- chemik ale nejsem...)
Pokud se použije např. varistor s omezujícím napětím 240V na 240V síti, je jasné, že se bude zahřívat a tím i stárnout... Obdoba platí např. pro kondenzátory(nebo i akumulátory apod.) ve vztahu k provozní teplotě. Mám dojem, že každých 10°C je 50% životnosti dolů. Pokud 85°C provedení někdo provozuje na 85°C, tak je jasné, že vydrží těch 1000-3000hod. dle výrobce (kvality) a to na dny není opravdu mnoho...A je skutečně dobré (viz Rezek)na problémy se spolehlivostí upozornit i ty, co nečtou katalogové listy...

Ale to už jsem hodně odbočil od AudioDomu...

Re: Audiofil stavia dom ..

Co říká Zuki je pravda. abychom skutečně neodbočovali od hlavního tématu , tak si dovolím shrnout:
Kvalita a profesionalita (jinak jsou to vyhozené peníze).

Re: Audiofil stavia dom ..

Akú značku by ste si sami vybrali, prípadne akú už používate?

Opakovane sa tu objavuje Saltek, DEHN, tiež Inels ... Čo do kvality je ten DEHN asi naozaj špička, ale nezastúpi tú istú prácu aj o niečo lacnejší Saltek? Hľadám rozumný pomer cena / výkon.

(PS: čo sa týka sieťovej práčky, idem na túto tému založiť novú tému - sem to moc nehodi. Ale ak ju niekto doma máte, prípadne by ste si ju kupili, tak to kludne spomente ..  )

Re: Audiofil stavia dom ..

Aster-X- pokud se chceš na přepěťovky spolehnou vždy i v těch extrémních situacích jako je přímý úder blesku do domu nebo do vedení, pak musíš volit to nejlepší a to je opravdu DEHN, protože všechna řešení měli vždy první a dále je zlepšovali.Při dobrém návrhu, zase rozdíl v ceně proti jiným není tak hrozný.
Téma "praček" by mne zajímalo.

Re: Audiofil stavia dom ..

když už se tu bavíte o těch svodičích a přepěťovkách ...
vyhrabal jsem nějaké materiály, tak snad někomu pomohou smile

https://i.postimg.cc/fSbZwF0h/2100680.jpg https://i.postimg.cc/7ffDdFk3/2100681.jpg https://i.postimg.cc/BtZJc87w/2100682.jpg https://i.postimg.cc/svNf2VcH/2100683.jpg

" Vědět a znát to každý by chtěl, ale učit se nechce ... "

Web

Re: Audiofil stavia dom ..

Saltek je solidní český výrobce přepěťových ochran u kterého se dá věřit, že jeho výrobky splňují katalogové údaje.
Dehn je špička, ale Saltek bych se nebál použít. Prodlužovací přívod s přepěťovou ochranou od Salteku je na rozdíl od těch ze supermarketů skutečně vhodný i pro uložení na hořlavé podklady (koberec) a má uvedené reálné hodnoty proudů, které přežije.
Instalace přepěťových ochran v nových instalacích je povinná. Pro samostatně stojící rodinný domek umístěný v běžné zástavbě (ne někde na samotě na kopci) musí od Salteku s rezervou stačit na místě SPD typ 1 (dříve ozn. B) typ FLP-A35-0,9 a na místě SPD typ 2 (dříve ozn. C) typ SLP-275 VB, obě ochrany nainstalované v hlavním domovním rozváděči na přívodu (ne v rozvaděči s elektroměrem, tam to rozvoďáci nechtějí).